Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W piątą rocznicę tragedii
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
Denver
Wielu z Was na pewno słyszało o zwolennikach wersji, iż za zamachami z 11 września nie stoi Zło Świata, czyli Osama Bin Laden, ale sam rząd USA. Rzekoma kłamliwa polityka wielkich mocarstw (nie tylko Stanów) odnosi się zresztą nie tylko do tragedii, która wydarzyła się pięć lat temu, ale także do takich wydarzeń, jak lądowanie na Księżycu, które - wg niektórych - nie miało miejsca, czy też zamachy na metro w Londynie, za którymi stać miałby angielski rząd.

Istnieje wiele stron poświęconych wszelkim teoriom spiskowym. W sieci krąży też wiele filmów, które argumentują dane kwestie w sposób bardziej lub mniej przekonujący, a najwięcej z nich dotyczy chyba World Trade Center. Osobiście obejrzałem kilka z nich, dziś do mojej kolekcji doszedł dość spory Loose Change (dostępny na Google Video).

Ciekaw jestem Waszych opinii na tematy, które tu poruszyłem. Postanowiłem zacząć dyskusję, choć obawiam się dość mocnej wymiany zdań zarówno zwolenników, jak i przeciwników jednej i drugiej strony.
NuLL
Odnosze wrazenie ze pomyliles forum blink.gif

Swoja droga odpowiedz jest jedna - prawdy nigdy sie nie dowiemy.
acztery
a ja mysle ze wersja jest taka jak ja przedstawia rzad USA. chodz bylo to na reke bo mogi uderzyc na IRAK ( walka o ropę )

Ps zobacz film o ataku na pentagon ... w tym samym czasie 4 samoloty mialy spowodowac tragedie ale udalo to sie tylko 3. czwarty rozbil sie... przykre.

ARABY DO PIACHU
Denver
Cytat(NuLL @ 11.09.2006, 22:23:19 ) *
Odnosze wrazenie ze pomyliles forum blink.gif

Nie, nie pomyliłem. Z ciekawości chciałbym po prostu znać zdanie tych, których na co dzień czytam i z którymi rozmawiam.
siemakuba
Cytat
ARABY DO PIACHU
Blahh..
Pomyliłeś się. Jeżeli już chcesz, niech to będą terroryści. Chociaż to naród o dziwnych dla nas poglądach, szczególnie w kwestii wiary, nie każdy z nich jest taki sam. Wyobraź sobie na chwilę, że masz na głowie turban, a w głowie Allaha, co wtedy powiesz? "Innowiercy do piachu!"? I już jesteś taki sam jak oni.

Żeby jasne było, nie staję po żadnej stronie, ale trzeba pamiętać, że nasza kultura jest dla nich tak samo dziwn a jak ich kultura dla nas.

pozdr.

sorki jeśli offtopowo trochę.
kszychu
@acztery: Wypisując takie głupoty nie różnisz się niczym od tych fanatycznych terrorystów.
Czy po wydarzeniach w szkole w Biesłanie krzyczałeś "czeczeńcy do piachu"? A po zamachach w Irlandii Pólnocnej "irlandczycy do piachu"?
Powstrzymaj się od takich komentarzy, bo przez takie postawy rodzi się nienawiść, przez którą 11 września pięć lat temu zginęło ponad 3000 niewinnych ludzi.
nasty
Adnoszonc sie do wypowiedzi aczetery, chcialbym napisac o tym problemie troche:

