Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Geolokalizacja ...
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Romskey
Tworzę system weryfikacji prawdziwości danych przesyłanych przez logującego się usera .
Jednym z założeń jest określenie jego położenia geograficznego na podstawie IP .
Istnieje kilka ciekawych stron które to robią ale trzeba to wykonywać ręcznie .
Wiec moja prośba jest taka :
- czy ktoś może mi udostępnić adresy IP największych miast polskich /wojewódzkich/ ewentualnie województw .

Wiem że te dane są dość 'płynne' ale jako jeden ze wskaźników chyba nie zaszkodzi .
pozdrawiam
bogdan89
skorzystaj z tej klasy
Romskey
Widziałem ten artykuł i obawiam się że linki są nieaktualne . Spróbowałem własnych sił i przeszukałem odnotowywując bazę openGEO ,
/ok 50 tys adresów/
dla samej Warszawy jest kilkanaście 'opcji' ip . Wypisałem ok 70 adresów dla różnych miast i uznałem że chyba łatwiej będzie sprawdzać ręcznie , tym bardziej że myślałem że istnieje jakiś klucz a jest trochę jak groch z kapustą .
Ale mam jeszcze nadzieję że może ktoś ma jakieś pomysły w tej sferze smile.gif
I tak dzięki .
neverever
Nie ma tak łatwo żeby dane miasto miało konkretne IP. W ramach jednego miasta mogą być różne ip i niekoniecznie jednej puli.
Moim zdaniem najlepiej jest wyciagnąć sobie z jakiegoś whoisa np. pobierasz curlem z http://www.db.ripe.net/whois
-oczywiście musisz jeszcze uwzględnić np. proxy
bogdan89
Fakt. Klasa Scout już od dawna nie jest rozwijana. Na szczęście gdy robiłem ostatnio porządki w kompie, nie usunąłem jej smile.gif
link
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.