Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PhpMyAdmin -->MySQL, Oracle?
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
kosmos
Witam
Jestem początkującym jeśli chodzi o Oracle. Do tej pory korzystałem z bazy MySql oraz PhpMyAdmin do jej zarządzania.
Chciałbym się dowiedzieć czy pod bazę Oracle jest odpowiednik MySql`owego PhpMyAdmin`a questionmark.gif
Bazę już zainstalowałem ... jest to konkretnie Oracle 11g. Odpalam ją poprzez stronkę https://kosmos-pc:1158/em/console/logon/logon Wpisuję login SYS oraz odpowiednie hasło, i ukazuje mi się masa zakładek itd. ( To nie to co PhpMyAdmin niestety albo stety ). do każdej zaglądałem, próbowałem utworzyć głupią tabele ale NIE WIEM gdzie i jak ;/

Problem z tym że nie mam póki co takich funduszy na książkę do nauki Oracle, dlatego też szukam już kilka dni podstaw w sieci do jej obsługi.

Czy jest w ogóle możliwość utworzenia tabeli w jakimś widoku tak jak to było w PhpMyAdmin questionmark.gif czy tylko poprzez SQL questionmark.gif

Bądźcie dobrzy i podajcie mi jakieś informacje jak się mogę za to wszystko zabrać bo chęci są i to wielkie a materiałów i kasy brak sadsmiley02.gif

Pewnie większość z Was mnie zbluzga smile.gif Ale taki to los początkujących z nowymi językami, systemami bądź bazami tak jak to w tym przypadku.

Pozdrawiam
teutates
Skoro jestes poczatkujacy nasuwa sie pytanie po kiego Ci Oracle?
Darmowe narzedzie (no przynajmniej ma darmowa wersje) jest TOAD, google wie o co chodzi:) Bazy Oracle sluza do powaznych rzecy i dopuki nie masz bardzo konkretnej potrzeby to dla samej frajdy bym sie tego nie uczyl bo to Ci zajmie jakies 5 lat:)

Pozdrawiam
teu
phpion
Jestem podobnego zdania co ~teutates. Ogrom możliwości jakie oferuje Oracle jest przerażający. Ponadto nasuwa mi się pytanie: gdzie wykorzystasz swą wiedzę? Pisząc własne strony/serwisy? Nie bardzo. Pracując w firmie zajmującej się PHP? Również nie sądzę. Oracle jest bardzo drogą bazą danych i do tego stosunkowo mało popularną wśród serwisów internetowych. Jeśli chcesz poznać cos innego niż MySQL, coś co daje większe możliwości, to proponuję PostgreSQL. Z pewnością bardziej Ci się przyda wiedza z zakresu PostgreSQL niż z Oracla.

// EDIT:
No i do PostgreSQL masz bardzo zbliżony odpowiednik do phpMyAdmina w postaci phpPgAdmina. Aczkolwiek ja osobiście wolę korzystać z pgAdmin III.
kosmos
Jestem początkujący ale właśnie w Oracle. Skoro ma mi to zająć5 lat to chcę zacząć jak najszybciej bo szkoda czasu.
Chcę poznać tą bazę między innymi dlatego że jest to duży atut w umiejętnościach a w przyszłości jej znajomość napewno będzie ceniona.

Może nie patrzycie na dzisiejszy rynek pracy ale na Oracle jest coraz to większe zapotrzebowanie.
Dlatego tak się interesują tą bazą.

EDIT

Dowiedziałem się że jest takie przydatne narzędzie jak PL/SQL Developer co o nim sądzicie ?

teutates Oracle też ma darmowe dystrybucje smile.gif
kosmos
Muszę się przyznać że mam możliwość pracy na innej wersji oracla niż podana przez Ciebie winksmiley.jpg Ale skoro ten tutorial jest taki łatwy to może sobie ściągnę tą darmową wersję smile.gif
Ja mam nieco bardziej skomplikowaną a może nawet najbardziej winksmiley.jpg

Dzięki za naprowadzenie

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.