Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL] CMS Red book
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
Kildyt
Themy to wygląd całej strony, a citiesy to wygląd jednego elementu.

Przepraszam, ale nigdy nie tworzyłem frameworka, i nie interesowałem się takim zagadnieniem więc nie bardzo wiem o co chodzi i jakie plusy wniesie do systemu.
Riklaunim
Cytat(Kildyt @ 20.11.2007, 18:43:14 ) *
Themy to wygląd całej strony, a citiesy to wygląd jednego elementu.

Używaj bardziej logicznych nazw co? smile.gif

Cytat(Kildyt @ 20.11.2007, 18:43:14 ) *
Przepraszam, ale nigdy nie tworzyłem frameworka, i nie interesowałem się takim zagadnieniem więc nie bardzo wiem o co chodzi i jakie plusy wniesie do systemu.

Plusy takie że można to łatwo rozbudowywać i modyfikować, a kod rozdzielony jest na logiczne elementy (MVC) + dostajesz przy tworzeniu "modułów" wiele "pomocników" od gotowej struktury po obsługę formularzy z walidacją, szablonów, ORM i pełno innych winksmiley.jpg http://codeigniter.com/user_guide/ Inaczej to będzie coś w rodzaju jPortala.
Kildyt
Raczej na razie zrobię to co zaplanowałem, do wersji beta3. Nie chcę eksperymentować ze skryptem bo mogę stracić dużo czasu.

Chcę wstępnie określić co chciałbym aby znalazło się w wersji beta3:
- odnowiona kolorystyka panelu admina,
- filtracja zmiennych,
- napisanie modułu newsów i artykułów,
- poprawa skryptu przesuwającego dany element do góry, lub do doły w panelu admina,
- małe odchudzenie kodu,
- wprowadzenie zapytań potwierdzających decyzję w panelu admina jedynie dla najważniejszych decyzji,
- kreator budujący menu w formie nawigacyjnej (linki do podstron itp.)
- opisanie pól wyglądów i szybki wybór w formularzach panelu admina
- opisanie identyfikatorów startowego modułu u szybki wybór w formularzach panelu admina,
- wprowadzenie szybkiej informacji o elemencie w panelu admina,
- pobieżna filtracja przesyłanych danych z formularza w panelu admina.

Myślę, że podczas programowania coś jeszcze wpadnie do zrobienia. Jestem otwarty na dalsze propozycje.

PS to niech będzie theme - wygląd strony, cities - wygląd elementu.
acztery
nie oceniam cms bo nie ma zabardzo co oceniać ale pytanie z innej beczki a nawet dwa pytanial na jakiej bazie do stoi pewnie mysql. Pomyślał bym nad abstrakcją bazy danych.

PS ile będzie wersji beta? powodzenia
Kildyt
System stoi na bazie MySQL.

Planuję wydanie jeszcze jednej wersji beta, czyli beta3, a następnie wersję 1.0.
Dziękuję.
phpion
Cytat(acztery @ 20.11.2007, 22:23:39 ) *
na jakiej bazie do stoi pewnie mysql. Pomyślał bym nad abstrakcją bazy danych.

A co ma to na jakiej bazie to stoi do tego czy uzywana jest abstrakcja bazy danych? Jakby stalo na Oraclu to by byla "abstrakcyjna baza danych"?
Kildyt
Nie śpię i od razu zabrałem się do pracy. Najpierw zainteresowałem się filtracją zmiennych.
Z identyfikatorami jest prosta sprawa bo wystarczy zaznaczyć, że zmienna jest liczbą całkowitą, ale większe problemy są już niestety ze zmiennymi zawierające treść. Kod jest dość prosty. Wyszukuje czy w podanej zmiennej znajduję się jakiś wyznaczony znak i zwraca TRUE, lub FALSE. Chciałbym aby te znaki, które są wyszukiwane nie były zbyt obszerne. Zastanawiałem się czy znak ";" będzie odpowiedni. Myślę, że tylko on wystarczy, bo jak ktoś chce dodać jakiś kod php to zazwyczaj znajduję się w nim znak ";". Co wy na to?
Turgon
Umieszczę np. tekst w którym będzie średnik i wszystko leży. Szukaj bardziej konkretnych wzorcowych ciągów.
Kildyt
Proszę o ocenę kodu:
zamiast:
Kod
$ab = $_GET["ab"];

wstawiamy:
Kod
if (eregi(';', $_GET["ab"]) OR eregi('\'', $_GET["ab"]) OR eregi('<', $_GET["ab"])) {$ab = "0";} else {$ab = $_GET["ab"];}

Co wy na to?
Riklaunim
ctype_alpha nie starczy?
acztery
phpion nie moja wina ze nie wiesz co to jest abstrakcja i po co się ją stosuję. Można też korzystać z PDO ale nie każdy ma dostęp. Wiec można np z DB_DataObject jeden ze składników PEAR.

a po co a po to aby nie ograniczać klientów, 1 mają dostęp do serwera z mysql a jedni z postgresql.. Według ciebie co ma zrobić? ma pisać drugi system specjalnie pod ten typ postresa....

