Cytat
Przychylę się do tego co mówi wookieb i co być może łatwo wyczytać z mojego poprzedniego postu: wszystko jest dla ludzi, ale nie należy z niczym przesadzać.
Całkowicie się z Tobą zgadzam. Nie można popadać ze skraności w skrajność.
Cytat
Wookie i ja mieliśmy na forum niedawno tutaj zabawę z optymalizacją algorytmu i szczerze mówiąc bawiłem sie dobrze zmuszając szare komórki do pracy inaczej niż "Kurcze... Jaka funkcja we frameworku robiła to wszystko za mnie?"
A ja zdobyłem kolejnego klienta, ponieważ zamiast bawić się zadania z algorytmiki, oddałem projekt na długo przed konćem terminu i zostałem polecony innej osobie.
Cytat
A do tego właśnie wszystkie dążą z ZF na czele: "Poznaj moje funkcje, które być może robią to samo co te z manuala, ale są obiektowe, więc bardziej cool".
Dlatego trzeba podchodzić do wszystkiego z pewnym dystansem, by być w stanie zdać sobie sprawę z ewentualnych wad konkretnego rozwiązania. Ja w taki sposób podchodzę do większości zagadnień i jestem w stanie w miarę obiektywnie ocenić, czy dane rozwiązanie spełni swoja role.
Cytat
Jak dla mnie by naprawdę zrozumieć język i móc się nim wprawnie posługiwać, trzeba znać jego podstawy i nie skakać od razu na framework, bo inaczej później będą problemy nawet z prostymi rzeczami.
Podstawą nauki dowolnego frameworka/biblioteki powinna być znajomość języka, w którym mamy zamiar wykorzystać gotowe rozwiązanie. Tutaj nie ma żadnych wątpliwości.
Cytat
Obiektówka jest fajna i ułatwia wiele rzeczy, gdyż modeluje zachowania świata rzeczywistego i pozwala to odwzorować na język komputerowy. Tyle że nie warto wszystkiego sprowadzać do roli abstrakcyjnego obiektu.
W PHP nie warto. Ale, jak wiesz, są inne języki, w których nie ma czegoś takiego jak programowanie strukturalne.
Cytat
Co do wprowadzania kolejnych "warstw abstrakcji" to przy takim podejściu do sprawy niedługo do włączenia notatnika będzie potrzebny procesor 2GHz i 1GB RAM
A co powiesz o płytach cd, potem dvd, a obecnie blue-ray? Technologia poszła do przodu i film, który kiedyś "ważył" 700MB, teraz potrafi osiągnąć kilkanaście GB. Tylko, ze w chwili obecnej kupno dysku 1TB nie jest wydatkiem rujnującym domowy budżet. Tak samo jest z innym sprzętem. Skoro mogę dokupić dodatkowa kość pamięci za 500 zł, albo spędzić miesiąc nad optymalizacja, która przyniesie mi 0.2 s, to wole kupić pamięć.
Cytat
A wiele frameworków to takie scyzoryki, których pełnych możliwości się po prostu nie używa, ograniczając jedynie do pewnych podstawowych. Czy jest więc sens ich stosowania? Nie lepiej okroić z możliwości lub znaleźć ów nóż dostosowany do naszych określonych potrzeb?
O tym pisałem wcześniej. Nie ma sensu strzelać z armaty do wróbla. Pisanie wizytówki/strony domowej na kombajnie jest co najmniej głupie.
Podobnie jak w innych dyskusjach tego typu zapomina się o jednym bardzo ważnym elemencie - kliencie.
Jak sądzicie, co wybierze klient? Przesunięcie terminu oddania projektu o kilka miesięcy, ponieważ trzeba porobić testy wydajnościowe, zamienić wszystkie cudzysłowowy na apostrofy i wykonać inne mniej lub bardziej sensowne prace (co tak nawiasem mówiąc, nie obchodzi klienta), czy dokupić pamięć/procka?
Jeśli koszt zakupu nie będzie jakiś astronomiczny, a my wyjaśnimy klientowi wszystkie za i przeciw obu rozwiązań, to 90% klientów wybierze drugie rozwiązanie.
Kolejną bardzo ważną rzeczą jest to, że zastosowanie jakiegoś rozwiązania, wymaga od programisty jego znajomości. Ktoś kto nie zna wywołanego do tablicy ZF, może stworzyć potwora, który zarżnie każdą maszynę. Równie dobrze, nie korzystając z żadnego frameworka, można napisać w czystym PHP taki kod, który również zarżnie serwer.