Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Facebook - jaka przyszłość portali społecznościowych?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
adrianpl20
Witam. Mam wizję na nowy portal społecznościowy - przerośnięty funkcjami (tak, to muszę przyznać), w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji. Ostatnio bardzo często pisze się w internecie, że na facebooku siedzą nasi rodzice, że ucieka młodzież bo ich rodzice są na facebooku i czytają ich profile. Młodzież ucieka do nieznanych, trudnych do ogarniecia dla rodziców serwisów, typu Twitter, Vine, Instagram, Snapchat, What's app. W moim planowanym serwisie, mam troche opcji, które są użyteczne dla młodzieży jak i zarówno dla tych naszych rodziców - ludzi dojrzałych - starszych od młodzieży, więc tak myślę, jak to by wyglądało, skoro ucieka młodzież od rodziców, a ja miałbym w serwisie takie opcje w sam raz dla młodzieży i tych troche starszych (nie po 50-tce), to czy nie odstraszę, czy w ogóle uda mi się zachęcić młodzież do wejścia, do siedzenia na tym moim portalu? Jaka jest Wasza opinia, jakie macie zdanie na temat tego co napisałem, postawionego przeze mnie pytania odnośnie tego mojego planowanego serwisu i ogólnie o serwisach społecznościowych - głównie tych zwykłych typu facebook, twitter, bo wydaje mi się, że dla rodziców narazie abstrakcją są serwisy typowo z fotkami - Instagram, Snapchat, nawet i What's app. Dzięki z góry za dyskusję.
usb2.0
eee to o czym chcesz dyskutowac? nie napisales nic ciekawego
adrianpl20
nie chodzi mi o ocenę mojego planowanego portalu, tylko o to, czy jest sens taki portal otwierać, który mógłby przyciągnąć także starszych - naszych rodziców, co mogłoby odstraszyć młodzież, jak to aktualnie dzieje się na fejsie.
r4xz
To zależy, jeśli chcesz ogłupić społeczeństwo to jak najbardziej jest sens zakładać tongue.gif
PrinceOfPersia
Cytat
- przerośnięty funkcjami (tak, to muszę przyznać)

żeby zrobić serwis "przerośnięty funkcjami" trzeba albo znać się bardzo dobrze na programowaniu, albo mieć kasę na wynajęcie programistów za grube pieniądze.

Druga sprawa to infrastruktura, serwery, bazy danych. Nie jestem ekspertem od tego, ale nie trzeba być prorokiem, żeby się domyślić, że jak ktoś ma ambicję zrobić "drugiego facebooka" to jednak optymalizacja bazy danych i strony serwerowej będzie krytyczna.

trzecia sprawa to pomysł, którego na razie tu nijak nie widzę.

Cytat
w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji

Wow.

cykcykacz
Dla mnie portale społecznościowe, są kiepskie, nudne itd. a to daltego ponieważ w cześniej w internecie podawało się swoje ksywki, i można było sobie fajnie pożartowąc itd a teraz Jan Kowalski to Jan Kowalski, który ma tam pokazać jaki jest. Portale społecznościowe jak dla mnie zaczynają się robić już nudne...

Ale to tylko moja opinia, bo była Nasza Klasa, już nie ma naszej klasy, jest ten cały facebook zaraz go nie będzie...

A ty jak chcesz zrób to co chcesz, ale byś potrzebował garstki programistów...
Pyton_000
NK nie ma bo za bardzo poszła w komercje, wiele opcji które powinny być standardowo było płatnych,
Strasznie kolorowo blee..

FB jest lekki (kolorystycznie) nikt nie zmusza nikogo na każdym kroku o kupienie jakichś FaceGąbek żeby zobaczyć znajomych znajomego.
Wydaje mi się (ale też tak się mówi w kręgach) że FB nie zniknie za prędko. Cały czas się rozwija, mimo że ludzi nie napływa już tak dużo to jest ich wystarczająco dużo żeby ciągnąć to wszystko.

