Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Eclipse php IDE
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2, 3, 4
tiraeth
Sie ma winksmiley.jpg

Nie mogę sobie poradzić ze skojarzeniem plików w Eclipse IDE (mam plugin phpeclipse, windows xp). Próbowałem ustawić w File Associations (General) ale nie działa sad.gif

Pomocy...
NetJaro
Często się wiesza. Starsznie zamotane. Potwierdzam słowa no-name'a. Myślałem, że będzie lepiej.. Jednym słowem: zawiedziony.
Vengeance
Ace: tak... przed otworzeniem pliku trzeba ustawić odpowiednie kodowanie w settings... Aż dziw bierze, że mi Zend nigdy sam nie rozpoznał kodowania. Ciągle muszę zmieniać bo inaczej krzaki.

Najgorsze, gdy np. otworzyć coś co było w UTF i zapiszesz jako ISO... i tak kilka razy... wtedy praktycznie można na nowo przepisywać polskie literki :/

Ja nie rozumiem... wszyscy mamy te same potrzeby co do dobrego edytora... a ci programiści nawet przy płatnych softach nie potrafią nam tego dać.

No bo na *** mi podpowiadanie, jeżeli przy wielokrotnym zwracaniu metoda()->metoda()->metoda() nie potrafi tego obsłużyć via phpDoc.
Albo nie obsługuje porządnie FTP itp.
Że już nie wspomne o braku wsparcia dla UTF czy dziwnej obsłudze projektów.

A jak jest coś, co mogło by być na prawdę super (Zend) to napisano to w Javie i zamula jakbym miał 16MB Ramu i procka 200MHz. W dodaku przy pracy na zdalnych plikach po prostu uwielbia się zwiesić i wyświetlać tlyko szare tło. Co za świat :/
tiraeth
Co z tym Assiociate? Nie mogę wogóle skojarzyć plików w Eclipse sad.gif
ergo
na stronie eclipsa jest juz nowe integration build takze zaraz sciagne zeby sie zapoznac.

musze wam powiedziec ze nie odnotowalem wiekszosci problemow o jakich pisza koledzy ( korzystalem z integration builda). fakt ze duzo wiecej bugow niz w phpeclipse , ale ODCZUWALNIE phpide mi chodzi duzo szybciej niz phpeclipse.
nospor
No i poprawili parę rzeczy smile.gif
Jak na razie nawet nie zauwazylem by pozostawalo koloranie bledow, gdy bledow juz nie ma. Usuwamy blad i kolorowanie też znika.
Teraz juz nawet widzi klasy, z czym wczesniej mial problemy. No nic, wieczorem potestuje bardziej.
Wstępne testy wygladają obiecujacą.
ergo
ja jeszcze sie nie mialem okazi bawic tym zdisiejszym buildem, ale jak nie bedzie mi wyskakiwal blad "undo" co jakis czas to chyba pozostane juz przy tym i zostawie phpeclipse. a zend studio nigdy nie widzialem w akcji tongue.gif

Cytat(nospor @ 27.06.2006, 09:57 ) *
hehe, a no nie masz. ja tez nie mialem smile.gif Musisz z palca wpisac do tego selecta i zostanie to łykniete. Swoja drogą bardzo dziwne

co do iso to chcialbym zauwazyc ze kodowan naprawde jest wiele rodzajow ;-) i 3/4 nie ma w eclipsie, trzeba dopisac z palca i dziala potem juz normalnie.

co do problemu z kodowaniem poszczegolnych plikow w eclipsie to ja sie z tym problemem nie spotkalem, trzeba tylko globalne ustawienia ( nadrzedne dla projektu konretnego i wyjatkow) ustawic na takie jakie wam pasuja ( w opcjach)
splatch
Testujecie oprogramowanie które szybko się zmienia, jeśli ktoś chce (w miarę) stabilne środowisko do php oparte na Eclipse, polecam php Eclipse. PHPIDE trzeba dać trochę czasu, zanim wyłapią błędy, wyjdzie jakieś 1.0 etc.
sadu
fajnie sie prezentuje ale cos nie koloruje skladni!!!
ergo
Cytat(splatch @ 4.07.2006, 09:33 ) *
Testujecie oprogramowanie które szybko się zmienia, jeśli ktoś chce (w miarę) stabilne środowisko do php oparte na Eclipse, polecam php Eclipse. PHPIDE trzeba dać trochę czasu, zanim wyłapią błędy, wyjdzie jakieś 1.0 etc.

