Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Programista byc...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2, 3
altar
czesc,

tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista, na poczatek programista PHP, dzis nic nie umiem, ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu?

I w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej.

Pozdrawiam, Robert
piotrooo89
nigdy nie będziesz wiedział wszystkiego. w takich dziedzinach jak programowanie co jakiś czas zmieniają sie standardy więc ciężko jest nadarzyć.

pierw html, php+mysql, css chyba taka sensowna kolejność
.radex
kolejność raczej zależy tylko od samego programisty. W każdym bądź razie ja uczyłem się (i uczę się nadal) koło trzech lat i cośtam już umiem tongue.gif
qqrq
Ha!

Za dużo zmiennych. smile.gif

Cytat(altar @ 11.05.2008, 21:08:55 ) *
co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu?

No właśnie - na początek odpowiedz sobie na (zajebiście) ważne pytanie. Jaki jest twój cel? Co chcesz osiągnąć? Na jakim poziomie chciałbyś programować?

Po drugie - kolega to umysł ścisły, czy humanistyczny? To trochę ważne, chociaż programowanie nie jest czynnością stricte "matematyczną", ale logiczne myślenie powinieneś opanować, na w miarę wysokim poziomie.

Po trzecie - w przypadku PHP wszystko co potrzebne powinieneś znaleźć w internecie, od oprogramowania do potrzebnych materiałów teoretycznych.
Ale weź też pod uwagę, że PHP jest stosunkowo prostym językiem - dobrze jest czasem wskoczyć na "głębsze wody" i dowiedzieć się jak się np. w C używa wskaźników.
Poza tym PHP poprzez swoje zastosowanie jest siłą rzeczy połączone z innymi technologiami, które powinieneś poznać (XHTML, CSS, JavaScript, etc.) - "goły" PHP to tylko przygrywka. smile.gif

A od czego zacząć? Od podstaw. smile.gif Proponuję poszukać chociażby w manualu albo w jakimś innym internetowym kursie, żeby zobaczyć z czym to się je.

Pozdrawiam
altar
Cytat(piotrooo89 @ 11.05.2008, 21:15:03 ) *
nigdy nie będziesz wiedział wszystkiego. w takich dziedzinach jak programowanie co jakiś czas zmieniają sie standardy więc ciężko jest nadarzyć.
...

nie no jasne ze tak, wiem o tym i jestem na to gotowy, ale chce jak najszybciej rozpoczac prace jako programista... narazie PHP.

Cytat(qqrq @ 11.05.2008, 21:22:09 ) *
Ha!

Za dużo zmiennych. smile.gif

No właśnie - na początek odpowiedz sobie na (zajebiście) ważne pytanie. Jaki jest twój cel? Co chcesz osiągnąć? Na jakim poziomie chciałbyś programować?

Po drugie - kolega to umysł ścisły, czy humanistyczny? To trochę ważne, chociaż programowanie nie jest czynnością stricte "matematyczną", ale logiczne myślenie powinieneś opanować, na w miarę wysokim poziomie.

Po trzecie - w przypadku PHP wszystko co potrzebne powinieneś znaleźć w internecie, od oprogramowania do potrzebnych materiałów teoretycznych.
Ale weź też pod uwagę, że PHP jest stosunkowo prostym językiem - dobrze jest czasem wskoczyć na "głębsze wody" i dowiedzieć się jak się np. w C używa wskaźników.
Poza tym PHP poprzez swoje zastosowanie jest siłą rzeczy połączone z innymi technologiami, które powinieneś poznać (XHTML, CSS, JavaScript, etc.) - "goły" PHP to tylko przygrywka. smile.gif

A od czego zacząć? Od podstaw. smile.gif Proponuję poszukać chociażby w manualu albo w jakimś innym internetowym kursie, żeby zobaczyć z czym to się je.