Nowy serwis? Hm... konkurencja jest dobra, ale miną długie miesiące, lata zanim zacznie się tam normalny ruch a nie tylko 30 osób ze szkolnej ławki.
PrinceOfPersia
jest jeszcze coś takiego, że chyba wszystkie wymienione tutaj "konkurencje" dla Facebooka czy Twittera to aplikacje mobilne, które oferują typowo mobilne usługi (wysyłanie zdjęć, wysyłanie wiadomości na numer telefonu), a nie zwykłe strony internetowe.
adrianpl20
Co moge dodać. Trochę programuję, potrafię napisać serwis, ale pare rzeczy musze sie douczyc no i ogólnie zmienic jezyk bo w php tego nie mam nawet zamiaru "tykać". Planuję poszukać inwestora, bo bez hajsu tu ani rusz - wiem o serwerach, bazach, zabezpieczeniach itd, po to kasa bd potrzebna smile.gif no i reklama ogromna oraz pewnie programistów bo raczej tego nie napisze ja sam.

Odnośnie pomysłu, chcę dzięki odpowiednim algorytmom wyświetlać fanpejdze, wydarzenia według naszych zainteresowań - naprawde, nie jak to miało byc z reklamami na fb a pokazuje mi jakieś "GÓWNO". Chcę postawić na zainteresowania, bo sam nie mam co robić na fb, a chetnie poczytałbym wpisy o tym co mnie interesuje. Chcę też zrobić VOD jedyną w swoim rodzaju - nie wiem czy dogadam się odpowiednio z wytwórniami, będę musiał liczyć na prawdziwy CUD. Chcę postawić także na streamingu, sportów, wydarzeń, kamerki. Chcę także fajnie podzielić fanpage, żeby łatwo było zaproponować uzytkownikowi do polubienia odpowiednie, według jego prawdziwych zainteresowań.

Użytkownik cykcykacz, fajnie napisałeś o tych nickach. Tak pomyślałem przez chwile, ze zamiast tych imion i nazwisk dać nicki, ale ciezko bd odszukac kogos, a po za tym, aktorzy itd, załozą sobie fanpage, wiec nwm wink.gif) co mysliscie?

// edit
Co powiecie o fanpejdzach? Zastanawiam sie nad tym spamem, amatorskie fanpejdze je robia. Myslałem o tym żeby wywalić fanpejdze amatorskie (zostawic tylko dla sportowców, filmów, muzyki, itp), ale sam nie wiem, na fb tylko fanpejdzami sie zyje w sumie, i nie wiem co mam zrobic, czy wywalic je - ograniczyc ewentualnie, lub zrobic tak samo jak na fb i pozwolic dalej na spamowanie tablicy..
pyro
Gdybym dostawał złotóweczkę za każdy tekst w stylu "chcę stworzyć portal społecznościowy, ale o troszeczkę innych opcjach", mógłbym sobie kupić nowy misker.

Nie chce mi się rozpisywać kilku stron A4 z argumentami przeciw, więc ujmę to krótko: Szanuj swój czas, odpuść sobie ;p
adrianpl20
jest zapotrzebowanie globalne, na produkt NIE AMERYKAŃSKI, więc warto to wykorzystać.
pyro
Skąd takie informacje?
adrianpl20
Z książki "Pascal po prostu gotuj" od Lidla... - Z internetu, tak trudno sie domyslec?
Metinari
Budowanie ogólnotematycznego portalu społecznościowego typu pejsbuk to obecnie marny pomysł (patrz G-no+), tzn w ten sposób nie zbudujesz odpowiedniej masy krytycznej userów, a raczej kolejny pustostan po którym hula tylko i wyłącznie wiatr. Ja bym się skupił bardziej na funkcji, tzn zbudował społeczność wokół jakiejś konkretnej usługi, stronę która istnieje po coś więcej niż spamowanie walla reklamami i handlu danymi użytkowników.

