phpion
26.09.2011, 07:14:26
Witam,
przymierzam się do zakupu konsoli do grania. W zasadzie do wyboru mam PS2, PS3 oraz Xbox 360. PS2 jest zdecydowanie najtańsza z tego zestawu, PS3 i Xbox 360 są mniej-więcej w podobnej cenie. Chciałbym się jednak poradzić Was co do wyboru.
Nowy PS2 z dodatkowym padem i kilkoma (4) grami wyjdzie mnie ok. 600 zł. Nie jest to więc szaleńcza kwota. Same gry również są taniutkie (w okolicach 50 zł) dlatego, że mają już swoje lata. Nie jestem maniakiem gier więc powinno starczyć.
PS3 i Xbox 360 to już wydatek rzędu 1500 - 2000 zł (również z dodatkowym padem i kilkoma grami). Wychodzi więc co najmniej 3x drożej. Patrząc jednak na filmiki na Youtube graficznie gry prezentują się o niebo lepiej. Wiadomo - nowsza technologia. Jednak patrząc na ceny gier na te konsole jestem trochę przerażony - większość w okolicach 150 - 199 zł.
Z jednej strony zatem lepiej kupić PS2 i więcej gier, z drugiej strony jednak coś nowszego i mniej gier licząc, że z czasem stanieją.
Kolejna sprawa: gra multiplayer? Wybaczcie mi niewiedzę, ale czy w przypadku PS2 również byłaby możliwość gry przez sieć? Generalnie czy taka gra jest płatna. Czytałem, że np. dla PS3 jest ona bezpłatna, a jedynie ściąganie dodatków czy innych dupereli jest płatne (nie interesuje mnie to). Jak wygląda "wejście" w sieć? PS3 obsługuje WiFi więc domyślam się, że wystarczy odpalić router i śmigać. Czy PS2 działa w ten sam sposób? Aktualnie mam internet Netii (1 Mb) - czy da radę? Przyznam, że kilka lat temu sporo grałem w Wolfenstein: Enemy Territory przez sieć i taka rozgrywka mnie bardzo wciąga, dlatego chciałbym móc grać przez sieć.
Jeszcze do wczoraj byłem przekonany do PS2, ale dziś już nie jestem pewien. Dlatego prosiłbym Was o jakąś poradę.
Pozdrawiam,
pion
skowron-line
26.09.2011, 07:39:41
Ja mam XBOX 360 + kinect i jestem bardzo zadowolony. Z jednej strony na początku brakowało mi grand tourismo bo to super gra ale tylko dostępna na PS, ale jakoś się z tym pogodziłem i po kilku wieczorach zabawy z kinect stwierdziłem że był to strzał w 10 tkę. Po dniu siedzenia w pracy fajnie jest poskakać i połączyć przyjemność z pożytecznym ruchem, co prawda nie ma jakoś dużo dobrych gier na kinect no ale z każdym dniem ich przybywa.
ixpack
26.09.2011, 08:13:19
Mam PS3, mogę mieć x-box'a (kolega naprawia

) - grałem na obu. X-box to zacny wybór - lepiej się gra i to nie tylko moja opinia

