Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] sprawdzanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
minolone
Witam.
mam do was prosbe poniewaz mam formularz i robie walidacje ale stanalem na sprawdzaniu numeru telefonu mam oto taki kod
  1. <?php
  2. if(!ereg ('^[0-9]{4}-[0-9]{3}-[0-9]{3}$ or ^[0-9]{3}-[0-9]{3}-[0-9]{2}-[0-9]{2}$', $phone)) $err = '
  3. podaj numer telefonu kontaktowego (tak jak w przykładzie)!';
  4. ?>

a przyklady sa takie
tel komórkowy 0123-456-789 lub
tel stacjonarny 012-345-67-89

i mi to nie dziala prosze o pomoc, moge wpisywac byle co i zawsze jest komunikat ze zle
wipo
  1. <?php
  2. if (!preg_match('/^[0-9]{4]-[0-9]{3}-[0-9]{3}$/',$phone) && !preg_match('/^[0-9]{3}-[0-9]{3}-[0-9]{2}-[0-9]{2}$/',$phone))
  3. ?>

w sumie jak pokombinujesz to moze uda Ci sie zrobić z tego jeden warunek
ayeo
minolone, jesteś nowy na forum. Witamy! winksmiley.jpg Jednak na przyszłość jak wklejasz próbkę kodu to używaj znaczników BBcode.

Pozdrawiam!
minolone
wipo wielkie dzieki wszystko dziala tak jak powinno, ale mam jeszcze jedno pytanie odnosnie tego formularza, mam w nim pole e-mail ale nei jest ono obowiazkowe, i chodzi mi o to ze jak juz ktos np. wpisze swoj email to zeby go sprawdzic czy jest poprawny. i jeszcze jedno pytanko, w moim formularzu jezeli jest pole zle wypelnione lub nie komunikat pojawia sie nad calym formularzem a jak mam zrobic zeby komunikat pojawial sie pod danym polem
ayeo
  1. <?php
  2. if(isset($_POST['email']))
  3. {
  4.  if(!verify($_POST['email'])
  5.  {
  6.  $errors['email'] = &#092;"Nie poprawny adres email!\";
  7.  return false;
  8.  }
  9.  
  10.  return true;
  11. }
  12. ?>

A w formularzu:
  1. <?php
  2. echo $errors['email'];
  3. <input name="email" type="text>
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.