zmienia sie szybko ale wlasnie pracuje na najnowszej wersji ze strony eclipsa ( nie zenda bo tamte paczki sa inne ), i bardzo ladnie dziala.

na razie nie mialem zadnych zgrzytow, DUUUZO bledow poprawiono.

sadu mnie koloruje, raz mi na chwile zniknelo kolorowanie ale operacje pt. "format document" jest doskonalym remedium na ten problem :]

byc moze nie sciagnales tego co trzeba, tam jest sporo zaleznych paczek.
DeyV
rzeczywiście - to oprogramowanie rozwija się bardzo szybko.

O ile do php eclipse nie mogłem się przekonać (to pewnie przez te brzytkie ikonki tongue.gif ) to na Eclipse php IDE pracuje mi się całkiem miło, szczególnie po kilkudziesięciu Mb poprawek, które pojawiły się w ciągu ostatniego tygodnia.

Usunięte zostało bowiem większość błędów z LiveDebug i przestały pojawiać się drażniące alerty. U mnie chodzi teraz naprawdę fajnie.
NuLL
Ja czekam na wywolywanie podpowiadana dla dowolnej rzeczy. Narazie nie wiem jak to zrobic sad.gif
DeyV
Ctrl + Space sprawdza się całkiem dobrze, dla wszystkich elementów php
Ewentalnie Alt + / automatyczne wklejenie poierwszej propozycji

A swoją drogą - polecam Ctrl +Shift + L lista dostępnych skrótów klawiszowych
scanner
Przesiadłem się z Zenda na Eclipse i jestem bardzo mile zaskoczony już chociażby sama szybkościa działania aplikacji. DeyV mi świadkiem, że Zend zwykle zacinał sie na ułamki sekund po każdym kliku czy wciśnięciu klawisza - w Eclipse nie ma takiego efektu.

Podoba mi sie zakładka php Explorer, gdzie moge sobie rozwinąć każdy plik na jego metody składowe.
Podoba mi się też to, ze php Explorer podąża za aktywnym plikiem, dzieki czemu wiem, w którym pliku w strukturze folderów jestem - a to jest nie bez znaczenia w naszym Mentax-owym projekcie, gdzie pliki o tych samych nazwach znajdują sie w tematycznych (funcjonalnych) folderach.

Owszem, ze projekt ma wiele niedociągnięć i braków, ale jak na obecną wersję (0.1.7) to jest bardzo dobry.
Pozostaje czekać na dalszy rozwój.
splatch
ergo nie mów mi o tym jak korzystać z Eclipse'a, bo korzystałem z niego zanim ludziom z Zenda zaczął chodzić po głowie pomysł z php IDE winksmiley.jpg
ergo
Cytat(splatch @ 5.07.2006, 07:30 ) *
ergo nie mów mi o tym jak korzystać z Eclipse'a, bo korzystałem z niego zanim ludziom z Zenda zaczął chodzić po głowie pomysł z php IDE winksmiley.jpg

cieszy mnie to niezmiernie i bede pamietal na przyszlosc zeby przypadkiem ci nie probowac pomoc czy doradzic, nie zmienia to faktu ze nowa wersja jak widac chodzi ludziom bez zarzutu, ja sam sprawdzalem na 2 OSach i roznych maszynach.
splatch
Problem mimo wszystko jest. Być może nie samego PHPIDE ale całego Eclipse. 1 workspace, eclipse 3.1 i eclipse 3.2 na jednym workspace'u.

Całość wykłada się dość sprawnie - Zend wogóle się nie uruchamia, php Eclipse gubi projekty, wolna amerykanka. winksmiley.jpg Błędy być może wynikają z organizacji samego Eclipse'a.