PS3 ma za to wielki plus - bluray =], jednak jak chcesz jedynie grać to x-box (sam użyłem ps chyba raz + kilka razy dla fimu. Co do x-box: nie wiem czy jest live w Polsce - dowiedz się bo to wiele zmienia jeżeli chodzi o multiplayer)
Aha i co do PS3 w Polsce - SONY nie wiadomo dlaczego traktuje Polskę jako kraj 3-ciego świata jeżeli chodzi o PlayStation i Polska dostaje konsole "gorsze" - konsole są okrojone z kilku zbędnych podzespołów i różni się to jak montowany jest dysk twardy - tak było z dużymi konsolami, nie wiem jak ze slimami.
batman
26.09.2011, 08:26:00
XBox + Kinect kosztują 1200 zł. W zestawie jest dostępna jedna gra (ale szału nie robi). Ceny gier na XBoxa oscylują wokół 150 zł. Oczywiście najnowsze tytuły zbliżają się do 200 zł.
Aby grać na Xbox w trybie multiplayer musisz wykupić pakiet Xbox Live Gold - rocznie wychodzi około 150 zł.
Kilka zalet Xboxa:
- możesz połączyć go z Windowsem i przesyłać z pudła strumień audio/wideo. Innymi słowy możesz odtwarzać na TV filmy i muzykę z kompa.
- kilka gier na Kinecta to gry tylko z nazwy. Można znaleźć kilka tytułów, które skutecznie zmotywują do ćwiczeń.
- dzięki Kinectowi możesz sterować Xboxem głosem
- Xbox doskonale sprawdza się jako odtwarzać DVD, zastępując tym samym tradycyjne odtwarzacze DVD.
- Kinect doskonale sprawdza się jako zabawka na piwne wieczory. Ubaw po pachy widząc jak nieco "zmęczeni" ludzie biegną na 100m lub walczą z piłkami

I na koniec dobra rada. Jeśli będziesz kupował Xboxa, upewnij się, że ma WiFi oraz dysk o pojemności 250GB.
wookieb
26.09.2011, 08:35:24
Nie ma czegoś takiego jak "xbox albo ps3 jest lepsze". Wszystko zależy od twojego gustu. Mnie podeszły exclusivy z ps3 i przy tej konsolce zostaję. Na ps2 pograsz sobie w single ale na multi nie znajdziesz takiej masy ludzi jak na ps3. Tylko nie mów, że nie grasz w multi bo właśnie w ten sposób tracisz 80% gry. Posiadam 2 kontrolery Move i jeden nawigacyjny. Są bardziej dokładne co ma wpływ w grach strategicznych, wymagających delikatnej ręki, celności. Za to kinect będzie dla dzieci (i nie tylko), których chcesz zająć skakaniem przed telewizorem i nic więcej.
Jeżeli chodzi o ceny gier to również sceptycznie patrzyłem na wydatek nawet 200 zł na jeden tytuł, aczkolwiek nie jest to takie straszne jak się wydaję. Gdy kupisz taki grę wyciskasz z niej tyle ile możesz oraz roztropniej wybierasz gry. Taka jest moja opinia. Zresztą... zawsze możesz kupić używane tytuły. Starsze ale niektóre są naprawdę dobre, jak chociażby Darksiders, Battlefield: Bad Company 2 (kupisz - nie będziesz potrzebować innych gier

), Need for speed Hot Pursuit, Red Dead Redemption, Burnout Paradise, Mirrors Edge, Uncharted 2 i jeszcze więcej.
Zdecydowanie nie brałbym ps2 bo to tak jakbyś inwestował w Windows 98. Nie chodzi tu o grafikę (bo niestety tutaj PC przejęły pałeczkę) ale o cała gamę niedogodności jaką na siebie ściągniesz. Mało gier, multi, rozwój.
Porównaj tytuły, zagraj na obu konsolach i wtedy podejmij decyzję.
Xbox nadal nie ma blueraya i znacznie częściej się przegrzewa niżeli czarnulka. Za to xbox ma xbox live (płatne ale rekompensowane możliwościami), które zdecydowanie przebija PSN-a.
PS. już niedługo sony wydaje
http://www.ps3site.pl/hot-personal-3d-view...lnej-ceny/86560Dobra rada: Jeżeli skusisz się na HeadSet to nie kupuj tego od Sony. Po godzinie grania potrafi... "harczeć" i wymaga restartu headseta (nie konsoli) co trwa około 15-20 sekund gdzie w BFBC2 ciężko na ten czas znaleźć kryjówkę

