Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden Wielki OffTopick
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97, 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137, 138, 139, 140, 141, 142, 143, 144, 145, 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152, 153, 154, 155, 156, 157, 158, 159, 160, 161, 162, 163, 164, 165, 166, 167, 168, 169, 170, 171, 172, 173, 174, 175, 176, 177, 178, 179, 180, 181, 182, 183, 184, 185, 186, 187, 188, 189, 190, 191, 192, 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199, 200, 201, 202, 203, 204, 205, 206, 207, 208, 209, 210, 211, 212, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 219, 220, 221, 222, 223, 224, 225, 226, 227, 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235
nospor
kujon.... winksmiley.jpg
piotrooo89
a tam od razu kujon uczyłem sie trochę ale bez przesady :]
nospor

Siedzi piotrooo89 o drugiej w nocy nad analizą matematyczną i algebrą geometryczną aż tu nagle słyszy kroki za oknem na parapecie. Wygląda zaciekawiony za okno, patrzy a tam przechodziło ludzkie pojęcie...

żartuję oczywiście. Też miałem piątki z matmy i za bardzo nie kułem winksmiley.jpg
piotrooo89
noo 2x do 2 w nocy siedziałem biggrin.gif i słyszałem kroki mamy a nie 'ludzkiego pojęcia' i słowa: 'Piotrek idź spać!'
thek
Hmmm... U mnie zależy który semestr i co winksmiley.jpg Analiza cz.1 - ćwiczenia: 4, Analiza cz.2 - ćwiczenia: 3, Analiza egzamin: 3 smile.gif Algebra ćwiczenia: 3, Egzamin: 3- w ostatnim terminie przed komisem winksmiley.jpg Wyniki dalekie od ideału, ale miałem wymagających prowadzących i o dobrą ocenę było trudno. Za to algorytmy i struktury danych: 5. A 2 ostatnie lata to już stypendium naukowe za średnią powyżej 4.0 (postarałem się na 3 roku mocniej i były efekty), choć nie było prosto, bo większość to ćwiczenia i projekty były. Myślę jednak, że widać w moich postach, iż nauka nie poszła w las smile.gif
piotrooo89
fakt, na polibudzie najtrudniejsze sa 2 pierwsze lata. mnie czeka teraz egzamin teoretyczny z algebry ponieważ mam 5 z kolosa to jestem zwolniony z praktycznego. no ja wstep do programowania z ćwiczeń mam 3.5 a z laborków 5 biggrin.gif zawaliłem sobie jednego kolosa i mi zaważył na ocenie no ale najważniejsze zaliczenie jest smile.gif
wiewiorek
Część recenzentow podziela moje zdanie o avatarze nosporze:
http://technologie.gazeta.pl/technologie/1...e_nie_w_3D.html
"Niestety, ale zdecydowanie za mało jest scen i sekwencji, które wykorzystywałyby efekt głębi i "wychodzenia" z ekranu. Jeżeli ktoś obejrzy ten film w wersji 2D, to moim zdaniem naprawdę wiele nie straci. Film może zachwycić raczej tylko tych, którzy jeszcze nie widzieli żadnego filmu 3D w kinie."
thek
To prawda. Najgorsze 2 pierwsze lata. Ale specjalizacje nietypowe też potrafią dać w kość. Nieraz ciężko znaleźć materiały dydaktyczne lub do seminarium. Sam miałem problem by znaleźć choćby informacje na temat praktycznych zastosowań pewnych sieci neuronowych. Większość to rozwiązania azjatyckie w maszynkach do gotowania ryżu lub coś w ten deseń biggrin.gif Miałem do czynienia bo wiem głównie ze sztuczną inteligencją na specjalizacji: algorytmy genetyczne, sieci neuronowe, systemy eksperckie, logika rozmyta i rozmyto-neuronowa. Dla wielu to czarna magia, a ja tego typu systemy poznawałem od podszewki. No ale dzięki temu jestem w stanie sobie napisać w dowolnym języku jaki znam coś takiego. Bo to głównie duża ilość matmy i odrobina pomysłowości przy wyborze odpowiedniego podejścia, metody. Swoją drogą to PHP zacząłem się uczyć przy okazji jednego z projektów. Po prostu mieliśmy jakąś formę prezentacji mu zrobić pozwalającą na rozpowszechnianie go i wymianę informacji od użytkowników włącznie z dzieleniem się wynikami działań. Naturalnym więc dla mnie wyborem był Internet. No i tak się wciągnąłem winksmiley.jpg Następny projekt był już świadomym wyborem. Miałem napisać stronę swojej katedry. Dziś stwierdzam, że wygląd miała ohydny, ale PA miała dobrze napisane tongue.gif

