Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakiego języka uczyć się po PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
wlamywacz
Cytat(marcio @ 20.05.2008, 19:28:54 ) *
Ogolnie to slyszalem ze ActionScript(FLash) ma wieksze mozliwosci niz AJax i duzo osob go poleca smile.gif

Połączenie perl i js daje ogromne możliwości uwierz smile.gif
marcio
Cytat(wlamywacz @ 20.05.2008, 22:12:09 ) *
Połączenie perl i js daje ogromne możliwości uwierz smile.gif

TEgo nie wiedzialem i nie zaprzeczam ale Flash jest lepszy niz Ajax tak slyszalem smile.gif

Cytat
Wracając do tematu: ciekawe porównanie składni Javy i C#:
http://www.javacamp.org/javavscsharp/index.html

Ktoś tam się sprzeciwiał, że C# jest bardziej podobne do PHP niż Java. Ciekawe, zapraszam pod ten link:
http://www.javacamp.org/javavscsharp/constructor.html
6 rodzajów widoczności składowych? : zamiast extends? Virtual? Statyczny konstruktor? No przeraszam, ale ja tu widzę średnią analogię do PHP... na podanych przeze mnie przykładach to Java jest zdecydowanie bliższa składniowo do PHP niż C#.

Swieta racja nie wiem co ludzie w nich widza podobnego nawet skladnia jest inna :|
wlamywacz
Cytat(marcio @ 20.05.2008, 20:28:37 ) *
TEgo nie wiedzialem i nie zaprzeczam ale Flash jest lepszy niz Ajax tak slyszalem smile.gif

Do Flasha potrzebne niestety są wtyczki i zazwyczaj aktualizację a js mają wszystkie (nie spotkałem się jeszcze z inną opcją, chyba że ktoś wyłączy) przeglądarki graficzne smile.gif
Jabol
Jedynym programem webowym jaki znam napisanym w perlu jest bugzilla (aha - i webmin, ale jest mniej znany). Jeżeli chodzi o inne programy to ew. takie skrypty do tysiąca linijek kodu. Więcej się w perlu chyba nie da napisać a o dużych projektach i tak chyba można zapomnieć.
Co ma Java bardzo dobrego to świetne narzędzia deweloperskie w których nacisk położony jest głównie właśnie na rozwijanie projektów (tak samo pewnie C# - nie wiem bo nie korzystałem). Języki takie jak PERL czy Python niestety takich narzędzi nie mają. Oczywiście można prowadzić projekt naprzykład na kartce. Ale w takim razie polecam spróbować zrobić refactoring na kartce. Praktycznie C i C++ to wyjątki jeżeli chodzi o IDE. Bo istnieją do nich dobre IDE, pomimo, że nie są to języki związane z jedną korporacją (tak jak C# - MS czy Java - Sun/Java Consortium). Oprócz tego ktoś już wspominał o D, też mi się ten język podoba, aczkolwiek nie ma do niego jeszcze zbyt wielu bibliotek. Inna sprawa, że jest on kompilowany do kodu natywnego, może więc pewnie korzystać z bibliotek C++ i C.
Co ja chciałem przez to powiedzieć? Programowanie w Javie, C, C++, C# jest szybkie i wygodne dzięki dostępności dobrych IDE. Programowanie w Pythonie jest szybkie i wygodne dopóki nie postanowimy zmienić nazwy jakieś klóczowej metody. Programowanie w Perlu to koszmar tak czy tak.

http://steve.yegge.googlepages.com/choosing-languages
marcio
Mysle ze moze D kiedys bedzie przyszloscia moze ze 2-3 lata jak narazie jest za mlody to moja opinia

Co do perl'a sam chcialem sie uczyc podobaja mi sie jego mozliwosci i skladnia nigdy w nim nie kodzilem ale moze jest tak jak mowi @Jabol

Java jakos mnie nie przyciaga wolalbym juz C#+.Net jak mialbys sie za cos brac ja ogolnie teraz chce sie jeszcze poduczyc C mysle przez cale wakache max do swiat oczywiscie potem dalej bede sie go uczyl ale razem z C++ albo Asembler(fasm/nasm) smile.gif mi sie podoba programowanie niskopoziomowe i kiedsy chcialbym pracowac jako elektronik czy jak sie to nazywa po polsku
wlamywacz
Ogólnie perl nie nadaje się do budowy całego systemu lecz świetnie wykorzystywany jest jako moduły takie jak: upload plików (pasek postępu itd.), wysyłanie emaili masowo (praca w tle i inne bajery). Można by mu znaleźć naprawdę wiele zastosowań smile.gif
marcio
Np exploit'y smile.gif ale PErl fajne nardzedzie ja nie widze zastosowania Python'a a duzo ludzi uzywa i pisze w nim fajne okinkowe programy za pomoca liba do C++ PyQt, PyGTK, wxPython, Tkinter, Pygame i bylo jeszcze jedno te dokladnie do C++ nie pamietam nazwy

Chyba chodzi o wxPython tylko jest tez jakas inna nazwa smile.gif
Babcia@Stefa
Wybrałem C#, wydrukowałem narazie 21 lub 22 strony kursu http://www.centrumxp.pl/dotNET/20,1,kategoria,Kurs_C.aspx po przeczytaniu będę drukować i czytać dalej winksmiley.jpg

Myślę że to fajny język smile.gif - choć nie lubie Microsoftu biggrin.gif M$ biggrin.gif

Dziękuję, Babcia@Stefa
lucassus
Cytat(Babcia@Stefa @ 9.05.2008, 19:55:04 ) *
Witam, jakiego języka uczyć się po PHP?

Jak ktoś już wspomniał w tym wątku język to tylko narzędzie.
Jeśli jesteś inteligentny, szybko zdobywasz wiedzę i potrafisz ją szybko zastosować, to nowego języka, frameworka, technologii nauczysz się w dwa tygodnie winksmiley.jpg
Dlatego najlepiej koncentrować się na rzeczach uniwersalnych, niezależnych od używanej technologii np.: programowanie obiektowe, inżynieria oprogramowania itp.
Na początek gorąco polecam książki z serii Head First
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.