Jestem zielony więc pytam.
Czy mógłby mi ktoś rozjaśnić jak użyć gotowy skrypt php który można wykorzystać na swojej stronie www ?
Oczywiście mam opisaną instalację skryptu ale generalnie chodzi mi o wyjaśnienie jak dany skrypt wrzucić na swoją stronę.
Posłużę się przykładem aby wszystko było czytelne.
Np. Mam skrypt który pozwala na komunikację między użytkownikami na mojej stronie, nazywa się AnnouncementX
Mam opisaną instalację i to rozumiem. Ale jak się dzieje że ten skrypt działa na mojej stronie. Czy po jego instalacji pojawiają się
dla zarejestrowanych użytkowników nowe funkcje gdzie mogą wysyłać czy odbierać wiadomości

Czy aby ten skrypt działał muszę ingerować w podstawowe pliki mojej strony typu index.html czy index.php lub inne ?
Tak samo jeśli chciałbym dodać zwykły kalkulator na stronę. Mam go w gotowym skrypcie php. Skrypt po instalacji pewnie będzie działał ale gdzie
ten skrypt zostanie umieszczony ? Na środku mojej strony, po lewej itp ?
Jak to w ogóle się dzieje ? Czy muszę ingerować w swoje pliki strony aby nie jako nakazać że ma być po lewej a nie po prawej

Proszę o pomoc. Bo mam wiele fajnych gotowych skryptów ale nie wiem jak mam je wszczepić w moją stronę, bo podejrzewam że sama ich instalacja na serwerze może nie wystarczyć.
Pozdrawiam i dziękuję za cierpliwość.