Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wojny przeglądarek
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Nigger
a teraz trzeba będzie zwaracac uwagę na googlowego chroma aaevil.gif
GrayHat
Cytat(Nigger @ 9.09.2008, 21:47:58 ) *
a teraz trzeba będzie zwaracac uwagę na googlowego chroma aaevil.gif

google chrome dziala na silniku safari wiec zostaje po staremu winksmiley.jpg
wookieb
Ja nienawidze IE głównie ze względu braku prawidłowej obsługi png.
Niby jest AlphaImageLoader (wszystkie inne fixy działają na nim) ale co z tego skoro musze stosować dodatkowe "chore" sposoby, żeby na elemencie z AIL działały linki... To jest nienormalne.

Tandetny silnik renderujący strony powodujący hamowanie rozwoju internetu!!! Powiedzmy sobie szczerze. Komu nie ciekła ślinka jak zobaczył możliwości css3? Ale przeciez na ie takie rzeczy nie pójdą :/ Ba! Nawet z css2 niektóre rzeczy nie chodzą. Gdyby IE szedł razem z rozwojem to niepotrzebnye by były "dżejkłerowe" myki na robienie cieni, AIL, grafiki w gifach jako round cornery i wiele innych "objazdów".

Kiedyś heretyków palono na stosie. Szkoda, że nie można spalić takich heretyckich przeglądarek smile.gif
SHiP
IE to rzeczywiście badziew i biorąc pod uwagę, iż więkoszść ludzi rozumuje w ten sposób, że przeglądarka = google mam nadzieję, że sporo zielonych userów zainstaluje chrome myśląc, że to po prostu jakiś wspomagacz dla wyszukiwarki winksmiley.jpg. Jak google zyska sporo procent(a na pewno stanie się to w głównej mierze kosztem IE) to może się programiści MS bardziej postarają w kolejnej wersji...

Jeśli chodzi o testy typu Acid to nie są one idealną wyroczną winksmiley.jpg. Jak ktoś czasami śledzi blog dektopteam twórców opery to widać, że specjalnie najpierw implementują bajery wymagane w tescie acid. Później jest dobry efekt marketingowy jak przeglądarka ma 100%(i nie ważne, że nie wspiera masy innych rzeczy albo ma ubogą obsługę(np. tryb designMode w operze wyglada identycznie jak w IE, po prostu badziew).

I też nie da się określić co jest lepsze Opera czy Fx. Idą łeb w łeb winksmiley.jpg i mają całkowicie inne podejście do wtyczek/dodatkowych opcji etc.
.radex
Cytat(SHiP @ 10.09.2008, 15:30:25 ) *
Jeśli chodzi o testy typu Acid to nie są one idealną wyroczną winksmiley.jpg. Jak ktoś czasami śledzi blog dektopteam twórców opery to widać, że specjalnie najpierw implementują bajery wymagane w tescie acid. Później jest dobry efekt marketingowy jak przeglądarka ma 100%(i nie ważne, że nie wspiera masy innych rzeczy albo ma ubogą obsługę(np. tryb designMode w operze wyglada identycznie jak w IE, po prostu badziew).

I też nie da się określić co jest lepsze Opera czy Fx. Idą łeb w łeb winksmiley.jpg i mają całkowicie inne podejście do wtyczek/dodatkowych opcji etc.

Pewnie, że to w głównej mierze marketing Opery, ale wiesz... inni też tak robią tongue.gif Opera nie wspiera masy innych rzeczy - fx również nie wspiera masy innych rzeczy (które ma Opera zaimplementowana), więc tutaj nadal remis winksmiley.jpg Opera i Fx jako przeglądarki są na tym samym poziomie (no, co prawda opera domyślnie wspiera wiele rzeczy, których fx bez wtyczek nie wspiera, ale to raczej nie jest nieudolność programistów. po prostu - w operze od razu są niektóre bajery, w fx-ie takiego podejścia nie lubią. tak jak z linuksem - jednym się podoba, że jest ogromny wybór dystrybucji, innych to wkurza), silniki mają na bardzo podobnym poziomie (ale to też ciężko określić, bo po prostu można mieć coś zaimplementowane, lub nie. Może być to bardzo ważny element, lub pierdółka) itd.

