Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jakiego języka uczyć się po PHP?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
Babcia@Stefa
Witam, jakiego języka uczyć się po PHP?
Chcę wybrać coś ciekawego, rozmyślam nad J2ME ale nie mogę znaleźć kursu (nie mogłem - z pół roku temu szukałem), z koleji w Javie 2 niewiele jest chyba aplikacji... (widziałem tylko chaty i naprawdę nieliczne aplikacje..) nie wiem czy C++ (tutaj trzeba znaleźć dobry kurs... takich jest chyba niewiele winksmiley.jpg)

Czekam na ciekawe propozycje smile.gif

@edit
Nie piszcie tylko Ruby, i innych podobnych do PHP, bo nie chcę zastąpić PHP smile.gif

@edit
Lepiej... - szukam czegoś co będzie się dobrze komunikować z PHP (bez Javy)

@radex_p
Fan Zagubionych? tongue.gif
Ja oglądałem każdy odcinek 1,2,3 części, teraz oglądam 4 część smile.gif

Dziękuję, Babcia@Stefa
.radex
Nie ma tu żadnych konkretów. Każdy podąża własną drogą i każdy osobno decyduje co będzie dla niego lepsze - czy uczenie się np. Javy czy C++.

Tak więc zdecyduj sam tongue.gif
mike
Cytat(Babcia@Stefa @ 9.05.2008, 19:55:04 ) *
@edit
Nie piszcie tylko Ruby, i innych podobnych do PHP, bo nie chcę zastąpić PHP smile.gif
To może powiedz czego chcesz?

Język programowania to tylko narzędzie. Narzędzie do wykonania zadania. Najczęściej dostosowuje się je do tego co chce się robić, więc najpierw to zdefiniuj.
Ludzie uczą się języków (mówionych) po to by ich używać, mało kto tylko po to by znać jak najwięcej. Podobnie jest z językami programowania.
Babcia@Stefa
Heh.. ja chciałbym się nauczyć czegoś nowego..
Kolejne lata idą, stoję w miejscu winksmiley.jpg
Czas ruszyć zadek i nauczyć się czegoś nowego :]

Jeśli ktoś zna to poproszę o jakiś dobry kurs J2ME smile.gif

A jeśli nie to jakąś ciekawą propozycję nadal - może ktoś poda jakiś dobry kurs co C++, Delphi winksmiley.jpg

Pozdrawiam, Babcia@Stefa
.radex
Symfonia C++ Jerzego Grębosza

Świetna książka, polecam tongue.gif
Babcia@Stefa
Dzięki, zobaczę na Allegro najpierw, może w Helion, a dopiero rozejrzę się w księgarni winksmiley.jpg

Pozdrawiam, Babcia@Stefa
Moli
Cytat
Witam, jakiego języka uczyć się po PHP?

Może Włoski ? Albo Francuski ?
Cytat
nie wiem czy C++ (tutaj trzeba znaleźć dobry kurs... takich jest chyba niewiele

Dobrze że napisałes chyba smile.gif Jest masa fajnych kursów c++ a książek jeszcze więcej smile.gif
Cytat
Nie piszcie tylko Ruby, i innych podobnych do PHP, bo nie chcę zastąpić PHP

Ruby nie służy do zastąpienia php, a jeśli chodzi o podobieństwo, to składnią już Java jes bardziej podobna.
Cytat
Lepiej... - szukam czegoś co będzie się dobrze komunikować z PHP (bez Javy)

Tego nie rozumiem biggrin.gif

Skoro nie Java, nie Ruby, nie C++ to może Python ? smile.gif
bim2
Ja bym obstał za C++, z racji tego, że jak masz zamiar uczyć się "dla zabawy" to jest to nawet przyjemne. Zresztąw podpisie widze OTSTools, więc Ci się to przyda. (OTSy są w C++)
cbagov
Na moje oko php5 niestety zbliza sie ku wzorcu JAVA, takze rozne zastosowania a bardzo podobne srodowiska. Przy C++ nalezy juz zwrocic uwage na platforme sprzetowa. Znam kazdy z nich ale ostatnio odpuscilem C na rzecz JAVA choc kierunek jej rozwoju nieco mnie denerwuje, nie wiem czy to kwestia buddyjskich developerow i stad to popapranie skladni, ktore proboje poprawiac RUBY. No ale wszystkiego nie mozna sie chwytac.
Zalezy od zastosowan, najlepiej byc bieglym w kazdym, moc utrzymac koncentracje 24h/d i miec d=48h.
winksmiley.jpg
.radex
Cytat(Babcia@Stefa @ 9.05.2008, 20:58:07 ) *
Dzięki, zobaczę na Allegro najpierw, może w Helion, a dopiero rozejrzę się w księgarni winksmiley.jpg