Przykładami niech będą przytoczone przez Ciebie:
- Twitter (szybka/treściwa/zwięzła komunikacja)
- Instagram (hosting i manipulacja zdjęciami)
- Snapchat/Whatsapp/Wechat (szybka i teoretycznie bardzo prywatna/jednorazowa(?) komunikacja głównie mobilna)
- Vine (krótkie/treściwe/zwięzłe materiały wideo)

Od siebie dodam jeszcze:
- Pinterest (społeczność chgw dla kogo i poco)
- Soundcloud (hosting i prywatna komunikacja dla muzyków/artystów/wytwórni)
- Twitch (live streaming z gier)
- Youtube (hosting materiałów wideo)

Zwróć uwagę, że każdy z tych portali zagospodarowuje jakąś ciekawą niszę i nie jest "do wszystkiego" (nie jak ruska lokomotywa co pruje, boruje i zęby wyrywa wink.gif ), a jednak chyba o każdym z nich można powiedzieć, że jest społecznościowy.
irmidjusz
Zrób jeszcze jeden randkowy portal społecznościowy... z tego zawsze jest kasa biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Spawnm
Istnieje miejsce na kolejny wortal społecznościowy, ale nie stworzony drogą wielkiego pustego serwisu o niczym.

Chcesz pejsbuka? Zrób wiele małych serwisów tematycznych nakierowanych na konkretny temat. Potem je 'połącz' wspólnym wyglądem, a na końcu domeną i usprawnieniem interfejsu o szukajke po innych grupach, a raczej po wszystkim.
pyro
Cytat(adrianpl20 @ 23.02.2014, 00:20:27 ) *
Z książki "Pascal po prostu gotuj" od Lidla... - Z internetu, tak trudno sie domyslec?

Z zapotrzebowania.pl czy zapytajbabciestefcie.pl ? Z dedukcji by wynikało, że z tego drugiego.

Na ten moment, zwłaszcza z takim podejściem, Twoje szanse wynoszą zero absolutne. No... chyba, że przez "sukces" rozumiesz stworzenie portalu, który potrafi zarobić na samoutrzymanie.

Jeżeli natomiast w przyszłości pomyślisz o tym poważniej, to @Spawn zapodał nieco lepszy pomysł, który i tak wymaga ogromu pracy i finansów.
adrianpl20
Dzięki, że dopingujecie i w ogóle wink.gif Ale chciałbym jeszcze poznać Wasze opinie, o tym, czy jeżeli opcje w serwisie, zakładki, będą pasowały - będą odpowiednie, zarówno dla młodzieży jak i starszych - rodziców, to np. starsi będą się rejestrować, i czy właśnie to, że Ci starsi będą sie rejestrować, nie odstraszy młodzieży? Bo właśnie jest to jeden z powodów opuszczania fejsa przez młodzież.
Monter08
Cały czas wydaję mi się, że Ty tylko trollujesz. Zadajesz pytania na które wcześniej sobie odpowiedziałeś, oczekujesz od nas nie wiadomo czego. Naprawdę myślisz, że jakiś inwestor wyda grubą kasę jak powiesz mu, że chcesz zrobić drugiego facebooka? Tak jak napisał @pyro, szanuj swój czas, odpuść sobie. Popatrz na g+, google miało nieograniczone możliwości, niby coś innego zrobili ale jednak nie pykło. Myślę, że nie ma sensu dalej drążyć tego tematu.
adrianpl20
Nie trolluję, mam własną wizję tego, napisałem że "drugiego facebooka" bo wiele opcji jest takich samych (G+ także je ma), profile, fanpage, grupy, czat.. Ale mam także własne unikalne pomysły do tego projektu. Proszę tylko o opinię odnośnie odchodzenia młodzieży z facebooka (przez rodziców / rodzinę)
usb2.0
co sie tej mlodziezy czepiles, w ogole skad te dane ze mlodzi usuwaja konta bo im mama sprawdza co tam robia

jakby mi to przeszkadzalo to bym mame wrzucil na czarna liste czy jak to sie nazywa i problem rozwiazany biggrin.gif

daj link do danych
adrianpl20
"czepiłem sie" młodych, bo oni generują największy ruch na stronach, nowości są dla nich ważne i wyznaczają trendy, dlatego chciałbym ich mieć w serwisie.

