Mam pewien problem, z którym nie wiem jak sobie poradzić.
W CSS ustawiłem tło i rozciągnąłem je na całą stronę.
Na tym ustawiłem diva, a następnie ustawiłem mu przezroczystość.
Tekst wpisywany w tym divie także jest objęty przezroczystością, a tego nie chcę.
Mniej więcej wygląda to tak:
#motto { -moz-opacity: 0.3; alpha(opacity): 30; opacity: 0.3; background-color: #FFF }
Ponieważ wysokość diva ma się dostosowywać do wielkości treści, która jest w nim, nie mogę ustawić tych dwóch elementów (diva i tekstu) oddzielnie, a następnie umieścić w tym samym miejscu.
Szukałem w google i znalazłem pewną podpowiedź na tej stronie.
Korzystając z tego udaje mi się co prawda uzyskać przezroczystość, która pozostawia normalny tekst, ale za nic w świecie nie mogę jej ustawić tak, aby zapełniała całą zawartość diva.
Dochodzę do czegoś takiego:
#motto2 { position: relative; z-index: 10; padding: 10px 10px; top: 25px; left: 50px; width: 250px; border: medium solid #7FFFD4; } .trans { z-index: 50; opacity: 0.3; filter: alpha(opacity=30); -moz-opacity: 0.3; background: #FFF; width: auto; position: relative; height: 50px; } .tresc { position: relative; z-index: 90; color: #000; width: 280px; padding: 10px;
I dalej nie wiem jak to ruszyć.
Ktoś ma pomysł, jak ustawić, aby tło w divie było przezroczyste, natomiast napisy normalne (bez przezroczystości)?
I ważne, wysokość diva albo elementu dającego przezroczystość nie może być ustalona na stałe, a ma się zmieniać w raz z ilością tekstu w divie.