Debugger działa bardzo fajnie, kolorki w porząku. Czekać tylko na stable.
bukox
Czy komus udalo sie uruchomic debuggera z PHPIDE? Skonfigurowalem go, wybralem plik php.exe ale po wstawieniu kilku breakpointow i probie debugu w perspektywie php Debug pojawia sie komunikat php Debugger, otwiera sie okno Progress i nic wiecej sie nie dzieje. Szukalem o nim jakichkolwiek informacji w sieci ale nic nie znalazlem.

pozdrawiam...
ergo
a uzywasz zend platform czy jak to sie nazywa questionmark.gif bo na apaczu i php tak po prostu tego nie uruchomisz.
bukox
Faktycznie. Thx za info. Tym razem wiedzialem czego szukac i znalazlem smile.gif
Cytat
The Zend Executable Debugger Eclipse plugin adds php debugging capabilities to the Eclipse environment.[...]Download the Zend Platform to your development or production environment to add Web Server management and powerful integrated debugging capacities for the Eclipse php IDE.

pozdrawiam...
ergo
generalnie zend tez chce swoje ugrac, i do konca beda trzymac debugger jako zamkniety kod, dopiero z wypuszczeniem stabilnego ide uwolnia kod debuggera. i dopiero wtedy zacznie sie zabawa tongue.gif
bukox
Ale poki co Zend Plaform jest darmowy tylko do celow niekomercyjnych i niedeweloperskich a po instalacji tworzy 6 uslug, wymaga Zend Optimizera lub Zend SafeGuard i zajmuje spora ilosc zasobow pamieci tak wiec wdrozenie debuggera do php IDE poki co jest malo przyjazdne.

pozdrawiam...
sticker
Mam prośbe czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak skonfigurować debuger od początku do końca i co jest potrzebne do jego działania.
Mam paczke all-in-one.
Ustawiłem ścieżke w installed PHPs
i wybrałem php interpreter na wersje php ktorej używaj czyli PHP4
W debug serwer URl http://localhost port też domyslny 10000

Daje RUN->debug->php Executable->ustawiam parametry runtime ,name i file i dalej debug ..... i nic sie nie dzieje.. jakies podpowiedzi?

btw używam serwer wamp (Apache 2 + mysql 4.

Dzięki z góry za pomoc
ergo
to teraz przeczytaj 3 posty wyzej gdzie wyraznie pisalo dlaczego to nie dziala, chyba tyle wysilku az to nie kosztuje. pozatym dziwi mnie niechec ludzi do czytania manuali i dokumentacji ( nawet zwyklych readme ). jak ktos sie bierze za programowanie w czymkolwiek to powinien chyba miec nawyk czytania i szukania prawda ?

a tak bardziej w temacie to jest kolejny build 0.1.9 :PPP widac ze maja co do roboty. tylko mnie np. nie chcialo sie to updejtnac z eclipsa i musialem recznie wywalic wszystkie pliki z 0.1.7 i wrzucic nowe.
bukox
A tak przy okazji. Na stronie http://downloads.zend.com/phpide nie ma wersji 0.1.9 a eclipse takowa znajduje. Skoro wersji tej nie ma na stronie update'u Zenda to skad eclipse proboje ja pobrac?

A co do nowych wersji to zauwazylem ze wszystkie wersje powyzej 0.1.5 maja blad polegajacy na gubiebniu kolorowania skladniu (wszystko po tym ciagu jest traktowane jako lancuch znakow, wklejam jako html bo php wstawia \ przed drugim cudzyslowem):
  1. echo " np. {$this->zmienna} ";

Czy taki zapis stal sie przestarzaly czy to blad kolorowania phpide?

pozdrawiam...
ergo
Skoro wersji tej nie ma na stronie update'u Zenda to skad eclipse proboje ja pobrac?

eclipse pobiera te rzeczy z odpowiednich repozytoriow hostyowanych na ich stronach , NIE ze strony zenda ...