Pozdrawiam

humanistyczny to napewno nie smile.gif wiec moze jednak techniczny.
od pazdziernika rozpoczynam studia, ide na informatyke i juz dzis wiem ze chce byc programista, mam blade pojecie html css c/c++, ale teraz rozpoczynam nauke na powaznie, rozpoczynam od PHP bo chyba najlatwiej bedzie znalezc mi prace z PHP w glowie, w przyszlosci nie wiem co bede programowal, moze pojde w kierunku Javy.
ale dzis jest dzis i chce jak najszybciej zaczac pracowac. tak mysle ze pol roku do roku to taki czas zeby moc o sobie powiedziec "jestem dobry w PHP i okolotechnologiach". dobrze mysle czy nie?
piotrooo89
ja jestem w 3 kl technikum inf... ucze sie c++, c, c# i ok. teraz zacząłem z php i to jest to co chce... uczę sie od września i nie jest źle... chcieć to móc...
Cysiaczek
Nie wierz nikomu, kto mówi, że po pół roku nauki będziesz wykwalifikowanym programistą PHP (i okolice). Aby programować w php, musisz najpierw poznać (x)html, css, js. Jeśli uznasz, że już je opanowałeś i nie umiesz wskazać środków do osiągnięcia celu najbardziej optymalnie, nie jesteś gotowy. Dzisiaj dochodzi jeszcze konieczność poznania OOP i frameworków oraz pracy z SVN. To nie jest takie hop siup. Lepiej zacznij pisać jakieś proste skrypty, jak system newsów, czy księga gości. Potem stopniowo większe projekty. Jak napiszesz coś zbliżonego do systemu portalowego, to zrozumiesz wiele rzeczy, które teraz wydają się abstrakcją.

Developer php nie ma wcale mniejszej wiedzy od developera Java (chyba, że ten zna też inny język ;p)

Pozdrawiam.
altar
Cytat(Cysiaczek @ 11.05.2008, 21:47:34 ) *
Nie wierz nikomu, kto mówi, że po pół roku nauki będziesz wykwalifikowanym programistą PHP (i okolice). Aby programować w php, musisz najpierw poznać (x)html, css, js. Jeśli uznasz, że już je opanowałeś i nie umiesz wskazać środków do osiągnięcia celu najbardziej optymalnie, nie jesteś gotowy. Dzisiaj dochodzi jeszcze konieczność poznania OOP i frameworków oraz pracy z SVN. To nie jest takie hop siup. Lepiej zacznij pisać jakieś proste skrypty, jak system newsów, czy księga gości. Potem stopniowo większe projekty. Jak napiszesz coś zbliżonego do systemu portalowego, to zrozumiesz wiele rzeczy, które teraz wydają się abstrakcją.

Developer php nie ma wcale mniejszej wiedzy od developera Java (chyba, że ten zna też inny język ;p)

Pozdrawiam.

masz racje, pol roku to malo, ale rok intensywnej nauki pozwoli chyba znalezc prace w malej firmie. ja tak sobie mysle ze dopiero obcowanie z doswiadczonymi programistami w realu, przy prawdziwym projekcie da kopa w robieniu postepow w nauce. dlatego tak bardzo mi na tej pracy zalezy.

a jak myslicie, kazdy moze zostac programista? czy tez nie, czy jest do tego potrzebny... talen? czy cos podobnego?
trzeba byc wyjatkowo bystrym? wysokie IQ? czy nie o takie "plusy" chodzi w programowaniu?
mike
Programowanie to przekładanie na język maszyny świata człowieka. Żeby programować musisz potrafić logicznie myśleć, na sporo wyższym poziomie abstrakcji niż zwykły użytkownik komputera. Ktoś wyżej napisał, że programowanie to nie matematyka, owszem - to prawda. Ale prawdą jest też to że z matematyki programowanie czerpie baaaardzo wiele.

Talent pytasz. To co gdzieś indziej nazwałbyś talentem w programowaniu ja nazwałbym ciekawością. Musisz szukać rozwiązań, odpowiedzi na pytania, które Cię dręczą. A później musisz mieć chęć żeby rozwijać te odpowiedzi w kolejne pytania. Musisz nieustannie drążyć temat.
Programowanie to ostatnio popularne zajęcie, każdy chciałby programować, ale nie każdy się nadaje. Zatrzymasz się w rozwoju na pół roku / rok i już jesteś w plecy.