Mimo wszystko sądzę, że Opera jest lepsza niż Firefox, ale Fx nie jest zły. znaczy - wybór jednej z tych przeglądarek można potraktować jako kwestię gustu. Jest jeszcze szybkość, jakość silnika itd, ale to dla przeciętnego użytkownika nie ma znaczenia, lub różnica tych kwestii w obu przeglądarkach jest niezauważalna (fx i opera są na bardzo bliskim poziomie).
Kicok
Cytat
Jak google zyska sporo procent(a na pewno stanie się to w głównej mierze kosztem IE)

Wątpie. Użytkownicy IE to w większości osoby, które nie zmieniają przeglądarki (nie chcą/nie potrafią/nie wiedzą że można). Oczywiście IE będzie stoprniowo tracił udziały w rynku, ale tempo nie zwiększy się drastycznie w porównaniu z poprzednimi miesiącami.
Tracić na rzecz Chrome będzie głównie Firefox - posiada on sporą liczbę świadomych użytkowników, którzy nie boją się zainstalować na próbę czegoś nowego smile.gif
mike
Cytat(Kicok @ 10.09.2008, 20:53:37 ) *
Tracić na rzecz Chrome będzie głównie Firefox - posiada on sporą liczbę świadomych użytkowników, którzy nie boją się zainstalować na próbę czegoś nowego smile.gif
"Na próbę" to bardzo dobre określenie tongue.gif LUdzie zainstalują, popatrzą i wrócą do Firefoxa. A dlaczego? Bo Chrome jest tak ubogi jak Notepad w rodzinie edytorów.
kazag
Zainstalowałem chrome i teraz np. z niego pisze. Wolę jednak starego dobrego FF2 (choć używam FF3, przez nieopatrzną aktualizację:/).
Dlaczego?
Chrom nie ma:
- blokady reklam,
- gestów myszy,
(wiem, FF ma jako wtyczki, ale ma!)
- subskrybcji RSS (albo ja tego nie umiem znaleźć...)
- wiesza się na flashu (na razie mi się wieszał tylko na flashu, może na innych rzeczach też),
- miewa dziwne przestoje
- nie ma polskiego słownika? albo ma go w wersji zubożałej, bo non stop podkreśla mi słowa, co niezmiernie mnie drażni,
Plusy chrome?
- "Galeria" odwiedzanych stron (myślałem, że zbędny bajer, a jednak się przydaje),
- wydaje się być nieznacznie szybszy w działaniu od FF3,
- wygląd (lubie minimalizm).

IE nie używam, bo jeśli przeglądarka nie potrafi wyświetlić cssa poprawnie, to ja podziękuję. Opery nie używam z uwagi na fakt, że w FF3 blokowanie reklam i flasha to kwestia kilku sekund i adblocka, a w Operze był to bardziej skomplikowane (przynajmniej kiedyś, od tamtej pory Opery nie sprawdzałem, choć podobno nie ustępuje FF).

Czy Chrom zabierze użytkowników FF? Tak jak mowi poprzednik - TAK, bo są to użytkownicy, którzy lubią szukać optymalnych rozwiązań, i część z nich za takie rozwiązanie uzna własnie Chrome.
janekpogwad
Ja zawsze korzystałem i będę korzystał z Firefox'a! Ilość wtyczek, jaką można pobrać dla tego "przeglądarkowego giganta" jest niewyobrażalnie duża. I to jest właśnie siła FF! smile.gif
SHiP
Cytat(Kicok @ 10.09.2008, 18:53:37 ) *
Wątpie. Użytkownicy IE to w większości osoby, które nie zmieniają przeglądarki (nie chcą/nie potrafią/nie wiedzą że można). Oczywiście IE będzie stoprniowo tracił udziały w rynku, ale tempo nie zwiększy się drastycznie w porównaniu z poprzednimi miesiącami.

Większość użytkowników IE uważa, że ich przeglądarką jest google albo onet. I to właśnie oni klikną na ten link na głównej stonie google(teraz go nie ma ale pewnie wróci przy stabilnej wersji) z nadzieją, że zainstalują sobie lepsze google. Jeśli zobaczą, że pojawiła im się ikonka Chrome na pulpicie uruchomia ją z ciekawości i im się spodoba to jest duże prawdopodobieństwo, że przy niej zostaną...
batman
Cytat
Ja zawsze korzystałem i będę korzystał z Firefox'a! Ilość wtyczek, jaką można pobrać dla tego "przeglądarkowego giganta" jest niewyobrażalnie duża. I to jest właśnie siła FF! smile.gif
Ilość wtyczek to nie wszystko. Mnie denerwuje w Fx, że po dłuższej pracy, proces się nie "ubija". Trzeba go ręcznie ubić (windows i linux). Należy też pamiętać, że Fx nie jest demonem szybkości, nawet w wersji 3.
Cytat
Większość użytkowników IE uważa, że ich przeglądarką jest google albo onet.
I tu się właśnie mylisz. Owszem, spora część użytkowników komputerów to rzeczywiście ludzie, którzy mają mgliste pojęcie o systemach operacyjnych oraz standardach. Pamiętaj jednak, że gro użytkowników to ludzie młodzi, którzy mają jakieś pojęcie o komputerach, ponieważ zamiast grzechotki mieli myszkę w kołysce winksmiley.jpg Oni wiedzą co to jest Fx, Opera, Safari, jednak wolą IE, ponieważ jest wygodniejsze. Nie wymaga wtyczek, by działały popularne serwisy, mogą zrobić większość operacji na systemie z poziomu przeglądarki.
Internet to nie tylko google i onet. Jest jeszcze AOL, MSN, live, Yahoo! i wiele innych firm, o których nawet nie słyszałeś.
Sedziwoj
Cytat(batman @ 23.09.2008, 08:36:02 ) *
Mnie denerwuje w Fx, że po dłuższej pracy, proces się nie "ubija". Trzeba go ręcznie ubić (windows i linux).

