Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Znowu upload
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Aulich
Witam. Mam dziwny problem, mianowicie skrypt uploadujący pliki na serwer nie działa. Próbowałem na yoyo.pl, na freehostii, quotaless oraz cba.pl. Przez pewien czas myślałem, że to wina serwisu, który udostępnia mi hosting. No ale na tylu serwisach miałoby się zacinać? Szukałem w tematach - owszem, wiele jużnapisano o uploadzie aale chyba nie ma tego, czego szukam. 

Sytuacja wygląda tak: w katalogu głównym znajduje się plik upload.php i folder upload. Kod w "upload.php" jest następujący:

CODE

$plik_tmp = $_FILES['plik']['tmp_name'];

$plik_nazwa = strtolower($_FILES['plik']['name']);

$plik_rozmiar = $_FILES['plik']['size'];

$unikatowa_nazwa="uploadowyplik";

if(is_uploaded_file($plik_tmp))

{

move_uploaded_file($plik_tmp, "/upload/$unikatowa_nazwa$plik_nazwa");

chmod("upload/$unikatowa_nazwa$plik_nazwa", 0644);

header("Location:bla.pl");

}

else echo "Blad!";

?>

Ni przedstawiałem już formularza, bo to zdaje się najmniejszy problem. Nieraz zdarzyło mi się juz poprawiaćten kod, zmianiac, upiekszać ale cóż, dalej nie działa, mam nadzieje jakos to naprawić. Proszę o pomoc.
k_@_m_i_l
Spróbuj zrobić tak :
  1. <?php
  2. if(!move_uploaded_file($_FILES['plik']['tmp_name'],'/upload/'.$_FILES['plik']['name']))
  3. {
  4. echo 'Wystąpił błąd podczas przesyłania pliku.';
  5.  return;
  6.  }
  7.  else 
  8.  {
  9. echo 'Przesłanao poprwnie plik.';
  10. }
  11. ?>

Masz nadane dla katalogu upload prawa 777 questionmark.gif
Aulich
chmod ustaiony jest na 777 ale to nic nie pomaga. Ten skrypt niewiadomych przyczyn tez nie dziala. Łamię sobię głowę dlaczego.
Mlodycompany
daj kod formularza uploadu
Aulich
CODE

<form enctype="multipart/form-data" action="upload.php" method="POST"/>
 <center>Wybierz plik który chcesz umieścić na serwerze:</center><br>

<center><input name="plik" type="file"></center><br>
 <input type="submit" value="wyślij plik">
 </form>

Lejto
formularz jest czysty, żadnych błędów nie otrzymujesz? zobaczy czy zwróci coś error_reporting(E_ALL);
skrypt uruchamiasz na localu?
Aulich
Nie, na localu nie uruchamiam. Właśnie cały czas mnie zastanawia co może być nie tak skoro nie zwraca żadnych błędów, skrypt sam w sobie jest poprawny a mimo to nie działa. No cóż, w każdym razie dzięki za pomoc. Jakbyście mieli jakiś pomysł co mogłob być nie tak to chętnie się zastosuję smile.gif

-------------------------------------------

Zupełnie zapomniałem... może opcja file_uploads jest wyłączona. Podpowiedzcie mi jak ją włączyć, jeśli nie wiem jak się dostać do pliku php.ini ? 
nospor
  1. <?php
  2. echo 'Files:';
  3. print_r($_FILES);
  4. ?>

Co wyswietla sie?
Aulich
Wyswietla się Files:Array ( )

I nie wiem o co chodzi smile.gif

Aaaaaa, jednak wstawione do skryptu, po którymś z kolei razie (próbie uploadu) wypisuje:

CODE
[plik] => Array ( [name] => 26bd92dca1.jpeg [type] => image/jpeg [tmp_name] => /tmp/phpQOVnEg [error] => 0 [size] => 32044

Ale dalej nie wiem o co chodzi, czy to ze tak wypisuje. to znaczy, ze plik mimo wszystko jest gdzies w katalogu tymczasowym?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.