Nadal walczę z formularzem już jestem bardzo blisko celu, ale jednak troszkę mi brakuje.
Mam taką funkcję
function sprawdzanie_formy() { var brakuje_danych=false; var formularz=document.forms[0]; sp_uzyt=/^[a-z]{3,15}$/; sp_mail= /^[0-9a-z_.-]+@([0-9a-z-]+\.)+[a-z]{2,6}$/; sp_haslo= /^[A-za-z0-9!@#$%^&*()<>?":;'[]{}\=-] {8,12}$/; if (formularz.uzytkownik.value.match(sp_uzyt) == null){ //napis += "imie\n" formularz.uzytkownik.style.border = "1px solid #FF0000"; brakuje_danych=true; } else { formularz.uzytkownik.style.border = "1px solid blue"; } if (formularz.email.value.match(sp_mail) == null){ formularz.email.style.border = "1px solid #FF0000"; brakuje_danych=true; } else{ formularz.email.style.border = "1px solid blue"; } if (formularz.haslo.value.match(sp_haslo) == null){ formularz.haslo.style.border = "1px solid #FF0000"; brakuje_danych=true; } else{ formularz.haslo.style.border = "1px solid blue"; } }
Mam dwa problemy.
1. Sprawdzanie hasła nie działa. Chcę dopuścić wszystkie znaki z wyjątkiem polskich ogonków i ograniczyć je od 8 do 12 znaków
coś skopałem bo nie sprawdza mi to znaczy cały czas twierdzi że jest błąd
2. Czy jest możliwość by po wpisaniu złej wartości w polu które sprawdzam zaświeciło się ono na czerwono ( to już mam tylko jako ramkę ), ale dodatkowo , żeby pokazał się znak zapytania pod którym będzie ukryta informacja czego to pole wymaga
3. Jak porównać pola z hasłami i sprawdzić czy są identyczne bo mam dwa pola hasło i hasło2 przy czym oba muszą być identyczne?
Dzięki za pomoc i wskazówki
Pozdrawiam
Redelek