co do tego zapisu to nie wiem bo nigdy takiego nie uzywalem , natomiast wiem ze czasem gubi kolorowanie skladni i wystarczy wziasc format document :]
bukox
Formatowanie niestety nic nie dalo. Moze w nastepnej wersji bledu nie bedzie. A co do nowej wersji to skad mozna recznie pobrac najnowsze phpide skoro nie ma ich w pliku site.xml i katalogu download u Zenda?

pozdrawiam...
sticker
Cytat(ergo @ 7.07.2006, 11:11 ) *
to teraz przeczytaj 3 posty wyzej gdzie wyraznie pisalo dlaczego to nie dziala, chyba tyle wysilku az to nie kosztuje. pozatym dziwi mnie niechec ludzi do czytania manuali i dokumentacji ( nawet zwyklych readme ). jak ktos sie bierze za programowanie w czymkolwiek to powinien chyba miec nawyk czytania i szukania prawda ?

a tak bardziej w temacie to jest kolejny build 0.1.9 :PPP widac ze maja co do roboty. tylko mnie np. nie chcialo sie to updejtnac z eclipsa i musialem recznie wywalic wszystkie pliki z 0.1.7 i wrzucic nowe.

przeczytałem i nic mi to nie dało zaisnstalowalem web server debuger i dalej nie działa

A jeśli nie chcesz pomóc to sie po prostu nie wypowiadaj bo tylko spamujesz. Forum jest po to żeby pomagac ludziom btw. dokumentacje czytam ale jak mam problem i nie moge sobie poradzić przy jej użyciu to pytam Tak też zrobiłem wiec nie cfaniakuj....

Inna sprawa nie działa mi podpowiadanie kodu ctrl+space ( działa alt +/) ... poatrze w code assist opcje ale zmiana czegokolwiek nic nie daje moze najnowszy relase phpide ma buga ?
w perspetywie javy wszystko działa ...

Po kolejnych testach wiadć że działa również podpowiadanie kodu poza ogranicznikami skryptu <?php ?> wewnątrz niestety nie sad.gif
ergo
pomoglem ci, pisales ze uzywasz "btw używam serwer wamp (Apache 2 + mysql 4)", a WYRAZNIE wczesniej bylo napisane ze trzeba uzywac zend platform. jakiego tego debuggera uzywasz - DGB, xdebug ? pozatym czytac to za malo, trzeba czytac ze zrozumieniem.
dogmat
Witam,
A jest możliwość pracy bezpośrednio na serwerze, tzn przy save nadpisywania pliku na serwerze to dla mnie praktycznie konieczne.
elnino.pl
Zassałem AllInOne i śmiga, ale
- Obsługę ftp trzeba doinstalować automatem (standardowe repozytorium będzie dodane)
- Kolorowanie składni nie działa domyślnie dla plików *.php5, trzeba je w ustawieniach skojarzyć z php
kwiateusz
to to mi działa tongue.gif tylko ja dalej twierdze że nie moge zmusić eclipsa do przetwarzania kodu przez interpeter php .. w pspadzie konfiguracja tego jest banalna, a tu... biggrin.gif
elnino.pl
Naciśnij zielony przycisk ze strzałką. Wyskoczy okienko konfiguracji programów zewnętrznych. Wybierasz "php Executable" i dodajesz ścieżkę.

Nie testowałem, ale to chyba to...
kwiateusz
testowałem biggrin.gif nie reaguje mi ... klikam i klikam i nic się nie dzieje ...
dogmat
A co z wysingiem , pytam po raz kolejny ale brak odpowiedzi - jest cos takiego do eclipse ?
elnino.pl
wysiwyg!

Po wpisaniu do google "wysiwyg eclipse" otrzymasz masę wyników: http://www.google.com/search?hl=en&hs=1tO&...eclipse&spell=1

Pierwszy na liście: http://www.myeclipseide.com/ContentExpress...ay-ceid-54.html
jupeter
Dla wszystkich spragnionych Eclipsa zawierających wszystkie potrzebne pluginy do pracy w php, polecam adres:

http://miniurl.pl/phpdevelopmentstudio

Posiada on w standardzie:
- Eclipse z numerem 3.1.2
- MySQLJDBC_Connector
- SQLExplorer
- SVN
- PHPEclipse

i wiele, wiele wiecej.