Co do Avatara. Jeszcze nie widziałem, ale filmów 3D już kilka widziałem w życiu(Beowulf 3D, U23D, HP i Zakon Feniksa 3D oraz jeszcze kilka innych), więc myślę, że po obejrzeniu będę miał porównanie smile.gif
nospor
Cytat
Część recenzentow podziela moje zdanie o avatarze nosporze:
Akurat Twoj recenzent oczekiwał wyskakujących piłeczek, wiec nic dziwnego ze podziela twoje zdanie winksmiley.jpg
Jednocześnie przeczy sam sobie, pisząc ze nie ma 3D a potem pisząc ze jest ale sie juz przyzwyczaił i juz nie robi to na nim wrazenia.
Cytat
Na początku trójwymiarowy obraz faktycznie robi duże wrażenie, ale potem - gdy widz przyzwyczaja się już do obrazu 3D - Avatar nagle traci tę swoją całą trójwymiarową rewolucyjność.
Czyli mozna wnioskowac, ze dla tego recenzenta lepiej by bylo by film nie byl w calosci w 3d ale mial co 30 minut wyskakujące pilki i by sie bardzo jarał bo by nie zdązyl sie jeszcze przyzwyczaic smile.gif

Ja na szczęscie nie "przyzwyczaiłem sie" do obrazu 3D w AVATARze i przez cały film było mi z nim dobrze i go dostrzegałem smile.gif

edit: chce podkreślić jeszcze raz:
jak ktos oczekuje od filmu 3D wyskakujących z ekranu piłeczek to niech nie idzie na avatara bo sie poprostu zawiedzie.
Film zawiera parę razy efekt "wyskakujących piłeczek" i dla mnie tych parę razy wystarczyło. Nie o to tu chodziło. Tu chodziło o realne 3D i osobiście dla mnie takie było, czułem jakbym widział całą akcję będąc tam a nie siedział przed ekranem.
piotrooo89
ja dziś idę z dziewczyna po robicie zobaczymy co to jest smile.gif
Lion_87
Ale ja nie mam dziewczyny... aaevil.gif
bim2

Oddaje istotę IE 6
Ociu
Co do filmów, oglądał ktoś film Ciacho ?
nospor
Cytat
Co do filmów, oglądał ktoś film Ciacho
Ja sluchałem piosenki mającej promować ten film.... jesli film jest taki sam jak ta piosenka to porażka niesamowita
Spawnm
Widziałem reklamę i urywki filmu -> to mi wystarczyło aby nie iść do kina tongue.gif
Moli
@Ociu - Słyszałem od osoby która opisuje filmy w popularnym magazynie że dziadostwo smile.gif Ja obejrzę (ale raczej jak już wyjdzie na dvd), lubię gre Karolaka smile.gif Co do obecnych filmów w kinach, to podobno Sherlock Holmes warty obejrzenia smile.gif
bim2
A mnie ta głupota nawet śmieszyła. Film właśnie nastawiony na bawienie debilizmem, ale aktorzy zagrali świetnie swoje role. Zwłaszcza Małaszyński!
vokiel
Cytat(bim2 @ 12.01.2010, 17:52:08 ) *
A mnie ta głupota nawet śmieszyła. Film właśnie nastawiony na bawienie debilizmem, ale aktorzy zagrali świetnie swoje role. Zwłaszcza Małaszyński!
Czyli wg starej zasady: "Tak głupie, że aż śmieszne".

