Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zend Framework już jest!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
ARJ
@athabus no właśnie czy zmienią jeszcze API czy nie, o to jest pytanie. w ACL zmiany były i to duże w porównaniu do wersji 0.2.0. aktualnie uczę się tego frameworka i próbuję sobie napisać "prostą stronkę", między innymi będzie tam logowanie. nie jest to żaden wielki projekt i zamierzam użyć tego co jest na tą chwilę. jak się coś zmieni, no to cóż, będą przeróbki.

ale mam pytanie do znających ZF:
jak zrobić jeżeli user w adresie wpisze nie istniejący kontroler, żeby był przenoszony do domyślnego kontrolera? bo w tej chwili wywala exception.
Sabistik
Cytat
jak zrobić jeżeli user w adresie wpisze nie istniejący kontroler, żeby był przenoszony do domyślnego kontrolera? bo w tej chwili wywala exception.

Odpowiada za to metoda noRouteAction() Możesz sobie w niej zrobić jakiś np: $this->_redirect('/');
ARJ
Cytat(Sabistik @ 19.12.2006, 15:55:27 ) *
Odpowiada za to metoda noRouteAction() Możesz sobie w niej zrobić jakiś np: $this->_redirect('/');

noRouteAction() odpowiadała w kontrolerze jeżeli nie było takiej akcji. ale jeżeli nie było kontrolera używałem __call(). jednak w nowej wersji ZF noRouteAction zostało usunięte i __call przejęło jego rolę. jeżeli użyję akcję której niema zostaję przekierowany na domyślną. jednak jeżeli niema kontrolera zostaje wyrzucony exception, a też chciałbym żeby w takim przypadku user był przekierowany do pewnego kontrolera.
athabus
A ja mam taki dziwny problem bo gdy użyję w urlu kontrolera/akcji , która nie występuje to się nie dzieje nic...
Po prostu mam czysty ekran... Nie wiem, może coś źle z manuala zrozumiałem, ale w index.php stosuje coś takiego

1. <?php
  2. error_reporting(E_ALL|E_STRICT);
  3. date_default_timezone_set('Europe/London');
  4. set_include_path('.' . PATH_SEPARATOR . './../zf06/library/'. PATH_SEPARATOR . './application/models'. get_include_path());
  5. include "Zend.php";
  6. function __autoload($class)
  7. {
  8. Zend::loadClass($class);
  9. }
  10.  
  11. $router=new Zend_Controller_RewriteRouter();
  12. $controller=Zend_Controller_Front::getInstance();
  13. $controller->setControllerDirectory('./application/controllers');
  14. $controller->setRouter($router);
  15. $controller->setBaseUrl('/~marcin/testSite');
  16. $response=$controller->dispatch();
  17. ?>

Kurcze nawet warningiem nie zarzuci sad.gif

Czy ja coś mam nie tak tutaj? Dodam, że tak poza tym wszystko działa ok - czyli kontrolery i akcje się uruchamiają poprawnie.
ARJ
dorzuć przed dispatch()
  1. <?php
  2. $controller->throwExceptions(true);
  3. ?>
athabus
Dzięki, właśnie o to chodziło.
MichalGacki
Cytat
-> kolega widzi funkcje join() ?

Faktycznie, nie przyjrzałem się smile.gif
Cytat
-> kolega wie cos nt programowania obiektowego i programowania wiekszych aplikacji badz ich szkieletow ?

Jakbym nie wiedział "coś" to bym się nie wypowiadał - chyba logiczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.