Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Wysyłanie forumlarza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Adzik1992
Witam, mam pytanie. Jak zrobic aby w opcji input formularza, dane wysylane byly do dwoch tabel ?
Kod
<input type="text" name="nick" value="">

i tutaj gdzie nick, jeszcze cos innego.

prosze o pomoc.
pyro
radze bardziej sprecyzowac swoj problem poniewaz jest on niezrozumialy
Tomplus
sprecyzuj pytanie, do jakich tabel ? MySQL czy HTML ?
w kazdym bądź razie, po tworzysz skrypt który wyśle do jednej jak i do drugiej tabeli wyniki.
Adzik1992
mam kod
Kod
   <form action="'.$_SERVER['PHP_SELF'].'?edytuj=dodaj" method="POST">
               Admin: <input type="text" name="admin" value="">
                             <table style="background: black" height="1" cellSpacing="1" cellPadding="0" border="0"><tr><td style="border: 1pt solid #892E2E; padding: 0.75pt" width="45" bgColor="#892E2E" height="17" align="center">
                <p class="MsoNormal" style="text-align: center" align="center">
                <span style="font-weight:700">
                <font color="#FFFFFF" style="font-size: 14px;" face="verdana">Miejsce</font></td><td style="border: 1pt solid #892E2E; padding: 0.75pt" width="100" bgColor="#892E2E" height="17" align="center">
                <font color="#FFFFFF" style="font-size: 14px;" face="verdana">Nick</font></td><<td style="border: 1pt solid #892E2E; padding: 0.75pt" width="45" bgColor="#892E2E" height="17" align="center">
                <font color="#FFFFFF" style="font-size: 14px;" face="verdana">Punkty</font></td></tr>
               <tr><td style="border: 1pt solid #222222; padding: 0.75pt" bgColor="#000000" height="7">
                <p class="MsoNormal" align="center">
                <font color="#FFFFFF" face="Verdana" style="font-size: 12px;">1</font></td><td  align="center"><input type="text" name="miejsce1" value=""></td><td  align="center"><input type="text" name="punkty" value=""></td></tr>
               <tr><td style="border: 1pt solid #222222; padding: 0.75pt" bgColor="#000000" height="7">
                <font color="#FFFFFF" face="Verdana" style="font-size: 12px;">2</font></td><td  align="center"><input type="text" name="miejsce2" value=""></td><td  align="center"><input type="text" name="punkty2" value=""/td></tr>
                <font color="#FFFFFF" face="Verdana" style="font-size: 12px;">3</font></td><td  align="center"><input type="text" name="miejsce3" value=""></td><td  align="center"><input type="text" name="punkty3" value=""></td></tr>
               </table>
               <br><input type="submit" name=dodaj value="Dodaj">
           </form>

Jest to formularz skryptu, ktory odpowiada za wysylanie danych do bazy mysql. I chce w opcji input w polu name, aby nie wysylalo mi tylko do tego pola, ale tez do innego, skrypt jest dobrze napisany. Jak zrobic? bo name="test, test2" nie dziala ...
Shili
Nie jestem w stanie się przekopać przez to coś, już zwłaszcza że nie ma tam kodu php. A sam formularz jest raczej przynajmniej tak samo ważny jak kod php.

Wysyłanie do innego pola jest niepotrzebne, przynajmniej w tym jak to opisujesz. Zrozumiałam (może opacznie), że potrzebna Ci po prostu dwa razy ta sama zmienna, tak?
Jeśli tak, to sobie ją dwa razy po prostu wykorzystaj, albo przypisz na wstępie do jakiejś innej.

Jeśli nie, to najlepiej podziel się kodem php i jeśli mogę prosić - wytłumacz jeszcze raz.
Tomplus
w tym kodzie nie ma za wiele PHP, więc lepiej było w sadzić w kod HTML.

Założe się że gdybyś usunął cały zbędny kod HTML i zostawił tylko <form/> oraz <input/> to na pewno znalazłbyś rozwiązanie sam.

Chyba wiem o co Ci chodzi,
stwórz sobie jeszcze coś takiego jak <input type="hidden" name="test2" value="'.$_POST['test'].'"/>

pole name powinno być zawsze takie samo, chyba ze coś kombinujesz więcej, ale wartości możesz zmieniać wkłądając zmienna właśnie tak jak ja to zrobiłem powyżej, do attrybutu value

@Shili
Raczej kod PHP jest zbędny. Bardziej by sie przydał aby nazwał po imieniu co i gdzie i poukładał cały formularz.
Adzik1992
np. jedne dane maja byc wysylane do tabeli x a drugie do tabeli y, i to wszystko z jednego formularza, i nie wiem jak to wlasnie zrobic.
Shili
Użyć w obu jednej i tej samej zmiennej. Można. To że raz się jakąś zmienną już gdzieś użyło wcale nie znaczy, że jest zużyta.
Dla name="test":

1. <?php
  2. $test = $_POST['test']; // trzeba jeszcze dodać funkcje escapeujące niebezpieczne znaki.
  3. // i teraz zmiennej $test używaj sobie do woli w obu zapytaniach do bazy.
  4. ?>
Tomplus
Więc do tabeli MySQL ?
Więc dopisz jeszcze jedno zapytanie SQL, tak aby zrobił wpis w innej tabeli.
Skopiuj zapytanie i zmien nazwę tabeli.
Cysiaczek
Następnym razem proszę temat nazywać tak, aby odzwierciedlał problem
Przenoszę na Przedszkole
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.