Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: http://www.voipsklep.pl
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
rogeros
Witam.
Chciałbym się pochwalić moim pierwszym komercyjnym projektem.
Chciałbym abyście wyrazili się na temat sklepu oraz jego przejrzystości.

Wszelkie uwagi oraz słowa krytyki mile widziane. Pozwolą
one na wyeliminowanie błędów i doprowadzenie sklepu do
perfekcji.

Pozdrawiam.
mike
<table><tr><td>Zajrzałem</td><td>w</td><td>kod</td><td>strony</td><td>a</td><td>tam</td><td>śmietnik</td></tr></table>
<table><tr><td>Nędza</td><td>i</td><td>Tragedia</td></tr></table>
<table><tr><td>Zleć</td><td>to</td><td>komuś</td><td>kto</td><td>się</td><td>zna</td></tr></table>
rogeros
sugerujesz że dużo tabelek użyłem??
.radex
Nie, co ten mike gada, przecież w twoim kodzie prawie nie ma tabelek!

rogeros, przejrzyj jeszcze raz kod strony głównej od góry do dołu... Jeśli tam nie ma wcale tak dużo tabelek, to ja jestem linus torvalds.
nospor
Czy ciezko dać klikalnego linka do serwisu? Czy naprawde musimy kopiowac z tematu i wklejac do przeglądarki. Naprawde jakbys nam to troche ulatwil juz by bylo przyjemniej na starcie.

Wpisalem przypomnij haslo. Wpisalem byle co i dostalem:
Cytat
Na Twoje konto e-mail podane podczas rejestracji zostały wysłane
informacje jak uaktywnić nowe hasło

Nie sądzie bym trafil w konto, wiec komunikat jest bzdurny. A jesli popelnilem literowke w loginie to nawet sie o tym nie dowiem, bo mi napisal ze wyslal i bede czekal jak duren.
No i te captche moglbys wywalic i zastapic jakims filtrem antybotowym
JoShiMa
Cytat(rogeros @ 6.08.2008, 12:35:01 ) *
Witam.
Chciałbym się pochwalić moim pierwszym komercyjnym projektem.

Komercyjny, to znaczy, że ktoś Ci za to zapłacił? blinksmiley.gif

Kilka ciekawostek.

Pomieszanie sposobów dołączania stylów:
  1. <LINK REL=stylesheet HREF="style.css" TYPE="text/css">
  2. <style type="text/css">
  3. #overlappopup{
  4. position: absolute;
  5. z-index: 1000;
  6. background: white;
  7. border: 2px solid #608329;
  8. padding: 10px;
  9. left: 0;
  10. top: 0;
  11. visibility: hidden;
  12. }

pomieszanie stylów i zdeprecjonowanych atrybutów:
  1. <BODY BGCOLOR="#E6E7CB" style="margin:0px;">

Tabelki w tabelkach blehhhhh:
  1. <td width="760" valign="top">
  2. <TABLE WIDTH=760 BORDER=0 CELLPADDING=0 CELLSPACING=0 align="center">

Nie chciało mi się liczyć, ale poziom zagnieżdżenia co najmniej trzy blehhhh...

Używanie atrybutów, które spokojnie można zastąpić stylami (skoro się już ich używa):
  1. <TABLE WIDTH=491 BORDER=0 CELLPADDING=0 CELLSPACING=0>

Albo taki kwiat, który pozostawię bez komentarza:
  1. <br>
  2. <br>

1. <br>
  2. <br>
  3. <br>
  4. <br>

I to niby ma być poważny komercyjny projekt? O wyglądzie się nie wypowiem, bo się na tym nie znam, ale jakiś taki też nie bardzo profesjonalny.
AjaxSrajax
Hej,

Design chyba nie odstrasza.

