Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [www] Najgorsza strona
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
Niktoś
Shilii to Ona.
Cytat
Zapomniałem dodać, że obecnie i tak z poziomu Webmaster Tools można określić jak często robot ma odwiedzać naszą stronę, tak więc ten parametr też już stracił na znaczeniu. Strona może być kiepska, ale walniemy, że robot ma ją odwiedzać kilka razy częściej niż normalnie i mamy luzik. No chyba, że nam transfer zaczyna zżerać

Thek tak to napisałeś ,jakby tylko ten Tools był wystarczający ,aby nasza strona była dobrze pozycjonowana.
thek
Nie wystarcza, ale pozwala zauważyć błędy, których normalnie mógłbyś nie wychwycić. Pokazuje bowiem błędy na stronach które robot indeksuje. Strony z double content, nieprawidłowe linki, strony dla niego błędne, czyli sypiące mu error 4xx lub 5xx i kilka mniej lub bardziej istotnych pod kątem SEO danych, które pozwalają poprawić się w tym względzie. A co do ostatniego akapitu w EDIT, to chodziło mi o czas zaindeksowania podstron. Jeśli strona ma ich tysiące, to możesz ten proces samodzielnie przyspieszyć. W chwili gdy jesteś pewien, że strony są OK ma to sens. Ale jeśli nie to spowolnienie częstotliwości pozwala sobie trochę czasu dać na poprawę i nie pozwoli się zaindeksować takiej ilości błędnych danych.

Zresztą nawet jeśli jesteś pewien strony, może się okazać, że mogłeś się mylić. Przykład? Lekko zmieniony link, który prowadzi na tę samą stronę, gdyż htaccess przechwyci oba i skieruje na ten sam zasób. Dla google to już zdublowanie strony. Takie coś strona powinna wychwycić, poprawić adres na prawidłowy, wykonać przekierowanie 301 jawnie wysyłając ten nagłówek by bot nie zdołał obu zaindeksować. Wiele osób zupełnie na to leje lub nawet o tym nie wie. Nie mówię nawet o fakcie zbliżonych pod kątem zawartości podstronach, przykładowo paginacja. Źle zrobiona to zwielokrotnienie problemu. A za to się od algorytmu dostaje po grzbiecie i lecisz w rankingu w dół. Jest wiele rzeczy o których spece od SEO Ci nie powiedzą inaczej nie mieli by pracy, gdyby ludzie sami to wiedzieli smile.gif Ja przykładowo do kolejnej strony właśnie wprowadzam skrypt, który tworzy content generowany, akceptowany przez pandę jako unikalny i jednocześnie dla człowieka wyglądający jak naturalny. Dzięki temu nie trzeba pisać setek tekstów. Same się tworzą, wyglądają ładnie i są unikalne, a do tego wplecione w nie linki mają naturalną moc. Google łyka jak ta lala. W ten sposób zaplecze potrafiłem wypozycjonować na wiele słów i fraz lepiej niż serwisy, które nim miałem pozycjonować. Siła wiedzy i poprawnego jej wykorzystania pod kątem SEO. Cloaking i inne techniki też znam, ale jak wykryją, że to Twoja prawdziwa forma pozycjonowania to masz przewalone. Są ryzykanci, ale to się po prostu nie opłaca w ciutkę dłuższej perspektywie. Za łatwo oberwać. Teraz przykładowo jest moda na pozycjonowanie poprzez serwisy społecznościowe, ale mniej osób wie, że ma to jeszcze inny plus. Strona może się szybciej dostać do indeksu, a porównując potem kilka stron z podobną zawartością, ta zaindenkowana szybciej ma nieco wyższe szanse na to, iż będzie uznana za oryginalną.
kujawska
Cytat
Jeśli @kujawska uważasz, że Twoje zdanie na temat wpływu standardów na roboty jest obowiązującym

Nie moje zdanie. Standard i klik.
Dodam że wszystkie manipulacje zwane SEO są wymysłem tych od SEO.
Jeśli ktoś uwierzy w to, że paru programistów Google siedzi dzień i noc po to by wyprowadzić w pole setki tysięcy pozycjonerów usiłujących to samą frazę zaindeksować na one to gratuluję łatwowierności.
Standard+klik to wszystko! To PR Google i innych widoczne w wyszukiwarkach.

