Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wilekość serwera
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
nowaidea
cześć

zastanawiałem się ostatnio nad pewym pytaniem,na które być może ktoś zna odowiedz bo na pewno nie ja.Jaka powinna być wielkość serwera na stronę w której swoje konta ma 5 milionów użytkowników i jaka może być cena takiego serwera? Proszę o konkretne odpowiedzi a nie "poboczne". Z góry dzięki.
mrok
10userow na sekunde hmm nie mam pojecia co bedzie potrzebne, ale ceny mozesz sprawdzic tutaj
http://www.komputronik.pl/Serwery/katalog,kat,960/
rybik
mało danych ... co daje konto? jak częste odwiedziny? nie wiem, czy na jakims forum dostaniesz dobra odpowiedz, opisz dokladnie wymagania i wyslij zapytanie ofertowe do kilku dostawcow

najwieksze serwisy miedzynarodowe trzymam na canaca.com
Sh4dow
Jak widzę taki tytuł to się pcha na usta ze wymiary to 200 x 400 x 500 [mm] albo U2 wystarczy biggrin.gif
Jak na 5 milionow uzytkownikow, powiedzmy ze kazdy bedzie mial dane wielkosci 200 kB to jest jakis 1 TB danych + dane aplikacji + logi + system to potrzeba by ci przynajmniej 1,5-2 TB dysków, Jesli chodzi o ogladalnosc to nic konkretnego nie podales, ale chwalac sie duzymi (niby) liczbami podejzewasz ze to duze obciazenie wiec ze dwa server apache + load balancer + w zaleznosci od wymagać X serverow z baza danych smile.gif I wtedy to 5 milionow na dzień powinno obsłuzyc, chyba ze wszyscy naraz zaczna wchodzic smile.gif No i bierz pod uwage ze serwis powinien sie rozwijac.

Nie musisz tego traktować poważnie, nie podaleś nic konkretnego żeby podać ci zbliżone dane dotyczące serwerów. Więc jak podasz, ilość odsłon dzienna, maksymalne natężenie w ciągu godziny, z jakiej bazy korzystasz, na jakim serwerze to teraz działa. to dostaniesz wiecej informacji zapewne.
nowaidea
Dzięki za odpowiedzi. Jestem ciemny w takich tematach dlatego nie podałem wszystkich informacji, ale szybko się uczę i następnym razem postaram się napisać więcej szczegółów. Jak będę potrzebował pomocy to przynajmniej wiem, że znajdą się osoby które mimo braku tylu informacji statają się pomóc. Dzięki
rafal_nivi
ooo, jeżeli chcesz zainwestować w pożądny serwer, to obejrzyj sobie webcasta gościa/admina interii : http://www.techit.pl/. żeby utworzyć profesjonalny serwer najlepiej by było, abyś miał każde maszyny dedykowane(np apache na stronki-serwis, mysql'a na baze, storage na download), do tego dobre łącze, przynajmniej jednego admina zarządającego wszystkim. Troche sie ostatnimi czasy o tym naooglądałem/nasłuchałem. a jezeli chcesz stawiać pojedyńczą maszyne to: szybkie łacze, jakiś serwer najlepiej minimum 2-4 rdeniowy procek, dyski w odpowiednim raidzie(dla bezpieczeńtwa). można na takim czymś postawić apacha, pehapa i baze sql'a(wiem bo stawiałem tongue.gif ), ale wydajność przy milionie odwiedzin miesiecznie, może być ...hm...dość niska
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.