Co do danych, poszukałem teraz troche, wydawało mi się, że było tego więcej w serwisach antyweb i spidersweb, ale po wyszukiwarkach tylko to znalazłem, po za tym, warto poczytać też komentarze pod tymi artykułami.

Te czytałem:
http://www.spidersweb.pl/2013/10/facebook-...tolatkowie.html
http://www.spidersweb.pl/2013/10/facebook-ma-problem.html
http://nt.interia.pl/internet/news-nasi-ro...nas,nId,1109950

Tych nie czytałem:
http://90sekund.pl/jest-nowy-raport-mlodzi...anie-gdzie-ida/
http://technologie.gazeta.pl/internet/1,11..._wlasciwie.html
http://internet.gadzetomania.pl/2013/05/24...iekacie-ankieta

// edit
Dodam jeszcze odnośnie początku mojego postu, że funkcje w serwisie dla młodych głównie "mam", ale tak wyszło, że kilka z nich, np. VOD - jest zarówno dla starszych
com
uczepiłeś się tej ucieczki młodych, a tak jak napisał usb2.0 co za problem wycenzurować pewne niewygodne treści... przejrzałem te artykuły które stwierdziłeś, że czytałeś i z nich jednoznacznienie wynika to, iż jest to interpretacja tego problemu widoczna oczami autora, tak naprawdę to jest mały odsetek osób, które w naszym kraju z FB zrezygnowały, a nawet jeśli to coraz częściej po krótkim czasie na niego wracają.. Badania te zostały przecież przeprowadzone dla całego fb-ukowego świata a nie naszego kraju, wiec nie masz się o co martwić, wystarczy się rozejrzeć dokoła, na każdym kroku czy to na ulicy, czy w szkole,uczelni, pracy na ekranie widnieje własnie on... Doskonałym dowodem tego, że młodzi nadal nim żyją była akcja "nominacja piwna" i wylew filmików i ponownych nominacji, wiec myślisz ze jakby oni się bali rodziców to by takie rzeczy wrzucali nie, po prostu generalnie rzecz biorąc ludzie rezygnują bo nie każdy chce dać się tak ogłupić i niektórym po prostu zapala się czerwona lampka, a Twój pomysł nie ma szans na przebicie, bo FB nadal pożera wszystko, tak jak wygryzł NK, fotke, epulsa o który mało kto jeszcze pamięta, a swego czasu to tam kwitło internetowe życie... Podobnie jeśli chodzi o miejsce do komunikacji, kiedyś było tego pełno jakieś tleny,spiki, GG,czy skype a teraz głownie to czat FB i Google Hangouts...
usb2.0
@up
dokladnie tak

co do pomyslu, obawiam sie ze chocbys nawet mial cos co mogloby zjesc fb - o ile jest to mozliwe - to Ci sie nie uda.

Nie brzmisz powaznie, piszesz np "w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji"
zreszta to oznacza ze sam bys to robil? czy jak?

Cytat
Od siebie dodam jeszcze:
- Pinterest (społeczność chgw dla kogo i poco)

biggrin.gif dobrze powiedziane

jak to czytam to czuje sie jakbys czytal
https://www.facebook.com/dodawaniefirmdogooglemaps?fref=ts
adrianpl20
@usb2.0, określiłem pomysł "w zasadzie to "facebook" + sporo unikalnych opcji" - ponieważ, jak pisałem w poprzednich postach, będą na nim opcje znane z fejsa czyli czat, grupy, fanpage'e, znajomi, profile, a co do tych unikalnych opcji, to oczywiste, że nie będę wymieniał tutaj całej mojej listy, ale wspomniałem także wyżej o VOD (filmy).
PrinceOfPersia
Cytat(adrianpl20 @ 25.02.2014, 12:36:13 ) *
"czepiłem sie" młodych, bo oni generują największy ruch na stronach, nowości są dla nich ważne i wyznaczają trendy, dlatego chciałbym ich mieć w serwisie.