Mi się taka sytuacja właściwie nie zdarza (jedynie parę razy przy błędnym JS i jakimś badziewnym Flash), więc może coś nie tak masz w systemie/komputerze?

Co do świadomości użytkowników, to nie wiem czemu ale to co kiedyś mówiłem chyba nikt nie pamięta, użytkownicy nie wiedzą co to jest przeglądarka, co to jest Internet Explorer, oni klikają w to niebieskie E i włączają w ten sposób internet. Z dzieciakami co mieli myszkę w kołysce też nie jest lepiej, bo większość nie myśli co robi, robi aby było fajnie, oczywiście pokazać parę bajerów pod Fx (mi się ten skrót nie podoba wolę stary FF, mimo niepoprawności) i będą używać.
Zakładacie za duży poziom świadomości użytkowników.
Kicok
Cytat("SHiP")
I to właśnie oni klikną na ten link na głównej stonie google(teraz go nie ma ale pewnie wróci przy stabilnej wersji) z nadzieją, że zainstalują sobie lepsze google.

Zauważ, że jeśli już ktoś wchodzi na Google to po to, żeby czegoś poszukać. Chce wpisać frazę do wyszukiwarki, kliknąć przycisk i przejść do pierwszej lepszej strony z listy wyników. Całość z założenia ma trwać kilkanaście sekund (jeśli operacja trwa dłużej - użytkownik zaczyna sie irytować), więc gdzie tu jest czas na przeglądanie strony głównej Google i 10-cio minutową instalację nowej przeglądarki. W międzyczasie zapomni się czego sie szukało smile.gif

Jak na razie Chrome zdobyło 0.4% rynku polskiego i 0.8% zagranicznego (za Ranking.pl), czyli na dobrą sprawę nie da się jeszcze stwierdzić komu kradnie użytkowników.

PS. Co do procesów przeglądarek.
Zauważyłem w IE8 beta 2 ciekawy bug/feature. Pod XP miał tendencję do tworzenia sporej liczby procesów. Otworzyło się w tej przeglądarce kilkanaście kart z rozbudowanymi stronami i w menedżerze zadań można było zobaczyć z 10 procesów iexplore.exe, każdy zjadający gdzieś 40MB pamięci. Potem zamknęło się wszystkie karty oprócz jednej i w menedżerze można było zobaczyć... z 10 procesów iexplore.exe, każdy zjadający gdzieś 40MB pamięci smile.gif
Ale miało to swój plus. Gdy jakaś karta się powiesiła (na IE8 zdaża się to często) można było ubić proces zjadający najwięcej zasobów i na 80% zwieszona karta (jedna!) była zamykana (w pozostałych przypadkach "przenosiła" się na inny proces i trzeba było powtórzyć operacje). Czyli mamy prawie to samo, co oferuje Chrome smile.gif
Teraz na Viście mam co najwyżej 2 procesy iexplore.exe, i jak się któryś powiesi oznacza to ubicie całej przeglądarki. Po ponownym uruchomieniu nie można też przywrócić sesji, bo felerna strona znowu się załaduje i znowu zwiesi przeglądarkę (no chyba że ktoś ma refleks szybszy niż łącze, to może spróbować zamknąć szybko tą kartę smile.gif)

Nie wiem jak sprawa wygląda w Fx, bo dawno nie używałem go do zwykłego przeglądania internetu, ale dwójka chyba zawsze tylko jeden proces tworzyła.
SHiP
Myślę, że te 0,4% mieści się w granicach błędu statystycznego. Czy ten wynik nadal się utrzymuje czy to tylko efekt masowych testów?
Co do prędkości wyszukiwania. To się nie zgodzę, może my programiści wpisujemy hasła, które dają klarowne wyniki. Zwykli użytkownicy czasem błądzą po internecie nawet po kilka godzin i nic nie znajdują a tu nagle napis "Google Chrome, jeszcze prostsze wyszukiwanie(lub coś w ten deseń). Ludzie mają tendencję do klikania w zachęcające reklamy a Google się na reklamie zna. Myślę, że łatwo wtopi pobranie chrome w swoich usługach internetowych...