Pewnie zapytałbyś (może tylko sam siebie): czy ja się nadaję. nie wiem (z kierunkiem w wątpię). A dlaczego wątpię?
Bo gdybyś chciał zgłębić temat zacząłbyś od szukania odpowiedzi i zauważyłbyś, że na forum było już setki takich wątków w stylu: od czego zacząć?, jaki kolejny język po PHP, czy trudno być programistą?, ...
Ile można wałkować to samo? Znajdź odpowiedź. I tak masz łatwo. Ja nauczyłem się PHP nie mając internetu w domu, w czasach kiedy mało kto w moim miasteczku miał modem w domu.
qqrq
Cytat(mike @ 11.05.2008, 22:10:22 ) *
Ale prawdą jest też to że z matematyki programowanie czerpie baaaardzo wiele.

Chodziło mi głównie o to (bo do mnie chyba kolega pije winksmiley.jpg ), że umysł "ścisły" (zwany także "technicznym") to nie to samo co "matematyczny". Po prostu wydaje mi się, że każdy matematyk może (po jakiejś tam praktyce) być dobrym programistą, ale programiście do dobrego matematyka to jednak ze trzy życia...

Cytat(mike @ 11.05.2008, 22:10:22 ) *
Ja nauczyłem się PHP nie mając internetu w domu, w czasach kiedy mało kto w moim miasteczku miał modem w domu.

Abstrahując od w/w miasteczka smile.gif - mike ma rację. Teraz "wy młodzi" macie łatwo. Masz sieć i czas - znasz PHP. Inna kwestia ile tego czasu...
zzeus
Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu Twoich postów wydaje mi się że daleko w tym fachu nie zajdziesz ... sorki, ale takie fakty.
altar
Cytat(zzeus @ 11.05.2008, 23:20:10 ) *
Szczerze powiedziawszy po przeczytaniu Twoich postów wydaje mi się że daleko w tym fachu nie zajdziesz ... sorki, ale takie fakty.

jakie fakty? to ty chyba jestes psychologiem a nie informatykiem skoro po przeczytaniu paru postow dostrzegasz "fakty" smile.gif
mike
Cytat(qqrq @ 11.05.2008, 23:06:37 ) *
Chodziło mi głównie o to (bo do mnie chyba kolega pije winksmiley.jpg ), że umysł "ścisły" (zwany także "technicznym") to nie to samo co "matematyczny". Po prostu wydaje mi się, że każdy matematyk może (po jakiejś tam praktyce) być dobrym programistą, ale programiście do dobrego matematyka to jednak ze trzy życia...
Dokładnie o to mi chodziło :-) To było takie trochę rozwinięcie Twojej myśli i dołożenie od siebie.
A potwierdzić mogę z całą pewnością w końcu skończyłem studia matematyczne (+ specjalność informatyczna).

Cytat(qqrq @ 11.05.2008, 23:06:37 ) *
Teraz "wy młodzi" macie łatwo. Masz sieć i czas - znasz PHP. Inna kwestia ile tego czasu...
A to wszystko generuje potwornego lenia i wygodnictwo. Szlag mnie trafia jak setny raz widzę pytanie, na które nawet recepcjonistka, która programowanie zna z opowieści, znajduje odpowiedź w 5sek.
Albo jak działa funkcja jakaśtam()? Echhh, ludziom się nie chce.