Pozdrawiam, Babcia@Stefa

Proponuję na allegro. Ja kupiłem nową za 60zł, kiedy w empiku było za bodajże 75zł. Jedyny mankament to jakaś głupia naklejka na pierwszej stronie od wewnątrz (sponsorowane z funduszy... etc.)

EDIT:

Cytat(bim2 @ 9.05.2008, 21:38:54 ) *
Ja bym obstał za C++, z racji tego, że jak masz zamiar uczyć się "dla zabawy" to jest to nawet przyjemne. Zresztąw podpisie widze OTSTools, więc Ci się to przyda. (OTSy są w C++)

No nie biggrin.gif Sami tibiarze biggrin.gif
bim2
@topic
Książki kupować za aż tyle? Ja bym jednak obstał przy kursie. Zaraz podrzucę linka z którego się uczyłem i powiem szczerze, że podstawy umiem snitch.gif

@up
Coś w tym złego? Dzięki Tibi dostałem zlecenia od admina tibia.pl :] Można powiedzieć, że dzięki Tibi (pośrednio ofc) się rozwijam smile.gif
.radex
60zł za tak dobrą książkę i 1200 stron to nie jest dużo. Dużo mniejsze książki często tyle samo kosztują.
Sadu2
Sory za OT, ale chciałbym wiedzieć, czy zamawiając książkę w helionie płace dodatkowo za wysyłke?
Speedy
Sadu2: W helionie się zapytaj tongue.gif - Maila im napisz, zadzwoń, etc. W każdym razie, podejrzewam, że tak, choć wysyłkowo tam sam nic nigdy nie zamawiałem, bo siedzibę tego wydawnictwa mam kilka ulic dalej od mojego domu winksmiley.jpg.

Odnośnie tematu, to IMO warto się nauczyć C/C++ winksmiley.jpg. Język jest powszechnie wykorzystywany w wielu miejscach, ma wiele zastosowań i mnóstwo przydatnych aplikacji jest napisanych właśnie w nim. Stosuje się tutaj trochę inną filozofię, niż w przypadku chociażby takiej javy.
java: aplikacja żre mnóstwo zasobów, więc dokupujemy ram i wszystko gra.
C++: aplikacja nie może żreć zasobów i jest zoptymalizowana, gdyż czasem chodzi w systemach o małej pamięci operacyjnej, której nie da się tak łatwo poszerzyć lub nie ma na to środków.

Sam jestem w trakcie nauki C++ i jak na razie podoba mi się ten język i jest w nim sporo podobieństw z PHP.

Poniżej zamieszczam trochę linków przydatnych w nauce C/C++:
http://pl.wikibooks.org/wiki/C
http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B
http://binboy.sphere.pl/index.php?show=148
http://www.cppreference.com/stdio/index.html
http://kursc.terramail.pl/kursc/ (w firefoksie się nie wyświetla ładnie i trzeba to odpalić w IE, żeby normalnie przeczytać)
http://www.c.happycodings.com/index.html
http://www.programmersheaven.com/zone3/index.htm
http://cermics.enpc.fr/~ts/C/FUNCTIONS/function.ref.html
http://home.agh.edu.pl/~o_iwona/lab-strona-exe/teksty/c.html
dr_bonzo
[quote]Nie piszcie tylko Ruby, i innych podobnych do PHP, bo nie chcę zastąpić PHP [/qoute]
Jak nie PHP i podobne (Ruby,Python, Perl) to co? Zostaje ci Java, C/C++, .NET/C# + setka mniej popularnych jezykow

[quote]Lepiej... - szukam czegoś co będzie się dobrze komunikować z PHP (bez Javy)[/qoute]
w jaki sposob komunikowac?
phpion
Cytat(Sadu2 @ 9.05.2008, 22:44:28 ) *
Sory za OT, ale chciałbym wiedzieć, czy zamawiając książkę w helionie płace dodatkowo za wysyłke?

