Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][HTML]nazwa użytkownika
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simonX
Chodzi mi o to ze po zalogowaniu sie na strone nie wyswietla mi nazwy uzytkownika ktory sie zalogował, ale przeciez wczesniej gdy pisalem ten skrypt bylo wszystko w porzadku.Skrypt umieszczam wewnatz kodu html:

1. <?php
  2. if(isset($_SESSION['user'])){
  3. echo("witaj:".$_SESSION['user']);
  4. }else
  5. {
  6. echo "muszisz sie zarejstrowac";
  7. }
  8.  
  9.  
  10.  
  11. ?>
tomsi
A dałeś na początku pliku

1. <?php
  2. ?>

?
phpion
Daj sobie:
  1. <?php
  2. print_r($_SESSION);
  3. ?>

i zobacz co siedzi w sesji. Dla bardziej szczegółowych informacji użyj:
  1. <?php
  2. var_dump($_SESSION);
  3. ?>
simonX
Tak oczywiscie nie zapomnilem dodac session_start(); a po uzyciu funckji var_dump wyskoczylo takie cos: Array ( [user] => ) array(1) { ["user"]=> string(0) "" }
damians
Coś zepsułeś przy logowaniu że nie zapisuje nazwy użytkownika ("user")
simonX
Raczej to nie tu lezy problem, bo skoro sprawdzam czy SID user jest utworzona i wyswietla mi sie komunikat witaj (i tu powinna sie pojawic nazwa uzytkownika,ale sie nie pojawia) to chyba jest wszystko wporzo.A to jest kod do logowania:

1. <?php
  2.  
  3.  
  4.  
  5. $login=strip_tags($_POST['login']);
  6. $haslo=strip_tags($_POST['pass']);
  7.  
  8. $zap=mysql_query("select * FROM users WHERE login = '$login'and haslo= '$haslo'");
  9.  
  10. if(@mysql_num_rows($zap)){
  11.  
  12.  
  13. $_SESSION['user']=$login; 
  14. header('Location:index.html');
  15.  } else {
  16. echo "Zle haslo";
  17. }
  18.  
  19. ?>
kaem
Usuń znak tłumienia z
  1. <?php
  2. if(@mysql_num_rows($zap)){
  3. ?>

bo może zapytanie nic Ci nie zwraca a ty o tym nie wiesz bo tłumisz błąd i parser nie wyświetla erroru. A nie masz przypadkiem zapisanego hasła w bazie w postaci zaszyfrowanej?
simonX
usunąłem i nic jest tak jak było sad.gif a hasła nie są zaszyfrowane.

Dobra mozna zamknac znalazlem glupi blad niestety to byla literówka przy wysylaniu zapytania napisalem
mehtod a nie method tongue.gif jak bede mial jakis problem to pisze w nowym temacie .Dzieki wielkie za zainteresowanie.POZDRAWIAM tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.