Shili
Myślę, że nie ma co sobie nerwów psuć.
Ludziom po prostu 'wiedzącym lepiej' należy potakiwać i robić swoje. Niech się cieszą, że 'wiedzą lepiej'.
Niniejszym dziękuję za udział w tej rozmowie, lubię ludzi, którzy mają argumenty poparte dowodami lub statystyką, także @kujawska pewnie się nie spotkamy w innych dyskusjach. Niemniej powodzenia z misją i ze stroną.

ps. Google Bomb nie istniało - była to zbiorowa halucynacja.
W końcu PR Google.
Cóż za siedziba szatana z tego Google.
thek
W takim razie zapytam Cię o jedną prostą rzecz.... Skąd weźmiesz KLIK? Przepraszam, ale KLIK występuje wtedy gdy możesz stronę zobaczyć. A jak stronę zobaczyć? Poprzez wyszukiwarkę. Skąd się biorą w wyszukiwarce? Algorytm wyszukiwarki uznaje ją za najlepiej pasującą do wyszukania. Jak sprawić by była za taką przez niego uznana? Ty twierdzisz, że wystarczy mieć dobry content i stronę według standardów. W tym momencie słyszę rechot setek tysięcy ludzi zajmujących się pozycjonowaniem mniej lub bardziej profesjonalnie. Chcieli by mieć miliony takich jak Ty za konkurencję. Zjedli by te Twoje trzymające standardy strony na śniadanie smile.gif Do wypozycjonowania strony potrzebne jest dobre zaplecze, a by mieć trwałe efekty, trzeba to robić regularnie i reagować na każde pierdnięcie kolesi modyfikujących algorytm wyszukiwania. To jest prawdziwe SEO, o którym nie masz zielonego pojęcia. Gdyby było inaczej to by głupot Twojego autorstwa tutaj nie było. Coś pozycjonowane było przez CIebie kiedykolwiek porządniej? Jak zareagowały statystyki po zmianach? Ja widziałem jak z dnia na dzień po aktualizacji algorytmu serwisy traciły 90%(!) ruchu. Liczba odwiedzin spadała z kilku tysięcy dziennie do kilkuset. Nie stopniowo... Jednego dnia patrzyłeś na statystyki, a następnego widziało się je o rząd wielkości niższe. To nazywasz "złudzeniem" czy PR Google? Strony znajdujące się w pierwszej dziesiątce przez kilka lat w jeden dzień wylatywały poza pierwszą setkę. To też mi się przywidziało? Widzę, że naprawdę nie masz pojęcia o czym piszesz. Jeśli zajmujesz się stronami z ilością kilkudziesięciu wejść na dobę góra, to można nawet większych wahań nie widzieć, bo i tak jesteś na popularne słowa kluczowe gdzieś w ogonie smile.gif Dla takich stron spadnięcie z pozycji 1034 na 1832 nie jest zauważalne bo i tak wejścia z wyszukiwarki pod ich kątem są niezbyt wielkie. Spadnij z pozycji 7 na 23 (liczby przypadkowe) to odczujesz to. Wypadnij poza pierwszą setkę, a będzie to baaaaardzo bolesne. Zwłaszcza gdy jesteś firmą, która zarabia poprzez widoczność w wyszukiwarkach.