Ataki "terrorystow" islamskich byly glownie na USA, UK i izrael, a czemu nie bylo atakow na kanade, niemcy czy inne duze kraje swiata?
Otoz to wszystko jest zalezne od politki zagranicznej tych panstw, np. USA od kiedy weszlo do iraku zabio tam 1.5 miliona osob (posrednio czy bez)
a czy to nie jest terroryzm? oni to nazywaja walka z terroryzmem! bardzo szlachetna walka! atakuje iraq, zabija i bombarduje caly kraj, kradnie rope a to wszystko w imie wolnosci, czo ktos o nia prosil szanowana USA? bylo mowione ze u iraqu jest bron atomowa, i co ? nic. ze saddam husein zly, a fidel castro, przeciez blizej on jest. Chcialbym tez zwrocic uwage na jedna zecz, na poczatku wojny z irakiem bylo modne porywac obcokrajowcow, ale czego porywace zadali?
nie kasy, nie azelu, tylko zeby kraj porwanego sie wyniusl z ich kraju, maja do tego prawo! a jeszcze sa nazywani terrorystami. Postawcie sie na ich miejscu, ruscy wchodza do polski w imie obrony was przed dyktatura kaczorow winksmiley.jpg, no i bombarduja, zabijaja kradna surowce, i dotego kazdego kto walczy w imie ojczyzny nazywaja terrorysta, czy to by bylo sprawiedliwe? nie sadze!

A np. izrael, jak byl masowy mord w polestynie (jenin 2002r ok 200+ zamordowanych), to cichutko, i nikt o tym nic nie mowil, ale jak ktos komu zabili matke czy cala rodzine sie wysadzi z desperacji, i zemsty to to juz jest terrorysta, i wszedzie sie o tym trabi!

Codziennie zydy (izrael) zbija ok 10 palestynczykow, i nikt otym nic nie mowi bo to sa terrorysci, a zydy to nadal robia afere straszna z tego jak to oni byli gnebieni i zabijani, odbywaja sie uroczystosci itd, z powodu mordow na nich jakies 60 lat letmu gdzie zabili 60 osob ?!

Ja osobiscie nie popieram ataki z 9/11 ale nic sie nie dzieje bez przyczyny, obywatele tych krajow nie sa tak dobrze uzborjeni czy woposazeni jak USA, UK czu izrael to wywslaja inne sposoby na niszczenie wroga, a ze zabijaja niewinnych ludzi tojest zle, ale w ich krajach niewinni ludzie tez sa zabijani przez okupantow i to na wieksza skale.

Pozdrawiam

ps.
i jeszcze to :
Cytat
a w głowie Allaha

Po arabsku allah znaczy doslownie bog, to to samo jakby mowic ze amerykanie maja w glowie god-a winksmiley.jpg
acztery
wiara ich nie usprawieliwia to co zrobili bylo karygodne i usa zrobilo bardzo dobrze atakuja usa. powinni uderzyc z wieksza sila a unia , nato itp powinny dac 100% poparcie.

@kszychu nie kupie kazdemu video i podziekuje ... jasne ze mam takie zdanie . atakuja na szkole pelna dzieci trzeba miec naj..... w glowie czeczency powinni ponies konsekwencje no ale tak sie nie stalo.

@nasty ale dales riposte, wydaje mi sie ze ona nie ma nic do 11 wrzesnia..

a jak by " araby " uderzyli bronią jądrową w usa albo w polse bo przeciez polacy sa duzym sojusznikiem usa. tez mielibyscie takie zdanie...

religia jednym ale masowe morderstwa drugim za takie cos powinno sie zabijać ( moze to nie humanitarne) no ale co zrobić.

mozna tutaj wymieniac sie pogladami caly dzien... ale nie mozna kogos usprawiedliwiac za takie cos religia glupota...
nasty
Cytat
wydaje mi sie ze ona nie ma nic do 11 wrzesnia..

To przeczytaj jeszcze raz uwaznie, a zrozumiesz...
kszychu
Cytat(acztery @ 12.09.2006, 13:39:39 ) *
a jak by " araby " uderzyli bronią jądrową w usa albo w polse bo przeciez polacy sa duzym sojusznikiem usa. tez mielibyscie takie zdanie...

Przestań opowiadać głupoty! Żaden z krajów arabskich nie ma i nie miał broni jądrowej. To wymysł USA, by móc bezkarnie napaść na Irak.