Nie. Ja zamawiałem niedawno książkę za 22,50 i nie płaciłem za przesyłkę.

Cytat(Speedy @ 10.05.2008, 01:03:20 ) *
Sam jestem w trakcie nauki C++ i jak na razie podoba mi się ten język i jest w nim sporo podobieństw z PHP.

Taaa, szczególnie wielokrotne dziedziczenie, metody wirtualne, wskaźniki... dry.gif

Ale wracając do tematu: na uczelni na przedmiocie Programowanie Komputerów II miałem styczność z C++ i powiem szczerze: mnie nie podnieca. Zbyt dużo różnic składniowych i "logicznych" w porównaniu do PHP. Miałem również Programowanie Komputerów III i tam był język Java. Zupełnie inne wrażenie! Nabyłem 2 książki i uważam, że są naprawdę świetne:
- Java 2. Podstawy
- Java 2. Techniki zaawansowane
Proponowałbym zakup tej pierwszej - wszystko bardzo dobrze opisane, masa przykładów. Nabytą wiedzę możesz również zastosować w PHP (jak programować obiektowo).

Dla mnie Java ma jedną zasadniczą przewagę nad C++. Java jest językiem obiektowym, natomiast C++ jest zorientowane obiektowo.

PS: jeśli chodzi o aplikacje napisane w Javie: patrz Eclipse smile.gif
Jabol
Cytat(phpion @ 10.05.2008, 08:08:20 ) *
zgadza się, mam obie, naprawdę dobre pozycję. Pierwsza jest świetna do nauki a drugo do programowania. Wyjaśnia parę większych technologii Javy.
A co aplikacji napisanych w Javie: Maple, Matlab (chyba), Eclipse (i wszystkie oparte na nim aplikacje, m.in. Lotus i Rational SDK), Netbeans, Azerus, XmlMind. Nie wspominając o całym świecie JavaEE, a tam to są naprawdę potężne programy.

A ucz się tego co Ci jest potrzebne. Nie rozumiem co chcesz od Javy... ale jak to nie to Python? Python jest bardzo przyjemnym językiem.

Jak chcesz czegoś co się dobrze komunikuje z php to polecam js. Nic więcej chyba nie. Bo w miarę dobrze SOAP i WSDL obsługują dzisiaj wszystkie języki.

PS. Nie ma takiego języka jak "C/C++"! Zdecydujcie się ludziska!
bim2
Tutaj świetny kurs:
http://ddt.pl/kursy/?TutorialId=1

Nie podoba mi się ta kontrola typów, ciężko się czasami to konweruje, no ale cóż. O gustach się nie dyskutuje.
.radex
bim2 - oj... szczerze mówiąc nie polecałbym. Co jak co, ale C++ jest dużo bardziej rozbudowany i trochę inaczej się nim bawi niż PHP i raczej myślę, że książka będzie dużo lepsza niż kurs.

EDIT:

Babcia@Stefa - no a jak biggrin.gif LOST, PB i kilka innych to najlepsze możliwe seriale winksmiley.jpg
phpion
Cytat(radex_p @ 10.05.2008, 17:39:19 ) *
Babcia@Stefa - no a jak biggrin.gif LOST, PB i kilka innych to najlepsze możliwe seriale winksmiley.jpg

Alf jest najlepszy! dry.gif

Ale żeby ciągnąć OT to dodam, że i moim zdaniem nie ma to jak nauka z drukowanej książki. Osobiście lubię się położyć i sobie w spokojności poczytać booka. Nigdy nie przemawiały do mnie kursy zamieszczane w internecie - w sumie nie wiadomo kto je pisze. Poza tym zdecydowanie wolę czytać tekst drukowany niż czytać go z ekranu. Do zakupu książek nie podchodzę jako do wydatku, a raczej jako do inwestycji. O!
qqrq
Cytat(Moli @ 9.05.2008, 21:05:31 ) *
Ruby nie służy do zastąpienia php, a jeśli chodzi o podobieństwo, to składnią już Java jes bardziej podobna.