Cytat(altar @ 12.05.2008, 06:25:57 ) *
jakie fakty? to ty chyba jestes psychologiem a nie informatykiem skoro po przeczytaniu paru postow dostrzegasz "fakty" smile.gif
Wiesz, jednak w Twoich pytaniach jest coś niepokojącego. Nie zareagowałeś na przykład w ogóle ma moja uwagę, że takich wątków jak Twój było już bardzo dużo. Człowiek chcący zgłębić temat już by je wszystko przeczytał.
Poza tym daje się wyczuć nastawienie kogoś kto naoglądał się, naczytał rankingów wynagrodzeń i postanowił: Będę programistą! Ale tak naoprawdę nie masz zielonego pojęcia co to jest programowanie. Tak to wygląda.
Przeczytałeś jakiś kurs PHP?
Kolejna rzecz, która nie świadczy dobrze to zachłyśnięcie się całością, już planujesz jak to w rok poznasz PHP, później coś tam, później to a później tamto. A prawda jest taka, że po roku będziesz w lesie i dopiero zobaczysz, że do samego programowanie w PHP (żeby być dobrym tak jak planujesz) powinieneś znać przynajmniej podstawy (najlepiej bardzo dobrze) XHTML/CSS, JavaScript, XML, UML, SVN/CVS. Powinieneś posługiwać się AJAXem. Znać programowanie obiektowe (OOP) i wzorce (Design Patterns). Że już nie wspomnę o innych drobnych rzeczach, na które się natkniesz i będziesz musiał się ich nauczyć. Rok? Za rok będziesz w lesie. Tym bardziej, że zaczynasz studia i czasu nie będziesz miał tyle ile byś chciał.
Ha! zapomniałbym o bazach danych. MySQL, PostgreSQL a z tym sie wiążą umiejętności projektowania baz danych i ich normalizacja.

Powodzenia. Zanim będziesz dalej zadawał pytania, na które odpowiedzi tak naprawdę niewiele Ci mówią, weź się do pracy i ucz się.
bim2
Dam przykład z życia wzięty. Mój kolega postanowił nauczyć się PHP. Co z tego, że znał połowe manuala i składnie PHP? Nie umiał Połączyć tych funkcji, żeby osiągnąć to co zamierza. Jak powiedział Pan Mike logiczne myślenie jest tu najważniejsze, bo funkcję zawsze możesz podejrzeć w manualu.

Talentem można nazwać logiczne rozumowaine, myślenie. Bez niego ani rusz. Ja uczę się już od 3 lat php i dochodze do poznawania prędzej rozwiązań do pracy w grupie, niż rozwijaniu swoich umiejętności w PHP. Same projekty, które dostaję do wykonania trenują moje umiejętności. Nie da się nauczyć PHP, podkreślam.
Kocurro
PHP nauczyłem się w ciągu trzech dni tak, że wiedziałem jak się w nim programuje. Po tygodniu wiedziałem już co to obiektówka w php'ie ... po pół roku znałem frameworki, wiedziałem jakich bibliotek używać co i jak robić.

Po roku pisałem już dość duże projekty ...

Zanim zacząłem się uczyć php'a programowałem przez blisko 11 lat (od 7 roku życia) ...

Po czterech latach od nauczenia się phpa zacząłem pracować jako programista .... teraz wiem, że g** wiem ... każdego dnia uczę się nowych rzeczy - w ciągu trzech miesięcy nauczyłem się tyle co w ciągu trzech lat .... bazy danych, pełna obiektówka, szablony, wzorce, interfejsy ... różne frameworki ...

Chcesz w ciągu roku poznać php'a - dasz radę.

Chcesz zostać programistą - może Ci się uda.

Chcesz nauczyć się programować i zostać przynajmniej średnim programistą - czeka Cię praca 24/7 przy ciągłym opieprzaniu szefa ...

Jednymi słowy - to samo co zawsze piszę:

Nie pytaj się ile czasu Ci zajmie nauczenie się programowania, nei pytaj jak zacząć.

Bo jeśli pytasz to znaczy, że to nie dla Ciebie.

Programowanie to szukanie rozwiązań problemów - masz zrobić tak by maszyna robiła to co jej każesz ... a jak chcesz to zrobić jeśli nie umiesz szukać ?

U góry masz przycisk Szukaj .... w ciągu miesiąca podobnych tematów jest 5-6 ...

