Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kolumna tabeli o absolutnej szerokosci
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
phoenix84
witam...

jak ustawic "absolutna" szerokosc kolumny tabeli? width nie pomaga, bo jak w sasiednich kolumnach jest za duzo tekstu, to ta kolumna jest scinana,bo nie ma w niej tekstu, a jedynie tlo layout'u... wole by pojawil sie na dole pasek przewijania... niz zeby mi scinalo grafike strony... moze jest jakis inny sposob jak to obejsc?

pozdro

Phoenix84
rybik
Nie masz kłopotu z szerokością pewnej kolumny, tylko z nadmiarem danych w innych kolumnach. Formatowaniem htmla zajmuje sie css a nadmiar to po angielsku overflow, zatem zapraszam do google: overflow css, pierwszy wynik prawdę ci powie smile.gif
phoenix84
niestety ani pierwszy ani drugi nie pomogl...

moze dlatego, ze wstawiam to w zle miejsce?

style=\"overflow: scroll;\"

wrzucalem to w deklaracje tabeli, tr, td, spana obejmujacego deklaracje tabeli oraz spana golego tekstu w komorce tabeli (problem dotyczy tabeli) i zarowno w IE jak i w FF nic sie nie zmienia... scina mi brzegi tabeli przez co graficzna "ramka" nie ma bokow winksmiley.jpg

pozdrawiam

Phoenix84
SirZooro
Użyj overflow: auto - to dodaje pasek tylko jeżeli trzeba. Dodaj to do <td>. Jeżeli nie zadziała, to całą zawartość komórki wstaw dodatkowo do <div> i to do niego przypisz ten styl.

Jeżeli nie pomoże to zastosuj stare sprawdzone rozwiązanie - przezroczysty obrazek 1x1, który wstaw do pustej kolumny rozciągając go do odpowiedniej szerokości smile.gif
phoenix84
wstawienie w td nic nie dalo
wstawienie w diva dziala super (dokladdnie jak chcialem i sie spodziewalem), ale tylko pod FF, IE nie dosc, ze scina mi grafike to jeszcze dodaje pasek przewijania na samym dole (!) (firefox w tabeli co jest bardziej sensowne)

wiec skorzystalem z przeroczystego piksela... dziala idealnie! choc nie obylo sie bez kolejnego problemu na IE winksmiley.jpg okazalo sie, ze jak pomiedzy td a img jest jakas spacja (u mnie byl enter dla przejrzystosci kodu) to tylko w ie dodawalo puste znaki nad i pod obrazkiem co znowu powodowalo rozjezdzanie sie grafiki... troche zajelo zanim odkrylem, ze to moze byc powodem... winksmiley.jpg dla odmiany pod FF kod moze byc przejrzysty jak chce... i dziala jak ma dzialac...

dzieki!

Phoenix84
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.