Znalazłem taki skrypt do sprawdzania formularza i wszystko było by dobrze gdyby nie jeden szczegół. Jeśli brakuje jakichkolwiek danych to wyskakuje informacja "W formularzu brakuje następujących informacji: ( i tu są one wymienione)". I jak wcisnę OK to w formularz mi się wysyła a nie powinien. Jak zrobić aby po wciśnięciu na wyświetlonym komunikacie OK nie wysyłało mi formularza??
Oto kod skryptu:
<script type="text/javascript"> function checkMandatory() { var error_string = ""; if (window.document.the_form.tytul.value == "") { error_string += "Musisz podać tytuł.\n"; } // Sprawdzamy listę if (window.document.the_form.tresc.value == "") { error_string += "Musisz podać treść.\n"; } if (error_string == "") { return true; } else { error_string = "W formularzu brakuje następujących informacji: \n" + error_string; alert(error_string); return false; } } </script> <form name="the_form" action="" method="post" onSubmit="var the_tesult = checkMandatory(); return the_result;"> <input type="submit" value="Wyślij"> </form>
Proszę o pomoc
Pozdrawiam