Może w tym roku będzie coś do obejrzenia: 10 filmów które warto obejrzeć w 2010 roku! (P.S. Prince of Persia - polecam wersję 'real' chłopaków z Rosji(?) (Dvinsk-Clan): Out of time part1, Out of time part2
bim2
Tak, głupie że aż śmieszne. Film strasznie absurdalny.

Najgorsze, że wszystkie typowe dowcipy takie wyeksponowane są wzięte z internetu, przez co dla mnie w ogóle nie były one śmieszne. :/
erix
A'propos Avatara - warto w końcu iść na to 3D, czy konwencjonalny będzie wystarczający? ;p

Tylko proszę okiem jakiegoś fana Matriksa, czy w ogóle gatunku sci-fi. ;]

Bo tak patrze na rezerwacje w pobliskim kinie i na 3D lecą jak jasny gwint, na 2D coś niecoś miejsc jest. Czytałem posty wyżej, ale jakoś mi nie wyklarowały. ;d
nospor
@erix
Jesli oczekujesz od filmu 3D tylko i wyłącznie wyskakujących z ekranu piłeczek to nie idź na avatara 3D
Jeśli zaś efekt ten nie jest dla Ciebie tak istotny to idź - nie zawiedziesz się. Moja żona nie lubi takich filmów. Poszła do kina ze mną tylko dlatego że ją o to ładnie poprosiłem. Po obejrzeniu tego filmu było poprostu zachwycona i nieomieszkała swtwierdzić że efekt 3D był niesamowity.

ps: żeby nie było: moja żonka już chodziła na inne filmy 3D gdzie były wyskakujące piłeczki z ekranu więc miała porównanie
Moli
Cytat
A mnie ta głupota nawet śmieszyła

Cytat
przez co dla mnie w ogóle nie były one śmieszne.

To jak w końcu biggrin.gif
sztosz
Cytat(erix @ 13.01.2010, 00:29:25 ) *
A'propos Avatara - warto w końcu iść na to 3D, czy konwencjonalny będzie wystarczający? ;p

Tylko proszę okiem jakiegoś fana Matriksa, czy w ogóle gatunku sci-fi. ;]

Heh, to znaczy chcesz moją opinię? winksmiley.jpg Żaden film nie jest wart żeby iść na niego w pseudo 3D które oferuje Imax, Dolby czy inne okularowe oszustwo. Bo 3D nie zachwyca a potrafi zirytować. Film dobry do zabrania nań dziewczyny, porównania z Pocachontas są trafne. CGI naprawdę świetne, mnie raziło tylko jedno, efekt rozświetlania się podłoża kiedy stawiali stopy na roślinności nocą. Taki jakiś sztuczny. Nie poszedł bym na Avatara jeszcze raz, a na 3D nie pójdę więcej na pewno. Wcześniej pisałem a propos brudnych okularów ich niewygody i braku możliwości założenia moich "minusów". 3d nie warte jest niewygody. Sam zaś Avatar to dobry film na raz, a potem jeszcze raz za rok dwa na DVD\BluRay\Mkv winksmiley.jpg Ale nie doszukuj się tam niczego poza schematami widzianymi milion razy na srebrnym ekranie. Jest miłość, jest chciwość, jest zdrada i odkupienie, są źli i dobrzy, ale są też dobrzy pośród tych złych, jest Sigourney Weaver, ale tym razem nie ucieka przed obcymi. A wszystko właśnie na tyle schematyczne że zachwytu brak, ale przez 3 godziny nie męczy za bardzo co jest sukcesem samym w sobie.
nospor
Cytat
i braku możliwości założenia moich "minusów"
ja mam minusy i jakoś nie miałem zadnego problemu. Znajomi z okularami też nie mieli takiego problemu.