.
batman
26.09.2011, 08:41:02
Zapomniałem dodać. Nie daj się omamić BluRay'em. Ceny za film są absurdalnie wysokie, a różnicy i tak nie zauważysz. To nic innego jak marketingowy bełkot.
wookieb
26.09.2011, 08:45:57
Eee. Nie zauważysz różnicy pomiędzy filmem DVD a filmem w HD??
Nie zapominajmy o konieczności zmianie płyt podczas grania w niektóre gry na Xbox ^^
phpion
26.09.2011, 08:51:12
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Przed chwilą przeglądałem ciekawsze gry na PS3 i w sumie w okolicach 80 zł można kupić niezłe tytuły. Za nowościami nie gonię, więc takie w zupełności by mi wystarczyły (wspomniany Battlefield 2 (wygląda mniamuśnie!) czy NFS Shift). Wolałbym więc dołożyć te powiedzmy 30 zł w stosunku do gier na PS2 otrzymując znacznie lepszą grafikę.
Mam jednak jeszcze pytanie odnośnie gry przez internet. Nie chciałbym wchodzić w dodatkowe koszty. ~batman wspomniał o 150 zł rocznie z Xbox Live - rozumiem, że jest to wymagane do gry przez sieć. Czy w przypadku PS3 kosztów takich nie ma? Nie jestem fanatykiem gier, chcę po prostu kupić coś do grania i móc grać.
Xbox ma Kinecta - wygląda fajnie. Oglądając jednak testy obawiam się odległości. U mnie byłoby to maksymalnie 2m od urządzenia. Ponoć wystarcza 1,80m, ale na benchmark.pl czytałem, że i tak wymagane jest więcej miejsca.
PS: Konsola miałaby służyć tylko i wyłącznie do grania. Żadne dodatkowe opcje (wspomniane filmy) mnie nie interesują
batman
26.09.2011, 08:51:51
Cytat(wookieb @ 26.09.2011, 09:45:57 )

Eee. Nie zauważysz różnicy pomiędzy filmem DVD a filmem w HD??
Nie, nie zauważysz. Chyba, że wydasz na TV kilka tysięcy więcej niż na standardowy telewizor, co jest kompletną bzdurą biorąc pod uwagę fakt, że DVD daje wystarczającą jakość obrazu. O ile ktoś nie jest wideofilem, nie ma sensu marnować pieniędzy na Blu Ray.
wookieb
26.09.2011, 08:55:25
Wybacz Batman. Ale jeżeli jest się ślepym to faktycznie nie widzi się żadnej różnicy... Nawet pomiędzy obrazem czarno białym a kolorowym.
Telewizor odtwarzający HD to wcale nie jest wydatek kilku tysięcy złotych - sprawdź a nie siejesz herezje.
PSN jest całkowicie darmowe. Za grę w multi nie musisz nic płacić.
batman
26.09.2011, 08:55:43
Cytat(phpion @ 26.09.2011, 09:51:12 )

Xbox ma Kinecta - wygląda fajnie. Oglądając jednak testy obawiam się odległości. U mnie byłoby to maksymalnie 2m od urządzenia. Ponoć wystarcza 1,80m, ale na benchmark.pl czytałem, że i tak wymagane jest więcej miejsca.
Nie daj się zwieść reklamom

Będziesz potrzebował kwadrat minimum 2x2 metry wolnej przestrzeni. Przy takiej przestrzeni i tak będziesz wpadał na meble/inne osoby. Jeśli masz mniej, to możesz mieć problemy z bardziej dynamicznymi grami.
phpion
26.09.2011, 08:55:46
Właśnie - telewizor. Mam
LG 32LH2000 - czy nacieszę się na nim możliwościami PS3/Xbox 360? Czy raczej będzie kupa i wówczas lepiej wziąć PS2.
// Edit:
Stosunkowo niewielka przestrzeń do Kinecta nieco mnie z niego wyleczyła
batman
26.09.2011, 09:02:20
Cytat(wookieb @ 26.09.2011, 09:55:25 )

