![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uwagi, pytania zwiazane zwiazane z artykulem Cudiego "Upload plikow" prosze pisac w tym temacie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 1 Dołączył: 26.02.2004 Skąd: kielce. //Świętokrzyskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym proponowal dodanie do tego artykulu obsługi plików poprzez ftp ponieważ ostatnio spotkałem się z kontem na którym powyższy artykuł wyrzucał błedy i nie chcial uploadowac. Dopiero poprzez fopen dało rade uploadować pliki. Ale to tylko moja propozycja
![]() -------------------- ... aleobiad 80 %
"Doskonałości nie da się przyśpieszyć..." |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Artykuł pokazuje najprostszą drogę do uploadu plików, tzn. skorzystanie z wbudowanych w php funkcji. Piszesz o błędach, i teraz dochodze do wniosku że przeoczyłem (a raczej za mało wyraźnie zaznaczyłem) jedną kwestię, prawa dostępu do katalogu do którego chcemy wrzucić pliki. Prawdopodobnie to było przyczyną tych błędów, katalog musi mieć ustawione prawa na 777. Niedługo zrobię poprawkę, bo to dość ważna sprawa, może ona sprawić troche kłopotów początkującym (do których ten art jest kierowany).
Jeśli chodzi o obsługę uploadu plików przez ftp to napewno nie będe tego podpinał pod ten artykuł, może kiedyś dopisze osobną poradę, może zrobi to ktoś inny. Dzięki za zwrócenie uwagi na dość ważną sprawę, czasami zdarza się że człowiek przeoczy coś co jest dla niego oczywiste ![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 70 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Artykuł pokazuje najprostszą drogę do uploadu plików, tzn. skorzystanie z wbudowanych w php funkcji. Piszesz o błędach, i teraz dochodze do wniosku że przeoczyłem (a raczej za mało wyraźnie zaznaczyłem) jedną kwestię, prawa dostępu do katalogu do którego chcemy wrzucić pliki. Prawdopodobnie to było przyczyną tych błędów, katalog musi mieć ustawione prawa na 777. Niedługo zrobię poprawkę, bo to dość ważna sprawa, może ona sprawić troche kłopotów początkującym (do których ten art jest kierowany).
Jeśli chodzi o obsługę uploadu plików przez ftp to napewno nie będe tego podpinał pod ten artykuł, może kiedyś dopisze osobną poradę, może zrobi to ktoś inny. Dzięki za zwrócenie uwagi na dość ważną sprawę, czasami zdarza się że człowiek przeoczy coś co jest dla niego oczywiste ![]() No niezupelnie musi miec 777... to moze lepiej nie pisz jak ma byc napisane, ze zawsze musi miec 777. -------------------- "Use the force - read the source"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej jest ustawić na 777 i można być pewnym że nie będzie problemów z zapisem do tego katalogu. Tak może być?
![]() -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytałem, skopiowałem i nic....
wyskakuje tylko: Upload pliku nie powiódł się!Dodatkowe informacje o uploadowanym pliku: Array ( [userfile] => Array ( [name] => mickey.jpg [type] => image/pjpeg [tmp_name] => /tmp/php6lnrdj [error] => 0 [size] => 18013 ) ) numer błedu 0 (czyli nie ma blędu??).plik sie nie wysyła, atrybuty 777 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 2.03.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam male pytanie zwiazane z tym zagadnieniem, istnieje jakas mozliwosc aby sprawdzic czy plik dotarl w calosci na serwer ? Czyli w skrocie porownac rozmiar tego pliku co chcial przeslac uzytkownik a rzmiar tego co faktycznie dotarlo na serwer.
-------------------- Pozdrawiam
Piotr P. 'g0blin' |
|
|
![]()
|
||
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Ja bym proponowal dodanie do tego artykulu obsługi plików poprzez ftp ponieważ ostatnio spotkałem się z kontem na którym powyższy artykuł wyrzucał błedy i nie chcial uploadowac. Dopiero poprzez fopen dało rade uploadować pliki. Ale to tylko moja propozycja Popieram ![]() ![]() -------------------- |
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Skąd: Sucha Beskidzka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mysle, ze troche trzeba wyjasnic. Nie wszyscy uzywaja php na Linuxie.