A w temacie 11 września; oglądałem ostatnio materiały, które zasiały w mojej głowie ziarno niepewności: czy to na pewno byli terroryści. KIlka argumentów, które mnie przekonały:
- skrzydło boinga tnie ścianę wierzowca jak papier, by za chwilę zatrzymać CAŁY samolot rozpędzony do ponad 800km/h na odległości kilkunastu metrów. Co go zatrzymało, ścianki działowe? Jeśli ktoś nie widział konstrukcji wierz WTC to polecam znaleźć sobie w internecie.
- samoloty prowadzili nie zawodowi piloci a amatorzy po kursie pilotarzu a mimo wszystko trafili w cel z niemalzegarmistrzowską precyzją (zwłaszcza jeśli chodzi o budeynek Pentagonu, który specjalnie jest niski, by trudno było w niego trafić). Zawodowi piloci potrzebuje radiowego naprowadzania by wylądować na pasie, który jest dużo szerszy niż ściana WTC. Celując w wierzę nie mogli oni korzystać ani z autopilota ani z naprowadzania a mimo wszystko trafili niczym Robin Hood, dwa razy bez pudła.
- średnica otworu wybitego w Pentagonie jest mniejsza niż rozmiar samolotu, który to ten otwór wybił

Jest wiele innych niejasności. Zainteresowanym polcam poszukać informacji.
Po obejrzeniu tego wszystkiego, wydarzenia z 11 września nie są już tak bardzo jednoznaczne.
mike
Cytat(kszychu @ 12.09.2006, 14:06:25 ) *
- średnica otworu wybitego w Pentagonie jest mniejsza niż rozmiar samolotu, który to ten otwór wybił

Mało tego, na żadnych zdjęciach, w żadnych materiałach nie znajdziesz nigdzie szczątków samolotu. To już jest dużo dziwniejsze.

~nasty_psycho nazwa państwa to Izrael a jego mieszkańcy to Żydzi.
Zapamietaj sobie bo za każde uchybienie od tego będe Cię karał.
Nie pierwszy raz wypowiadasz się z pogardą o innych nacjach.

~acztery nie "araby" tylko Arabi. Plus ta sama uwaga co do ~nasty_psycho
nasty
Cytat
~nasty_psycho nazwa państwa to Izrael a jego mieszkańcy to Żydzi.
Zapamietaj sobie bo za każde uchybienie od tego będe Cię karał.
Nie pierwszy raz wypowiadasz się z pogardą o innych nacjach.

tym razem to napraw2de myslamem ze liczba mnogo od Zyd to zydny, a nie mowilem z pogarda smile.gif, a Izrael, czemu sie nie przyczepiloes iraq ze jest z malej litery, czy palestyna sad.gif
acztery
skad wiesz ze to byli amatorzy a moze to byli wyszkoleni piloci samobójcy ... wiesz kazdy ma swoje zdanie i my " zwykli " ludzie sie nie dowiemy jak bylo naprawde. a to ze panstwa arabskie nie maja broni atomowej to nie prawa.

USA teraz chce atakowa IRAN czy teraz tez upozoruja atak na usa i zwalą wine na iran by miec poparcie władz.

mysle ze usa nie moglo tego zaplanować. bo to głupota. miljardowe straty pieniedzne i ofiary, samo zablokowanie przestrzeniu powetrzenej nad usa kosztowalo kilka miliardów to tylko % z wszystkich start wiec mysle ze usa nie mialo by nic w tym ze upozorowalo ataki. chyba ze chodz o " dominacje nad swiatem "

"Mało tego, na żadnych zdjęciach, w żadnych materiałach nie znajdziesz nigdzie szczątków samolotu. To już jest dużo dziwniejsze.
" moze pod wplywem ciepla sie rozpłynelo nie wiem nie znam ale dziwne racja. ale zdania nie zmienie
shpyo
Całkiem niedawno światło dzienne ujrzały zdjęcia robione kamerą przemysłową. To nie był samolot, lecz rakiera.
Fuzja
Tak offtopic, to wspomnę, że byłem w 2001 od 20 czerwca do 6 września w nowym jorku i chicago winksmiley.jpg
a i moja ciocia pracowała na manhattanie ale miała przez 2 tygodnie wtedy wolne winksmiley.jpg
Denver
@mike_mech
Nie Arabi, tylko Arabowie... Jak kogoś poprawiasz, to bądź pewien, że również masz rację.