Wybacz Batman. Ale jeżeli jest się ślepym to faktycznie nie widzi się żadnej różnicy... Nawet pomiędzy obrazem czarno białym a kolorowym.
Telewizor odtwarzający HD to wcale nie jest wydatek kilku tysięcy złotych - sprawdź a nie siejesz herezje.
Herezją jest wciskanie Blu Ray i informacji, że każdy TV z nalepką HD pozwoli na "pełnię doznań" związanych z ostrym jak brzytwa obrazem. Na większości TV dostępnych na rynku w normalnej cenie (do 2000 - 3000 zł) nie zauważysz różnicy.
Cytat(phpion @ 26.09.2011, 09:55:46 )

Właśnie - telewizor. Mam
LG 32LH2000 - czy nacieszę się na nim możliwościami PS3/Xbox 360? Czy raczej będzie kupa i wówczas lepiej wziąć PS2.
Mam TV o podobnych parametrach (Samsung - nie pamiętam teraz jaki dokładnie) i muszę przyznać, że szału nie robi. Jakość obrazu jest średnio-dobra.
wookieb
26.09.2011, 09:02:49
Cytat(batman @ 26.09.2011, 09:58:43 )

Herezją jest wciskanie Blu Ray i informacji, że każdy TV z nalepką HD pozwoli na "pełnię doznań" związanych z ostrym jak brzytwa obrazem. Na większości TV dostępnych na rynku w normalnej cenie (do 2000 - 3000 zł) nie zauważysz różnicy.
Błagam. Sprawdź czy nie masz problemów ze wzrokiem a następnie po ewentualnym wyleczeniu udaj się do sklepu i sprawdź.
Poza tym co rozumiesz pod terminem "pełnia doznań"?
Za 3000 masz już dobry telewizor FULL HD. Oczywiście, nie kupisz za tą kasę 200 calowego TV na benzynę ale nie o to chodzi.
Grałem na TV a potem przesiadłem się na monitor i gra się o niebo lepiej (jak dla mnie). Nie jestem w stanie dokładnie wyjaśnić dlaczego tak jest.
phpion
26.09.2011, 09:05:35
@batman + @wookieb:
Proszę wstrzymajcie się od tej dyskusji

Reasumując: chcąc grać przez internet na PS3 nic nie muszę płacić, a na Xbox wyjdzie mnie to 150 zł rocznie - tak? Czy Netia 1Mb nie będzie powodowała przycięć? No i jak sprawdzi się ten mój TV?
Na chwilę obecną jednak skłaniałbym się ku PS3. Mając PS2 odczuwałbym niedosyt...
wookieb
26.09.2011, 09:06:24
Co do "pełnej jakości" gier to muszę Cię rozczarować. Naprawdę nieliczne gry osiągają 1080, większość to raczej 720 i mniej. Zrób prosty test. Odpal Gameplaya z gry w wysokiej rozdzielczości i zobacz czy Ci pasuje

Zaraz Ci poszukam odpowiedni filmik.
Spróbuj tego...
http://www.youtube.com/watch?v=OsQGnRwWCK8...mp;feature=plcp
batman
26.09.2011, 09:06:53
Cytat(wookieb @ 26.09.2011, 10:02:49 )

Błagam. Sprawdź czy nie masz problemów ze wzrokiem a następnie po ewentualnym wyleczeniu udaj się do sklepu i sprawdź.
Poza tym co rozumiesz pod terminem "pełnia doznań"?
Za 3000 masz już dobry telewizor FULL HD. Oczywiście, nie kupisz za tą kasę 200 calowego TV na benzynę ale nie o to chodzi.
Jesteś doskonałym przykładem na to, jak łatwo zmanipulować "klienta". Dałeś sobie wmówić, że potrzebujesz jakości, której i tak w większości przypadków nie zauważysz różnicy. To nie jest przełom na miarę VHS -> DVD.
Ale zbaczamy z tematu. Wróćmy do wyboru konsoli
wookieb
26.09.2011, 09:08:24
1mb to bardzo mało (w ogóle kto ma taką prędkość netu?) I tak dużo zależy od PING-ów. Jeżeli jesteś w stanie komfortowo grać na PC-cie w gry online to będzie ok.
Cytat
Jesteś doskonałym przykładem na to, jak łatwo zmanipulować "klienta". Dałeś sobie wmówić, że potrzebujesz jakości, której i tak w większości przypadków nie zauważysz różnicy. To nie jest przełom na miarę VHS -> DVD.
Nie. Po prostu oglądam filmy w HD i widzę ten ogromny skok jakości. Nawet przy oglądaniu Discovery HD Showcase w telewizji.
phpion
26.09.2011, 09:12:10
Cytat(wookieb @ 26.09.2011, 10:08:24 )