co do brudnych okularow to faktycznie też mialem. Nie wiem jednak czy to ich urok czy jak, ale gdy zaczalem ogladac film to juz nie widzialem ze są brudne smile.gif
bim2
Cytat(Moli @ 13.01.2010, 10:08:15 ) *
To jak w końcu biggrin.gif

Przeczytaj dokładnie smile.gif bo wyciągasz zdania z kontekstu. tongue.gif

Film mnie śmieszył głupotą, niekoniecznie wyeksponowane żarty (typowo wkomponowana sytuacja, gag w całość, tak że się wyróżnia). guitar.gif
thek
Jak ja "uwielbiam" pisać takie zapytania...
  1. SELECT sub.*, group_concat( IF( t.termin_od <> t.termin_do, concat_ws( ' do ', cast(t.termin_od AS char), cast(t.termin_do AS char)), t.termin_od) ) AS terminy FROM (SELECT s.id, s.nazwa, s.id_firmy, s.dodano, s.wygasa, group_concat(k.nazwa) AS kategorie FROM szkolenia_dane s LEFT JOIN szkolenia_kategorie_dane kd ON s.id = kd.id_ext LEFT JOIN szkolenia_kategorie k ON kd.id_kategorii = k.id GROUP BY s.id) sub LEFT JOIN szkolenia_terminy t ON sub.id = t.id_szkolenia GROUP BY sub.id ORDER BY sub.wygasa DESC LIMIT 10
Crozin
No szczególnie pisanie ciurkiem jest pomocne... winksmiley.jpg
Blame
@ thek o.O Przez ciebie dostałem oczopląsu...
thek
Jakoś trzeba było wygenerować informacje dla RSS winksmiley.jpg Tabela szkoleń w relacji z tabelą kategorii (wiele do wielu) oraz relacją z terminami szkoleń (jeden do wielu). Do wygenerowania X rekordów, które posiadają wszystkie kategorie i terminy danego szkolenia tongue.gif Stąd taka jazda z group_concat i concat. Oczywiście jeśli szkolenie jest jednodniowe (lub nieustalone) to termin od i termin do są tym samym dniem, więc pojawia się po drodze wyłapujący to if. No i nie zapomnijmy, że terminy to typ datowy, więc dla concat musiała nastąpić konwersja typów smile.gif A to i tak jeszcze będzie w skrypcie obrabiane, bo trzeba brać poprawki na relacje pomiędzy określonymi kolumnami. Ale to już php się tym zajmie. Po co zajeżdżać bazę winksmiley.jpg A tu nieco ładniej to ujęte. Specjalnie dla Blame'a biggrin.gif
  1. SELECT sub.*,
  2. group_concat(
  3. IF( t.termin_od <> t.termin_do,
  4. concat_ws( ' do ', cast(t.termin_od AS char), cast(t.termin_do AS char) ),
  5. t.termin_od
  6. )
  7. ) AS terminy
  8. FROM (
  9. SELECT s.id, s.nazwa, s.id_firmy, s.dodano, s.wygasa, group_concat(k.nazwa) AS kategorie
  10. FROM szkolenia_dane s
  11. LEFT JOIN szkolenia_kategorie_dane kd ON s.id = kd.id_ext
  12. LEFT JOIN szkolenia_kategorie k ON kd.id_kategorii = k.id
  13. GROUP BY s.id
  14. ) sub
  15. LEFT JOIN szkolenia_terminy t ON sub.id = t.id_szkolenia
  16. GROUP BY sub.id
  17. ORDER BY sub.wygasa DESC
  18. LIMIT 10
Blame
Dziękuję, na ciebie zawsze można liczyć tongue.gif Mam tylko nadzieje, że sam kiedyś będę umiał coś takiego napisać(i będę miał po co smile.gif).
Spawnm
Jak wszyscy piszą 1 linijkowe zapytania sql tak Thek oczywiście musiał postawić na swoim i dał na 18 linii ...
Trzeba tu dać jakiś if($user=='thek' && strlen($massage)>50){ die('to long!!!'); }
erix
Nieeee tongue.gif