Wszelkich niewyjaśnionych spraw jest wiele, Pentagon i tajemniczy wybuch to jedna z tych spraw, lecz chyba najbardziej szokująca po obejrzeniu wszelkich analiz miejsca rzekomego uderzenia samolotu. Ja osobiście nie uwierzę, że ogromny samolot nie zrobił żadnego śladu na trawie (czyli teoretycznie wbił się idealnie w ścianę budynku) i wyparował, a na miejscu tragedii nie pozostały prawie żadne szczątki Boeinga. Wystarczy obejrzeć zdjęcia czy krótkie filmy z innych katastrof lotniczych by przekonać się, że nawet przy ogromnych uderzeniach samolotów spadających z kilku(nastu) kilometrów da się przecież zidentyfikować niektóre ciała ofiar, wokół miejsca katastrofy leży mnóstwo szczątków rozbitej maszyny, no i prawie zawsze da się odczytać czarne skrzynki. W rzekomych wypadkach samolotów 5 lat temu żadna czarna skrzynka nie przetrwała, nie widać też nigdzie żadnych szczątków samolotów, brak ciał ofiar. Jednym słowem: coś tu śmierdzi.

Nie wiem, kto tak naprawdę stoi za zamachami. Prawdopodobne wydaje się jednak, że adminsitracja amerykańska chciała usilnie znaleźć bezpośredni pretekst do wojny ba Bliskim Wshodzie - innego wytłumaczenia znaleźć nie mogę.
shpyo
Cytat(Denver @ 12.09.2006, 14:27:10 ) *
Nie wiem, kto tak naprawdę stoi za zamachami. Prawdopodobne wydaje się jednak, że adminsitracja amerykańska chciała usilnie znaleźć bezpośredni pretekst do wojny ba Bliskim Wshodzie - innego wytłumaczenia znaleźć nie mogę.

USA, a poszło przecież o ropę.
acztery
a tam rakiety, gra świateł, może kamera nawalało , duzo pyłu, inne zjawiska optyczne. a to ze nie ma cial moze dlate ze w tak duzej temperaturze popstu sie wszystko stopilo. i dont know
Master Miko
Moim zdaniem nikt z nas za bardzo nie ma prawa wypowiadać się na ten temat będąc w 100% pewnym swojego zdania. NIKT z nas nie zna prawdziwych faktów. Nikt nie wie co dzieje się za kurtyną dyplomacji i nikt nie wie co tak naprawdę ustalają politycy.
@acztery... same dziwne rzeczy tworzysz :|
Gra świateł kamera "nawalało"?questionmark.gifquestionmark.gif
Arabowie to nomalni ludzie, tylko że niektórzy są "bardziej rozłoszczeni sytuacją" - to tak jak Polskę kojarzyć tylko z LPR i bojówkami młodzieży wszechpolskiej.
PS. Co do pentagonu muszę się jednak zgodzić, że to była rakieta. Widać to bardzo dobrze na zdjęciach z kamery i nikt mi nie wmówi, że był to samolot.
Turgon
Nasty odpuść sobie.

Widzę, że nic nie wspominasz o ruskich, którzy potrafią nieźle nabroić np. prawdopodobnie oni podpuszczali Husaina, żeby się nie poddał, a papież go zachęcał. Sorry, ale większość zachowuje się czasem głupio... Kązdy wie, że nie należy zadzierać z Ameryką. Wracając do rosji. czym strzelali ci w Libanie ? Ruskimi rakietami. Czyjej produkcji bronią walczyli irakijczyjcy ? Ruskiej. Sorry, ale naprawdę...
acztery
nie widzialem tych zdjęć z pentagonu mówiąć szczerze przyznaje racje wyglada to na rakiete. bo samobójcy chyba nie zjedli samolotu.

