peklo
7.05.2014, 11:44:01
właśnie chyba lepiej żeby było jak np szukam A,B to żeby rzeczywiscie pokazało mi rekord z A,B
Bo teraz jest tak że jak zaznacze A,B,C to pokazuje rekord z A lub A,B a nie uwzglednia tego C
Jak zaznaczę wymagane prawo jazdy od A do T czyli 15 sztuk to wyświetli mi wszystkie rekordy, a takich rzeczywiście rekordów w bazie może być tylko 1
Tj tak jak np na allegro. jak dodaje dodatkowe wyposażenie to wyswietla mi się coraz mniej pojazdów
trueblue
7.05.2014, 11:50:23
W takim razie to nie może być operator IN
peklo
7.05.2014, 11:54:07
o kurde nie osłabiaj

to znowu cały kod do zmiany?
Chodzi mi o to że jak ktos wymaga prawa jazdy kat np B,B+E to lepiej żeby tak sie pokazało. Bo tak to pokaże mi oddzielne rekordy z B i B+e lub itd
trueblue
7.05.2014, 12:03:25
Zamień linijkę 30-33 na:
$where_idpj[]='id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_'.$i;
$bind[':id_prawo_jazdy_'.$i++]=$idpj;
}
$where[] = implode(' AND ',$where_idpj);
peklo
7.05.2014, 12:10:07
coś nie halo
bo jak zaznacze a,a1 to pokazuje mi a lub a1, a mam w rekordzie a,a1 i go nie wyświetla
trueblue
7.05.2014, 12:17:28
Pokaż przykładowy rekord.
peklo
7.05.2014, 12:22:16
rekodr nr 66 AM,A1
trueblue
7.05.2014, 12:26:35
To Ty masz w jednym polu zapisane jednocześnie wszystkie możliwe id_prawo_jazdy?
Jaki typ ma to pole?
peklo
7.05.2014, 12:33:47
tinyint
mam tak że w tabeli glównej dla id np 66 pobiera wszystkie rekordy z tabeli prawa jazdy gdzie id_dodatkowe=66.
I teraz id_prawo_jazdy jest rowniez tinyint
np: id_dodatkowe , id_prawo_jazdy
66 , 1
66 , 7
66 , 10 itd
a to jest źle?
trueblue
7.05.2014, 12:46:42
Bardzo dobrze.
Czyli jeśli zaznaczysz dwa typy prawa jazdy, to nie wybiera rekordów dokładnie z tymi dwoma typami, lecz z którymkolwiek z nich, tak?
peklo
7.05.2014, 12:48:19
dokładnie tak A,B to wybiera mi A lub B a nie (A z B,)
generalnie w tabeli prawa jazdy mam takie pola
id int
id_powiazane int
id_prawa_jazdy tinyint
A może trzeba zrobić grupowanie wyników żeby wyświetlało prawidłowo rekordy na stronie?
trueblue
7.05.2014, 13:12:06
Zmień linijkę z zapytaniem na:
$sql="SELECT o.miasto,o.id_kategoria,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE ". implode( ' AND ', $where )." group by o.id order by o.id DESC"; $stmt = $pdo->prepare($sql);
i daj echo $sql; za nimi. Pokaż jak to zapytanie wygląda.
peklo
7.05.2014, 13:23:46
SELECT o.miasto,o.id_kraj,o.id_wojewodztwo,o.wyroznione,o.aktywne,o.id,o.za,o.cena,o.id
_kategoria,o.data_dod,o.nazwa_ogloszenia,o.czas, z.id_ogloszenia,z.thumb,z.uploads,z.im,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN zdjecia z on o.id=z.id_ogloszenia LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE aktywne = :aktywne AND id_kategoria = :id_kategoria group by o.id order by o.id DESC
jak zaznacze prawo jazdy i szukaj AM,A1 to:
SELECT o.miasto,o.id_kraj,o.id_wojewodztwo,o.wyroznione,o.aktywne,o.id,o.za,o.cena,o.id
_kategoria,o.data_dod,o.nazwa_ogloszenia,o.czas, z.id_ogloszenia,z.thumb,z.uploads,z.im,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN zdjecia z on o.id=z.id_ogloszenia LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE aktywne = :aktywne AND id_kategoria = :id_kategoria AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_0 AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_1 group by o.id order by o.id DESC
trueblue
7.05.2014, 13:35:37
Pokazałeś zapytanie chyba bez zaznaczonych checkboxów, ale ok.
Czy aby na pewno tam powinno być?
LEFT OUTER JOIN pj p ON o.id=p.id_ogloszenia
peklo
7.05.2014, 14:09:05
id w tabeli głównej ma np 66
Tabela prawa_jazdy
id_ogloszenia=66 gdzie w id_prawo_jazdy ma dwa rekordy 1,2
może inaczej
dla id głownego istnieja dwa rekordy w tabeli prawa_jazdy
tak LEFT OUTER JOIN pj p ON o.id=p.id_ogloszenia
mam w podglądzie karty i wyswietla ok
trueblue
7.05.2014, 14:20:47

