Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: dwuznakowe kody UTF-8
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki
neptus
Zadaję pytanie tu, bo nie wiem, gdzie to moze pasować.
Potrzebuję listę kodów UTF-8 ale nie w postaci numerków, bo to łatwo znaleźć, tylko takie dwuznakowe "krzaczki". W niektórych przypadkach encje nie są poprawnie rozpoznawane, a krzaczki działają zawsze dobrze. Literki polskie i obce już wydobyłam z różnych tekstów ale np. nigdzie nie umiem znaleźć krzaczka odpowiadającego znakowi "°" (znak o kodzie 176), który jest mi akurat absolutnie niezbędnie potrzebny do szczęścia. Czy spotkał ktoś taką tabelę lub chociaż ten nieszczęsny stopień?
ayeo
w kodzie accuwheater.com znajdziesz encję odpowiadającą za stopień smile.gif

Pozdrawiam!
SirZooro
Listę encji HTML z przykładami znajdziesz też na stronie Znaki specjalne HTML
neverever
A ja podam: http://www.tony-franks.co.uk/UTF-8.htm a jak chcesz przeliczyć na HEX to http://www.parkenet.com/apl/HexDecConverter.html
neptus
Niestety, to wszystko jest mi na nic. Kody w postaci "& deg ;" lub jako kody dziesiętne i szesnastkowe można znaleźć bez trudu, najlepiej na stronie normalizacyjnej UNICODE. Przeliczyć sobie na dowolny system to też żadna sztuka. Mnie chodzi wyłącznie o zapis w postaci dwóch robaczkowych literek, np. w tym kodowaniu wygląda "ń" = "Ĺ„", "ó" = "Ăł". W wielu skryptach, kiedy wpiszę "ŁódĹş", wtedy mi drukuje "Łódź", jeśli wpiszę encje, wyświetla encje w takiej samej postaci, jak w tekście kodu - interpreter ich nie interpretuje. Miałam kiedyś sympatyczny edytorek, który to wszystko ładnie kodował ale juź nawet nie pamiętam, jak się nazywał... sadsmiley02.gif
mls
A co za problem wyświetlić sobie te "krzaczki" tudzież "robaczki" na podstawie zapisu szesnastkowego?...
Skoro np. "ą" = 0x0105, to nie problemem jest wyświetlić to co chcesz zapisując np.
  1. <?php
  2. echo("x01x05");
  3. ?>
.radex
Nie rozumiem, dlaczego nie możesz przekopiować ten znaczek: "°" do edytora w trybie UTF-8? To jakie kodowania miała strona na której skopiowałeś znaczek nie ma znaczenia. Ma znaczenie w jakim kodowaniu strona została zapisana.
neptus
mls:
Cytat
A co za problem wyświetlić sobie te "krzaczki" tudzież "robaczki" na podstawie zapisu szesnastkowego?...

W swoim kodzie to mogę sobie wstawić wszystko. Dostosowując cudze kody nie zawsze mogę, bo to wymagałoby zbyt daleko idących i nieopłacalnych przeróbek. Np. pliki językowe do PhpGedView tolerują wyłącznie robaczki. W innych skryptach jest rozmaicie - w pewnych fragmentach można wpisać dowolnie, w innych mają być robaczki i już. Autor miał pewnie edytor z interpretacją unicodu i mu to pasowało.

.radex:
Cytat
Nie rozumiem, dlaczego nie możesz przekopiować ten znaczek: "°" do edytora w trybie UTF-8? To jakie kodowania miała strona na której skopiowałeś znaczek nie ma znaczenia. Ma znaczenie w jakim kodowaniu strona została zapisana.

Ponieważ wstawiam to w edytorze tekstowym, który nie zna UTF-8 i znaczek zakoduje w Windows-1250, a na stronie wyświeli się w tym miejscu, oczywiście, pytajnik. W Notetabie wstawie sobie raz na zawsze "clipa" i będę mieć problem z głowy.

Ludzie Kochani, litości! Ja szukam jednego kodu znaku, a nie propozycji przeróbek od podstaw rozbudowanych systemów! Na to nie mam ani czasu ani chęci.

Dopisek: Już mam. Odnalazłam edytorek. Nazywa się EditPadLite. Jeśli kogoś interesuje, mój upragniony znaczek wygląda tak: "°".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.