Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [jQuery] Przeładowanie jednego diva
Forum PHP.pl > Forum > XML, AJAX
Insert
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Na witrynie mam div z tabelką generowaną za pośrednictwem pętli korzystającej z bazy danych. Chciałbym, aby po kliknięciu w jakiś link div ten przeładował się a dane ponownie zostały pobrane i wyświetlone. Czy mogę to zrobić w jQuery i jak nazywa się ewentualna ajaksowa funkcja, pozwalająca na taki myk? smile.gif
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
woj_tas
A to dokumentacji nie ma?
Ajax
Insert
Tak. W dokumentacji mowa m.in. o ładowaniu całego dokumentu, natomiast nie ma chyba funkcji do przeładowania obiektu. W prototype.js jest coś takiego, lecz w jQuery nie widzę, dlatego pytam.
batman
Coś kiepsko szukałeś - load.
Insert
Dziękuję, tego właśnie potrzebowałem. Dla wszystkich poszukiwaczy rozwiązania, którzy kiedyś trafią tu z google, piszę poniżej 2 praktyczne przykłady.

Ładowanie pliku php/html do diva - jQuery:
Kod
$("#idDiva").load("sciezka/do/pliku.php");

Cykliczne ładowanie pliku php/html do diva, co 5000 milisekund (x milisekund pomnożone przez 1000 daje ilość sekund, czyli w tym przykładzie plik ładujemy cyklicznie, co 5 s.) - jQuery:
Kod
window.setInterval(function(){$("#idDiva").load("sciezka/do/pliku.php");},5000);

idDiva - ID nadane naszej warstwie ("pudełku" DIV), do którego chcemy ładować plik
sciezka/do/pliku.php - bezwzględna lub względna ścieżka do naszego pliku, który chcemy ładować
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.