OT:
Cytat(batman @ 23.09.2008, 06:36:02 ) *
Internet to nie tylko google i onet. Jest jeszcze AOL, MSN, live, Yahoo! i wiele innych firm, o których nawet nie słyszałeś.

I jest jeszcze google i forum na php.pl o którym też nie słyszałem... Prosze, nie zniżajcie się do poziomu takich odzywek ;]
batman
Cytat(SHiP @ 25.09.2008, 00:01:20 ) *
I jest jeszcze google i forum na php.pl o którym też nie słyszałem... Prosze, nie zniżajcie się do poziomu takich odzywek ;]

To nie jest zniżanie się do "takiego" poziomu, tylko uświadamianie użytkowników. Google nie jest tak popularne za oceanem jak w Europie, ponieważ ma silną konkurencję. Sądzę, że poza kilkoma wyjątkami, niewiele osób zdaje sobie sprawę, witryna live Microsoftu, to coś więcej niż wyszukiwarka.

A wracając do tematu. Mimo, że Chrome ma znikomy wręcz udział w rynku (prawdopodobnie większość to deveoperzy i testerzy), to zdobędzie uznanie i pokona przynajmniej Operę, zabierając użytkowników głównie z Fx. IE też na tym straci.
hateman
Osobiście nie przesiadłem się na Chrome, bo brakuje wtyczek z FF
A różnice w ładowaniu stron niezauważalne :]

Kolejna przeglądarka do sprawdzania kontabilności stron sad.gif
.radex
Cytat(hateman @ 25.09.2008, 11:25:38 ) *
Kolejna przeglądarka do sprawdzania kontabilności stron sad.gif

Kompatybilności. z dobrze napisanymi stronami nie powinno być problemu, bo to bazuje na webkicie, a webkit jest IMO najlepszym i najbardziej zgodnym ze standardami silnikiem renderującym..
yamamoto
Apropo Chrome'a, wiadomo coś na temat nowej wersji? snitch.gif
icepopo
Co do Chrome, wiadomo coś o obsłudze pluginow z FF?
wookieb
Cytat(icepopo @ 4.12.2008, 19:43:14 ) *
Co do Chrome, wiadomo coś o obsłudze pluginow z FF?

No pewnie. Wspiera także pluginy do apache, frameworki flashowe, gd, jquery i łączy się z twoim telefonem... Pod warunkiem ze masz nokie 3210... i używa jej jako nawigacji gps, ale tylko na kompie stacjonarnym.

Człowieku zastanów się co piszesz... Gdyby miały tam działać pluginy z ff to ja nawet nie widze sensu istnienia chrome'a.
A po drugie jest już info, że do chromea bedzie można zainstalowac pluginy.
http://www.chromeplugins.org/
vokiel
Jest juz Opera 10, co prawda dopiero Alpha.
cnet
Opera
.radex
Cytat(vokiel @ 5.12.2008, 09:54:32 ) *
Jest juz Opera 10, co prawda dopiero Alpha.
cnet
Opera

http://my.opera.com/desktopteam/blog/

Tu są zawsze świeże informacje winksmiley.jpg
Walas
1. IE
2. FireFox
3. Opera

smile.gif

Na FireFoxie najdłużej (około cztery lata) bo było wygodnie. Teraz Opera głównie ze względu na możliwość korzystania z 'gestów myszki'
Sedziwoj
Cytat(Walas @ 3.01.2009, 22:31:06 ) *
Na FireFoxie najdłużej (około cztery lata) bo było wygodnie. Teraz Opera głównie ze względu na możliwość korzystania z 'gestów myszki'

No to mądrze zmieniłeś, bo w Firefox też masz gesty myszki... (oczywiście zgodnie z normą tej przeglądarki jako plug-in)
erix
OK, ale nie out of the box. winksmiley.jpg

Mnie np. wkurza implementacja generated content w Fx... ;/
vokiel
Filozofia Firefoxa odnośnie pluginów jest z jednej strony dobra, z drugiej nie. Zależy co komu, jeden chce wersję czystą, inni instalują sobie setki pluginów.
Niektórzy chcą całe funkcjonalności "ut of the box" jak to kolega erix ujął, bez wyszukiwania pluginów, czekania aż można je uruchomić, restartowania itd. Chcą zainstalować przeglądarkę, włączyć i mieć już wszystko.
Znajdą się też tacy, którzy będą wyszukiwać nowe pluginy, pisać sobie własne.
I bardzo dobrze, dobrze, że jest wybór, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Ja bardzo lubię firefoxa za firebuga, dragonfly nie jest tak funkcjonalny.
Ale Opera u mnie jest tą główną.