1mb to bardzo mało (w ogóle kto ma taką prędkość netu?) I tak dużo zależy od PING-ów. Jeżeli jesteś w stanie komfortowo grać na PC-cie w gry online to będzie ok.
Kilka lat temu grałem Wolfensteina przez sieć i nie odczuwałem żadnych problemów. Jednak ta gra była dość stara, czyli i mniej wymagająca. O ile dobrze rozumuję to nowsze tytuły (chociażby wspomniany Battlefield) będą wymagały lepszego łącza z racji ilości przesyłanych danych.
wookieb
26.09.2011, 09:17:15
Czy wymagają lepszego łącza? Nie wydaje mi się, ale głowy nie daję...
Nie masz znajomego z konsolą abyś mógł przetestować?
phpion
26.09.2011, 09:18:17
Cytat(wookieb @ 26.09.2011, 10:17:15 )

Nie masz znajomego z konsolą abyś mógł przetestować?
Niestety nie

Co do ewentualnych lagów na moim łączu:
BędąNie będziei bądź tutaj mądry
mike
26.09.2011, 09:22:54
Zapisy koncertów z dźwiękiem w systemie
5.1 to sporo danych na płytce. To jest dobry argument za blu-ray.
batman
26.09.2011, 09:38:32
@mike
Na DVD też 5.1 jest dostępny, więc nadal nie widzę powodu dla kupowania Blu Ray. Jeśli chodzi o samą jakość dźwięku, to tak samo jak z obrazem, musisz mieć odpowiedni sprzęt, aby uraczyć dobrodziejstw magicznej niebieskiej technologii.
Theqos
26.09.2011, 09:46:38
Batman, żeby docenić obraz HD to trzeba też oglądać go z odpowiedniej odległości. Na przykład dla 40 calowego telewizora odległość nie powinna przekraczać 2 metrów.
wookieb
26.09.2011, 09:53:50
@Phpion
Nawet jeżeli NET jest za wolny to i kupno ps2 nic nie zrobi.
Moim zdaniem powinieneś spróbować. Pamiętaj, że gra online nie polega na przesyłaniu obrazu przez sieć, ale informowaniu o zdarzeniach na planszy (resztę generuje konsola).
Pamiętam jak za swoich czasów miałem internet 1mb/s i zakładałem na nim serwer SOLDATa dla 24 osób.
Jeżeli coś będzie nie tak to łatwiej zwiększyć prędkość internetu niżeli cofać się technologicznie o parę lat dla paru złotych.
phpion
26.09.2011, 09:58:48
Cytat(wookieb @ 26.09.2011, 10:53:50 )

Jeżeli coś będzie nie tak to łatwiej zwiększyć prędkość internetu niżeli cofać się technologicznie o parę lat dla paru złotych.
Też tak sobie pomyślałem. W okolicach listopada/grudnia kończy mi się umowa z Netią więc będzie to okazja do ewentualnej zmiany (może zaproponują coś mocniejszego?). "Parę złotych" - hehe. Tak czy siak decyzja chyba została podjęta. PS3 :* dzięki wszystkim! Pozostaje jeszcze tylko kwestia telewizora - tutaj pewnie zdam się na opinię sprzedawcy i jemu po prostu zaufam. Innego wyjścia nie widzę.
mike
26.09.2011, 10:54:24
Cytat(batman @ 26.09.2011, 10:38:32 )