Pokaż sql według metody, o której pisałem wyżej, tyle, że przy jednak zaznacz mininum 2 checkboxy.
peklo
7.05.2014, 14:24:32
tj wyżej
zaszaleja. masz nawet 4

AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_0 AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_1 AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_2 AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_3 group by o.id order by o.id DESC
trueblue
7.05.2014, 14:29:09
Jest ok, dzięki.
Ale ja się zgubiłem. Zaznacz takie prawo jazdy jakie ma jakiś wybrany rekord, najlepiej aby był to jedyny rekord, który ma przypisane takie id_prawo_jazdy.
Czy wtedy wyszukiwarka pokazuje Ci również inne rekordy?
peklo
7.05.2014, 14:29:43
Trueblue muszę Cię przeprosić bo musze iść z dzieckiem na dwór. Będe później. Odblokuj pocztę bo albo masz pełną albo zablokowałeś wiadomości
to jest zapytanie dla id=66
SELECT o.miasto,o.id_kraj,o.id_wojewodztwo,o.wyroznione,o.id,o.za,o.cena,o.id_kategoria
,o.data_dod,o.nazwa_ogloszenia,o.czas, z.id_ogloszenia,z.thumb,z.uploads,z.im,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN zdjecia z on o.id=z.id_ogloszenia LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE aktywne = :aktywne AND id_kategoria = :id_kategoria AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_0 AND id_prawo_jazdy=:id_prawo_jazdy_1 group by o.id order by o.id DESC
dla id=66 mam jeden warunek z AM,A1. Jeśli zaznacze AM,A1 w checkbox to nie pokazuje nic. Jeśli AM lub A1 to pokazuje mi te rekordy dla których jest spełniony warunek np dla AM
trueblue
7.05.2014, 14:35:55
Nie wiem jak zniosę tą rozłąkę

PW zablokowałem.
peklo
7.05.2014, 16:08:53
ok już jestem. A może chodzi o to nieszczęsne grupowanie wynikow na stronie?
trueblue
7.05.2014, 16:15:00
Czy na pewno id_ogloszenie=66 ma przyporządkowane id_prawo_jazdy=2?
peklo
7.05.2014, 16:19:16
zaraz wejde w konsole i sprawdze
tak
1,2 id_ogloszenia
trueblue
7.05.2014, 16:30:03
Cytat(peklo @ 7.05.2014, 17:19:16 )

