Witam, hehe... faktycznie z rozpędu nie podałem najważniejszych danych:
- Apache 2.2
- PHP 5.2.4
- Oracle 10g
Cytat(Cezar708 @ 1.07.2008, 17:45:51 )

ok! zaraz będę czytał

Cytat(Cezar708 @ 1.07.2008, 17:45:51 )

poza tym jeśli nie jesteś niczym ograniczony, a masz PHP 5.x to może warto pomyśleć nad
PDO?
sam nie wiem... MySQL i MSSQL na tym serwerze konfigurowałem ręcznie, a to wygląda na pakiecik...
dziękuję za odpowiedź - zaraz zacznę zgłębiać treść podanych artykułów.
-------------- edit:
wyskakuje takie coś:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oracle.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
------------------------------------------- edit:
Drodzy koledzy. Niestety nie udało mi się pchnąć tego ustrojstwa pod Windą, więc wykorzystałem swojego lapka z SUSE Linux Enterprise 10.0.
Zainstalowałem Apache2 i PHP 5.2, ściągnąłem do tego jeszcze ze strony Oracla oracle-instantclient-basic-10.2.0.4-1.i386.rpm i również zainstalowałem to. Gdy uruchamiam phpinfo() nie wyświetlają się, żadne informacje dot. Oracle. Pytanie moje: co i gdzie powinien zmienić w plikach konfiguracyjnych (prosiłbym o konkretne ich wskazanie) aby zmusić Apache do odczytu PHPem bazy Oracle?
Będę wdzięczny za wszelki wskazówki...