@mike
Na DVD też 5.1 jest dostępny, więc nadal nie widzę powodu dla kupowania Blu Ray. Jeśli chodzi o samą jakość dźwięku, to tak samo jak z obrazem, musisz mieć odpowiedni sprzęt, aby uraczyć dobrodziejstw magicznej niebieskiej technologii.
HD + 5.1 to chyba DVD nie da rady.
Michał jak martwisz się cenami gier to może to Cię zainteresuje:
http://gametrade.pl/na konsolach się nie znam, ale jakbym miał kupować to taką gdzie można robić te wszelkie wygibasy przed tv
phpion
26.09.2011, 12:53:21
@normanos:
Dzięki za linka. Jestem jednak osobą w stylu kolekcjonera - co kupię to moje hehe. Do tej pory mam np. GTA 1 czy Blood 2

Nawet jak mają leżeć to niech leżą - może kiedyś w nie jeszcze pogram.
Jeszcze jedna kwestia: czy kupował ktoś z Was konsolę na firmę?

Rozmawiałem z panią z mojego biura rachunkowego i nie była mi w stanie jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od ewentualnej kontroli (kontrolującego). Jedyne uzasadnienie jakie mi się nasuwa to takie, że klienci oczekując aż ich przyjmę mogą sobie popykać hehe. No ale równie dobrze można im kupić warcaby za 30 zł i też będzie git. Ma ktoś doświadczenie w tej materii?
mike
26.09.2011, 13:01:57
Cytat(phpion @ 26.09.2011, 13:53:21 )

Rozmawiałem z panią z mojego biura rachunkowego i nie była mi w stanie jednoznacznie odpowiedzieć. Wszystko zależy od ewentualnej kontroli (kontrolującego). Jedyne uzasadnienie jakie mi się nasuwa to takie, że klienci oczekując aż ich przyjmę mogą sobie popykać hehe. No ale równie dobrze można im kupić warcaby za 30 zł i też będzie git. Ma ktoś doświadczenie w tej materii?
Masz firmę pod robienie softu. Zapewne.
Więc możesz to uzasadnić tym, że chcesz rozwinąć działalność o pisanie softu na platformę konsoli gier

W tym kierunku bym szedł.
Cytat(phpion @ 26.09.2011, 12:53:21 )

tak, można. my braliśmy guitar hero, gitary porzebne na Spodek 2.0

Gorzej jak masz biuro w domu bo wtedy to do wielu rzeczy mozna sie przyczepić.
phpion
26.09.2011, 17:43:10
No właśnie biuro mam w domu
Moja kuzynka ma PS3,ma też internet i z ciekawości zapytałem czemu nie podpieli internetu do PS3.Powiedziała mi,że żeby np.grać przez sieć to trzeba dodatkowo wykupić jakiś pakiet na ps3.Nie wiem czy to prawda,bo słabo się Ona zna,ale warto by było się dowiedzieć.
wookieb
26.09.2011, 19:58:20
Cudownie jest rozpowszechniać opinię szarych niczego nieświadomych ludzi...
qjam
26.09.2011, 20:33:24
Mam XBOX 360 + Kinect + dysk 250 GB. Polecam konsolę. Pady są rewelacyjne. O wiele lepsze od tych w PS3. Gra się przyjemnie. Zalety Kinecta? Chyba nie muszę ich przedstawiać

Kolega wcześniej pisał o biegu na 100 m przed telewizorem

Bracie... gwarantuje Ci, że grając w Kinect Sports po 10-15 minutach można się spocić

Na Kinecta wychodzi co raz więcej gier (Child of Eden, Fighters Uncaged [coś jak Tekken]). W marcu ma wyjść "Tom Clancy's Ghost Recon: Future Soldier" i właśnie w taki sposób sterowana jak na filmie:
http://www.youtube.com/watch?v=HeQfX4RMTmwWięc będzie to już całkiem fajna gra