Ostanio miałem przenosiny na inny komputer, właściwie nie przenosiny, bo drugi doszedł. Będę korzystał z dwóch na raz. Zainteresowałem się synchronizacją opery, jak dla mnie bomba! Tworzy się konto, następnie eksportuje notatki, zakładki, pasek osobisty (ze wszystkimi ikonkami), historię odwiedzanych stron, speedial. Na drugim komputerze włączasz synchronizację i masz na obu to samo. Nie ma problemu, że w pracy dodasz coś do zakładek, a w domu się zastanawiasz jaka to była strona.
Sedziwoj
@vokiel
Jeśli coś jest pod Operę i jest użyteczne, a nie masz tego w Firefox, to sprawdź plugin'y zanim pochwalisz.
Foxmarks - do synchronizacji zakładek

I rozumiem że są osoby co lubią mieć all-in-one, ale nie lubię jak ktoś pisze że x jest lepsze bo ma to, a y tego nie ma, gdy to nie jest prawdą.
.radex
Cytat(Sedziwoj @ 17.01.2009, 13:37:54 ) *
@vokiel
Jeśli coś jest pod Operę i jest użyteczne, a nie masz tego w Firefox, to sprawdź plugin'y zanim pochwalisz.
Foxmarks - do synchronizacji zakładek

I rozumiem że są osoby co lubią mieć all-in-one, ale nie lubię jak ktoś pisze że x jest lepsze bo ma to, a y tego nie ma, gdy to nie jest prawdą.

A jakie to ma znaczenie?!

Ja (i nie tylko ja) lubię mieć wszystko od razu (chyba, że ma jakieś wady, które są zdecydowanie zbyt duże). Każdy ma swoją opinię na ten temat, ale co z tego? Ja wolę Operę. Ty wolisz Fx. No i świetnie. Koniec dyskusji... Bo nie ma sensu walczyć na ten temat.
Sedziwoj
Cytat(.radex @ 17.01.2009, 16:20:57 ) *
A jakie to ma znaczenie?!

Widać nie rozumiesz smile.gif
.radex
Cytat(Sedziwoj @ 18.01.2009, 10:24:45 ) *
Widać nie rozumiesz smile.gif

Właśnie rozumiem. Chodzi Ci o to, że niektórzy mówią, że czegoś nie ma w Fx, a to jest nie prawda, bo ma. Tylko że jako wtyczka. Pomimo to, jest to wojna. Zbędna, bo wydaje mi się, że autor wiedział, że Fx ma takie wtyczki.
bartg
Co do wypowiedzi batmana (pare postów wyżej) dodam, że Microsoft naprawde tworzy silną konkurencję. Choćby uruchomienie usługi http://mesh.com , z której korzystam do robienia backupów plików. Dodatkowo pozwala na synchronizacje paru użytkowników.
A i najfajniejsze jest korzystanie z kompa za pomocą IE (ActiveX), gdy wyrazisz zgodę. Testowałem z bratem, i powiem ze kawał świetnej roboty.

Next, video.msn.com. Też bardzo dobry portal, szczególnie, że kontekst jest polski. Mamy msn.com, który oferuje polskie newsy, ale nie tak jak gugu news, gdzie odczytuje tylko RSS. Tam mamy wszytko ładnie wyświetlone.

Mamy też u MS SkyDrive, 25 GB miejsca na wirtualnym dysku. Mamy galerie zdjeć, email, kalendarz (ba, nawet ładniejszy, ale to kwestia gustu), dokumenty (które można zapisywać z poziomu MS Office, po zainstalowaniu wtyczki).

Ich video nie jest zapełnione śmieciami dzieci z miast i wsi które widziały jak kolega się potknął. Tam mamy porządną zawartość, a obsługa też jest bardzo wygodna (playlista, zamiast nowych kart)
batman
Niestety powyższa wypowiedź nie wprowadza wiele do dyskusji, jednak wiem o co autorowi chodziło. IE używam tylko dlatego, że potrafi się dobrze zintegrować z usługami online Microsoft-u. Najlepszym przykładem jest wspomniany SkyDrive. Dzięki ActiveX można uploadować na serwer pliki bezpośrednio z dysku, bez potrzeby wybierania ich z pola file. Do tego można wysłać hurtowo dużą ilość plików. Innym zastosowaniem ActiveX są skanery antywirusowe online lub pobieranie aktualizacji w systemie Windows. Dlatego nie skreślałbym IE (za wyjątkiem IE <= 6).
erix
Ale - swoją drogą - nie rozumiem trochę, czemu UE przyczepia się tak do IE... Wolnoć Tomku, w swoim domku; równie dobrze mogliby się przyczepić Fx-a w Linuksie albo samego Linuksa - przecież dystrybucja, to kernel + zestaw odpowiednich programów, też można się przyczepić o monopol...