@shili: nie psuje mi humoru smile.gif Dzięki takim osobom jak kujawska, firmy w których pracują osoby nam podobne, mają zyski. Idealistom zostawmy marzenia o wysokich pozycjach. W końcu i tak tacy jak my je okupują, więc mogą się z idealistów śmiać, jeszcze przy tym zarabiając. Prawa rynku są nieubłagane i szybko weryfikują kto ma racje. A by kujawska mogła zrozumieć o czym mowa... http://pl.wikipedia.org/wiki/Google_bomb
kujawska
Miło było z Tobą Shili. Dziękuję za te metatagi. Rozumiem ironię. Zapraszam Twoją stronę na worsite.pl
I Wszystkiego Najlepszego na Święta.
Kujawska

Miło było z Tobą thek. Zapraszam Twoją stronę na worstsite.pl
Powiem tak. Możesz krytykować prymitywne podejście do tzw. SEO Możesz twierdzić na podstawie swoich doświadczeń, że rzeczywistość mnie przerasta.
Tylko zapytam czy Ty my nie komplikujemy tej rzeczywistości niepotrzebnie. Upieram się STANDARD and CLICK.
I Wszystkiego Najlepszego na Święta.
Kujawska
thek
Nie twierdzę, że rzeczywistość Cię przerasta, ale że Twoja ignorancja pod względem SEO jest ogromna i niepotrzebnie popierana słowami w stylu "i tak wiem lepiej", bo dochodzimy do sytuacji, gdy stawiasz się w pozycji "świętszego od boga". Ponawiam więc pytanie z poprzedniego posta, gdyż na nie nie odpowiedziano: "Skąd bierzesz siłę dla CLICK?" Z samego trzymania standardów dla poważnych i obleganych słów kluczowych nie da się tego uzyskać za żadne skarby świata. No chyba że za te skarby zatrudnisz kolesi porządnie znających się na SEO smile.gif

A co do komplikacji rzeczywistości to klienci sami to wymuszają. Idą oni bowiem tam, gdzie wskazuje im wyszukiwarka w pierwszej kolejności. Stąd parcie na bycie w topie, bo to przekłada się firmom na pieniądze. Są w topie, mają ruch na stronie i większe szanse na klientów. Jeśli nie masz firmy to tego zwyczajnie nie zrozumiesz w takim stopniu jak ktoś, dla którego cały dochód generuje się poprzez obrót informacjami w sferze wirtualnej. Ja właśnie w takiej pracuję. Cały dochód generuje to, na ile wycenią klienci naszą usługę wsparcia tego działania. Dla nich jest istotne, by byli w sieci widoczni. Jeśli teraz coś się w algorytmach zmienia, mogą nastąpić tąpnięcia i w najgorszym wypadku nasze starania szlag trafia z naciśnięciem w google przycisku Enter zatwierdzającego zmianę. Lecimy w dół, klientom spadają obroty. Mają najczęściej umowy z wieloma firmami naraz. Widzą spadek "siły" jednej - nie przedłużają umowy z nią lub ją zrywają. Nie ma efektów, nie ma sentymentów. W obecnym świecie idealistą można być tylko hobbystycznie lub gdy ma się ogromne pieniądze, które na to pozwolą, bez martwienia się czy za miesiąc lub rok będziesz miała pracę i za co rodzinę utrzymać.

EDIT: Ja szczerze życzę wesołych świąt. Może z czasem zmienisz podejście i idealista przegra z realistą. Sam nie jestem specem od SEO, ale mam z tym duży kontakt i siłą rzeczy poznałem wiele. Też kiedyś myślałem że dobra zawartość i standardy wsparte kilkoma linkami wystarczą. Rzeczywistość brutalnie zweryfikowała te poglądy. Choć i tak jest lepiej niż kilka lat temu i coraz bardziej liczą się content oraz powiązania z tematycznymi, wartościowymi stronami. Jednak nadal standardy mają tu znikomy wpływ na całość.
kujawska
Po co robić i dlaczego różni tacy publikują stronę www.
Komercja. Byle co pokażesz w Internecie a sprzedaż oglądalność rośnie więc ci od marketingu czytaj SEO uwijają się coby strona top była albo produkt top.
Satysfakcja. Robisz bo chcesz i uczysz się i myślisz o tej komercji czasem rzeczywiście olewasz i dla siebie tak składasz te tagi i to SEO cię martwi.
SEO. Marketing dotykajacy komercję i satysfakcję. Polega na rozrzucaniu w sieci takich ulotek coby oszukać prawdę.
BAZA. sukcesu. STANDARD HTML i prawdziwe ulotki.
Wesołych Świąt życzy kujawska.