Ale co tam ... chcesz usłyszeć, że w ciągu roku Ci się uda zostać senior php developer ....

Chcesz dotrzeć do celu - najpierw czytaj co piszą inni, przejrzyj to forum. Wiesz ilu wannabe się tu przewinęło ? Całe tłumy a ilu zostało - garstka ... Ilu tworzy cokolwiek więcej niż księgi gości ? Kilkudziesięciu ... ilu z tych wannabe potrafi tworzyć serwisy rozbudowane - kilku ...

Do której grupy chcesz należeć ?

Chcesz dużo pokrzyczeć o tym, że dasz radę ?

Krzycz ...

Ale wątpię by Ci się to udało.

Pokaż za rok, że Ci się udało a wtedy Cię zatrudnię u siebie i dam Ci na rękę kilka tysięcy nawet - bo to znaczyć będzie, że jesteś geniuszem ...

pozdr.
Łukasz

ps: wybacz, że tak naskoczyłem ale to się robi nudne już jak ktoś po raz nty pyta o to samo a potem nic z tego nie wynika

ps2: myślisz, że byłem ostry ? napisz na jakiejś grupie dyskusyjnej takie pytanie to dopiero po Tobie pojadą
qqrq
Cytat(mike @ 12.05.2008, 09:30:01 ) *
A potwierdzić mogę z całą pewnością w końcu skończyłem studia matematyczne (+ specjalność informatyczna).

Ciekawe jaką uczelnię... guitar.gif

Cytat(altar @ 11.05.2008, 21:08:55 ) *
jesli chce byc programista

To cię koledzy, forumowicze, nieźle pojechali bez wazelinki, nie? smile.gif Ale nie zrażaj się - przed tobą dość daleka droga, więc koniec gadania i do roboty! aarambo.gif
altar
Cytat(mike @ 12.05.2008, 09:30:01 ) *
Wiesz, jednak w Twoich pytaniach jest coś niepokojącego. Nie zareagowałeś na przykład w ogóle ma moja uwagę, że takich wątków jak Twój było już bardzo dużo. Człowiek chcący zgłębić temat już by je wszystko przeczytał.
Poza tym daje się wyczuć nastawienie kogoś kto naoglądał się, naczytał rankingów wynagrodzeń i postanowił: Będę programistą! Ale tak naoprawdę nie masz zielonego pojęcia co to jest programowanie. Tak to wygląda.
Przeczytałeś jakiś kurs PHP?
Kolejna rzecz, która nie świadczy dobrze to zachłyśnięcie się całością, już planujesz jak to w rok poznasz PHP, później coś tam, później to a później tamto. A prawda jest taka, że po roku będziesz w lesie i dopiero zobaczysz, że do samego programowanie w PHP (żeby być dobrym tak jak planujesz) powinieneś znać przynajmniej podstawy (najlepiej bardzo dobrze) XHTML/CSS, JavaScript, XML, UML, SVN/CVS. Powinieneś posługiwać się AJAXem. Znać programowanie obiektowe (OOP) i wzorce (Design Patterns). Że już nie wspomnę o innych drobnych rzeczach, na które się natkniesz i będziesz musiał się ich nauczyć. Rok? Za rok będziesz w lesie. Tym bardziej, że zaczynasz studia i czasu nie będziesz miał tyle ile byś chciał.
Ha! zapomniałbym o bazach danych. MySQL, PostgreSQL a z tym sie wiążą umiejętności projektowania baz danych i ich normalizacja.

Powodzenia. Zanim będziesz dalej zadawał pytania, na które odpowiedzi tak naprawdę niewiele Ci mówią, weź się do pracy i ucz się.

zareagowalem, przeczytalem wiele takich i podobnych tematow, to nie o to chodzi, to jest czesc forum gdzie gada sie o wszystkim i niczym, prawda? chcialem sobie pogadac wlasnie o tym, tak poprostu zeby nie czytac odpowiedzi "kogos do kogos" tylko waszych do mnie smile.gif taki kontakt "bezposredni" jakis nawiazac smile.gif

Cytat(Kocurro @ 12.05.2008, 13:48:39 ) *
PHP nauczyłem się w ciągu trzech dni tak, że wiedziałem jak się w nim programuje. Po tygodniu wiedziałem już co to obiektówka w php'ie ... po pół roku znałem frameworki, wiedziałem jakich bibliotek używać co i jak robić.