no nie wiem, mi się nastolatkowie w sieci kojarzą raczej z osobami słabo ogarniającymi internet, nie umiejącymi się posługiwać google, nie znającymi podstawowych zasad, którym rządzi się internet - za to przesiadującymi długie godziny na jednej wybranej stronie, czy grze online.
http://m.youtube.com/watch?v=9g4IrRlnGLQ
to jest prędzejd obraz typowego młodego internauty.
adrianpl20
no tak, masz rację - przesiadują na wybranej stronie dosyć długo, dlatego o nich mi chodzi, i wiadomo, że łatwiej chyba jest prowadzić stronę z której sam bym korzystał (ze starszymi, oraz "dziadkami", nie bede gadał / czatował). Jednak to, co napisałem, że wyznaczają trendy, to też ich "zasługa", np. apka Snapchat czy Whatsapp.

Dzięki za własną ocenę tych artykułów, danych, wygląda na to, że nie muszę się tym przejmować.

Chciałbym ograniczyć spam, który na fejsie wykańcza wszystkich, tego nie da sie w nieskończoność czytać i czytać dzień w dzień w dodatku nie znajdując nic ciekawego. "Tony" postów dziennie, przeglądanie news feedu do końca i jak zwykle nic ciekawego, tylko cycki, gimby, "smieszne" tekściki itd.... Znajomi np u mnie nic nie wrzucają prawie, może 1 post na cały miesiąc od 130 znajomych... Czy ograniczenie kategorii fanpage'y - do takich publicznych, np. aktor, sportowiec, druzyna sportowa, film, wytwórnia, muzyka, program telewizyjny, ksiazka, sklep, itd... - ma sens? Czy jednak takie fanpage'e i tak będą powstawały - chyba że zrobic opcję zgłaszania i wtedy administracja usuwałaby ?
KR2615
Adrian, Ty chyba nie znasz prawdziwego sensu istnienia fejsbuka. To najwieksza platforma reklamowa/marketingowa sluzaca promowaniu a w koncu sprzedawaniu przeroznych produktow. Te tony smieci ktore cie zalewaja maja ulokowac w twojej swiadomosci pewne rzeczy. Co za tym a moze i przed tym idzie: kasa. Wszystko jest napedzane pieniedzmi i FB bedzie tak funkcjonowal, zeby przynosic zyski. Ludzie beda tam umieszczac te wszystkie smieciowy obrazki do puki nie przestana czuc zapachu swiezej salaty.

