Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]Zapytanie DISTINCT z aliasami nie działa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szczabik
Witam ma takie zapytanie i nie chce mieć tych samych rekordów dodałem DISTINCT i mimo to dane się powtarzają
  1. $spr = dbquery("SELECT DISTINCT t.*, u.* FROM ".$db_prefix."prowizje t LEFT JOIN ".$db_prefix."users u ON t.user=u.user_id WHERE data >'$time'");
JoShiMa
Naprawdę sa identyczne?
acztery
DISTINCT(kolumna)

kolumna = rekord które nie maja sie powtarzac np id. Moze to to
mozna tez Group BY kolumna
szczabik
Cytat(acztery @ 3.07.2008, 14:20:27 ) *
DISTINCT(kolumna)

kolumna = rekord które nie maja sie powtarzac np id. Moze to to
mozna tez Group BY kolumna

zrobiłem tak i wywala błąd
  1. SELECT DISTINCT(user_name) t.*, u.* FROM

dalem przecinek czyli
  1. SELECT DISTINCT(user_name), t.*, u.* FROM
to nie mam błedu ale dane sie powtarzają

Próbowałem różnie i za każdym razem błąd albo działa ale dane tak czy siak się powtarzają

Cytat
Naprawdę sa identyczne?

Tak są identyczne bo wyświetla mi 3 razy tego samego użytkownika
acztery
pokaz strukture i przykladowe dane plik SQL to ci to zrobie

A to

SELECT DISTINCT(tabela.kolumna), t.*, u.* FROM
szczabik
Tabela fusion_prowizje

Tabela fusion_users

I teraz łącze z tabeli fusion_prowizje kolumnę user z tabelą fusion_users by za pomocą id wyciągnąć nazwę unsera
I mam o to cały taki kod
  1. <?php
  2. $year = date('Y');
  3. $month = date('n');
  4. $time = mktime(0, 0, 0, $month, 1, $year);
  5. $spr = dbquery("SELECT DISTINCT(user), t.*, u.* FROM ".$db_prefix."prowizje t LEFT JOIN ".$db_prefix."users u ON t.user=u.user_id WHERE data >'$time'");
  6. if(dbrows($spr) > 0) {
  7. while($r = dbarray($spr))
  8. {
  9. ?>

I zapytanie to pobierane dane z bazy z aktualnego miesiąca według daty dodania
JoShiMa
Pisząc t.*, u.* wyciągasz wszystkie pola a tam jest id i pewnie w każdym rekordzie różne stąd rekordy nie powtarzają się stricte. Powtarzają się tylko niektóre dane ale rekordy jako całość są różne.
szczabik
Ale jak wypisze ręcznie kulomny zamiast * to i tak nie działa
JoShiMa
Cytat(szczabik @ 3.07.2008, 15:09:24 ) *
Ale jak wypisze ręcznie kulomny zamiast * to i tak nie działa

A jakie kolumny wpisujesz?
phpion
Nie dziw, że DISTINCT Ci "nie działa" skoro pobierasz user_name oraz wszystkie kolumny z obu tabel. W wyniku złączenia otrzymujesz rekordy, które nie są takie same. Przykład? Pole "data" masz różne dla każdego wiersza więc DISTINCT "nie zadziała".
szczabik
To jak mogę zrobić jeśli w tabeli fusion_prowizje mam np. ide usera 1 więcej niż 3 razy i nie chce go powtarzać chcesz tylko raz wyświetlić można to jakoś inaczej zrobić
phpion
Rozumiem, że chcesz osiągnąć coś takiego:
Kod
user1:
dane1
dane2

user2:
dane1
dane2
dane3

user3:
dane1

Jeśli tak, to musisz to już obrobić po stronie PHP. Tworzysz zmienną przechowującą nazwę ostatnio iterowanego usera (na początku ustawiasz np. na false) i jeśli jest różna od aktualnie iterowanego usera to wypisujesz login oraz (ważne) nadpisujesz tą zmienną nową wartością (tymże loginem). Jeśli nie - to nie. Tyle.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.