Kontakt z eclipsem mam już od dłuższego czasu, choć raczej dla projektów w Javie niż w php.
Ale od kiedy mam tą instalkę Eclipsa, to mogę polecić, że php w tym to sama przyjemność!

Pozdrawiam,
Piotr

A i jeszcze mała propozycja.

Jeżeli chcielibyście trochę przyśpieszyć swojego eclipsa, polecam go uruchamiać z maszyny: jrockit-R26.3.0-jre1.5.0_06

a nie z SUN-owego JRE winksmiley.jpg

Pozdr,
Piotr
dogmat
po to pytałm żeby spytac się czy komus dobrze działa widze że w goole jest coś ale oba o których mówicie to kompletne systemy ze starym Eclipse z numerem 3.1.2,
wiec moze jednak ktos zna dzialajacy sprawnie modul do edycji html w trybie wyswing - najlepiej ktory da sie doinstalowac z automatu - dodajac serwer ze zrodlami do pluginow,

zaistalowalem PHPDevelopmentStudio1.1.1.zip ale nie widze tam zadnej opcji wyswingu - gdzie to jest ukryte jezeli jest, i jak wyzej jezelik tak to czy da sie to doinstalowac do eclipse 3.2

widze cos takiego http://workshopstudio.bea.com/jsp.do;DEV2D...!1625942554
wyglada super - pisze ze do javy ale w sumie to chodzi o html wiec moze da sie z tego kozystac
nxx
Jeśli chodzi o darmowy WYSIWYG do HTML jako plugin Eclipsa to znalazłem tylko to eZing. Nie testowałem za długo, ale jak na darmowy program to może być.
dogmat
opart na fckeditor zawsze coś a z płatnych , może ktoś używa ?
elnino.pl
A nie lepiej, taniej i szybciej będzie się xhtml'a nauczyć?
dogmat
ale co to da w kwesti uproszczonego tworzenia szablonów
NuLL
Znajac XHTMLa szybciej zrobic layout niz w jakims z........m WYSYWIGu.

Teraz pytanie zwiazne z tematem smile.gif Czy mam doswiadzenia w pracy z phpIde i phpEclipse. Chcialbym sie przesiasc na platforme Eclipse i nie wiem czy lepiej mi czekac na kolejne poprawniane wersje phpIde czy korzystac z phpEclise - Ide ma dla mnie ogromny plus bo lepiej podpowiada kod a jego bledy jestem narazie w stanie scierpiec bo i tak dla mnie nauka tego srodowiska to dosc dzika zabawa winksmiley.jpg
mike
Moim zdaniem powienieś zacząć od PHPEclipse.
Podpowiadanie składni to tylko pikuś, a przy okazji nauczysz się pracować w środowisku Eclipse.
Pluginy, updatey, ...
A jak juz Zend zrobi php IDE to sbie przeskoczysz z jednego na drugi smile.gif
ergo
wyszlo php ide 0.2.0
NuLL
Thx za info smile.gif Czy nowe wersje pluginow Eclipsowych mozna instalowac bez przeszkod nie tracac konfiguracji questionmark.gif Chodzi o sciaganie calosc phpIde bo via Eclipse sa bugi :/
bukox
Zawsze mozesz zapodać ręcznie a potem podmienić tylko aktualną wersje już w samym Eclipse. A jakie błędy masz instalując poprzez Eclipse?

pozdrawiam...
athabus
A czy w php IDE idzie jakoś ustawić taką cechę, że gdy kliknę na zmienną dajmy na to $myCar, to w całym dokumencie podświetlą mi się wystąpienia $myCar. W niektórych edytorach opartych o Eclipse dało się to zrobić, a cecha to znacznie ułatwia odnalezienie literówek.

Będę wdzięczny za pomoc.
NuLL
Athabus - tez tego szukalem ale nie znalazlem - pozatym nie widze searcha dla calego projektu sad.gif
bukox
Ctrl+H

pozdrawiam...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.