Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][CSS]Link BEZzmian
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
lled3
chce zastosować link który będzie identyczny ja tekst. Napisałem więc w CSS

Kod
a.linkBez:link,a.linkBez:active,a.linkBez:visited
{
    color: inherit;
}

a.linkBez:hover
{
    color: inherit;
}

pod FF działa - IE wyswietla to jako domyslna definicje dla linków

w HTML daje:

Kod
<a href="www" class="linkBEZ">Link</a>
wjkbdg
Problem polega na tym, że IE nie rozpoznaje wartości inherit. Krótko mówiąc kolor hiperłącza nie zostaje dziedziczony.
  • Najprostszą metodą jest zdefiniowanie w klasie kolor linku na taki jaki ma tekst.
  • Druga możliwość to stworzenie nowego arkusza stylów dla IE i tam zdefiniowanie koloru. Przy tym zostawiasz swój domyślny arkusz z wartością inherit i będzie ona działała pod Firefoxem i Operą. Osobiście uważam to rozwiązanie za gorsze, bo po co edytować dwa arkusze skoro można jeden zmieniając tylko inherit na określony kolor.
lled3
tylko gorzej jak cały serwis jest gotowy - i definicji kolorów, linków, tekst mam z 30 ...
nie wiem teraz gdzie, dla jakiego tekstu użyłem definicji linkBEZ ... sciana.gif

a jakoś JS nie można by tego ? by nie ingerować w już napisany kod ?
paziek
Użyj Firebuga, on ci ładnie pokaże z którego pliku CSS pobierana jest definicja koloru, nawet z której linijki.
Uważaj tylko na przekreślone definicje - to oznacza, że została ona nadpisana przez jakąś inną - szukaj takiej, co nie jest przekreślona.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.