Dla poszukiwaczy internetowej PRAWDY na Święta do przemyślenia po karpiu.
Śp. Ksiądz J.TISHNER kaznodzieja Górali i filozof z konieczności mawiał tak:
Som tsy prowdy: PROWDA , TYS PROWDA i GÓWNO PROWDA.
Miłych Świąt Webmasterzy.
Niktoś
Powiedz temu , kaznodziejowi Górali ,że
Cytat
GÓWNO PROWDA.

Miłych świąt ,również życzę;
qrooel
Cytat(Niktoś @ 23.12.2011, 19:38:39 ) *
Powiedz temu , kaznodziejowi Górali ,że

Miłych świąt ,również życzę;

+1.

Wesołych Świąt. (-;
kujawska
Niktoś. Józef Stanisław Tischner pseud. Wawrzek Chowaniec, Molinista, Józek Szkolny, Jegomość Józek (ur. 12 marca 1931 w Starym Sączu, zm. 28 czerwca 2000 w Krakowie) – polski prezbiter katolicki i filozof. Kawaler Orderu Orła Białego.
On nie jest guru od SEO. On jest Śp. ale o Tobie chyba myślał. Dodam coby CV uzupełnić jestem agnostykiem ale wielkość doceniam. Hugh powiedział Chuck Norris..
Niktoś
Kujawska ,ty się chyba nudzisz ,opierasz się o jakieś autorytety, frazonanse jakieś wypisujesz.Wiesz co, mógłbym Ci wypisać wszystkie cytaty z tej strony ,na temat Prawd.
http://pl.wikiquote.org/wiki/Prawda

TYLKO PO CO!Przecież to jest bez sensu i nic nie wnosi wartościowego do tego forum ,ani do twego tematu.Nie masz o czym pisać to nie pisz w ogóle,a nie bibliografie tutaj Nam przedstawiasz.Wybacz, to bezcelowe.
kujawska
OK. Niktoś. Zauważyłeś, że złożyłem Ci życzenia? Worstsite.pl to automat. Kontrowersyjny owszem. Czy bez sensu? Już jest wystarczającą długo żeby zauważyć że niektóre strony poprawiły kodowanie. Tak sobie wymyśliłem, żeby dręczyć. Mówimy o SEO. Fraza "Najgorsza strona " dla worstsite.pl spada w Google. Dlaczego? Dlatego bo na tej frazie korzysta teraz forum.php.pl Poczytaj wcześniejsze posty bo chyba przesadziłeś z niechęcią.
amii
BTW: jesli o pozycjonowanie chodzi to można sobie zrobić stronę z dużą ilością błędów i pozyskać linka z http://www.worstsite.pl/
kujawska
Cytat
jesli o pozycjonowanie chodzi to można sobie zrobić stronę z dużą ilością błędów i pozyskać linka z http://www.worstsite.pl/