Niby z założenia nie (to ma być "język do wszystkiego"), tak samo Python, ale fakt jest faktem, że oba mają dużo więcej zalet od PHP-a, a takie narzędzia jak RoR, Django, czy Pylons są poważną alternatywą dla Symfony, Code Ignitera, Zenda, czy Prado.
Mimo wszystko polecam przynajmniej przyjżeć się Ruby-emu i Pythonowi bo warto (chociażby z ciekawości).
Babcia@Stefa
Ktoś tam wspomniał o perlu, to co do niego to się uczyłem go zaraz po opanowaniu podstaw PHP...
Ale jakoś go nie zapamiętałem winksmiley.jpg - teraz bym go zapamiętał bo to żywa kopia PHP z tego co pamiętam ;D

Chyba ten kurs miałem wydrukowany:
http://webtips.pl/kursy/perl/czesc1.php

@edit
Narazie PHP widze jako tego głównego, reszta to tylko "pluginy" tongue.gif

@down
Nadciągają wakacje, czyli dużo wolnego czasu - to znaczy że czas na coś nowego, ale od PHP się nie wycofam, będę dalej go się uczył winksmiley.jpg

@up
PHP też może być do wszystkiego, niby poco można wywoływać skrypty z wiersza poleceń?
Ja mam zamiar przerobić kilka aplikacji domowych (napisanych w PHP do codziennego użytku) na takie które będą się uruchamiać z wiersza poleceń.

Dziękuję, Babcia@Stefa
webdice
Jak się masz uczyć innych języków tak jak PHP to daj sobie spokój. Naucz się jednego porządnie i dopiero bierz się za inny.
wlamywacz
Na prawdę jeśli nie ogarniasz php to nie ruszaj perla bo zginiesz...
Speedy
Cytat(phpion @ 10.05.2008, 08:08:20 ) *
Nie. Ja zamawiałem niedawno książkę za 22,50 i nie płaciłem za przesyłkę.
Taaa, szczególnie wielokrotne dziedziczenie, metody wirtualne, wskaźniki... dry.gif

Miałem na myśli konstrukcję składni, a ta jest podobna. Wiadomo, że każdy język ma różne dodatkowe elementy, które nie zawsze występują w innych.
Akurat te rzeczy, które wymieniłeś nieszczególnie mi się podobają tongue.gif.
phpion
@Speedy:
Moim zdaniem mimo wszystko Java jest bardziej "pehapowa" niż C++.
NoiseMc
Ja powiedzialbym Java ... chociazby z tego wzgledu ze wiele wzorcow projektowych stosowanych w PHP wzielo sie wlasnie z tego jezyka ... dodatkowo Java uczy dobrych konwencji nazywania zmiennych / klas / metod, samodyscypliny w programowaniu i myslenia obiektowego... mozesz jeszcze pokombinowac z C# ... bardzo podobny do Javy i moze kiedys bedziesz chcial szybko napisac jakas aplikacje okienkowa albo usluge dzialajaca w tle
qqrq
Cytat(phpion @ 14.05.2008, 22:31:03 ) *
@Speedy:
Moim zdaniem mimo wszystko Java jest bardziej "pehapowa" niż C++.

No a na jakiej podstawie tak wnosisz? Składnia tak PHP jak i Javy była częściowo wzorowania na C.
jastu
ja proponuję poznanie platformy .NET - zacząć do ASP, później VB, C#. Taka kolejność pozwala stawiać mniejsze kroki, mam na myśli krok PHP -> ASP, a z ASP już blisko do VB, C# i całej platformy .NET i SQLServer'a.
batman
@jastu
Przykro mi to pisać, ale nie ma czegoś takiego jak ASP (chyba, że mówisz o ASP 3.0 :] ). Jest ASP.NET i nie jest to język. Poza tym nie można się uczyć tylko ASP.NET, ponieważ bez VB lub C# dużo nie popiszesz. No i C# nie jest "następcą" VB, tylko zamiennikiem.