Moim zdaniem tworzenie portalu spolecznosciowego pro publico bono ktory bedzie atrakcyjny dla mlodych, nie zalewany smieciami i przystepny dla starszych nie ma z ekonomicznego jak i racjonalnego punktu widzenia zadnego sensu. Jesli nie bedziesz mial kasy dlugo nie pociagniesz.
adrianpl20
Rozumiem, ale akurat spamowanie na okrągło amatorskich fanpejdzy, kasy nie przyniesie, a głównie firmy kupują te sponsorowane posty na FB. Co do kasy, mam kilka innych sposobów na zarobienie, myślę, że przez ograniczenie fanpejdzy nie zbankrutowałbym ;d
krzysztof_kf
Jak byś wyskoczył dziesięć lat temu ze swoim pomysłem to, jeszcze byś miał jakieś szanse. W dzisiejszych czasach bez dużego kapitału, na stworzenie jakiejś sensownej aplikacji internetowej masz szanse mniej niż zero. Wiem to po wielu letniej obserwacji branży internetowej w co warto wchodzić a czego broń borze nie ruszać. Dużo portali społecznościowych które biorą jako swoje główne źródło dochodu reklamy, często upadają jest to w większości stron główne źródło które być nie być musi być. Uwierz mi że pomysł to nie wszystko w przypadku biznesu internetowego jest to większe ryzyko niż otworzyć pobliski warzywniak. Pewnie myślisz dla czego, a dlatego że skrypt który będziesz miał lub komuś go zlecisz będziesz kosztował kilkadziesiąt tysięcy które zmieści się na jednej płycie lub pendrive. Skąd wiesz czy ktoś po stworzeniu aplikacji i włożeniu w niej kilkadziesiąt tysięcy, ktoś zainteresuje od ciebie kupić tą aplikacje choćby za 1/4 ceny. W przypadku wcześniej wspomnianego warzywniaka, budkę lub lokal jak kupisz jest to zdecydowana rzecz którą możesz sprzedać oraz zawartość sklepu w tym przypadku warzywa i owoce. Wnioski sam wyciągnij bo w pojedynkę jedynie co możesz stworzyć to panel logowania itp itd.
com
widzę dalej jesteś nieprzekonany, ulokuj te swoje środki w czymś bardziej sensownym... liczy się innowacyjność a nie to co już było.. bo nikt Ci tego nie "kupi", FB, Google oni wydaja grube miliony, na to aby niwelować konkurencje, a jak się nie udaje to ich kupują, tak było chociażby z YT, którego gdyby Google nie kupiło to by już dawno nie było... Albo ostatnio głośne przejecie WhatApp przez FB, a to co Ty proponujesz nawet nie będzie dla nich zagrożeniem, albo skoro to stany to zaraz się okaże ze naruszasz jakieś patenety ;D
krzysztof_kf
Dodam jeszcze ze swojej strony, jak lokować pieniądze w biznes internetowy. To lepiej w taki co klienta zainteresuje dany produkt i zdecyduje się zakupić za realną gotówkę.
adrianpl20
Z tymi opcjami, które mam na liście, nawet nie ma żadnej opcji (chyba że wygrałbym w Totka) żebym sam wystartował, dlatego myślę o konkursie (teraz jest jakiś, 1mln zł do wygrania) i inwestor, jeżeli nie znajdę takowego to nie wystartuję i trudno, nie stracę nic pieniędzy, jedynie czas na ułożenie tego.
krzysztof_kf
Właśnie szukasz sponsora, a dlaczego swoich pieniędzy nie włożysz w swój pomysł. Myślisz że jak ktoś ma inwestora/sponsora w tym przypadku chodzi o różne serwisy internetowe i społecznościowe to, ładuje taki inwestor swoje prywatne pieniądze. Właśnie że nie, są to w stu procentach pieniądze państwowe z unii europejskiej.
com
jest takie przysłowie czas to pieniądz wink.gif A nikt w niepewny biznes przecież Ci nie zainwestuje... to może zrób tak napisz do Marka i sprzedaj mu swojego kota w worku może go Twój pomysł zainteresuje, a tak poważnie jeszcze raz powiem daj sobie spokój, bo samo utrzymanie serwerów wymagało by spania na pieniądzach nie wspominając o innych wydatkach wink.gif
adrianpl20
Dlatego, że nie mam chociaż tego miliona zł. Wyżej wspomniałem o VOD (Wideo na życzenie). Jeżeli miałbym to zgodnie z planem otworzyć, to na takie filmy potrzebowałbym od startu kilkudziesięciu serwerów z wysokiej półki, zespół i reklama w TV.

@com wiem, od tego są te konkursy, żeby przeanalizowali pomysł, jeśli nie będzie opłacalny, to trudno. Całego czasu narazie na to nie poświęcam, uczę się i próbuję pisać powoli inne serwisy. Zrobić biznesplan i wysłać trochę emaili to chyba nie tak wiele, jeżeli nie będzie nikt chciał to niestety.
krzysztof_kf
No właśnie, a model biznesowy pewnie reklamodawcy questionmark.gif. A gdzie przychody od samego startu bo chyba społecznie nie będą współpracować.

