Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pozycjonowanie tła
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
syrox
Jest sobie układ strony :

Strona jest wycentrowana na sam środek przeglądarki.
Ten czerwony pasek to "pojemnik" czyli ogolnie mówiąc cała strona .
I teraz jest problem. -> Chce na sam dół do konca wysokosci a [szerokosci takiej samej jak pojemnik dodać tło (w przykładzie widać pasek szary - to wlasnie to) .
Jak to zrobić? . Dodam, że wszystko jest w css-ie i musi dzialać na : ie7 , ie6 , ff.
Pilsener
background-position: bottom;
syrox
Dzieki, Ale Ty podałeś tło dla tego pojemnika. A ja chce aby ten element czerwony znalazl się w osobnym divie ( pod pojemnikiem).
Pilsener
Cytat
Ten czerwony pasek to "pojemnik" czyli ogolnie mówiąc cała strona
- czyli rozumiem, że body? Nie chcesz mieć tam tła, to nie dajesz przecież.

Cytat
A ja chce aby ten element czerwony znalazl się w osobnym divie ( pod pojemnikiem).
- sciana.gif - nic nie kumam z tego...

Jak chcesz mieć tło dla elementu nadrzędnego względem pojemnika, to dajesz tło dla html, a dla body nie. Nie potrzebujesz żadnych dodatkowych divów.

Zobacz tutaj: http://www.brydz.ugu.pl/ - granatowe tło jest dla html, niebieskie dla body - i nie potrzeba żadnych divów. Zarówno do jednego jak i drugiego elementu można dodać obrazek i wypozycjonować go. Od Ciebie przecież zależy, do jakiego elementu dodajesz tło smile.gif
syrox
ale nie chodzi mi o html czy body czy nawet pojemnik.

Zalezy mi na tym aby po pojemnikiem ktory jest w divie. Był div zawierający kolor np szary i rozciagający się do samego dna strony. Nie chce ustawiac ani w pojemniku ani w html, body - koloru szarego.

Wyzej pomylilem kolory...mial być -> szary [A ja chce aby ten element czerwony znalazl się w osobnym divie ( pod pojemnikiem).]
piotrooo89
no to robisz osobny pojemnik i masz... strasznie zawile tłumaczysz...
syrox
Mozliwe, ze kręce...

Ale nadal nie moge tego zrobic.
Wiec jeszcze raz:

Mam strone :
- Pojemnik od góry i wymiary 600 px na 600 px.

-Tworze następny pojemnik ( pod tym pierwszym).
- Wypełniam go kolorem szarym i gdy daje wysokość 100% (szerokosc 600px tak jak w przypadku pierwszego pojemnika) to pojemnik rozciaga sie w dol, ale niestety rozmiar przekracza obrzar przegladarki..

I teraz co zrobić by stronka zachowala 'normalny' rozmiar , ale z całkowitym wypelnieniem wysokosci drugiego pojemnika.

Hmm może tym razem zrozumiecie czarodziej.gif
piotrooo89
może
height: auto !important;
nithajasz
Jeśli dobrze zrozumiałem (w co powątpiewam) to nie zrobisz tego w taki sposób. Musiałbyś znać rozdzielczość u użytkownika (nie skomplikowane). Później od jej wysokości odejmować pierwszy zbiornik i to co zostaje ustawiać jako wysokość drugiego zbiornika.

Bo rozumiem, że ten drugi zbiornik ma być do samego dołu okna?
syrox
Tak dokładnie . Do samego dołu okna.
.radex
Nie otrzymasz wymiarów przeglądarki bez JS-a. A użycie JS-a jest kompletnie bez sensu.