Po roku pisałem już dość duże projekty ...

Zanim zacząłem się uczyć php'a programowałem przez blisko 11 lat (od 7 roku życia) ...

Po czterech latach od nauczenia się phpa zacząłem pracować jako programista .... teraz wiem, że g** wiem ... każdego dnia uczę się nowych rzeczy - w ciągu trzech miesięcy nauczyłem się tyle co w ciągu trzech lat .... bazy danych, pełna obiektówka, szablony, wzorce, interfejsy ... różne frameworki ...

Chcesz w ciągu roku poznać php'a - dasz radę.

Chcesz zostać programistą - może Ci się uda.

Chcesz nauczyć się programować i zostać przynajmniej średnim programistą - czeka Cię praca 24/7 przy ciągłym opieprzaniu szefa ...

Jednymi słowy - to samo co zawsze piszę:

Nie pytaj się ile czasu Ci zajmie nauczenie się programowania, nei pytaj jak zacząć.

Bo jeśli pytasz to znaczy, że to nie dla Ciebie.

Programowanie to szukanie rozwiązań problemów - masz zrobić tak by maszyna robiła to co jej każesz ... a jak chcesz to zrobić jeśli nie umiesz szukać ?

U góry masz przycisk Szukaj .... w ciągu miesiąca podobnych tematów jest 5-6 ...

Ale co tam ... chcesz usłyszeć, że w ciągu roku Ci się uda zostać senior php developer ....

Chcesz dotrzeć do celu - najpierw czytaj co piszą inni, przejrzyj to forum. Wiesz ilu wannabe się tu przewinęło ? Całe tłumy a ilu zostało - garstka ... Ilu tworzy cokolwiek więcej niż księgi gości ? Kilkudziesięciu ... ilu z tych wannabe potrafi tworzyć serwisy rozbudowane - kilku ...

Do której grupy chcesz należeć ?

Chcesz dużo pokrzyczeć o tym, że dasz radę ?

Krzycz ...

Ale wątpię by Ci się to udało.

Pokaż za rok, że Ci się udało a wtedy Cię zatrudnię u siebie i dam Ci na rękę kilka tysięcy nawet - bo to znaczyć będzie, że jesteś geniuszem ...

pozdr.
Łukasz

ps: wybacz, że tak naskoczyłem ale to się robi nudne już jak ktoś po raz nty pyta o to samo a potem nic z tego nie wynika

ps2: myślisz, że byłem ostry ? napisz na jakiejś grupie dyskusyjnej takie pytanie to dopiero po Tobie pojadą