Ale co do WTC nie wiem naprawde ciezko ocenic ale pewnie chodzilo o ropę i o aprobatę innych krajów dotyczącą ataku na bliski wschód... z tą grą świateł to takie male szukanie rozwiazania.. biore wszystko pod uwage
nasty
Cytat
Nasty odpuść sobie.

Widzę, że nic nie wspominasz o ruskich, którzy potrafią nieźle nabroić np. prawdopodobnie oni podpuszczali Husaina, żeby się nie poddał, a papież go zachęcał. Sorry, ale większość zachowuje się czasem głupio... Kązdy wie, że nie należy zadzierać z Ameryką. Wracając do rosji. czym strzelali ci w Libanie ? Ruskimi rakietami. Czyjej produkcji bronią walczyli irakijczyjcy ? Ruskiej. Sorry, ale naprawdę...

Oj turgon, cos u Ciebie nie za bardzo ze sprytem tongue.gif jak sie nie zorientowales ze to byl przyklad biggrin.gif
Vertical
Rząd miałby zniszczyć wtc? Teoria o księżycu wydaje mi się nawet korzystna dla rządu, ale z tym wtc to żeście dowalili... Może wymienię parę przyczyn, dlaczego nie miałoby to sensu?
-Rząd ma większe sprawy na głowie niż niszczenie symboli swojego kraju.
-Uprzątnięcie takiego czegoś kosztuje
-...zbudowanie też kosztowało
Może jeszcze pojawi się teoria, że to czerwony kapturek zjadł babcię? :/

--EDIT--

Cytat
chodz bylo to na reke bo mogi uderzyc na IRAK ( walka o ropę )

Wojnę o ropę można rozpocząć też pod innym pretekstem, np. pod takim, że szukają u Husajna bomb biologicznych
nasty
Zeby iec dobry pretekst z "walka z terroryzmem" i okupacji iraku?, przez z ropy iraku to im sie zwruci w minej niz 6 miesiecy...
spenalzo
Cytat(Vertical @ 12.09.2006, 18:54:43 ) *
Rząd miałby zniszczyć wtc? Teoria o księżycu wydaje mi się nawet korzystna dla rządu, ale z tym wtc to żeście dowalili... Może wymienię parę przyczyn, dlaczego nie miałoby to sensu?
-Rząd ma większe sprawy na głowie niż niszczenie symboli swojego kraju.
-Uprzątnięcie takiego czegoś kosztuje
-...zbudowanie też kosztowało
Może jeszcze pojawi się teoria, że to czerwony kapturek zjadł babcię? :/

A gdzie najważniejsza powód? Czyli 3000 ofiar w ludziach?

Jednak o ile historia o spisku w przypadku WTC to jest WIELKA bzdura (a niby co za samoloty wleciały w wieże? papierowe?) to w przypadku pentagonu zgodze sie ze coś śmierdzi. Samolot o rozpiętości skrzydeł pewnie ponad 50m, lecacy z predkością jakichś 700km/h nie zostawia dziury o średnicy 10m.... No chyba, że to model transforemrsów i sie skrzydła składajaą same winksmiley.jpg
acztery
to ze rakieta uderzyla w pentagon ok ... ale czy usa maczalo w tym palce... wątpie. to samo wtc. bez sens...

a co do cial i samolotu moze mowa nam troszke mniej nic chcieli bysmy wiedziec a wszystko zostalo posprzatane przez wojsko..
Turgon
Co do pentagonu zgodzę się, że to rakieta. Na przemysłówce dokładnie to widać. A ty Nasty co do mnie masz ? Jesteś islamskim fanatykiem z Turcji?
I nie próbuj mi wciskać kitu, że nie znam Turcji. Byłem tam i uważam wielu za bardzo miłych ludzi, ale trzeba rozróżnić też fanatyków religijnych. Właśnie Ci ludzie co atakowli WTC, to byli fanatycy. Gotowi zginąć za to co powiedzą im ich przywódcy...
nasty
Cytat
Jesteś islamskim fanatykiem z Turcji? [...] Byłem tam i uważam wielu za bardzo miłych ludzi
po pierwsze Jak chcesz sie pochwalic ze tam byles to nie musisz tak owijac w bawelne biggrin.gif, a po drugie to ja nie jestem z turcji, i nie jestem islamskim fanatykiem
a do ciebie nic nie mam, tylko zauwazylem ze zle zrozumiales to co napisalem
Turgon
Zrozumiałem dobrze, ale ja mam inne zdanie. I nie mam zamiaru się chwalić. Tą podróż odbyłem ponad rok temu.
acztery
turgon i nasty przez takich jak wy wycbuchaja wojny... hehe. uspij w sobie agresje i gleboko oddychaj/cie
Sabistik
Usmialem sie czytajac caly ten watek winksmiley.jpg
Cytat
Co do pentagonu zgodzę się, że to rakieta. Na przemysłówce dokładnie to widać.

