Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Podpięcie domeny pod katalog
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
Witam
Sytuacja wygląda tak. Kupiłem domenę w domain.com, no i kupiłem serwer w globat.com. Na serwerze mam dopiętą domenę którą dostałem przy zakupie i wskazuje ona na główny katalog serwera (oczywiste). chciałbym teraz przypisać jakoś domenę z domain.com do konkretnego katalogu na serwerze globat.com.
Jak takie coś zrobić? Probowałem przez URL forwarding maskowany, ale on robi jakieś framy i na sztywno przydziela meta, title itp, nie mogę tego dynamicznie z poziomu php zmieniać. Dodatkowo forum SMF nie chce działać na tak przekierowanej domenie ( sypie się logowanie i nie ma obrazków...)
Macie jakieś pomysły?
Dawior
Jaki masz cPanel daj scr.
pyro
Domyslam się, że serwer to Apache. Może wirtualne hosty?
nie jestem w stanie powiedzieć jaki to serwer bo teraz niestety mają jakiś przerwę techniczną.
Możesz wyjaśnić jaśniej jak to jest z tymi wirtualnymi hostami?

nie da się jakoś za pomocą htaccess po cichu przekierować na katalog bez zmiany ścieżki?
Bo zrobił bym tak że zmieniłbym name servery na te z globat'a, wtedy domena z domain.com wskazywała by na główny katalog serwera globat, no a potem w htaccess przekierowanie na katalog, tylko czy da się to zrobić po cichu, tak żeby nie była podawana ścieżka serwera globat/katalog, tylko sama domena dopisana.
co o tym myślicie?

Jak serwer ruszy to dam screeny PA
nexis
Cytat(Avatarus @ 7.08.2008, 12:02:01 ) *
nie jestem w stanie powiedzieć jaki to serwer bo teraz niestety mają jakiś przerwę techniczną.

Cytat(globat.com)
glob@t.com - Always up, fast, and easy
winksmiley.jpg
heheh biggrin.gif no tak to już niestety jest smile.gif
pyro
Cytat(Avatarus @ 7.08.2008, 12:02:01 ) *
Możesz wyjaśnić jaśniej jak to jest z tymi wirtualnymi hostami?

Google -> Apache + wirtualne hosty
no więc dobra gadałem z live chatem teraz , a racze z panem operatorem i niestety nie ma możliwości użycia Virtual hostów na tym Hoście......
więc ten pomysł niestety odpada.
Przepisałem teraz dnsy i za jakis czas zewnętrzna domena będzie wskazywać na głowny katalog hosta, ale nie na podkatalog.....
W sumie było by to proste, wystarczyło by w htaccess zrobić forwarda do subkatalogu i by działało...ale w przeglądarce byłby brzydki adres mojadomena.pl/podkatalog/index.php
Chyba że da się to jakoś po cichu zrobić tak żeby adres w przeglądarce się nie zmienił?
Albo może jeszcze jakiś inny sposób?

Będę naprawdę wdzięczny biggrin.gif

Pozdrawiam
tiraeth
Avatarus, powiedz mi, czy masz tam cPanel albo DirectAdmin? Jeśli tak, to zarówno w jednym i w drugim powinna być opcja Zaparkuj domenę do katalogu lub coś w ten deseń. Ja w hostingu za niecałe pięćdziesiąt złotych rocznie mogę podpiąć x domen, dla każdej ustawiając osobny public_html/public_ftp, quotę, maile i co tylko sobie jeszcze zażyczę.
w hoście jest jakiś Command Console
a w domenie Control Panel
nie są to standardowe panele jakie widziałem na innych hostach
cPanel widziałen a Bluehoscie bodajże i to nie jest to.
Oto screeny:
Domena:

host:

Mam nadzieje że to pomoże
ShadowD
Nie wiem czy można to zrobić u Ciebie przez panel ale na pewno da się tak:

.htaccess:
Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ katalog/$1 [L]

lub
Kod
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.domena.pl$
RewriteRule ^(.*)$ www.domena-servera.pl/katalog/$1 [L]

Wstawiasz to w swoim głównym katalogu(ten na który kieruje domena)...

W pasku będzie tylko widoczna domena ale będziesz oficjalnie w katalogu...
Czyli jak piszesz:
www.domena.pl/index.php
Tak naprawde jesteś w:
www.domena-servera.pl/katalog/index.php
Z tym, że widoczna jest cały czas:
www.domena.pl/index.php

Powodzenia winksmiley.jpg
Noo to sprawdzę to jak tylko się domena z updatuje biggrin.gif
Ciekawi mnie jedno, skoro ty znasz rozwiązanie to jakim cudem Super mega wypasiona pomoc techniczna na globat.com i domain.com nie znają odpowiedzi?biggrin.gif
ShadowD
Nie wiem, ale mnie przerażasz... ;p

Sprawdzić sobie możesz już teraz załóż sobie np na xt.pl domenę i spróbuj to samo będzie jak i z twoją domeną z tą różnicą, że na dns nie musisz czekać...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.