Zamiast reklamować się w TV gdzie, za 15 sekund emisji kasują 100 tyś netto. To lepiej zlecić kampanie reklamową w onecie lub wp, może tam zareklamujesz się przez tydzień.
adrianpl20
Tak, reklamodawcy, oraz użytkownicy - płatne niektóre funkcje (drobne) oraz za oglądanie VOD, słuchanie muzyki i streaming.
Myślałem także o platformie z danymi marketingowymi, które firmy mogą sobie zakupić z automatu.
PrinceOfPersia
na facebooku da się ukrywać posty danego użytkownika, (unfollow), da sie tez zagwiazdkować użytkowników (ta opcja nazywa się close friends). Interfejs Facebooka ma dużo ukrytych opcji, nieznanych dopóki się ich nie odkryje samemu, albo nie przeczyta, że istnieją, ale jednak te opcje istnieją i jak sie je odkryje to można bez problemu kontrolować to, co chcemy widzieć na naszej ścianie. Ostatecznoscia też może być opcja unfriend.

Fejsa nie ma co hejtować, skoro argumenty za hejtem (nie da się zlikwidować spamu) są inwalidą.

edit: przynajmniej na mojej ścianie nie mam problemu z niechcianym spamem. Owszem, znajomi spamują (ale mnie to bawi raczej, nie przeszkadza), ale jak widzę jakąś niechcianą strone, to ją odlajkuję slbo wlaczam ukrywanie postow...
gitbejbe
nie czytałem wszystkiego.

"facebook + wiele innych opcji"... Pomysł fajny jak masę innych, ale stańmy twardo na ziemi a nie wiśmy głową w chmurach. Ile masz kasy ? ile masz lat ? pracujesz ? Ile czasu programujesz ? Jakie masz doświadczenie ? Jeśli odpowiesz choć na jedno pytanie bez oczekiwanego rezultatu dla takiego projektu jestes przegrany z miejsca. Zrobisz drugiego facebooka ? Strona zintegrowana co krok z ajaxem, wszystko pod API, pełna kontrola tego co się dzieje i co robi użytkownik, zajebista baza danych, BEZPIECZEŃSTWO, wersja mobilna itd itp i tak w prawie nieskończoność. To tak jakbyś powiedział " zbuduje ferrari + kilka do niego dodatków, mając tylko garaż wynajęty od sąsiada, narzędzia od wujka i części ze złomowiska. Szkoda na Ciebie czasu.
adrianpl20
@PrinceOfPersia, nie wszyscy o tym wiedzą, albo wiedzą i narzekają na ten spam, ale i tak nie zmienia to faktu, że fejs jest nudny, bynajmniej ja się nudzę od długiego czasu, żadnych ciekawych treści nie ma. Ja chciałbym bardziej na zainteresowania nakierować fanpage'e, grupy i wyświetlać wpisy oraz wydarzenia według naszych zainteresowań. Na fejsie może jest sporo fanpage'y ciekawych, których może szukam, ale nie znajdę ich bo musiałbym nazwe znać, albo najlepiej zobaczyć - bo sam nie wiem właściwie co by mnie zainteresowało.
!*!
To może zamiast szukać potwierdzenia swoich działań z zewnątrz, może zaczniesz coś robić?
adrianpl20
@gitbejbe wiem, że nie czytałeś wszystkiego, ale ciut wyżej pisałem, że kasę od inwestorów będę chciał uzyskać. Co do Twoich pytań, mam 19 lat, nie pracuję, ogólnie w programowanie od 4-5 lat sie bawię, ale te pierwsze lata to takie języki specjalnie pod gry tak jak PAWN w SA:MP (San Andres Multiplayer) i troszkę C++. Doświadczenia nie mam, 3 strony odpalone - nie wypaliły, brak kasy głównie... Sam raczej nie będę probował tego napisać, jeżeli nie dogadam się w sprawie VOD to nie mam co w ogóle tego zaczynać.