Tak Baaardzo dokladnie zwlaszcza ze wyrabia 1 klatke/s. Napewno zarejestruje cos co leci ~700km/h
spenalzo
Cytat(Sabistik @ 12.09.2006, 20:36:04 ) *
Tak Baaardzo dokladnie zwlaszcza ze wyrabia 1 klatke/s. Napewno zarejestruje cos co leci ~700km/h

Ja to wiem, ze tam nie ma 100fps aaale... skoro nagrywa przpuścmy jedną klatkę na sekundę, to gdzie jest samolot? Przecież w ciągu 1 czy nawet 2 sekund nie wleciał i nie ZNIKNĄŁ całkiem... Oczywiście patrząc jak przejeżdza samochód na poniższym filmuku można założyć że przeleciał w momencie jak kamera nie nagrywala.... Ale jeżeli to był samolot to albo nadleciał IDEALNIE pod kątem, że nie zahaczył o ziemię ale trafił centralnie od frontu w stosunkowo niewysoki bbudynek albo spadł pionowo. Tylko jakoś mi sie nie chce wierzyć, że piloci szkoleni na awionetkach potrafiliby sterować tak dużym samolotem z taką dokładnością...

Linki:
-> http://www.youtube.com/v/1HCSnuwIwB0
a tutaj dane boeinga 757 który uderzył w Pentagon...
-> http://img163.imageshack.us/img163/1120/757infomy7.jpg

IŻeby nie było - nie jestem zwolennikiem żadnych teorii spiskowych, ale tutaj wyraźnie coś nie gra...
Diwi
Nawet nie chodzi o to że na przemysłówce możemy tego nie zauważyć (chociaż ja to dobrze widze) ale samoloty zostawiają wraki. A w pentagonie co zostało ? NIC, David Copperfield czy co ?

Pozdrawiam
My4tic
Ehh... ludzie zawsze wymyślali różne teorie spiskowe i pewnie dalej będą to robić. Idziesz na egzamin, dostajesz maks, każdy sie pyta z czego ściągałeś... Myślicie, że ktokolwiek przy zdrowym umyśle zabiłby 3 000 niewinnych osób? Czy G.W. Bush wygląda na chorego? Wszystkie zbrodnie wychodzą prędzej czy później na jaw i czegoś takiego nie dałoby się ukryć. Myślicie, że chciałby być osądzony i uznany za zbrodniarza? Czy chciałby, żeby przyszłe pokolenia uważały go za mordercę? Nie mówiąc już o reakcji całego świata na takie informacje... Jak wyglądałaby polityka zag. USA? W imię czego? Ropy naftowej? Co dla przeciętnego polityka zasiadającego w rządzie przyniesie wojna 'o ropę? Nie mogę sobie też wyobrazić reakcji tak patriotycznego narodu jakim są amerykanie na informacje, że 3000 ich rodaków zginęło za rope naftową i to z ręki rządu...
kszychu
Cytat(spenalzo @ 12.09.2006, 18:59:56 ) *
Jednak o ile historia o spisku w przypadku WTC to jest WIELKA bzdura (a niby co za samoloty wleciały w wieże? papierowe?)