Prawa o ktorych mowa musza byc podane takie aby uzytokwnik na ktorym dziala serwer mial prawo zapisu do danego katalogu. Przewaznie jest to uzytkownik apache, wiec wystarczy tak zmodyfikowac prawa do danego katalogu, aby uzytkownik apache mial tam prawo zapisu i odczytu (czasami trzeba plik uploadowac do uzytkownika ;-)) Druga rzecz to mozna ustawic katalog na pliki poza glowna sciezka serwera WWW (jesli mamy taka mozliwosc). Przewazanie jest tak, ze mamy do dyspozycji konto shellowe, i w katalogu public_html mamy umieszczac swoje strony (vide uczelnie). Mozna utworzyc sobie katalog files na tym samym poziomie co public_html i tam skladowac pliki. Trzeba miec jakis rejestr (np.w bazie danych) o posiadanych plikach (dobrze jest generowac nazwe po uploadzie, bedziemy miec pewnosc ze nikt nam nie nadpisze juz uploadowanego pliku). W rejestrze trzymamy informacje o pliku (orginalna nazwa, wielkosc, typ, odwolanie do ikony ![]() Trzecia rzecz, nie ma co sie sugerowac znacznikiem MAX_FILE_SIZE, nie jest on prawie wcale przestrzegany przez przegladarki (przetestowane na IE, Mozilla, Opera). I jesli ktos nam wysle wiekszy plik niz zdefiniowany w php.ini to dostaniemy brzydki komunikat (mozna jeszcze probowac po stronie Apachea cos zrobic). Tak czy siak, jest to rzecz do poprawy, ale ogolnie dziala to fajnie ;-) PS. Do autora, na przyszlosc moze dodac cos od siebie a nie tylko skopiowac manuala do php - bez obrazy ;-) -------------------- Lukasz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
Cytat PS. Do autora, na przyszlosc moze dodac cos od siebie a nie tylko skopiowac manuala do php - bez obrazy ;-)
ps do Ciebie: moze napiszesz jakis art od siebie a nie tylko krytykujesz ... moze cos o ftp ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Skąd: Sucha Beskidzka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma problemu, nie napisze o ftp bo nie robilem z czyms takim i nie bede sciemniac, tylko np. moge napisac jak generowac sobie tekst w pionie (odwrocony). Moze byc? Do kogo wyslac tekst i w jakim formacie?
-------------------- Lukasz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat jak generowac sobie tekst w pionie (odwrocony). A jaki to ma związek z php?
Juz któryś raz mówię, - propozycjke tematów do wassago. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nigdy nie spotkales sie z tabele ktora ma 60 naglowkow kolumn, i jak to upchac na stronie, zeby miescilo sie w oknie przegladarki?
Tym bardziej ze nazwy naglowkow sa dlugie, a w wierszach masz tylko krzyzyki. A jedynie IE6 obsluguje CSS zwiazany z pionowym tekstem (ktory nie jest standardem CSS zaakceptowanym przez W3C ;-( ) A co do zwiazku z php, to chodzi o dynamiczne generowanie grafiki w php. Propozycje tematu przesle do wassego. -------------------- Lukasz
|
|
|
![]()
|
||
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
JA bym proponaował napisać coś o składni SQL'a.
-------------------- |
|
![]()
|
|
Moze sprecyzuj co chcialbys sie dowiedziec?
-------------------- Lukasz
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo fajny artykuł, przydał mi się do tworzenia panelu administracyjnego.
Rozbudowałem ten skrypt i chciałbym go przedstawić. Być może komuś on się przyda:
Dodam tylko że nic nie jest napisane przeze mnie do końca. Upload plików wziąłem od Cudiego, rekurencyjne czytanie katalogu z psp solutions, a filtr wysyłanych plików z www.dhtml.helion.pl. Jednak wszystkie skrypty zostały zmodyfikowane. Inne bardziej, inne mniej. Ten post edytował Olo 19.12.2004, 14:52:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2003 Skąd: 3rd ball of mud behind a big ball of burning gas Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Dodam tylko że nic nie jest napisane przeze mnie do końca. Upload plików wziąłem od Cudiego, rekurencyjne czytanie katalogu z psp solutions, a filtr wysyłanych plików z www.dhtml.helion.pl. Jednak wszystkie skrypty zostały zmodyfikowane. Inne bardziej, inne mniej.
To może byś to uwzględnił w komentarzach w kodzie. Pozdrawiam. -------------------- It's Time to Join the PLD Linux Generation!
<? while (!$success) { $try++; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 742 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Skąd: Gdańsk, Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rzeczywiście, nie pomyślałem o tym. Już poprawione
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 9 Dołączył: 16.02.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czym się różni właściwie funkcja copy od move_uploaded_file ?
Bo używam z powodzeniem tej pierwszej. Czy komuś za pomocą takiego skryptu udało się wrzucić większy plik, np 15 czy 20 MB ? Bo mi się to nie udało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMO w manualu jest to samo
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 10.05.2025 - 19:54 |