Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Porównanie ZF VS CI
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
seaquest
Zend również radzi sobie z takimi konstrukcjami.

No ale wydaje mi się, że odchodzimy od tematu...
MMP
Seaquest, athabus stwierdził że sam wykonuje projekt. Dlatego nie moge sobie wyobrazić że nie pamięta nazw metod owych 100 klas. Choć zapewne liczba ta i tak jest przesadzona.
Cysiaczek
@MMP - Uważasz, że zapamiętanie metod stu klas jest normalne? Owszem - jak ktoś coś takiego pamięta, to gratulacje, ale ty chyba masz pamięć fotograficzną, bo pomnóż sobie 100*10 i masz 1000 metod. To teraz poproszę o nazwę metody nr. 2 z klasy nr. 63.
To, że coś tworzysz nie znaczy, że od razu pamiętasz. U mnie większość klas to automaty. Podczas uruchamiania systemu są ładowane i zaczynają pracę, która nic a nic mnie nie obchodzi. Teraz, gdy raz na ruski rok zechcę wprowadzać zmiany w tych klasach, to uważasz, że będę pamiętał wszystkie metody jakimi się komunikują ze sobą? Nie - od tego mam dokumentację.

Pozdrawiam.
athabus
MMP - nawet gdybyś miał rację, że można zapamiętać metody w 100 klasach (a zapewniam cię że nie można) to i tak zauważ, że nawet pisząc w pojedynkę (tak jak np ja) nie używasz tylko i wyłącznie klas napisanych przez siebie. BTW ilu metod, które sam napisałeś używasz codziennie. Jest taka reguła 20:80 która sprawdza się w większości przypadków w życiu. Programistycznie mówiąc można stwierdzić, że 80% efektów uzyskujesz używając 20% metod. Pozostałe 80% metod to w większości tak jak mówi Cysiaczek metody typu "napisz i zapomnij", które może i są ważne, ale używasz ich raz lub dwa w całym projekcie.

@DavY właśnie o coś takiego mi chodziło :-) php Ide 0.7 już się ściąga. Mam nadzieje że bug'ów nie jest aż tak dużo, bo w wersji 0.2.5 już mi wszystko ładnie śmigało :-)
MMP
Cysiaczek, ja nie neguje wartości dokumentacji. Tylko przesadne przywiązanie do podpowiadania składni.
>> Uważasz, że zapamiętanie metod stu klas jest normalne?
A powiedz ile metod z tych stu klas używałbyś w ciele akcji.

Cytat
Kiedyś tak nie robiłem, bo wpisanie pełnej nazwy klasy czy metody (zwłaszcza takiej, której rzadko się używa) bez zmiany kolejności słów czy literówki było trudne.

Korzystam z Eclipse i jak wpisze get to nie pokaże mi się funkcja file_get_contents. Więc to raczej nie pomoże Ci jeśli zapomnisz kolejności słów.

--- Przed chwilą nie było odpowiedzi athabusa, i choć moja odpowiedź powyżej wystarczy by Ci odpowiedzieć to ....
>> nie używasz tylko i wyłącznie klas napisanych przez siebie
Nie znasz mnie, 99% klas wychodzi z mojego palca. Jeżeli klasa ma mieć tematyke której jeszcze nie poznałem np. IMAP to wtedy biore czyjąś klase i używam jej w jednym w projekcie. W drugiej używam już własnej.
NuLL
Cytat
Tylko przesadne przywiązanie do podpowiadania składni.

Widac ze nie miales spotkania z zadnym wiekszym projektem smile.gif Ja bez czegos takiego nie potrafie pisac. Pisanie bez podpowiedzi jest dla hardkorowcow co mysla ze sa lepsi bo korzystaja z jakiegos lightowego edytora ktory nie umie podpowiadac.
Cytat
A powiedz ile metod z tych stu klas używałbyś w ciele akcji.
A ty mi odpowiedz z ilu z nich korzystal bys w ciele APLIKACJI ?
Cytat
Korzystam z Eclipse i jak wpisze get to nie pokaże mi się funkcja file_get_contents. Więc to raczej nie pomoże Ci jeśli zapomnisz kolejności słów.

Ctrl + Spacja - w Zendzie automatycznie

U mnie 90% klas jest mojego autorstwa - co z tego - skoro jest ich dosc duzo i mi sie nie chce pamietac, po nie mam czasu na uczenie sie na pamiec wszystkich klasa ktorej uzywalem 2-3 projekty do tylu.

BTW. Podpowiadanie i znajomosc phpDoca to poza debuggowaniem NAJWAZNIEJSZY feature dobrego edytora.

CI RuLeZ
  1. <?php
  2. function _display($output = '')
  3. {
  4. // Note: We use globals because we can't use $CI =& get_instance()
  5. // since this function is sometimes called by the caching mechanism,
  6. // which happens before the CI super object is available.
  7. global $BM, $CFG;
  8. ?>

Framework z globalami - to ja podziekuje winksmiley.jpg

---------------
Cytat
zdaje się 0.7
Siodemka to numer milestona w rozwoju phpIde winksmiley.jpg
seaquest
No nie przeglądałem kodu CI. Ale skoro tak, to ja życzę powodzenia osobom, które go używają.
Cysiaczek
Yhhhh O.o... globale? Oj nie, proszę. To właśnie efekt złego zaprojektowania aplikacji. Gdy trzeba coś dodać, to wrzuca się globala i działa... Osobiście mam obiekcje przed każdym singletonem, który wprowadzam i myślę, jak się go pozbyć. Framework, który dopuszcza globale jest ZŁEM angrysmiley.gif

Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.