Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MYSQL] Wiele rekordów naraz z jednego formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-imper-
Witam,

Już od jakiegoś czasu walczę z tym problemem, ale nic mi nie wychodzi. Próbowałem już różnych wygooglowanych "sposobów", ale żaden nie działał i też żaden nie do końca spełniał moje potrzeby.

Najlepiej jeśli powiem o co mi chodzi dokładnie. Otóż, jest strona, która operuje na bazie danych wyrobów jubilerskich. Niektóre wyroby mają te same wartości w polach bazy. Żeby szybko się dodawało grupę wyrobów postanowiłem stworzyć coś takiego, że:
- W pierwszym kroku podaje się wspólne dane dla wszystkich wyrobów, oraz wybiera się ile wyrobów będzie w grupie - i tu się rodzi problem (każdy to osobny rekord);
- W drugim kroku otwiera się strona, na której w formularzu wypełnia się po kolei dane szczegółowe i... Submit smile.gif
- Ostatni krok to już tylko php/mysql i tu mam problem.

Nie mam pojęcia jak to zrobić, żeby z takiego formularza ładnie poszły wszystkie rekordy do MySQL'a. Niezbędna będzie pętla na pewno przy dodawaniu, ale ale. Czy można tak skonstruować formularz w html, by otrzymać w wyniku na przykład $wlasciwosc1[x]? To by ułatwiło sprawę i to bardzo.

Jeżeli za bardzo zamotałem to proszę pytać/opieprzać. Mam nadzieję, że mój problem jest w miarę jasny smile.gif
m87
Można w HTMLu zrobić np. taki input:
  1. <input type='text' name='wlasciwosc1[1]' />

Wtedy w $_POST[wlasciwosc1][1] masz jego wartość.

Ja bym to zrobił pomagając sobie trochę JavaScriptem. Najpierw masz formularz gdzie do wypełnienia są dane ogólne, i pod spodem dane szczegółowe dla pierwszego produktu. Robisz przycisk "dodaj kolejny produkt" i JavaScript wstawia kolejne inputy dla kolejnych produktów.
-imper-
Cytat(m87 @ 8.07.2008, 12:47:16 ) *
Można w HTMLu zrobić np. taki input:
  1. <input type='text' name='wlasciwosc1[1]' />

Wtedy w $_POST[wlasciwosc1][1] masz jego wartość.

Ja bym to zrobił pomagając sobie trochę JavaScriptem. Najpierw masz formularz gdzie do wypełnienia są dane ogólne, i pod spodem dane szczegółowe dla pierwszego produktu. Robisz przycisk "dodaj kolejny produkt" i JavaScript wstawia kolejne inputy dla kolejnych produktów.

O mamo, działa biggrin.gif. No i właśnie tego potrzebowałem - jeden konkret smile.gif. Co do JS to nie siedzę w temacie, poza tym nie jest to potrzebne, gdyż dodający zawsze dokładnie wie ile będzie potrzebował pól do wypełnienia smile.gif. Dzięki bardzo za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.