Przesiadka z PHP na .NET nie jest taka łatwa, jakby się mogło zdawać. Mimo, że platforma oferuje bardzo duże możliwości, to wymaga nieco więcej wiedzy niż napisanie pętli while i zabawa z phpmyadmin
.radex
Ja co prawda tylko się bawiłem C# (.NET przecież tongue.gif) - napisałem małą gierkę konsolową, ale nie sądzę, aby przesiadka była trudna (jeśli ma się jakieś pojęcie o C++. Przynajmniej w przypadku C#)....
jastu
Nie bez powodu piszę o NET - jestem właśnie na etapie przesiadki, i nie uważam aby było to trudne. Można przecież zacząć od podstaw ASP - kursów w sieci jest sporo, po czym iść dalej - wystarczy książka, traktująca podstawy ASP, VB czy c#. Zgodzę sie co do jednego - nie da się swobodnie pracować z NET bez c# i vb.
brajan
No to może Brainfuck?

http://pl.wikipedia.org/wiki/Brainfuck

biggrin.gif
.radex
jastu - ASP to ja bym się nie uczył. .NET nieszczególnie mi się podoba (co M$'u), ale ASP to raczej do stron, a jak wiadomo, poza dużymi, drogimi serwerami IIS to raczej ciężko o ASP.
batman
Cytat
.NET nieszczególnie mi się podoba (co M$'u)
Jeśli tylko dlatego, że coś jest dziełem MS od razu to skreślasz? Najpierw zobacz jakie to ma możliwości, a dopiero potem oceniaj. Nie tylko moim zdaniem, .NET jest jednym z najlepszych produktów jakie wypuścił MS.
DeyV
Tym bardziej, że środowisko m$ jest naprawdę świetne, a składnie np. C#, przynajmniej według mnie, jest znacznie bardziej przyjazna dla programisty php, niż choćby Java.
Babcia@Stefa
Cytat(brajan @ 16.05.2008, 09:40:26 ) *

A nie lepiej Ook? biggrin.gif

Pozdrawiam, Babcia@Stefa
marcio
Cytat
Poza tym zdecydowanie wolę czytać tekst drukowany niż czytać go z ekranu. Do zakupu książek nie podchodzę jako do wydatku, a raczej jako do inwestycji. O!

O widze chodz jedna osobe co nie jest sknera sam w domu mam prawie 20 ksiazek o programowaniu smile.gif

Nie zgodze sie z kilkoma wypowiedziami wedlug mnie ani skaldnia JAvy ani C++ nie sa az tak podobne co php jak skladnia C biggrin.gif

Co to topic'u co wybrac tak jak ktos napisal zalezy co cchesz robic i po co moze dla hobby moze dla szkoly smile.gif ogolnie to duzo ludzi sie teraz przezuca na C#+.NET/Java niby latwo sie kodzi duze mozliwosci i wieloplatformowosc a .Net z tego co tez slyszalem jest naprawde dobrym framework'iem/srodowiskiem czy jak to mozna nazwac smile.gif

Sam php ucze sie kolo 1 rok i zaczolem tez nauke C bardzo mi ise podoba i powiem ze znajac php latwiej mi poszlo z nauka niz jak zaczynalem z php biggrin.gif wiadomo dlaczego juz cos wiedzialem o programowaniu male co nie co ale zawsze cos

Mam takie male pytanie czemu nigdy nikt w takich topic'ach nie wspomina o Pascal'u lub Delphi wiem PAscal jest stary ale jary a Delphi czy naprawde jest takie zle pytam bo sam chcialem sie uczyc ale wkoncu zdecydowalem sie na C/C++ dlaczego duzo osob go nie lubi??