zle mnie zrozumieliscie, to nie jest tak ze ja chce np poznac php w rok, lub cos tam w pol roku, bede staral sie najlepiej jak umiem i tyle, a ile czasu mi to zajmie to przyszlosc pokaze. mi chodzi tylko o jedna rzecz, wlasnie nie chce pisac kolejnych wersji ksiegi gosci lub czegos podobnie bzdetnego, chce jak najszybciej zajac sie czyms powaznym, chce jak najszybciej zaczac pracowac z ludzmi bardziej doswiadczonymi odemnie bo wtedy naucze sie najwiecej, w moim pytaniu chodzi o to kiedy bede umial wystarczajaco duze zeby ktos dal mi szanse na prace, staz, czy praktyki w firmie przy prawdziwym projekcie z prawdziwymi programistami. nie oczekiwalem jakiejs konkretnej odpowiedzi, tak sobie czytam wasze odpowiedzi miedzy rozdzialami ksiazki ktora wlasnie czytam, o PHP oczywiscie smile.gif
nie mysle ze byles ostry, zreszta nawet gdybys byl, nie przejalbym sie tym smile.gif
tak poprostu chcialem pogadac, nowych kolegow z "klubu" poznac smile.gif wiec witajcie panowie smile.gif
a powiedz mi co chcesz zebym umial za rok zebys dal mi szanse na udzial w projekcie w Twojej firmie smile.gif
mike
Cytat(altar @ 12.05.2008, 16:51:24 ) *
mi chodzi tylko o jedna rzecz, wlasnie nie chce pisac kolejnych wersji ksiegi gosci lub czegos podobnie bzdetnego, chce jak najszybciej zajac sie czyms powaznym,
Nie da się tak. Każdy by tak chciał ale chodząc na skróty można zajść w maliny.
Żeby zdobyć doświadczenie musisz znać solidne podstawy. Podstawy to podstawy.
chce jak najszybciej zaczac pracowac z ludzmi bardziej doswiadczonymi odemnie bo wtedy naucze sie najwiecej, w moim pytaniu chodzi o to kiedy bede umial wystarczajaco duze zeby ktos dal mi szanse na prace, staz, czy praktyki w firmie przy prawdziwym projekcie z prawdziwymi programistami. nie oczekiwalem jakiejs konkretnej odpowiedzi, tak sobie czytam wasze odpowiedzi miedzy rozdzialami ksiazki ktora wlasnie czytam, o PHP oczywiscie smile.gif
A myślisz, że szybciej wykształcisz dobrego mechanika każąc mu złożyć i rozłożyć najpierw silnik od WSki, później od malucha a później od Poloneza i na końcu od BMW czy jak mu każesz od razu babrać się przy silniku Ferrari?
a powiedz mi co chcesz zebym umial za rok zebys dal mi szanse na udzial w projekcie w Twojej firmie smile.gif
Nie prowadzę firmy ale gdybym prowadził i poszukiwał pracownika to oczekiwałbym od ciebie znajomości wszystkiego co wymieniłem powyżej. Z czego przełknąłbym gdybyć część znał tylko w podstawach. Podstawy nie dotyczą OOP i wzorców. To usiałbyś znać dobrze.
.radex
W skrócie: w programowaniu potrzebne są dwie rzeczy: logiczne i abstakcyjne myślenie oraz pamięć do składni.

Ja np. mam problemy w szkole, żeby coś zapamiętać, ale z manuala uczę się szybko.
maniekl2
mi chodzi tylko o jedna rzecz, wlasnie nie chce pisac kolejnych wersji ksiegi gosci lub czegos podobnie bzdetnego, chce jak najszybciej zajac sie czyms powaznym, chce jak najszybciej zaczac pracowac z ludzmi bardziej doswiadczonymi odemnie bo wtedy naucze sie najwiecej

Jeżeli chcesz popracowac nad czymś większym, np gra przez przegladarkę to pisz na pw coś ci znajdę biggrin.gif
Ja np. dzieki pracy przy takiej grze bardzo sie rozwinąłem dlatego polecam smile.gif
Cysiaczek
~mike ma rację - nie można pomijać etapów. Mogłoby dojść do paradoksalnej sytuacji, w której ktoś zna API i funkcje frameworka Symfony, ale php zna słabo i wtedy klops, bo w najmniej oczekiwanym momencie wymięknie. To jest trochę tak jak z:

- Dlaczego u Pana tak drogo?
- Bo w trakcie realizacji zlecenia: nie zaglądam do książek co 5 minut, nie pytam o wszystko na forach internetowych i za tydzień nie powiem, że nie czegoś nie umiem.