Wyrzucenie IE w najnowszych edycjach OS-ów MS jest praktyczne niemożliwe, gdyż wszystkie elementy GUI systemu są oparte na silniku przeglądarki (jest tak również na PDA). Podobna praktyka ma miejsce w Linuksie, gdyż np. Konqueror tak samo odpowiada za wiele części w GUI...

Nie to, że bronię MS (tak naprawdę, to nic do niego nie mam), ale gdyby nie IE, to nie byłoby czym ściągać Opery, bo wgeta, niestety, nie ma...
bim2
UE się przyczepiło, żeby nie było że nic nie robią.

Używam FF, bo dla mnie jest wygodniejszy, ale teraz MS odwala kawał świetnej roboty. Zepsuło sobie wizerunek IE szóstką, teraz starają się go poprawić. Jeśli FF i Opera wprowadziły coś podobnego do ActiveX, domyślnie zainstalowane i Google zaczęło tego używać to z wielką chęcią skorzystał bym z ich usług.

Narazie mesh.com nie ma googlowskiego odpowiednika, ani innego. Google Docs, nie znalazłem synchronizacji z ich serwerami, Zdalne pulpity... kiedyś może MS nie był najlepszy, ale teraz widać dużą poprawę. Wkurza mnie w Google, że była to przeglądarka i teraz wszędzie chcą mieć swoje udziały. Gmail jest ekstra, ok, youtube był... ale mogliby je dalej rozwijać, a nie coraz to nowe rzeczy wprowadzać. Po jakim czasie wprowadzili skórki? Wypuścili jakieś wtyczki do FF integrujące ich serwisy? Nie, są tylko nieoficjalne.

Na razie nie ma Wojny przeglądarek, bo i tak trzeba mieć IE, FF i opere smile.gif żeby przynajmniej sprawdzić jak to wygląda. A ze strony usera, mu nie zależy. Ważne, żeby byla strona poprawnie wyświetlona. A przecież Mozilla, MS i Opera nie pobierają opłat za korzystanie z FF. :]
Crozin
Cytat
Zepsuło sobie wizerunek IE szóstką
To właśnie nie 6-stka, tylko 7-ka zniszczyła ten wizerunek... a dokładniej to jej późne pojawienie się. Gdyby MS zdecydował się bardziej skupić na przeglądarce... może byłoby teraz IE10, IE11, które nieustępowałoby O, FF czy Safari
erix
Ale z tego, co testuję betę ósemki, to jeszcze nie miałem sytuacji, abym musiał korzystać z jakichkolwiek hacków. Renderuje wszystko tak, jak trzeba, miejscami nawet lepiej niż konkurencja (np. generated content w Fx :/).
bim2
Teraz będzie jak zazwyczaj w życiu, że FF myśli ze ma już wszystko co powinien mieć i się zapuści, IE będzie się pnęło żeby poprawić wizerunek, Chrome będzie chciało przejąć trochę rynku, a co do Opery to nie wiem, bo nie śledzę.

Miejmy nadzieję, że Mozilla zdobędzie skądś fundusze na rozwój aplikacji, bo Google nie ma w przyszłości zamiaru z nimi współpracować. Nie życzę FF źle, bo firebug, webdeveloper, gmailchecker i inne są niezłe, ale jeśli inna przeglądarka będzie posiadała podobną funkcjonalność to się na nią przesiądę.

Najbardziej denerwuje mnie sprawa ActiveXa. Czemu Mozilla i Opera nie postarają się o coś podobnego? Byłoby wielce przydatne.
.radex
Cytat(bim2 @ 18.01.2009, 23:24:19 ) *
Najbardziej denerwuje mnie sprawa ActiveXa. Czemu Mozilla i Opera nie postarają się o coś podobnego? Byłoby wielce przydatne.

Jak byś to zaimplementował, żeby chodziło na każdej platformie, na każdym OS-ie?