1,2 id_ogloszenia
Czy id_prawo_jazdy?
Wykonaj bezpośrednio na bazie danych zapytanie:
SELECT o.miasto,o.id_kraj,o.id_wojewodztwo,o.wyroznione,o.id,o.za,o.cena,o.id_kategoria
,o.data_dod,o.nazwa_ogloszenia,o.czas, z.id_ogloszenia,z.thumb,z.uploads,z.im,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN zdjecia z ON o.id=z.id_ogloszenia LEFT OUTER JOIN pj p ON o.id=p.id_ogloszenia WHERE aktywne=1 AND id_kategoria=1 AND id_prawo_jazdy=1 AND id_prawo_jazdy=2 GROUP BY o.id ORDER BY o.id DESC
Aktywne=1 - nie wiem gdzie to bindujesz, więc zakładam, że ma być 1.
Otrzymałeś ogłoszenie id=66?
peklo
7.05.2014, 16:35:29
ups brak wyniku
trueblue
7.05.2014, 16:38:26
A czy na pewno łączysz tablice po poprawnych kolumnach?
W zrzucie powyżej widać id i jest również id_ogloszenia.
W zapytaniu łączysz o.id z p.id_ogloszenia.
Które pole to id ogłoszenia?
nospor
7.05.2014, 16:40:17
No dobra, wtrace sie na chwilke bo nie moge patrzyc jak kluczycie nie widzac oczywistej oczywistosci....
AND id_prawo_jazdy=1 AND id_prawo_jazdy=2
A wiec Panowie, dany rekord nie moze zawierac jednoczesnie wartosci 1 i wartosci 2, dlatego tez, to zapytanie zawsze zwroci pusty wynik. Mam nadzieje ze oswiecilem
peklo
7.05.2014, 16:44:53
ogloszenia.id=pj.id_ogloszenia
a pj.id jest polem dodatkowym
o nospor sie odedzwał jak fajnie
trueblue
7.05.2014, 16:50:36
Aj, aj, wstyd.
Ale w związku z tym jest jedna kwestia. Jeśli będzie zaznaczone A i A1, to ma wybrać rekordy dokładnie z A i A1, czy A i A1 + ewentualnie inne prawa jazdy?
peklo
7.05.2014, 16:52:47
trueblue nie wiem czy to pytanie skierowane jest do mnie czy raczej do nospora ale wolałbym że jak wybiorę AM,A1 to żeby rzeczywiście pokazało mi te rekordy tylko z AM,A1
nospor
7.05.2014, 16:54:31
Cytat
Aj, aj, wstyd.
Kazdemu sie zdarza, szczegolnie po calodziennych meczarniach z takim tematem
nospor
7.05.2014, 17:01:12
@peklo tylko trueblue popelnil blad na zupelnie innym poziomie niz Ty - to raz. A dwa, jak juz pisalem, po calodziennych bojach z takim tematem, kazdy moze miec chwile slabosci
trueblue
7.05.2014, 17:03:51
Cytat(nospor @ 7.05.2014, 17:54:31 )

