Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS]Wyświetlanie elementów
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Skie
Mam do was pewne banalne pytanie - jak ustawić za pomocą CSS by dany DIV / TABELA (itd.) wyświetlał(a) się w FireFox nawet wtedy gdy jest pusty(a)?

np.
Kod
#jakisdiv {
     width: 200px;
     height: 50px;
}

w FF wywołując go tak <div id=jakisdiv></div> nic się nie wyświetli - trzeba zrobić to tak <div id=jakisdiv>tekst</div> - jak to ominąć?
Shili
Nawet przy nadanej wysokości i szerokości Ci się nie wyświetla?
Jeśli nie będzie miał określonych wymiarów ani niczego w środku to standardowo się nie pokaże, bo kontener domyślnie dostosowuje się do tego co ma w środku (chyba że to w środku ma style float albo position: absolute)

Pokaż cały kod, może coś innego Ci tam krzaczy?
Względnie spróbuj tylko i jedynie ten, bez innych elementów na stronie.
php programmer
Kod
#jakisdiv {
     width: 200px;
     height: 50px;
    border:1px solid silver;
}
JoShiMa
Cytat(Skie @ 28.07.2008, 15:58:06 ) *
w FF wywołując go tak <div id=jakisdiv></div> nic się nie wyświetli - trzeba zrobić to tak <div id=jakisdiv>tekst</div> - jak to ominąć?

A po czym poznajesz, że się nie wyświetla?
Skie
Po tym, że dany element ma ustawiony background-color, wysokość, szerokość i obramowanie.
W Oprzerze i IE się wyświetla, a w FF dopiero wtedy, gdy wstawię coś między znaczniki <div> i </div> albo <td> i </td>
JoShiMa
Może trzeba na sztywno ustawić visibility:visible;

A dla tabelki empty-cells: show;
Skie
No właśnie nie działa ani to ani to.
Tak wygląda tabelka: (gdy usunę ten dwukropek (druga komórka tabeli, ta z width: $bar_width_2) to ta tabala się nie wyświetla)

próbowałem z empty-cells, visibility i display - nic nie pomogło.

Kod
<table height=16 cellpadding=0 cellspacing=0 class=table_bar><tr><td style=\"width: ".$bar_width_1."%;\" ></td><td style=\"width: ".$bar_width_2."%;\"></td></tr></table>

plik CSS (table_bar)

Kod
.table_bar {
       width: 100%;
       border: 1px solid #999;
   }

Dodatkowo powiem, że $bar_width_1 i $bar_width_2 są odpowiednio dobierane przez skrypt - nie tkwi tutaj błąd, gdyż próbowałem to zamienić na stałe wartości i błąd z niewyświetlaniem się pustej tabeli nadal występował
JoShiMa
1. Po po mieszasz atrybuty z css. Jeśłi uzywasz klasy to po co Ci w znaczniku table atrybuty height, cellpadding, cellspacing? To się robi w klasie
2. Zarówno wartości atrybutów jak i nazwa klasy powinny być z cudzysłowach ". Może to jest źródłem problemów?
3. Jak już używasz znaków " do otaczania tekstu to korzystaj z ich własności wybierz jeden z poniższych sposobów i używaj go konsekwentnie:
  1. <?php
  2. '<td style="width: '.$bar_width_1.'%;" ></td><td style="width: '.$bar_width_2.'%;"></td></tr></table>'
  3. ?>

albo
  1. <?php
  2. "<td style=\"width: $bar_width_1 %;\" ></td><td style=\"width: $bar_width_2 %;\"></td></tr></table>"
  3. ?>

To kwestia elegancji i optymalizacji i nie ma związku z Twoimi problemami

4. Wyświetl tę tabelkę i zobacz źródło strony. Zobacz, czy na pewno Ci się to prawidłowo generuje.
5. Nie bardzo wiem o jakim dwukropku piszesz sad.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.