Cytat
Miejmy nadzieję, że Mozilla zdobędzie skądś fundusze na rozwój aplikacji,

Fx jest projektem open source, a Mozilla kasę ma.
ucho
Cytat(bim2 @ 18.01.2009, 23:24:19 ) *

Z bardzo trywialnego powodu - jedyne kontrolki ActiveX jakie co najwyżej ma zainstalowane 90% użytkowników Windows to spyware... Integracja jest miła ale przeglądarka jest narażona na kontakt z niebezpiecznym światem zewnętrznym i powinna siedzieć w jakimś rodzaju sandboxa. Twórcy przeglądarek nie są na razie w stanie odizolować poszczególnych okien tak, żeby za pomocą JS nie można było nabroić, a co dopiero jeśli chodzi o prawie zwykła binarkę. W sumie międzyplatformowym ActiveX miały być aplety javy, a praktycznie standardem do wszystkiego gdzie HTML+JS nie wystarcza został Flash tongue.gif
A co do poczynań UE to pozwy vs MS wydawały mi się dziwne już w przypadku WMP, to jakby czepiać się producenta samochodu że alufelgi zaprzyjaźnionej firmy dorzuca do w wszystkich modeli.
Sedziwoj
Co do UE to raczej jakbyś dostawał radio w samochodzie, ale jak chcesz używać innego to musisz zamontować obok, bo tego co dostałeś nie da się za żadne skarby wywalić.
Do tego zapominacie o jednym, to jest inny rynek, takie felgi czy rodzai, felgi są produkowane dla różnych samochodów, jak jeden producent coś wymyśli to będzie parę procent rynku, a Microsoft ma prawie cały, czyli jakby wszyscy producenci samochodów dawali tej samej firmy felgi i nie dało się ich zmienić, tylko coś dołożyć. Tak samo z radiem, są standardy nadawania radia, standardy CD/DVD itd. które są w innych urządzeniach audio, żaden producent samochodów nie będzie tworzył swojego formatu, bo się nie przebije, ale znów to inaczej wygląda, bo załóżmy że odtwarzacze są tylko i wyłącznie w samochodach i mam jednego producenta, no i ten producent wsadza swoje radio ze swoim formatem. To mniej więcej tak to wygląda.
Problemem nie jest umieszczanie, tylko to że to powoduje zabicie rynku, dlatego to się nazywa działanie antymonopolowe, bo tylko monopolista na danym rynku może to wymusić.
Porównać możne to do opłacania prądu jakby w standardzie dorzucali wam internet 64kb/s i kazali płacić 500zł miesięcznie, wy nie chcecie go, to nie musicie mieć prądu, co nie?
Najważniejsze jest że Microsoft ma monopol w systemach operacyjnych a to implikuje pewną odpowiedzialność, niech nie narzekają, bo i tak mają dobrze. A UE chce zapobiec właśnie temu co jest z systemami operacyjnymi, że nie ma konkurencji dla Windows (pomijam niszowe, oraz zamknięte na architekturę), bo do tego może dojść na rynku przeglądarek, pakietów biurowych i wielu innych. To są działania dla nas, a nie przeciwko nam. Wyobraźcie sobie że możecie przy instalacji Windows wybrać jaka ma być instalowana przeglądarka, odtwarzać multimedialny, fajnie co nie? I do takiej swobody dla nas dążą.
erix
Cytat
I do takiej swobody dla nas dążą.

Szczerze, to nie wierzę w dobre zamiary UE... Uogólniając, to jej postępowanie można sprowadzić do mniej więcej czegoś takiego: damy Wam kasę na samochód, ale garaż macie wyburzyć.

Takie twarde są zasady kapitalizmu; albo gospodarka centralnie sterowana, albo wolny rynek. Jeśli coś jest dobre i naprawdę innowacyjne, to samo się przebije i nie wymaga żadnych regulacji z zewnątrz. Fx np. powoli radzi sobie sam.
batman
Cytat(erix @ 19.01.2009, 21:40:09 ) *
Jeśli coś jest dobre i naprawdę innowacyjne, to samo się przebije i nie wymaga żadnych regulacji z zewnątrz. Fx np. powoli radzi sobie sam.

Z tym bym się akurat spierał. Firefox ma tyle innowacyjności, co ja książek o poezji młodej polski na półkach smile.gif Dlatego Fx zdobywa rynek, ponieważ pakowana jest ogromna kasa w promocję tej przeglądarki oraz (nie można tego pominąć) w jej rozwój. Fanów Fx muszę rozczarować, że wiele rozwiązań, które można znaleźć w Fx są znane od dawna, tylko nikt ich nie reklamował.