Pamiętam, że rozmawialiśmy wówczas w pracy z kumplami i jedną z myśli było, że jeżeli to się zawali, to zmiecie pół Manhattanu. O dziwo, wierze zawaliły się w taki sposób, że spece od rozbiórki nie zrobiliby tego lepiej. Oficjalne wytłumaczenie wówczas było takie, że jedno piętro spadło na kolejne, które nie wytrzymało takiego ciężaru, urwało się i spadło na to niżej. I tak aż do spodu. Zadziwiające, że to pierwsze piętro nie zawaliło się od razu mając tysiące ton przeciążenia (w końcu wylądował na nim Boeing). Nie jest to zastanawiające?
mike
To akurat ~kszychu nie jest zastanawiające.
Wszystkie drapacze chmur sa budowane w taki sposób aby zawalały się pionowo. Dzieje się tak z oczywistych wzglądów, przy wypadkach zabierałyby ze sobą połowe okolicy.

W aktualnym Newsweek'u jest ciekawy dodatek o wydarzeniach z 11.09, piszą i pokazują (bo jest płytka DVD) o tym.
kszychu
Mike, ja się zastanawiam, dlaczego piętra nie zaczęły się urywać od razu, miały przecież tysiące ton żelastwa, które z jakiegoś powodu potrafiły utrzymać.
My4tic
Cytat(kszychu @ 13.09.2006, 09:20:47 ) *
Mike, ja się zastanawiam, dlaczego piętra nie zaczęły się urywać od razu, miały przecież tysiące ton żelastwa, które z jakiegoś powodu potrafiły utrzymać.

...a spróbuj wygiąc pręt zbrojeniowy w temperaturze 30 C i w temp. 200 C
...poza tym bez przesady z tymi tysiącami ton smile.gif w końcu to samolot :-) Boeing 737 waży 38.000 kg.

...wracając jeszcze do kamer przemysłowych... Boeing w locie robi 850 km/h (236 m/sek) smile.gif
mike
Oglądąłem kiedyś bardzo obszerny reportaż na ten temat.
Okazuje się że WTC zostało tak zaprojektowane aby wytrzymać przeciążenia oraz temperaturę jaka wytworzyła się podczas tragedii (było to ok 2tys. stopni Celcjusza). Oczywiście nikt nawet nie przypuszczał że warunki takie mogą być spowodowane uderzeniem samolotu pasażerskiego ale jednak pomyślano o takich zabezpieczeniach. Symulowano nawet komputerowo uderzenia awionetkami, ale pasżerkich nie uwzględniono.

Pada teraz pytanie: Skoro tak, to dlaczego w ogóle wieże się zawaliły?

Otóż i na to pytanie reportaż przynosił odpowiedź.

Przeglądy konstrukcji, które obejmowały także przegląday zabezpieczeń takich jak specjalne materiały, które miały ochraniać stal przed temperaturą zostały spartaczone.
Pokazywali zdjęcia z tych przeglądów i to na co wtedy nikt nie zwrócił uwagi stało się jednym z powodów zawalenia wież, choć może tak wczesnego zawalenia wież (stały ok. godziny). Otóż izloacje i materiały ochronne po prostu poodklejały się od konstrukcji. Dlatego ogień po porostu zeżarł stal.

Tyle pamietam z reportażu.

Dla zwolenników teorii spiskowych dodam: kto wie, kim bym sponsor reportażu biggrin.gif
Turgon
Też to oglądałem mike.
Po za tym patrzcie :

Wyjaśnijcie mi proszę jak to boeing ma tak małą rozpiętość skrzydeł.
Cudi
Gdzie Ty widzisz skrzydła? To co najwyżej kawałek jednego skrzydła. Cofnij film, to zobaczysz, że to białe nad tym kawałkiem jest tam cały czas.

