najpierw link do mojej stronki: KLIK
chcę zrobić wczytywanie obrazków (na stronie są narazie w postaci czarnych div'ów) za pomocą ajax.
Zależy mi również, na animacji "masonry".
Link do animacji masonry = KLIK
(animacja ładnie rozmieszcza divy, przy skalowaniu jest fajny efekt)
Obie te rzeczy doskonale działają, ale niestety nie wtedy gdy z sobą współpracują.
animacja masonry oraz wczytywanie ajax'a tyczy się tego samego diva o id="container". Jeśli wyrzucę funkcje js ze wczytywaniem kolejnych obrazków, to masonry działa jak trzeba.
Wiem, że gdy wczyta się funkcja z ajax, to masonry przestaje obsługiwać czarne divy. Wiem też, że zapewne obie te funkcje trzeba połączyć w jedno ale za cholere nie mam pojęcia jak to zrobić.
Znajdzie się pomocna dusza ?
poniżej kod:
<div id="content_gallery_big"> <div id="container" class="clearfix"> </div> <!-- #container --> </div> //animacja masonry <script> $(function(){ $('#container').masonry({ itemSelector: '.item', columnWidth: 1, isAnimated: true, animationOptions: { duration: 500, easing: 'linear', queue: false } }); }); </script>
pliku php (fetch_pages.php) nie ma sensu wklejać. Następuje w nim poprostu pobranie z bazy kolejnych div'ów "<div class="item"></div>"
// ajax <script type="text/javascript"> $(document).ready(function() { var track_click = 0; //track user click on "load more" button, righ now it is 0 click $('#container').load("fetch_pages.php", {'page':track_click}, function() {track_click++;}); //initial data to load $(".load_more").click(function (e) { //user clicks on button $(this).hide(); //hide load more button on click $('.animation_image').show(); //show loading image if(track_click <= total_pages) //make sure user clicks are still less than total pages { //post page number and load returned data into result element $.post('fetch_pages.php',{'page': track_click}, function(data) { $(".load_more").show(); //bring back load more button $("#container").append(data); //append data received from server //scroll page to button element $("html, body").animate({scrollTop: $("#load_more_button").offset().top}, 500); //hide loading image $('.animation_image').hide(); //hide loading image once data is received track_click++; //user click increment on load button }).fail(function(xhr, ajaxOptions, thrownError) { alert(thrownError); //alert any HTTP error $(".load_more").show(); //bring back load more button $('.animation_image').hide(); //hide loading image once data is received }); if(track_click >= total_pages-1) { //reached end of the page yet? disable load button $(".load_more").attr("disabled", "disabled"); } } }); }); </script>
no i button wczytujący ajaxa
EDIT:
Znalazłem w dokumentacji masonary takie coś:
$('#append').click(function(){ //#append - czyli mój button , więc "#load_more_button"
var $boxes = $( boxMaker.makeBoxes() );
$container.append( $boxes ).masonry( 'appended', $boxes );
});
ponoć to ma rozwiązać, mój problem... tylko jak to powiązać z ajaxem ?
dobra poradziłem sobie....
muszę jeszcze tylko podpiąć dobrze ajaxa.
kod dla potomnych, którzy chcieliby dodać animacje mesonry do wczytywanej grafiki
$(document).ready(function() { $(".load_more").click(function(e) { var $boxes = $('<div class="item" style="width:400px;height:300px;"></div><div class="item"></div><div class="item"></div><div class="item" style="width:50px;height:150px;"></div><div class="item"></div><div class="item"></div><div class="item" style="width:50px;height:150px;"></div><div class="item"></div><div class="item" style="width:300px;height:180px;"></div><div class="item"></div>'); $('#container').append( $boxes ).masonry( 'appended', $boxes, true ); }); });