Kazdemu sie zdarza, szczegolnie po calodziennych meczarniach z takim tematem

Niestety

Kolego peklo, na razie nie mam głowy do budowy Twojego pytania, może dlatego, że nie jestem najlepszy:)
Mogę Cię naprowadzić:
SELECT * FROM temat AS t,temat_tag AS tt WHERE t.id_temat=tt.id_temat AND
tt.id_tag IN(1,2)
AND t.id_temat NOT IN(SELECT t2.id_temat FROM temat AS t2,temat_tag AS tt2 WHERE t2.id_temat=tt2.id_temat AND tt2.id_tag IN(3,4,5,6,7,8))
Tabela temat odpowiada Twojej tabeli ogłoszeń.
Tabela temat_tag odpowiada tabeli prawo_jazdy.
Temat może mieć 0-n tagów.
W zapytaniu wybieram ogłoszenia o zadanych id tagów (np. z checkboxów), w podzapytaniu wybieram ogłoszenia z id pozostałych tagów. Dzięki temu otrzymuję ogłoszenia tylko o id_tag 1 i 2.
Nie podoba mi się to, że jest podzapytanie. Być może da się prościej.
Na dziś over!
trueblue
8.05.2014, 09:27:05
Masz w bazie danych tabelę słownikową z typami praw jazdy (id_prawo_jazdy,typ) czy w formularzu wyszukiwania checkbox są utworzone "na sztywno"?
Jeśli masz tabelę, to podaj schemat.
Jeśli nie masz tabeli, to podaj wszystkie możliwe id_prawo_jazdy.
peklo
8.05.2014, 09:31:32
o cześc , właśnie siedze i próbuję coś sklecić z twojego zapytania. Struktura pj wygląda tak
id
id_ogloszenia
id_prawo_jazdy
gdzie id_prawo_jazdy przyjmuje wartości od 1-15
Tabela główna na pole id które powiązane jest z polem id_ogloszenia w tabeli PJ
W wyszukiwarce wszystkie checkbox wpisane są na sztywno np
<input name='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' class='style7a' value='9'<?php if(!empty($formData['id_prawo_jazdy'])&&in_array(9,$formData['id_prawo_jazdy'])) {echo 'checked="checked"';} ?>> C+E
trueblue
8.05.2014, 09:33:04
Nie o tą tabelę mi chodziło, ta jest wiążąca.
O mniej więcej taką:
id_prawo_jazdy|typ
1|A
2|A1
3|B
4|C
Nie masz?
trueblue
8.05.2014, 09:43:04
Skoro nie masz to:
<?php
':id_kategoria' => 1,
);
'id_kategoria = :id_kategoria'
);
if (!empty($_POST['szukaj'])) {
$_SESSION['form'] = array( 'miasto' => $_POST['miasto'],
'id_prawo_jazdy' => $_POST['id_prawo_jazdy'],
);
}
'miasto' => !isset($_SESSION['form']) ?
null : $_SESSION['form']['miasto'], 'id_prawo_jazdy' => !isset($_SESSION['form']) ?
null : $_SESSION['form']['id_prawo_jazdy'], );
if (!empty($formData['miasto'])) {
$where[] = "miasto LIKE :miasto";
$bind[':miasto'] = '%' . $formData['miasto'] . '%';
}
$idpj_all=array(1
,2
,3
,4
,5
,6
,7
,8
,9
,10
,11
,12
,13
,14
,15
); if (!empty($formData['id_prawo_jazdy'])) {
$i=0;
foreach($formData['id_prawo_jazdy'] as $idpj){
$where_idpj[]=':id_prawo_jazdy_'.$i;
}
$where[] = 'id_prawo_jazdy IN('.implode(',',$where_idpj).')'; }
//Przykładowe pola wyszukiwarki
?>
<form action="" method="post" id="signupForm" style='display: inline'>
Miasto
<input type="text" id="miasto" name="miasto" value="
<?php echo $formData['miasto'];?>"/>
Prawo jazdy
<input name='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' value='1'
<?php if(!empty($formData['id_prawo_jazdy'])&&in_array
(1
,$formData['id_prawo_jazdy'])) {echo 'checked="checked"';} ?>> AM
<input name='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' value='2'
(2
,$formData['id_prawo_jazdy'])) {echo 'checked="checked"';} ?>> A1
</form>
<?php
try
{
$stmt = $pdo->prepare("SELECT o.miasto,o.id_kategoria,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE ". implode( ' AND ', $where )." and o.id not in (select o2.id from ogloszenia as o2,pj as p2 where o2.id=p2.id_ogloszenia AND p2.id_prawo_jazdy in(".implode(',',$idpj_all).")) group by o.id order by o.id DESC"); $stmt->execute( $bind );
while($ogloszenia = $stmt -> fetch())
{
// WYSWIETLENIE TABELI Z DANYMI
}
$stmt -> closeCursor();
}
catch(PDOException $e)
{
print "Bład: " . $e->getMessage() . "<br/>";
}
?>
trueblue
8.05.2014, 09:51:40
Checkbox i tak musisz mieć, tyle, że teraz generujesz je "z palca", a inaczej byłyby z tabeli.
Jeśli zrobisz tabelę, to musisz w powyższym kodzie zamienić linię 25 na zapytanie do bazy, aby otrzymać w $idpj_all tablicę nieasocjacyjną ze wszystkim id_prawo_jazdy.
trueblue
8.05.2014, 10:51:10
Co otrzymujesz z takiego zapytania?
,o.data_dod,o.nazwa_ogloszenia,o.czas, z.id_ogloszenia,z.thumb,z.uploads,z.im,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN zdjecia z ON o.id=z.id_ogloszenia LEFT OUTER JOIN pj p ON o.id=p.id_ogloszenia WHERE aktywne=1 AND id_kategoria=1 AND id_prawo_jazdy IN(1,2)
AND o.id NOT IN (SELECT o2.id FROM ogloszenia AS o2,pj AS p2 WHERE o2.id=p2.id_ogloszenia AND p2.id_prawo_jazdy IN(3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15))
GROUP BY o.id ORDER BY o.id DESC
trueblue
8.05.2014, 10:59:34
Podaj wynik tego zapytania.
peklo
8.05.2014, 11:04:15
chodzi o to że nic się nie dzieje
$sql=" Select itd";
$stmt = $pdo->prepare($sql);
echo $sql;
i nic
trueblue
8.05.2014, 11:06:30
Wykonaj bezpośrednio na bazie to zapytanie i pokaż wynik.
trueblue
8.05.2014, 11:20:28
Teraz powinieneś otrzymać tylko 66 (nic nie wycinaj z zapytania):
,o.data_dod,o.nazwa_ogloszenia,o.czas, z.id_ogloszenia,z.thumb,z.uploads,z.im,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN zdjecia z ON o.id=z.id_ogloszenia LEFT OUTER JOIN pj p ON o.id=p.id_ogloszenia WHERE id_kategoria=1 AND id_prawo_jazdy IN(1,2)
AND o.id NOT IN (SELECT o2.id FROM ogloszenia AS o2,pj AS p2 WHERE o2.id=p2.id_ogloszenia AND p2.id_prawo_jazdy IN(3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15))
GROUP BY o.id HAVING count(o.id)=2 ORDER BY o.id DESC
peklo
8.05.2014, 11:22:13
id_ogloszenia 66 i id_prawo_jazdy 1
trueblue
8.05.2014, 11:26:23
Wynik prawidłowy, a id_prawo_jazdy jest tylko jedno, bo jest grupowanie po o.id.
<?php
':id_kategoria' => 1,
);
'id_kategoria = :id_kategoria'
);
if (!empty($_POST['szukaj'])) {
$_SESSION['form'] = array( 'miasto' => $_POST['miasto'],
'id_prawo_jazdy' => $_POST['id_prawo_jazdy'],
);
}
'miasto' => !isset($_SESSION['form']) ?
null : $_SESSION['form']['miasto'], 'id_prawo_jazdy' => !isset($_SESSION['form']) ?
null : $_SESSION['form']['id_prawo_jazdy'], );
if (!empty($formData['miasto'])) {
$where[] = "miasto LIKE :miasto";
$bind[':miasto'] = '%' . $formData['miasto'] . '%';
}
$idpj_all=array(1
,2
,3
,4
,5
,6
,7
,8
,9
,10
,11
,12
,13
,14
,15
); if (!empty($formData['id_prawo_jazdy'])) {
$i=0;
foreach($formData['id_prawo_jazdy'] as $idpj){
$where_idpj[]=':id_prawo_jazdy_'.$i;
}
$where[] = 'id_prawo_jazdy IN('.implode(',',$where_idpj).')'; }
//Przykładowe pola wyszukiwarki
?>
<form action="" method="post" id="signupForm" style='display: inline'>
Miasto
<input type="text" id="miasto" name="miasto" value="
<?php echo $formData['miasto'];?>"/>
Prawo jazdy
<input name='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' value='1'
(1
,$formData['id_prawo_jazdy'])) {echo 'checked="checked"';} ?>> AM
<input name='id_prawo_jazdy[]' type='checkbox' value='2'
(2
,$formData['id_prawo_jazdy'])) {echo 'checked="checked"';} ?>> A1
</form>
<?php
try
{
$stmt = $pdo->prepare("SELECT o.miasto,o.id_kategoria,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE ". implode( ' AND ', $where )." and o.id not in (select o2.id from ogloszenia as o2,pj as p2 where o2.id=p2.id_ogloszenia AND p2.id_prawo_jazdy in(".implode(',',$idpj_all).")) group by o.id having count(o.id)=".count($where_idpj)." order by o.id DESC"); $stmt->execute( $bind );
while($ogloszenia = $stmt -> fetch())
{
// WYSWIETLENIE TABELI Z DANYMI
}
$stmt -> closeCursor();
}
catch(PDOException $e)
{
print "Bład: " . $e->getMessage() . "<br/>";
}
?>
peklo
8.05.2014, 11:34:18