Lepszym sposobem jest zrobić bezbłędną stronę i też linka pozyskać z worstsite.pl i gratulacje innym i sobie dodawać uznając ich i swój profesjonalizm i wstyd dając webburdeltwórcom.
thek
A wiesz czemu spada pod tym słowem? To wynika z algorytmu smile.gif Domeny starsze lub silniejsze w rankingu są uznawane za bardziej prawdopodobne jeśli chodzi o unikalność treści i ogólnie "nieco lepiej" traktowane. To forum jest ogólnie cenione, ponieważ nie jest to automat, a treści nie wyglądają na pisane według "szablonu". Dlatego boty indeksujące dają mu pierwszeństwo. Jeśli teraz zauważą kilka podobnych treściowo, to niemal murowane, że wybiorą jako "autora" tę, która jest uznana za pewniejszą. Poza tym worstsite.pl na samym początku zyskało mocnego kopa z racji tego, iż linki do niej pojawiły się tutaj. Forum jest bowiem wysoko w google. Niektórzy już efekty tego przeżyli, gdy z powodu umieszczenia linka do swojej strony domowej w stopce, przeżyli potem pady strony. W Polsce tego typu sytuacje nazywa się "efektem wykopu", z racji tego, iż nieraz umieszczenie w tamtym serwisie linku potrafi spowodować tak ogromną ilość wejść w krótkim czasie, że serwer nie wyrabia i przekracza limity, zwłaszcza jeśli jest to serwer typu shared. Stąd też, nie wiem na ile świadomie, ale pozycjonowałaś sobie własną stronę. Jak też już zauważył amii, Twoja strona daje kolejnego linka zewnętrznego. Pozycjonujesz więc serwisy. A niektórym nie zależy by pisano o nich dobrze, ale by po prostu linki w necie były. Im wyżej w rankingu strona referująca, tym lepiej. A to co pisze to już mniej ważne wink.gif Zresztą klienci nie zważają czy strona ma błędy czy nie, skoro i tak głównie zależy im na ich wygodzie. Nawet jeśli strona ma 5000 błędów, ale jest funkcjonalna i tych błędów nie widać, to nie ma to dla nich większego znaczenia.
kujawska
thek Doceniam Twoją SEOwąWiedzę. Wiem, że wyszukiwarka musi być online i to robi. Jak zauważyłeś ona zauważyła "najgorsza strona" na forum.php.pl
Zejdzie ta fraza z przecież jak widać dużą ilością odsłon na forum.php.pl i wróci wysoko worstsite.pl Jeśli tak się stanie potwierdzi się moje przekonanie o bardzo prostym algorytmie wyszukiwarek. Standard and click.
Niktoś
Cytat
Wiem, że wyszukiwarka musi być online i to robi. Jak zauważyłeś ona zauważyła "najgorsza strona" na forum.php.pl
Zejdzie ta fraza z przecież jak widać dużą ilością odsłon na forum.php.pl i wróci wysoko worstsite.pl.

