mls:
Cytat
A co za problem wyświetlić sobie te "krzaczki" tudzież "robaczki" na podstawie zapisu szesnastkowego?...
W swoim kodzie to mogę sobie wstawić wszystko. Dostosowując cudze kody nie zawsze mogę, bo to wymagałoby zbyt daleko idących i nieopłacalnych przeróbek. Np. pliki językowe do PhpGedView tolerują wyłącznie robaczki. W innych skryptach jest rozmaicie - w pewnych fragmentach można wpisać dowolnie, w innych mają być robaczki i już. Autor miał pewnie edytor z interpretacją unicodu i mu to pasowało.
.radex:
Cytat
Nie rozumiem, dlaczego nie możesz przekopiować ten znaczek: "°" do edytora w trybie UTF-8? To jakie kodowania miała strona na której skopiowałeś znaczek nie ma znaczenia. Ma znaczenie w jakim kodowaniu strona została zapisana.
Ponieważ wstawiam to w edytorze tekstowym, który nie zna UTF-8 i znaczek zakoduje w Windows-1250, a na stronie wyświeli się w tym miejscu, oczywiście, pytajnik. W Notetabie wstawie sobie raz na zawsze "clipa" i będę mieć problem z głowy.
Ludzie Kochani, litości! Ja szukam jednego
kodu znaku, a nie propozycji przeróbek od podstaw rozbudowanych systemów! Na to nie mam ani czasu ani chęci.
Dopisek: Już mam. Odnalazłam edytorek. Nazywa się EditPadLite. Jeśli kogoś interesuje, mój upragniony znaczek wygląda tak: "°".