Co do grania przez sieć... na start masz konto XBOX LIVE GOLD i możesz grać za free. Gry? Fakt są drogie ale jeśli masz ochotę przerobić konsolę to kosztuje to około 200 zł ale warto. Polecam kupić konsolę z dyskiem. Raz, że zmniejsza się czas ładowania gry czy poszczególnych lokacji. Dwa, że nie zajedziesz tak szybko lasera
phpion
27.09.2011, 10:03:39
Dziś jadę zakupić konsolę

Prawdopodobnie padnie na PS3, chyba że podczas "macania" zmienię decyzję. Chciałbym jednak dowiedzieć odnośnie pojemności dysku. Są dostępne wersji 160 GB i 320 GB. Na ile gier/czegokolwiek mniej-więcej pozwalają te dyski? Nie planuję dużej ilości gier (aktualnie 5, docelowo może z 10). Czy mniejszy dysk wystarczy?
nospor
27.09.2011, 10:09:41
Na taką ilość gier 160GB wystarczy.
Ja też się martwiłem o dysk ale pisali głównie, ze duży dysk jest potrzebny gdy konsola służyć ci będzie też jako media i będziesz przechowywał tam filmy, zdjęcia i takie tam.
Ale jeśli jest nieduża różnica w cenie to może i warto mieć większy dysk, tak na przyszłość lub na wszelki wypadek.
Nie mniej jednak czytałem że dysk w konsoli można bez problemu zmienić i to mnie przekonało, żeby się za bardzo nie martwić o pojemość teraz. 160GB to dużo.
Cytat
Moja kuzynka ma PS3,ma też internet i z ciekawości zapytałem czemu nie podpieli internetu do PS3.Powiedziała mi,że żeby np.grać przez sieć to trzeba dodatkowo wykupić jakiś pakiet na ps3.Nie wiem czy to prawda,bo słabo się Ona zna,ale warto by było się dowiedzieć.
Ciekawa bajka
batman
27.09.2011, 10:11:52
Jeśli różnica w cenie nie jest duża, zainwestuj w większy dysk. Teraz mówisz, że nie masz za dużo gier i nie będziesz oglądał filmów. Za kilka miesięcy to się zmieni
qrooel
27.09.2011, 11:12:10
Zdecydowanie polecałbym X360 - pady są nieporównywalnie wygodniejsze niż w przypadku PS3.
W padzie do PS3 gałka jest usadzona w takim miejscu, że po 2-3 godzinach palec boli, dodatkowo gałka jest wypukła, więc jak palec się spoci to spada z gałki.
W X360 gałkę masz w bardziej naturalnym miejscu i jest wklęsła.
Tylko jest minus - trzeba mieć w zapasie z 4 akumulatorki AA, czeczeńska technologia i działa na baterie. ;p
nospor
27.09.2011, 11:15:48
Skoro o padach mowa:
mnie tam palec nie boli nawet po 4 godzinach w ps3. Nie wiem w co ty grasz.
No i ps3 pad ma tę zaletę, że nie trzeba sie bawić w żadne baterie, a naładowanie pada do pełna z konsoli (podczas ładowania też można grać) daję nam możliwość grania przez dłuuuugie godziny, co w praktyce przekłada się na tygodnie, choć to już zależy ile dziennie się gra.
batman
27.09.2011, 11:28:07
Cytat(qrooel @ 27.09.2011, 12:12:10 )

Tylko jest minus - trzeba mieć w zapasie z 4 akumulatorki AA, czeczeńska technologia i działa na baterie. ;p
Pozwolę sobie sprostować. Xbox posiada takie coś jak
Xbox 360 Rechargeable Controller Battery Pack. Jest to nic innego jak akumulator, który można ładować podczas grania/oglądania filmu. Po naładowaniu daje możliwość grania przez 25 godzin bez przerwy.
P.S.
Można kupić w każdym sklepie (nawet markecie), który w swojej ofercie ma Xboxa.
phpion
28.09.2011, 12:40:52
Wczoraj kupiłem PS3. Nie miałem zbyt wiele czasu aby pograć, ale generalnie - super sprawa