@!*! czekam na email odnośnie VOD. Chyba warto popytać przed rozpoczęciem i rozwiać jakieś wątpliwości własne?
!*!
Jeśli Ty jako pomysłodawca masz wątpliwości to znaczy, że Twój pomysł na serwis jest słaby. Kolejny temat "mam pomysł na... ale". Poszukaj, tematów podobnych było więcej niż postów z ostatniego tygodnia... Żaden nie wypalił, nawet nie pokazał się w dziale oceny czy gotowe rozwiązania, dlaczego? Ponieważ zamiast zabrać się do roboty, autorzy woleli gdybać i rozwiewać własne wątpliwości.
adrianpl20
Nie mam wątpliwości co do pomysłu na serwis, lecz odnośnie funkcji - w tym wypadku fanpage'y. Złożyć biznesplan albo chociaż jakiś opis tego i wysłać trochę emaili chyba nic nie kosztuje.
!*!
Cytat(adrianpl20 @ 26.02.2014, 09:07:07 ) *
Nie mam wątpliwości co do pomysłu na serwis, lecz odnośnie funkcji - w tym wypadku fanpage'y.

Czyli na jedno wyszło.
Cytat(adrianpl20 @ 26.02.2014, 09:07:07 ) *
Złożyć biznesplan albo chociaż jakiś opis tego i wysłać trochę emaili chyba nic nie kosztuje.

Tak, wysłanie email jest darmowe, co do BP... W wieku 19lat masz wiedzę jak pisać BP dla tak rozbudowanych serwisów? Zresztą, nie ważne czy pisałeś to na kolanie czy razem z całą rodziną w wordzie, sęk w tym, że to musi się trzymać bardziej kupy niż cały ten wątek...

Nie rozumiem dlaczego autorzy tego typu pomysłów zawsze zabierają się od dupy strony w kwestii realizacji.
usb2.0
zalozmy ze masz juz spotkanie z powaznym inwestorem w cztery oczy,
co mu powiesz?
daj mi hajs bo chce fb plus kilka innych funkcji, vod i grupy wszystkie grupy wiekowe byly zadowolone?

chocbys ubral to w najlepsze mozliwe slowa, to gosc dopije kawe i wyjdzie
adrianpl20
Ważne że nie ucieknie od razu wink.gif Przecież nie wszystko napisałem tutaj, VOD to 1 sekcja, ja mam kilka dużych sekcji + wiele funkcji w każdej, tu nie ma się co rozpisywać.
markuz
Działaj i próbuj smile.gif Samym myśleniem nie osiągniesz sukcesu chociaż dobry plan to podstawa. Jak nie wypali - będziesz miał większe doświadczenie i przy następnym projekcie będziesz wiedział co i jak. Porażki to szczeble sukcesu wink.gif
pyro
Cytat(adrianpl20 @ 26.02.2014, 10:29:41 ) *
Ważne że nie ucieknie od razu wink.gif

No to ambitnie ponad wszystko - "drogi pamiętniczku, dzisiaj inwestor uciekł nieco później niż pozostałych 100". Miarą sukcesu jest punkt odniesienia, to fakt biggrin.gif

Spójrz na to czysto obiektywnie:
- Pomysł nieoryginalny, nie wart inwestowania - jak mówią to wszyscy (w tym o wiele bardziej doświadczeni). Nie znaczy, że jest to jeszcze w 100% prawdą, ale jest to zdecydowanie znak, że trzeba się poważnie zastanowić.
- Nie posiadasz właściwie żadnych umiejętności - w innym temacie już męczysz się parę dni z tak podstawową rzeczą jak generowanie widoku. Jak na "kilka lat zabawy z programowaniem" cieniutko.
- Nie posiadasz funduszy, środków - chcesz zupełnie polegać na kimś, kogo nie będzie ze względu chociażby na w/w

Podsumowując: Nie masz finansów ani środków, nie masz umiejętności, za to masz pomysł, który jest po prostu słaby. Posłuchaj realisty - kogoś, kto nie chce demotywować ani zaszkodzić, tylko po prostu sprowadzić na ziemię. Zamiast stracić kupę czasu może zdołasz wymyśleć coś lepszego. Rozwinęła się dyskusja, ale chyba nikt nie powiedział wprost, że Twój pomysł razem z rozważaniami są na ten moment delikatnie mówiąc.... absurdalne.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.