Natomiast, argument, że pilot trafił idealnie w budynek pentagonu, choć nie był zawodowcem, można wytłumaczyć prosto - po prostu tak wyszło. Udało mu się. Zresztą, nikt nie wie ile mógł spędzić przed symulatorem takiego Boeinga, a przeciecież taki soft jest dostępny, można dokupić sprzęt do sterowania i podłączyć do domowego PC-ta. Latać się tak może nie da nauczyć, ale poprawić "celność" na pewno się da.
Turgon
Klatka wcześniej to samo miejsce. Nie ma tego :

klatkę później:
spenalzo
Teorie potwierdzające uderzenie samolotu:
http://www.abovetopsecret.com/pages/911_pe...e_evidence.html

I teoria obalająca:
http://www.asile.org/citoyens/numero13/pen.../erreurs_en.htm

Trudno sie nie zgodzić z częścią opinii z obydwu stron, co powoduje naprawde niezle zamieszanie tongue.gif
Denver
Odnośnie idealnego zburzenia obu wież WTC: sami strażacy mówili przecież o kilku wybuchach w środku wieżowca podczas, gdy on się jeszcze palił. To samo mówił portier WTC, to samo mówili świadkowie.

Kolejna sprawa to wypadek z bodajże '45 roku, kiedy to bombowiec uderzył w Empire State Building - nie zawalił się. Wieże WTC były budowane 30 lat później i OBIE zawaliły się od Boeingów.

Biorąc pod uwagę wszystkie te sprawy - WTC, Pentagon i rzekomy wypadek samochodu gdzieś w Pensylwanii bodajże (o którym pisałem już wcześniej), nie jestem w stanie uwierzyć w oficjalną wersję zamachów. A skoro rząd kłamie, widocznie próbuje coś zataić. Nie jestem w stanie udowodnić, że to wszystko ich umyślna robota, ale coś na pewno jest nie w porządku. W przeciwnym razie nie mieliby się z czego tłumaczyć.
mariuszn3
Denver proszę nie porównuj samolotu typu awionetka do boeing'ów 767.. znajdź zdjęcia z wypadku tego bombowca to zobaczysz o czym mówię.
Ogólnie myślę, że na te tematy to możemy sobie co najwyżej spekulować... co nam się wydaje co nie, bo nikt z nas nie posiada ani takiej wiedzy ami nie ma dostępu do takich materiałów by się wypowiedzieć konkretnie na temat..
Czy wieże faktycznie mogły się zawalić tak jak się zawaliły po takim wypadku czy tylko z pomocą detonacji.. czy w Pentagon uderzył samolot czy co innego.. czy samolot rozbił się w Pensylwanii.. czy po prostu był to jakiś pocisk, który miał imitować rozbicie samolotu..
Takie coś mogłoby rozpatrzeć tylko rzeczowe dochodzenie z udziałem nie zależnych ekspertów a takiego nie było i nic nie wskazuje, że w najbliższym czasie będzie.. i tu jest cały ból.

Nie mniej prawda jest taka, że te wydarzenia bardzo pasowały rządowi USA i wreszcie mogli zacząć robić to co chcieli na świecie i dlatego myślę, że jest duże prawdopodobieństwo, że mieli w tym udział.. a przynajmniej, że nie zależało im na tym by temu zapobiec.. i przydałoby się to cholerne dochodzenie z zewnątrz, bo tak nie wyjdziemy z sieci 'spiskowych teorii'.
Jojo
Dla zwolenników teorii spiskowej mam pytanie:
Skoro twierdzicie że w Pentagon nie uderzył samolot oraz że w Pensylwanii żaden samolot się nie rozbił, to co się stało z ludźmi którzy byli na pokładach samolotów występujących w oficjalnej wersji wydarzeń?
mike
Została dokonana wymiana z kosmitami: ludzie do testów wzamian za koraliki i Whiskey.
kszychu
Cytat(Jojo @ 14.09.2006, 08:31:13 ) *
to co się stało z ludźmi którzy byli na pokładach samolotów występujących w oficjalnej wersji wydarzeń?

Jedno jest pewne: ci ludzie zginęli. W ten czy inny sposób, ale zginęli.
mariuszn3
Jojo oglądałeś 'Loose Change II'? Tam masz podanych sporo faktów wskazujących na to co mogło się z nimi stać.
Turgon
11 września 2001 r. nikt nie mówił o locie 93, który walczył.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.