Sześć lat temu się tak kodowało (rozumiem, że już długo piszesz strony, skoro jesteś tu od 2002), ale dzisiaj wykorzystujemy CSS. Sam zobaczysz o ile łatwiej i sprawniej pisze się strony i je uaktualnia wykorzystując nowoczesne techniki. Jak łatwo jest zmienić diametralnie ich wygląd pisząc semantyczny html, dodając po prostu nowy arkusz styli w ogóle nie wnikając w strukturę HTML, uzyskując kod, który będzie o 1000% chudszy. 

Można szukać w necie, bo jest masa dobrych źródeł traktujących o HTML, ale dla Ciebie, czyli dla kogoś kto ma poprostu złe nawyki (moim skromnym) jest dostępna super książeczka : 

Cytat
Projektowanie serwisów www STANDARDY SIECIOWE, autor: Jeffrey Zeldman.

Pokazuje jak się przesiąść ze złego warsztatu na dobry krok po kroku.

Gorąco polecam, czyta się ją jak bajeczkę do poduszki, a można się jeszcze nieźle uśmiać winksmiley.jpg I baardzo dużo nauczyć.
sticker
1) Strona wizualna
- background powalający z nóg, nie moge oderwać od niego oczu, podkreślić należałoby to co jest do kupienia
- menu nie w moim guście, chaotyczne strasznie - to nie strona z portfolio gdzie mozesz sobie fantazjować z tego mają korzystac normalni ludzie
- podstrona z produktem (zieleń, fiolet, zółć ) dla mnie juz za wiele
- 800 px szerokości to za wąsko jak dla mnie
- formularz zamówienia - błędy i ich kolorystyka nieczytelna
2) Jakość
- strona waży czasem około 350KB to jakies 4 -5 razy za dużo wypadałoby to ograniczyć
- html , css itp jak wyżej

Plusików nie widze, może asortyment ale sie nie znam smile.gif
Kildyt
@nospor - dla mnie jest to logiczne, że system nie mówi, czy hasło jest poprawne. Załóżmy, że strona jest na prawdę ważna i ktoś trzyma tam bardzo ważne dane. Można generować cały czas adresy (dość absurdalne, ale co tam), a system będzie mu mówił, czy istnieje, czy nie. Podobnie jak zachęcam osoby, aby nie stosowali nazwy "admin" dla folderów (dość dziwne bo sam tak je nazywam, będę musiał zmienić, ale coś mi się nie chcę). biggrin.gif

@JoShiMa - z tabelami sam tak dosyć niedawno robiłem, ale całe szczęście, że nauczyłem się lepiej tego CSS-a. uff... smile.gif

Czy z moim wzrokiem jest już na prawdę tak źle, czy autor na prawdę usunął adres strony? A.. jest w topicu, sory zauważyłem jak już miałem wysyłać posta. Ehh...

A więc moim zdaniem design jest bardzo słaby. Zacząłbym od nowa z wyglądem, najlepiej to z jakąś inną koncepcją.
Sory, ale jak design mi się nie podoba, to jakoś odchodzi ciekawość i zainteresowanie stroną.

Pozdrawiam! smile.gif
nospor
Cytat
@nospor - dla mnie jest to logiczne, że system nie mówi, czy hasło jest poprawne. Załóżmy, że strona jest na prawdę ważna i ktoś trzyma tam bardzo ważne dane. Można generować cały czas adresy (dość absurdalne, ale co tam), a system będzie mu mówił, czy istnieje, czy nie.
Ale jakie hasla? Rozumiem ze to przejezyczenie z twojej strony winksmiley.jpg
Tam sie podaje login a nie email, wiec czy login istnieje czy nie to chyba mozna wiedziec. A nawet jakby tam byl email.... wiecej emaili w necie znajdziesz niz na chybil trafil w tym serwisie.
A ja, jako zwykly user gdy sie rabne w jednej literce to bede czekal na ten mail, ktory poszedl gdzie indziej a ja sie bede zastanawial czemu jeszcze nie dostalem. A tak bym dostal komunikat: sorki, zly login i juz wszystko jasne smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.