sazian
10.11.2013, 15:10:10
jeszcze jedno jeśli wybierzesz debiana pamiętaj żeby ustawić repozytoria na testing, a nie stabile
webmaniak
10.11.2013, 19:04:58
Czyli radzisz zainstalować wersje testing? czy zainstalować wersję stabilną a tylko przestawić repozytoria?
sazian
10.11.2013, 19:40:37
testinga, najlepiej wydanie tygodniowe będzie mniej do aktualizacji zaraz po instalacji
http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/wydanie stabilne nie jest już rozwiane, wychodzą tylko poprawki bezpieczeństwa. Więc możesz je zainstalować i przejść na wydanie testowe ale wtedy będzie połowa systemu do aktualizacji
webmaniak
10.11.2013, 19:56:37
Ok, ale czy debina nie straci na stabilności w wersji testing? Bo testing nie jest z nazwy stabilne

Chodzi mi o to żeby nie przejść z windowsa na debian testing w którym co chwile będę miał jakieś problemy. Jeśli tak nie będzie to ok, instaluje
sazian
10.11.2013, 22:08:49
dabian testing to coś w stylu stabilnego wydania ubuntu.
debian na wydania:
-eksperymentalnie - czyli tu testujemy wszystko, instalujesz na własną odpowiedzialność
-niestabilne - tu testujemy nowe wersje pakietów,więc tu również instalujesz na własną odpowiedzialność
-testowe - jeśli w wersji niestabilnej działa bez problemów to trafia tu, jest to wersja do użytku codziennego
-satabline - jeśli w testingu niema już żadnych błędów, to zostaje on zamrożony i nie jest dalej rozwijany. Jest to rozwiązanie często używane na serwerach. Nowa gałąź stabilna powstaje średnio co rok-dwa
Czyli można powiedzieć że wydania testing i stabile są wydaniami stabilnymi tylko do innych zastosowań
webmaniak
11.11.2013, 14:58:33
Ok, dzięki wielkie. Wiem już wszystko co potrzebuję do instalacji.
Ech, zaczynam podejrzewać że ja to mam szczęście do problemów. Pobrałem debiana testing, sprawdziłem jego sumę kontrolną, wszystko się zgadzało, wybrałem instalację ... i zatrzymało się na wykrywaniu sprzętu sieciowego...ech, jakieś propozycje?
sazian
11.11.2013, 18:24:29
może spróbuj jakieś wcześniejsze wydanie
artur_dziocha
12.11.2013, 11:08:22
Mi do tej pory jeszcze nigdy nie udało się zainstalować testinga(kilka wersji, kilka płyt) zawsze się coś wykrzaczało.
Zawsze pobieram stable a później zmieniam wpisy w repo i upgrade:)
Pozdrawiam
webmaniak
12.11.2013, 21:17:55
No dobrze wiedzieć. Ciekawe z czego to wynika. Ja jeszcze chwilę poczekam, pewnie do weekendu, może windows da mi powody do jego szybkiego usunięcia, aczkolwiek chyba ten system przeczuwa że coś się kroi, bo działa nadspodziewanie dobrze(wcześniej po aktualizacjach nie działało mi przesuwanie na touchpadzie góra dół - jak scrollem w myszce - teraz jest ok

). Potestuje jeszcze po prostu systemy, zainstaluje na wirtualnej maszynie, by dobrze wybrać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.