działa to w ten sposób, ze jak nic nie wybiore i wezme szukaj to nie mam nic. W ogóle nie bierze pod uwagę innych kryteriów wyszukiwania np data dodania itd (zero wyników)
Jeśli natomiast wezme zaznacze 1 i 2 to teraz wyszukuje mi rekord z tym wpisem
Chyba Cię zamęcze Trueblue
trueblue
8.05.2014, 11:50:30
Zmień linie 52-53 na:
$sql="SELECT o.miasto,o.id_kategoria,p.id_ogloszenia,p.id_prawo_jazdy FROM ogloszenia o LEFT OUTER JOIN pj p on o.id=p.id_ogloszenia WHERE ". implode( ' AND ', $where); if(!empty($formData['id_prawo_jazdy'])) $sql.=" and o.id not in (select o2.id from ogloszenia as o2,pj as p2 where o2.id=p2.id_ogloszenia AND p2.id_prawo_jazdy in(".implode(',',$idpj_all).")) group by o.id having count(o.id)=".count($where_idpj)." order by o.id DESC"; else
$sql.=" group by o.id order by o.id DESC";
$stmt=$pdo->prepare($sql);
peklo
8.05.2014, 11:55:48
ooo
jakby już dzialało dobrze. Potestuje i sie odedzwe:) Wielkie dzięki za męczarnie i pomoc

Jak masz czas to będe mieć do Ciebie jeszcze jedną sprawę z tym zapytaniem odnośnie sortowania wyników
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.