No to teraz będziesz podbijał temat na tym forum z racji bytu ,że dzięki temu twoja strona będzie lepiej indeksowana przez roboty google?
Nic pogratulować tylko takiego pomysłu ,to ostatni mój post w tym temacie.
thek
Niktoś... To dobra wola adminów forum. Wystarczy się pobawić z nofollow choćby by zredukować to zjawisko. Kujawska... Mylisz skutek z przyczyną. Gdyby najgorsza strona nie wystąpiła na forum.php.pl, to worstsite.pl nie miało by wejść, gdyż zapewne inna strona ma tę frazę wypozycjonowaną lepiej niż Twoja. Jako że teraz łapie ona to forum, to jednocześnie część swojej mocy forum oddaje Twojej jako link referujący. W ten sposób wzmacnia "wiarygodność" Twojej. Algorytm w chwili obecnej bierze także pod uwagę aktualność informacji. Za 2 miesiące więc, gdy temat już ucichnie, inna strona może być oceniona pod kątem tej frazy lepiej. Wtedy mimo silnej pozycji forum.php.pl, fraza "najgorsza strona" będzie łapana przez inne strony, ale Twoja nadal będzie wysoko z racji referera na cenionej stronie. Gdyby teraz siła tego forum spadłą do zera, to Twoja strona leci w rankingach na łeb, na szyję smile.gif Czemu? Bo lipcowe zmiany algorytmu sprawiły, iż jedna poważna strona ma siłę znacznie większą niż masa spamów. A Twoja teraz głównie na sile php.pl bazuje smile.gif
kujawska
Ja się odniosłem do faktów. SEO jest mi obce. Ale przecież widzę. Obecność frazy "najgorsza strona" na forum.php.pl pogarsza moją pozycję. PR worstsite.pl jest 3 PR forum.php.pl jest 5. Różnica PR i nasycenie frazą spycha moją stronę i w tej sytuacji proszę się nie dopatrywać że chcę zaistnieć czy też poprawić pozycję.
Obecność dla wiedzy raczej. Przecież skończymy temat i wracam do góry.
thek
A ja po raz kolejny napiszę... To że worstsite.pl posiada PR3 wynikać może właśnie ze wzmocnienia poprzez backlink z forum, które ma PR5. Strona, która ma wysoki PR wskazuje od siebie na stronę z niższym i tym samym ją, spomiędzy innych porównywalnych, wyróżnia. Tak to obecnie, w dużym skrócie, wygląda. Backlinki pozostają, więc wystarczy, że jeszcze kilka wysoko cenionych "załatwisz" dla strony, i jeśli nie będzie poważnych zmian w algorytmie, masz bardzo silne wsparcie na tę i kilka innych fraz, które raczej nie wygasną zbyt szybko. Odpowiednie popracowanie i faktycznie, mimo silnej pozycji innych serwisów, możesz przed nie wyskoczyć. Jak już wspomniałem, ja potrafiłem zaplecze SEO wypozycjonować lepiej niż serwisy, które powinny być wzmacniane, bo przesadziłem ze zmianami "in plus" w nich, a jednocześnie te które miały być wzmacniane dostały wciery, bo było kilka błędów i uwierz, że ŻADEN nie był związany z poprawnością od strony standardów. Tyczyły właśnie wzajemnego linkowania, tego że ktoś skorzystał z treści u nas i zrobił się double content między innymi. Trzeba więc było zadbać, by to nasza treść była uznana za "lepszą" i "oryginalną". Powiedz jak to się ma do "standardów" smile.gif
kujawska
thek Jeszcze raz. Doceniam Twoją wiedzę. Zdaję sobie sprawę,że zabiegi SEO mogą być skuteczne. Że można wyprowadzić w pole algorytm Google czy jakiś inny na chwilę lub dłużej. Na chwilę to opisałeś na przykładzie worstsite. Na dłużej też pisałeś ile zabiegów trzeba coby nie niżej mocno nie poszło.
Ale worstsite mówi tylko "pisz prawidłowo". Tak dużo ? Napisz uczciwie jaki wpływ na pozycjonowanie strony to ma. Ta poprawność.
thek
Jaki ma wpływ już napisałem. Semantyczne strony sprawiają, że bot ma łatwiejsze zadanie jeśli chodzi o przeszukiwanie struktury pod kątem określonych elementów, takich jak choćby linki czy metatagi. W chwili obecnej liczy się najbardziej zawartość i jej unikalność. Semantyka jest znacznie poniżej. To już taka wisienka na torcie dla robota, by lepiej mu szło, niż faktyczny element brany pod uwagę.
phpion
Panowie - przypominam, że jest to dział "Oceny". Jeśli chcecie kontynuować poboczny wątek odbiegający od oceny samej strony to proszę przenieść się do Hydeparku. Napisano już wiele zbędnych postów w tym temacie, tak więc każdy kolejny dostanie świąteczny bonus w postaci +1 punkciku.

EDIT by thek : Peszek... Ja się nie załapię ;( Moderator nie może dostać od innego moderatora punktów Ostrzeżeń innych niż "na gębę" czy przez PW wink.gif
kujawska
Teraz powinno być lepiej!
Dodałam:
. title dla standardów,błędy i gratulacje
. linki do błędy i gratulacje aby sprawdzić i ewentualnie uaktualnić
. ilość stron w błędy i gratulacje
. ograniczenie gratulacji do unikalnego IP
. n/a w przypadku braku odczytu description lub title
Proszę o sprawdzenie i ocenę zmian.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.