Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse i FTP
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
batman
Wiem, że tematów o Eclipse i FTP jest od groma na forum, jednak ten temat będzie się nieco różnił od innych.
Właśnie zainstalowałem plugin Target Management 3.0 i okazuje się, że działa tworzenie zdalnych projektów php z podpowiadaniem składni.
Co trzeba zrobić, czy stworzyć zdalny projekt i cieszyć się edycją plików bezpośrednio na FTP:
1. Zainstalować plugin.
2. Uruchomić perspektywę "Remote system explorer".
3. W zakładce "Remote systems" PPM -> New Connection - trzeba uzupełnić odpowiednie dane.
4. Z drzewa katalogów serwera wybrać katalog, który ma być zdalnym projektem, PPM -> Create remote project.
5. Przełączyć się na perspektywę"PHP".
I już. Działa podpowiadanie składni w zdalnych plikach.
Jeśli okaże się, że jednak nie działa, to prawdopodobnie został utworzony zwykły projekt (a nie projekt php). W takim przypadku należy edytować plik .project na serwerze i podmienić następujące wiersze:
Kod
    <buildSpec>
    </buildSpec>
na
Kod
    <buildSpec>
        <buildCommand>
            <name>org.eclipse.php.core.PhpIncrementalProjectBuilder</name>
            <arguments>
            </arguments>
        </buildCommand>
        <buildCommand>
            <name>org.eclipse.wst.validation.validationbuilder</name>
            <arguments>
            </arguments>
        </buildCommand>
    </buildSpec>

Oraz
Kod
    <natures>
    </natures>
na
Kod
    <natures>
        <nature>org.eclipse.php.core.PHPNature</nature>
    </natures>

Mam nadzieję, że nie muszę przypominać o kopii zapasowej. Nie miałem okazji dłużej się tym pobawić, więc nie wiem jak ze stabilnością.

edit
Pierwsze wrażenia po dniu spędzonym w tym pluginem. Jedną z poważniejszych wad jest zamulanie. W przypadku dużej ilości plików na serwerze i/lub dużego rozmiaru tych plików, budowanie projektu może zamulić lub nawet zabić system (procek 1.6 GHz - nie pamiętam procka i 1 GB ramu). Na szybszej maszynie (AMD 64 X2 4600+ i 2GB ramu) nie ma tego problemu. Testowane na win xp pro sp2 oraz ubuntu 8.04.
ucho
Milutkie, właśnie czegoś takiego potrzebowałem smile.gif Gdyby miał ktoś problemy z nadgorliwym walidatorem należy użyć filtrowania listy problemów i błędów i wskazać nowy workset bez np. katalogów smarty czy tiny_mce.
krakiewicz.pl
Gdyby ktoś szukał tutorial dla konfiguracji PHP + FTP + Eclipse:
krakiewicz.pl/eclipse-php-ftp-pdt-rse

Napisałem go dla potomnych smile.gif Na pewno wielu się przyda...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.