Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Apache+Oracle+PHP
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
pricho
Witam, administratorów przepraszam jeśli pomyliłem wątki i w razie czego proszę skromnie o przesunięcie do "przedszkola" jeśli tak zostanie mój problem zakwalifikowany. Otóż mam taki problem. W mojej firmie stoi sobie serwer Apache z PHP, który żyje sobie spokojnie na Win2003Server. Jakiś czas temu wdrożono system oparty na bazie Oracle. Stanąłem niestety przez dylematem, z którym skutecznie przegrywam póki co prawie do miesiąca sad.gif
Błagam, pomóżcie!
Najbanalniejszy problem - jak wyświetlić na stronie WWW zawartość jakiejkolwiek tabeli Oracla?
W czasie jak próbuję wczytaj biblioteki php_oracle.dll oraz php_oci.dll, Apache krzyczy, że nie może załadować dynamicznych bibliotek, w czasie jak są skopiowane we wszystkie możliwe lokalizacje...
Pomóżcie mi to skonfigurować bo wyłysieję exclamation.gif exclamation.gif
Cezar708
Nie podałeś szczegółów, czyli najważniejsze, jakie wersje PHP, Apache oraz najważniejsze jak wersja Oracle

jeśli Oracle 9.x to:

Cytat
Windows users will need libraries with version at least 10 to use the php_oci8.dll.

więcej na Installing/Configuring

poza tym jeśli nie jesteś niczym ograniczony, a masz PHP 5.x to może warto pomyśleć nad PDO?

Pozdrawiam
pricho
Witam, hehe... faktycznie z rozpędu nie podałem najważniejszych danych:
  • Apache 2.2
  • PHP 5.2.4
  • Oracle 10g
Cytat(Cezar708 @ 1.07.2008, 17:45:51 ) *

ok! zaraz będę czytał smile.gif
Cytat(Cezar708 @ 1.07.2008, 17:45:51 ) *
poza tym jeśli nie jesteś niczym ograniczony, a masz PHP 5.x to może warto pomyśleć nad PDO?

sam nie wiem... MySQL i MSSQL na tym serwerze konfigurowałem ręcznie, a to wygląda na pakiecik...
dziękuję za odpowiedź - zaraz zacznę zgłębiać treść podanych artykułów.
-------------- edit:
wyskakuje takie coś:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oracle.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0

------------------------------------------- edit:
Drodzy koledzy. Niestety nie udało mi się pchnąć tego ustrojstwa pod Windą, więc wykorzystałem swojego lapka z SUSE Linux Enterprise 10.0.
Zainstalowałem Apache2 i PHP 5.2, ściągnąłem do tego jeszcze ze strony Oracla oracle-instantclient-basic-10.2.0.4-1.i386.rpm i również zainstalowałem to. Gdy uruchamiam phpinfo() nie wyświetlają się, żadne informacje dot. Oracle. Pytanie moje: co i gdzie powinien zmienić w plikach konfiguracyjnych (prosiłbym o konkretne ich wskazanie) aby zmusić Apache do odczytu PHPem bazy Oracle?
Będę wdzięczny za wszelki wskazówki...
mosqi83
Cytat(pricho @ 17.07.2008, 09:44:25 ) *
wyskakuje takie coś:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oci8.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'C:\\Program Files\\PHP\\ext\\php_oracle.dll' - Nie mo\xbfna odnale\x9f\xe6 okre\x9clonego modu\xb3u.\r\n in Unknown on line 0

Ściągnij biblioteki php_oci8.dll i php_oracle.dll, wgraj do katalogu rozszerzeń PHP (php/ext) i powinno ruszyć. Dla PDO będzie potrzebna jeszcze biblioteka php_pdo_oci8.dll.
pricho
Ha! Gdyby to było takie proste już dawno bym to zrobił! Ale zrobiłem i dalej nie działa sad.gif
Dlatego przesiadłem się z serwerem Apache z Windy na SUSE Linux. Czy ktoś może mi pomóc skonfigurować Apache pod SUSE?? plizzzz?questionmark.gifexclamation.gif!!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.