<?php require_once('connect_mysql.php'); //dolaczam plik z polaczeniem do bazy danych $login=$_POST['nazwa'];//chyba komentarz zbedny;) $haslo=$_POST['haslo']; //Funkcja logowania function logowanie($login, $haslo) { $polaczenie = connect_mysql(); $db = $polaczenie->query("select login, haslo from username where nazwa='$login' and haslo=sha1('$haslo')");//wysylam zapytanie w ktorym odczytuje z bazy danych login i haslo, porownuje z ty
mi wprowadzonymi if (!$db) { throw new Exception('Logowanie nie powiodło się.');//w razie gdyby nie udalo sie ;) } if ($db->num_rows>0)//jesli uzytkownik takowy znajdzie sie w bazie danych to zawsze wartosc bedzie pow
yzej 0, a wiec zwroci mi wartosc true;) { return true; } else { throw new Exception('Logowanie nie powiodło się.'); } } //funkcja sprawdza czy uzytkownik jest zalogowany function sprawdz_user()//ta funkcja jest uzyta na koncu;) { if (isset($_SESSION['uzytkownik']))//patrz dalsza czesc kodu, poniewaz tam tez zarejestrowalem uzytkownika sesji { echo ' '; } else { echo 'Brak zalogowania. '; exit; } } if ($login && $haslo)//no wlasnie wiec jesli jest login i haslo to: { try { logowanie($login, $haslo); $_SESSION['uzytkownik'] = $login;//dalsza czesc kodu to wlasnie tu } catch (Exception $e) { echo 'Należy być zalogowanym aby oglądać tę stronę. '; exit; } } sprawdz_user(); ?>
Na moje oko zrobione jest poprawnie, jednak wyskakuje mi ten wyjatek ehh..