Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]odwoływanie się do metod obiektu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
hmtt
Witam!

Chciałbym napisać swoją klasę do obsługi zapytań SQL. Połączenie z bazą danych chcę zrealizować z pomocą biblioteki PDO. W mojej klasie tworzę nowy obiekt typu PDO i niestety później mam problem z odwołaniem się do metod obiektu klasy PDO. Nie wiem jak w tej sytuacji powinien wyglądać zapis odwołania się do metod PDO w mojej klasie. Sytuacja wygląda mniej więcej tak:

CODE
$pdo = new PDO(...);
$this->pdo->query(); //ten zapis jest błędny?

Pozdrawiam
nospor
to nie programowanie obiektowa a przedszkole winksmiley.jpg

poczytaj sobie jak sie korzysta z wlasciwosci obiektu.
Tu masz link do przykladu z mysql_connect. przeanalizuj go
http://pl2.php.net/manual/pl/language.oop5.php#82177
Cysiaczek
Przenoszę
hmtt
Dzięki za podpowiedzi, niestety przykład kodu który miałem przeanalizować nic mi nie podpowiedział. Zmieniłem chwilowo koncepcje i stworzyłem klasę która dziedziczy z PDO.
nospor
oj... chodzilo oto, ze jak przypisujesz wlasciwosc, to masz sie do niej odwolywalc jak do wlasciwosci: poprzed $this
dodatkowo masz ją wczesniej zadeklarowac.
  1. <?php
  2. class Test {
  3. private $pdo;
  4. public function __construct(){
  5.  $this->pdo = new PDO(...);
  6. $this->pdo->....;
  7. }
  8. }
  9. ?>
hmtt
Ok, dzięki nospor. Teraz działają mi dwie klasy jedna zawiera obiekt PDO a druga dziedziczy z klasy PDO. Czy macie jakieś sugestie co do tego które rozwiązanie wybrać? Czy rozbudowywać swoją klasę opartą na obiekcie PDO czy na dziedziczeniu?
dr_bonzo
Jesli user twojej klasy nie bedzie korzystal bezposrednio z metod PDO [dostepne dzieki dziedziczeniu] to nie rob dziedziczenia.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.