P.S co powiecie o D nastepca C++ czy jezyk jest dalej rozwijany?
kwiateusz
delphi to tylko srodowisko, a pisze sie w nim uzywajac object pascala winksmiley.jpg mi osobiscie jego skladnia nie pasuje w ogole uwazam ze jest nie "trendi" ale to tylko moja stricte subiektywna opinia winksmiley.jpg
acztery
ja bym się szkolił we Flex fajna sprawa myśle ze ta technologia ma duży potencjał. nie jest to programowanie typu php,asp itp ale idzie niezłe rzeczy napisać.
Babcia@Stefa
Znalazłem kurs C#, czy jest on dobry?

http://www.centrumxp.pl/dotNET/20,1,kategoria,Kurs_C.aspx

@edit
Kod
class Drzwi
{
    public string Material;
    public string Kolor;
    public string Stan;

public void Otworz()
    {
        Stan = "Otwarte";
    }

public void Zamknij()
    {
        Stan = "Zamknięte";
    }
}

Fajna składnia biggrin.gif

Dziękuję, Babcia@Stefa
mike
Jak w Javie. Nic specjalnego.
Po prostu normalna składnia dla człowieka a nie jakieś Ruby czy inne Perly. Tam jest składnie odstraszająca.
piotrooo89
Cytat(Babcia@Stefa @ 19.05.2008, 11:05:50 ) *
Znalazłem kurs C#, czy jest on dobry?

http://www.centrumxp.pl/dotNET/20,1,kategoria,Kurs_C.aspx

ja z niego sie w szkole ucze jest naprawde miły łatwy choć zawiera kilka błedów ale to można juz na logige poprawić.
.radex
Ja bym się nie uczył C#. Znam jego podstawy, ale nie jestem do niego pozytywnie nastawiony. Jak już to Java - podobna, ale nie ma związku z M$'em (nie chodzi o sam M$, tylko o to, że ma skłonności do technik monopolistycznych), więc raczej jest bardziej przyszłościowa.
marcio
Ja tam zostaje przy Asm/C/C++ i tyle smile.gif przynajmniej mam naidzieje ze mi dobrze pojdzie ogolnie C#+.NET tez niczym sobie

EDIT

Cytat
Po prostu normalna składnia dla człowieka a nie jakieś Ruby czy inne Perly. Tam jest składnie odstraszająca.

A niby czemu Perl dosyc podobny do php Ruby to juz cos innego mnie odstrasza Python smile.gif
wlamywacz
Cytat(mike @ 19.05.2008, 09:42:19 ) *
Jak w Javie. Nic specjalnego.

Perl może i ma cienką składne jednak jego możliwości jeśli chodzi o serwisy internetowe są duże.
Jabol
Cytat(wlamywacz @ 20.05.2008, 15:41:17 ) *
Perl może i ma cienką składne jednak jego możliwości jeśli chodzi o serwisy internetowe są duże.

chyba jeśli chodzi o penetracje tongue.gif. Był taki czas, ze 95% exploitów było w perlu.
1010
A może ActionScript dla Flasha?
marcio
Cytat
chyba jeśli chodzi o penetracje tongue.gif . Był taki czas, ze 95% exploitów było w perlu.

W sumie dalej tak jest no moze teraz sie wiecej w C kodzi smile.gif

Ogolnie to slyszalem ze ActionScript(FLash) ma wieksze mozliwosci niz AJax i duzo osob go poleca smile.gif

CO do perla to ma bardzo duze mozliwosci www/i normalne progsy jezyk fajny podobny do php i wedlug mnie bardzo mily w porownaniu np do Python'a czy Java
phpion
Cytat(radex_p @ 20.05.2008, 15:04:43 ) *
nie chodzi o sam M$, tylko o to, że ma skłonności do technik monopolistycznych

Czyli chodzi o sam Microsoft. Swoją drogą twoje wypowiedzi są pozbawione jakiejkolwiek argumentacji.

Wracając do tematu: ciekawe porównanie składni Javy i C#:
http://www.javacamp.org/javavscsharp/index.html

Ktoś tam się sprzeciwiał, że C# jest bardziej podobne do PHP niż Java. Ciekawe, zapraszam pod ten link:
http://www.javacamp.org/javavscsharp/constructor.html
6 rodzajów widoczności składowych? : zamiast extends? Virtual? Statyczny konstruktor? No przeraszam, ale ja tu widzę średnią analogię do PHP... na podanych przeze mnie przykładach to Java jest zdecydowanie bliższa składniowo do PHP niż C#.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.