Każdy ma inne podejscie to wzorców według jakich się kieruję przy projektowaniu czy to małej czy to dużej aplikacji.

PS nie namisałem zeby korzystać z "abstrakcyjnej bazy danych" nie wiem co to jest....
phpion
Cytat(acztery @ 21.11.2007, 01:25:34 ) *
phpion nie moja wina ze nie wiesz co to jest abstrakcja i po co się ją stosuję.

smile.gif hehe nie no spoko. Chodziło mi o to, że napisałeś, że system pewnie stoi na MySQL i że Ty byś pomyślał nad abstrakcją bazy danych. Tylko, że ja nie widzę związku pomiędzy tym NA CZYM stoi dany system oraz czy wykorzystuje się abstrakcję bazy danych. Po prostu wygląda na to, że źle to ująłeś bo można zrozumieć, że wg Ciebie jeśli całość stałaby na PostgreSQL to już byś nie pomyślał nad abstrakcją. Fakt, nieporozumienie. Sory.
Kildyt
Witam!

Chciałbym przedstawić odświeżony design panelu administratora. Zmiana głównie odnosi się jedynie do kolorystyki. Oto link: klik.

Co chcielibyście zobaczyć w wersji finalnej? Jakie zmiany wprowadzić? Czekam na wasze propozycje.
Turgon
Niby ładnie skomponowane, ale takie jakieś odstraszające - wygląda jak reklama,a nie część administracyjna strony. Dla mnie w sumie ACP powinno być jak najprostsze się uda zrobić.
phpion
Moim zdaniem za dużo różnych "bajerów" graficznych, które niestety wyglądają dość kiepsko. Dobrane kolory również jakieś takie mdłe. Sam panel admina powinien moim zdaniem zawierać jak najmniej grafiki (w sensie plików graficznych) gdyż tu liczy się szybkość oraz niezawodność działania.

Ja od jakiegoś czasu stosuję jeden wygląd panelu admina; jedynymi elementami graficznymi w nim są logo oraz ewentualne ikonki np. do exportu danych do PDF. Cała reszta to czysty CSS. Screenshot mojego systemu.

pion
Kildyt
Po długim okresie mogę wreszcie zaprezentować beta3!

Oto link: http://www.oaza.studio-mws.pl/redbookdemo/
Dane do administratora jak zawsze:
login: login
hasło: passdemo
login do admina: livedemo

Bardzo proszę, aby nie usuwać modułów, wyglądów, ani grafik. Thx.

Liczę na oceny i nowe pomysły. Jest to już ostatnia wersja beta przed wersją 1.0.

Pozdrawiam! smile.gif
phpion
Jest zdecydowanie lepiej niż było do tej pory ale...
- zobacz sobie źródło w adminie - chyba brakuje kilku znaczników winksmiley.jpg
- mnie osobiście bardzo wpienia ta "reklama" przed wejściem do admina
- samo logowanie też masz coś spaprane: gdy podam złe hasło do admina otrzymuję stronę z tłem (nie wiem co się dzieje - system sie wysypał? może serwer?), natomiast gdy się wyloguję nie mogę się zalogować ponownie - sprawdź to.
Kildyt
Jak myślicie, jest szansa na dużą popularność systemu w sieci? Nie wiem czy pisać kolejne moduły, czy skupić się na tych, które mi będą potrzebne do stron.
.radex
Ciężko powiedzieć. Większość użytkowników tego typu CMS'ów to osoby, które potrzebują czegoś bardzo prostego ( np. PHP-Fusion, jPortal itp. ), a bardziej zaawansowany napisze swojego CMS'a, na własne potrzeby. Z tego powodu łatwo zauważyć dlaczego CMS'y typu Drupal nie mają dużej popularności w polsce - są zbyt trudne w obsłudze.
Kildyt
Co chcecie zobaczyć w wersji finalnej? Co powinno zostać poprawione, czy dodane? Bardzo proszę o pomoc.
Gorąco zachęcam do wypowiadania się na temat systemu, gdyż nie wiem za bardzo czego oczekują użytkownicy. Liczę na pomoc smile.gif Pozdrawiam!