1. $user=='thek' && substr_count(PHP_EOL)>2

;p
thek
Ja Wam dam przekierowywanie mnie na std_err... biggrin.gif A zapytanie było jednolinijkowe. Tylko dla czytelności rozpisałem je na więcej. Wyobrażasz sobie czytanie tego jako jednolinijkowe? Zajrzyj kilka postów wyżej i poczuj różnicę biggrin.gif Co do ograniczania do 50 znaków... Spawn, wiesz, że to ograniczenie już to obszedłem? Kiedyś zresztą zwróciłem już uwagę na to, że zabezpieczenie przed długim postem tutaj da się obejść. Czy więc będzie on mi ograniczony do 1000 czy 50, to nie ma różnicy biggrin.gif
Spawnm
Powiedzcie mi co zrobić bo mam oryginalny problem xP
mam pewną stronę www , gdy wpisuje w przeglądarce to zamiast się załadować wyskakuje mi:

Połączenie zostało zresetowane
Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.

a gdy wchodzę przez stronę proxy to już się ładuje ... co z tym zrobić ?
(pytanie pewnie głupie a odpowiedź oczywista , jednak problem jest...)
thek
Może przeszedłeś nieświadomie na "złą stronę mocy"? winksmiley.jpg Znaczy wpisali Twój adres (pulę adresową) na blocklistę. Sam się trochę zastanawiam nad takim rozwiązaniem. Szkoda tylko, że wycięcie całej Neostrady nie wchodzi w grę. A szkoda bo byłoby wyświetlane wtedy: "Pokemonom mówię stanowcze nie" biggrin.gif
Spawnm
lol, to strona gierki, a regulaminu przestrzegam winksmiley.jpg
Więc ta opcja odpada.
darko
Nie pomagamy w omijaniu zabezpieczeń smile.gif
Spawnm
To nie było śmieszne, w dodatku to nie omijanie a naprawianie winksmiley.jpg
darko
Sprawdź czy faktycznie dostałeś bana po ip, wygląda na to, że jest to możliwe, skoro to poważny serwis, powinni udzielić takiej informacji, różnie bywa, może ktoś się pomylił?
thek
Ja bym się zapytał, czy aby nie mają jakiegoś automatu, który blokuje wejścia z określonych IP i czy przypadkiem Cię "nadgorliwy filtr" nie wyłapał. Akurat blokadę po IP część serwisów z grami stosuje, więc wcale bym się nie zdziwił gdyby tak było w Twoim przypadku. Life is brutal, man... biggrin.gif
Spawnm
nic nie dostałem ... i to raczej nie ich wina, widzę że mam też 'zablokowaną' naszą-klasę mimo że się tam nigdy nie logowałem z tego ip ... w sumie to od kilku lat tongue.gif

Thek -> rano wszystko było ok...
thek
Hmmm... DNS lub plik hosts raczej odpadają, ale osobiście bym sprawdził obie możliwości.
erix
A nie masz dynamicznego IP? tongue.gif
Spawnm
nie.
sztosz
A kto jest dostawcą netu?
Moli
Mam podobny problem co domena microsoft.com smile.gif W pracy mi nie działa, ale wszystkich innym owszem smile.gif Na szczęście to taka strona z której nie muszę korzystać biggrin.gif
Spawnm
Ale tak z minuty na minutę ... pewnie wina visty tongue.gif
vokiel
Cytat(Spawnm @ 14.01.2010, 21:22:20 ) *
Ale tak z minuty na minutę ... pewnie wina visty tongue.gif

Vista... a to wszystko jasne winksmiley.jpg. Może nadgorliwy admin sieci odciął możliwość korzystania z wybranych stron. U mnie taki jest, i w godzinach pracy na n-k nikt nie wejdzie. Pojawia się tylko komunikat: "Weź się k***a lepiej do roboty!"
Spawnm
jak to ominąć ? tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.