Mam jednak 2 pytania:
1. Jak cholera puścić dźwięk przez kino domowe? Przeczytałem sporo wątków na różnych forach, ale nic to nie dało. Obraz mam podłączony do TV kablem HDMI, a dźwięk do kina domowego kablem optycznym. Jeśli jako źródło dźwięku wybiorę kabel HDMI to dźwięk idzie mi przez telewizor. Chciałbym jednak puścić go przez kino domowe. Kombinowałem z różnymi ustawieniami (Dolby Digital 5.1 oraz DTS 5.1) i kupa - cisza. Na kinie mam ustawione D-IN.
2. Jak wygląda sprawa z ładowaniem padów? Wczoraj naładował mi się do końca. Dziś go podłączyłem ponownie i znowu zaczął się ładować. Po odłączeniu od kabla działa elegancko, ale czemu znowu chce się ładować? No i dodatkowo: czy akumulatorki w padach się formatuje/formuje?
nospor
28.09.2011, 12:45:45
ad2) A to nie jest oczywiste, że jak podlączasz pada do ładowania to sie ładuje? Skoro się trochę rozładował to się ładuje znowu do pełna jak do podłączasz.
Ja osobiście pady zaczynam ładować dopiero wtedy jak mi w czasie grania zejdzie
phpion
28.09.2011, 12:59:48
No właśnie nie jest to oczywiste. Wczoraj pad się naładował, wyłączyłem sprzęt. Dziś włączyłem, podłączyłem pada by się wykrył (czy jak to tam nazwać) i od razu zaczął się ładować. Między wczorajszym odłączeniem, a dzisiejszym podłączeniem nie był używany.
nospor
28.09.2011, 13:05:41
No i długo ci się ponownie ładował do pełna?
Ja mam na odwrót: mryga gdy jest bliski rozładowania. Wyłączam go, potem włączam i już przez 5 minut nie mryga

Wyłączenie mi go naładowuje

Nie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się zachowanie Twojego pada w miarę normalne. Akumulatory nie używane też się chyba rozładowują minimalnie. Ale jak powiedziałem elektrykiem nie jestem
phpion
28.09.2011, 13:17:11
Po jakiś 5 minutach go odłączyłem by zobaczyć czy będzie działał bezprzewodowo - działał.
Nadal pozostaje kwestia tego dźwięku... a w zasadzie jego braku przez kino.
nospor
28.09.2011, 13:21:43
To nie tak. Pad informuje cię diodami czy już się konczy bateria, czy jest w trakcie ładowania i czy się już naładował.
Gdy się konczy bateria to dioda miga.
Gdy jest podłączony i się łąduje to dioda bodajże świeci a gdy się naładuje to przestaje świecić. - tutaj mogę się mylić bo już dawno tego etapu nie robiłem
Fifi209
28.09.2011, 13:21:49
A nie możesz z TV optycznym do kina puścić? Niech sobie przez HDMI leci do TV a Ty z TV do kina puść optycznym, myślę że jest to raczej realne bo ja mam taką możliwość.
qrooel
28.09.2011, 13:34:35
Cytat(phpion @ 28.09.2011, 13:40:52 )

2. Jak wygląda sprawa z ładowaniem padów? Wczoraj naładował mi się do końca. Dziś go podłączyłem ponownie i znowu zaczął się ładować. Po odłączeniu od kabla działa elegancko, ale czemu znowu chce się ładować? No i dodatkowo: czy akumulatorki w padach się formatuje/formuje?
W opcjach PS powinna być możliwość wyłączenia dźwięku po HDMI.
http://community.eu.playstation.com/t5/Tec...S3/td-p/6814329
phpion
28.09.2011, 13:39:00
@Fifi209:
W TV mam wyjście optyczne więc może jest to rozwiązanie. Później popróbuję, dzięki za radę. Jak wówczas masz ustawioną konfigurację dźwięku w PS? Przez HDMI? I jak masz ustawione kino domowe - na D-IN?
@qrooel:
Jasne, opcja takowa jest. Niestety wówczas w ogóle nie mam dźwięku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.