Zmieniając temat - dlaczego IE wciąż tak mocno trzyma się na rynku (zwłaszcza IE6)?
Ponieważ duże korporacje korzystają z tej właśnie przeglądarki i nie opłaca się im jej zmieniać. Migracja całej korporacji na inną przeglądarkę, wiąże się z ogromnymi kosztami i dlatego wielkie firmy odkładają zmianę przeglądarki na ostatni moment.
bim2
Cytat
przeglądarki na ostatni moment.

Kiedy ktoś włamie im się do systemu...
batman
Cytat(bim2 @ 19.01.2009, 22:01:13 ) *
Kiedy ktoś włamie im się do systemu...

Zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział jakie firmy korzystają z IE6. Z oczywistych przyczyn nie mogę podać nazw tych firm. Poza tym przeglądarki te nie są używane do przeglądania stron www, tylko do pracy, głównie w serwisach intranetowych.
piaseq
Cytat(batman @ 19.01.2009, 22:05:30 ) *
Zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział jakie firmy korzystają z IE6.

Zdziwiłbyś się gdybyś wiedział jaka duża firma świadcząca usługi telekomunikacyjne, a co najmniej jej dział obsługi klienta korzysta z IE5.5 biggrin.gif
erix
Cytat
Z tym bym się akurat spierał. Firefox ma tyle innowacyjności, co ja książek o poezji młodej polski na półkach

No niestety, Fx na razie nie ma takich argumentów, żeby mnie przekonać do całkowitego przestawienia się na nią (co nie znaczy, że używam IE; po prostu uważam, że są lepsze aplikacje od Fx).
Sedziwoj
Cytat(batman @ 19.01.2009, 21:49:52 ) *
Z tym bym się akurat spierał. Firefox ma tyle innowacyjności, co ja książek o poezji młodej polski na półkach smile.gif

Wiesz, bo lepiej zając się obsługą czegoś co już jest, niż wymyślać coś nowego.
Z drugiej strony jest tyle dodatków, że na pewno coś nowego jest, może nie super użytecznego dla wszystkich, mimo wszystko.
(jak ostatnio znalazłem AutoPager biggrin.gif)
bartg
Co do sprawy MS a UE...

To znaczy ze od teraz każda dystrybucja linuxa też bedzie miała do wyboru przeglądarkę?. Czy to znaczy, że podczas instalacji systemu wybiore z jakiej wersji Notepada kożystać? Jeśli wyrok będzie nakazywał dodac wybór to posypią się gromy takich spraw...

Wyobraź sobie. Idziesz po bułki, a babka ci się pyta w jaką reklamówkę to spakować. Zły przykład.. Ale takich można wymyślać w nieskończoność. Czemu włączając Google Calendar mam możliwość korzystania z G Gears a nie np z ActiveX. Czemu jak wchodze na YT to wyswielta sie info o Chrome. To ma być wolny wybór?

W świecie zawsze działał taki schemat. Masz marke, tworzysz nową? Zareklamuj ją starą. I było tak zawsze i tak będzie. Czemu jak McDonald ma umowe z CocaColą to ja mogę tylko Capi(z CocaColi). A jak chce kubusia?
bim2
Mnie powiem szczerze też coś takiego irytuje. Nie po to Microsoft wyrabiał sobię markę, a może sama się wyrobiła, żeby miał teraz z tego nie korzystać. Do przykłady o autach. Po to masz jazdę próbną, możesz porozmawiać z konsultantem i się dowiedzieć co jest w zestawie itd. Jeśli okaże się że nie możesz wybrac auta, to nie kupuj smile.gif Ja byłem w MM i tam prawie do każdego laptopa dołączają Vistę. A jak nie chcę? Nie byli w stanie dać tego samego laptopa, znaleźli na magazynie jakiś starszy niesprzedany model i już odjęli mi cenę Visty :/

Business is business.
Sedziwoj
@bartg
Jak piszesz to może chociaż pomyślisz? McDonald ma umowę z Pepsi, Burger King ma z CocaColą, no i to jest podstawowa różnica, nie chcesz tego, idziesz do drugiego, w systemach operacyjnych nie masz tego. Jak napisał bim2, kupujesz Laptopa masz Windowsa(nie piszcie nawet o tych wyjątkach z innym systemem), i za to że tak jest Microsoft musi ponosić ciężar tego.
To jak wspomniane przeze mnie dostarczanie prądu, nie podoba się to zrezygnuj, ale czy to jest na prawdę możliwe? I tu właśnie pojawia się państwo, UE, zabezpiecza nasz przed skutkami monopolu w danej dziedzinie, kapitalizm działa doskonale, dopóki jest konkurencja, potem to już jest dominacja i trzeba pilnować co takie firmy robią.

Ale schodzimy z tematu...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.