Mała aktualizacja: po nieudanym logowaniu w adminie następuje przeładowanie; obrazki wyglądów w liście; wygląd grafik w liście; poprawa dodawania nowych artykułów.
MajareQ
Bardzo mnie to zainteresowało. Chciałbym przyjrzeć się bliżej.
Udostępniasz źródło?
Kildyt
Udoskonaliłem trochę administratora, zrezygnowałem z tego splasha, dodałem wyszukiwarkę jak na razie w stronach i liście menu, poprawiłem moduł kontaktu.
Zrezygnowałem z podwójnego logowania do admina.

Oto link do admina: http://www.oaza.studio-mws.pl/redbookdemo/admin/login.php
Hasło: livedemo

Link do strony: http://www.oaza.studio-mws.pl/redbookdemo/

Liczę na komentarze i oceny.
mydlmm
No pracuj pracuj z checią ocenię finalną wersję tego skryptu smile.gif
l0ud
Co jak co ale przydałby się wgląd do źródła skryptu, aby ocenić 'jakość' kodu tego cms'a. Może udostępnisz chociaż jakąś próbkę? smile.gif
Kildyt
http://www.oaza.studio-mws.pl/redbookdemo/source.php
Na tej liście jest jedynie kilka plików. Ilość mniejsza, ale kompromitacja ta sama. biggrin.gif

W adminie jest wiele rzeczy, które się powtarzają i są strasznie niezrozumiale "powpychane". Tym zajmę się pod koniec. Z pewnością po uporządkowaniu kodu kilka bm ubędzie.

Edit.
Dzięki @lOud. Nie zauważyłem smile.gif
Trobin
Nie wiem za co odpowiada plik fruit.php, ale lepiej chyba byłoby dołączyć go za pomocą require_once. Ma to tę zaletę, że w razie jakiegoś błędu (nie znaleziony plik itd.) wywala fatal error i kończy działanie skryptu winksmiley.jpg . A mi się najbardziej w adminie nie podoba coś takiego:
  1. <font class="windowtray">

tongue.gif
Kildyt
We fruit.php są dane do bazy, więc nie chciałem abyście poznali dane do serwera. smile.gif

Jakoś przyzwyczaiłem się już do używania znacznika font, ale od czasu gdy przestałem pisać strona na tabelkach coraz rzadziej go używam.
Hmm, skąd wiesz, że jest taki plik jak fruit.php?
l0ud
W index'ie się do niego odnosisz smile.gif
Kildyt
No faktycznie, nie pomyślałem nad tym. Najpierw wpadło mi do głowy, że zobaczyłeś to na http://www.oaza.studio-mws.pl/redbookdemo/...file=source.php.

Jak myślicie, jest sens dalszego rozwoju systemu? Macie jakieś propozycje, uwagi, komentarze?
marcio
Hmm mi sie system podoba bardziej zaawansowany od mojego w sumie nawet jakby nie mial on duzo uzytkownikow to sie nie przejmoj bo kazdy zna php-fusion/jommala/jportal etc wiec wiesz ale dla wlasnej satysfakcji i dla wlasnego uzytku czy nawet dla najblizszych kolegow to bardzo wiele i bedziesz napewno dumny sam koncze wersje beta mojego "cms'a" i nie interesuje mnie czy ludzie beda go uzywac lub nie

P.S milej pracy w ukonczaniu i poprawaniu bledow etc....
acztery
1. Widzę, że nie stosujesz szablonów.. smarty czy inne?
2. Dlaczego skrypt nie obsługuje innych baz danych? tylko mysql a co jak mam tylko pssql
3. Poczytaj o programowaniu obiektowym
4. Nazwy metod mało logiczne.. nazwy zmniennych też ( nazywał bym je w językuu ang. i metody i nazy klas o ile będą i zmienne itp..)
5. o global juz nawet nie mowie

myślę, że popracowałbym na początek nad tym aby to było oparte o szablony potem coś obiektowo.

PS system napchany, wydaje się pełny chaos i nieład w samej logice cms i kodzie php. Domyślam się ze to jeden z pierwszych większych skryptów i za to masz + jak na początek jest ok.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.