Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MYSQL]brak polskich znakow..
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pmallek
Witam mam problem dosc glupi... dane wychodzace z bazy danych sa bez polskich znaczkow. Tzn dzieje sie tak gdy na stronie mam ustawione kodowanie UTF-8, w momencie gdy zmienie na stronie na iso to w tekscie pochodzacym z bazy pojawiaja sie polskie ogonki (natomiast znikaja z pozostalego materialu nie pochodzacego z bazy). W samej bazie wszelkie mozliwe kodowania / porownania mam ustawione na utf-8-unicode czy siakos tak. Adres strony: http://www.trailers4you.org. Dodam, ze gdy za pomoca phpmyadmina eksportuje dane z tabeli np do pliku tekstowego to wszystko jest ok.
Blajo
Daj taką linijkę od razu po połączeniu z bazą danych

mysql_query("Set Names: Latin2");
pmallek
Nie bardzo rozumiem w jaki sposob ma mi to pomoc skoro zarowno w bazie jak i na stronie teoretycznie mam UTF-8... (mimo wszystko dodalem to zapytanie i nic to nie zmienilo...)
Blajo
dałeś od razu po mysql_connect(); ?
pmallek
  1. <?php
  2. mysql_connect ('xxx','xxx','xxx') or
  3. die('Nie można się połączyć: ' . mysql_error());
  4. mysql_query("Set Names: Latin2");
  5.  
  6. $result = mysql_query("SELECT titleeng, image, news, title, date FROM newsy ORDER BY id DESC");
  7. ?>
Kicok
A sprawdziłeś czy to zapytanie działa dobrze?

1. <?php
  2.  
  3. mysql_query("Set Names: Latin2") or die( mysql_error() );
  4.  
  5. ?>

Poza tym nie Latin2 tylko utf8 - przecież stronę też masz kodowaną w UTF-8
pmallek
You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ': UTF8' at line 1

lub

You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ': UTF-8' at line 1
Kicok
No. To już wiesz że to zapytanie nie jest prawidłowe. Teraz już będzie z górki: Google -> sprawdzenie składni zapytania SET NAMES
pmallek
No i dziala;] dzieki za pomoc, troche nad tym siedzialem a tu taka glupota byla...
Adamo_0
Witam
Dodam kod dla leniwych aarambo.gif :
Kod
mysql_query("Set Names 'utf8'")

i linka dla ambitnych:
http://webmade.org/porady/kodowanie-set-na...aracter-set.php

i dołączam się do podziękowań smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.