Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL]połączenie strony z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
FasOlQa
Mam mały problem, wykupiłem serwer na nazwa.pl z mysql4 i mysql5 postawiłem stronę która korzystała z mysql4, dzisiaj byłem zmuszony do usunięcia bazy danych i plików z serwera, okazało się, że w active.admin nie ma już opcji mysql4 została tylko mysql5. Skrypt który instaluje chodził na mysql4 nie mogę go zainstalować na nowej bazie danych możliwe, że jest to spowodowane zmianą portu ale przy instalacji nie mam możliwości zmiany portu. Na mysql5 wrzuciłem kopie starej bazy teraz chcę połączyć stronę z istniejącą już bazą danych. Proszę o pomoc
Cysiaczek
Ja tu widzę logo php.pl, a nie Hogwartum - pokaż błędy.
FasOlQa
Cytat(Cysiaczek @ 7.07.2008, 08:23:27 ) *
Ja tu widzę logo php.pl, a nie Hogwartum - pokaż błędy.

błąd jest taki, że nie mogę połączyć się z bazą danych bo przy instalacji skryptu nie mogę zmienić portu skrypt był pisany po mysql4 na porcie 21 a teraz mysql5 ma port 3305... i nie wiem co zrobić...
nospor
to wejdz do skryptu w miejsce gdzie łączy sie baza i ustaw mu port recznie.

Jesli lączy sie przez mysql_connect, to mozesz w konfiguracji sprobowac dac w miejscu hosta:
'host:port',np:
localhost:3305
FasOlQa
ale... gdzie w konfiguracji?? w jakimś pliku?? nie wiem wogóle gdzie tego szukać...
nospor
a skad do jasnej ciasnej mamy wiedziec? Nie podales nazwy tego skryptu, a wrozek tu nie ma.

Jak instalowes skrypt to nie pytal sie o dane dostepu do bazy, nie musiales nic konfigurowac?
FasOlQa
ok przepraszam. http://www.eupload.pl/skrypt_ogloszen_zip66 to jest skrypt może ktoś będzie tak miły i spróbuje zainstalować na mysql5 inaczej nie powiem o co chodzi bo jestem ciemna masa
nospor
skrypt powinien ci stworzyc taki plik:
'pad/include/config.php
otworz go i zmien linijke:
$mysql_host='twojhost';
na:
$mysql_host='twojhost:port';
FasOlQa
Cytat(nospor @ 7.07.2008, 11:22:15 ) *
skrypt powinien ci stworzyc taki plik:
'pad/include/config.php
otworz go i zmien linijke:
$mysql_host='twojhost';
na:
$mysql_host='twojhost:port';

samego pliku config.php nie ma jest tylko

config_page.php z zawartoscia
<?php
$zapytanie=sql_select("
SELECT pad_opage FROM _o_pad
");

$opage=$zapytanie[1][0];

if ((empty($p)) OR ($p==1)){
$od=0;
$do=$opage;
$p=1;
}
else{
$od=$opage*($p-1);
$do=$opage;
}
?>

oraz config_page_pad.php z zawartoscia

<?php
$zapytanie=sql_select("
SELECT pad_page, pad_opage FROM _o_pad
");

$page=$zapytanie[1][0];
$opage=$zapytanie[1][1];

if ((empty($p)) OR ($p==1)){
$od=0;
$do=$page;
$p=1;
}
else{
$od=$page*($p-1);
$do=$page;
}
?>
nospor
wg. pliku instalacyjnego, do ktorego podales linka, po instalacji skryptu ma byc stworzony ten plik co ci napisalem.

Te dwa co wymieniles znajduja sie tam jeszcze przed instalacja.
Jesli jestes na etapie przed isntalacja, to uruchom instalatora i w miejscu hosta wpisz: twojhost:port
FasOlQa
WIELKIE DZIĘKI!! Po raz kolejny mi pomogłeś naprawdę dziękuje smile.gif))))
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.