Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MSSQL]Polaczenie z baza poprzez PHP
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
saren_as
Witam!
Znalazlem sporo rozwiazan w sieci, ale nic nie pomaga w moim przypadku.
Mianowicie mam:

PHP version 5.2.6
Apache 2.0.5
MySQL 5.0
Windows XP Pro PL + SP2

Wszystko dziala niby dobrze, ale podczas laczenia sie z baza danych poprzez PHP nic sie nie dzieje. Strony PHP wyswietlaja sie dobrze, a sama baza pod dosem tez pracuje jak nalezy(moge sie zalogowac i utworzyc tabele...)
Podczas wyswietlania phpinfo.php w zadnej czesci ukazanego info nie widnieje wpis o MySQL. Jako edytora do pisania uzywam DzSoft PHP Editor 4.1.3 i w tym programie wyskakuje mi blad:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu.
Wydaje mi sie ze wszystko mam OK tzn:

- php.ini
; Directory in which the loadable extensions (modules) reside.
;extension_dir = "./"
extension_dir = "c:\php\ext"
extension=php_mysql.dll
extension=php_mysqli.dll

- php.ini skopiowany do WINDOWS oraz SYSTEM32

- pliki.dll skopiowane do WINDOWS oraz SYSTEM32

- moje zapytanie wyglada tak:
<?php
$link = mysql_connect('localhost', 'root', 'mysqlpass')
or die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
print ('Połączenie nawiązane');
mysql_close($link);
?>

Prosze o jeszcze jakies wskazowki co jest nie tak. Niestety jestem baardzo poczatkujacy wiec prosze o odpowiedzi w prostym jezyku smile.gif Ewentualnie moze mi ktos podeslac swoj PHP.INI na saren_as@wp.pl
Pozdrawiam!
grzemach
Cytat
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'c:\php\ext\php_mysql.dll' - Nie można odnaleźć określonego modułu.
Wydaje mi sie ze wszystko mam OK

To jest Twój główny powód, i jak w innym miejscu napisałeś że phpinfo nie pokazuje Ci bazy danych.
PHP po prostu nie ma odpowiedniego modułu który obsługuje bazę danych.
Musisz się pobawić z jego konfiguracją, jeśli phpinfo(); pokaże Ci mysql'a to połączysz się z nim bez problemu za pomogą tego skryptu co pokazałeś.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.