Pozdrawiam.
batman
Uwielbiam tematy w stylu "ile razy mam się pociąć, by być prawdziwym emo" aaevil.gif

Ale skoro dyskusja się rozwinęła, to też dorzucę swoje trzy grosze. Programowanie to takie zajęcie, które wymaga cały czas nakładów ogromnej pracy, by być na czasie. Nie ma jednej ścieżki do zostania dobrym programistą. Ja zaczynałem od Access-a. Później był Sybase (tak tak, to są bazy danych). Porzuciłem bazy na rzecz ASP 3.0 (tak tak, jestem taki stary, że wiem co to jest winksmiley.jpg ). Później przyszła kolej na PHP, a obecnie poznaję (już kawał czasu) .NET. Ale i tak cała ta wiedza jest niczym przy tak prozaicznej rzeczy jak gadżety google. Dostałem takie jedno zadanko i już jakiś czas je męczę.
Jakiś czas temu walczyłem z Allegro i ichnim webapi, wcześniej bawiłem się webservice-ami. A jeszcze wcześniej pisałem systemy e-commerce.
Jak widzisz każdy nowy projekt to coś zupełnie innego i nie można jednoznacznie napisać kiedy będziesz programistą.
nasty
Cytat
tak sie zastanawiam, jesli chce byc programista

bardzo ladnie smile.gif
Cytat
na poczatek programista PHP (...) w jakiej kolejnosci powinienem sie uczyc tych rzeczy, tzn. od czego zaczac, co potem i co dalej.

i tu juz zle. Zacznij lepiej od C, nabedziesz sporo bardzo waznej wiedzy ktora jest ukryta w jezykach wyzszego poziomu, wiedza ta jest niezbedna do tego aby pisac optymalne aplikacje. Inaczej bedziesz zyl w zlym przkonaniu ze program ktory napisales jest taki super bo tak jest we wszystkich ksiazkach [tu wstaw jakis jezyk wyzszego stopnia].

Cytat
moze od javy nie (chodz moglbym sie klucic), ale od np. C / C++ to owszem.

Cytat
ile czasu wedlug was potrzebuje zeby nauczyc sie wszystkiego co jest mi potrzebne zeby dotrzec do zalozonego celu?
sporo, i powiem Ci jeszcze ze wiekszosc wiedzy ktora jest potrzebna programiscie to nie jest taka czysto techniczna tak jak o samym jezyku czy o narzedziu ale wiedza ogolna o informatyce. poczytaj sobie codinghorror.com - zrozumiesz o co mi chodzi.

Pozdrawiam.
batman
Cytat
Zacznij lepiej od C(...)

Tu nie mogę się zgodzić. Po co komu znajomość mega abstrakcyjnych wskaźników, skoro w takim C# (nie wiem jak w Javie, ale chyba też tego nie ma) ich nie ma?
Języki typu C / C++, które umożliwiają bezpośrednią manipulację w pamięci powoli odchodzą w niepamięć (ale ktoś w końcu musi to oprogramować winksmiley.jpg ). Czasy, gdy toczyły się boje, kto potrafi napisać najszybszy algorytm w asemblerze, rysujący piksel na ekranie, odeszły w niepamięć.
nasty
Cytat(batman @ 12.05.2008, 22:57:54 ) *
Tu nie mogę się zgodzić. (...)
Języki typu C / C++, które umożliwiają bezpośrednią manipulację w pamięci powoli odchodzą w niepamięć (ale ktoś w końcu musi to oprogramować winksmiley.jpg ). Czasy, gdy toczyły się boje, kto potrafi napisać najszybszy algorytm w asemblerze, rysujący piksel na ekranie, odeszły w niepamięć.

Posluze sie przykladem...
W PHP kazdy programista robil kiedys cos takiego:
  1. <?php
  2. $str = "A";
  3. $str .= "AB";
  4. $str .= "ABC";
  5. ...
  6. $str .= "A....Z";
  7. echo $str;
  8. ?>
prawda ?
A to wbrew pozorom jest bardzo niewydajne, tego sie nie dowiesz przez programowanie w PHP bo PHP robi to w srodku (w czesiu:P) i widzisz tylko efekt koncowy ktory jest wypisaniem A.....Z
a tak naprawde to wyglada to tak w C:
Kod
char* str;
  str = (char*)malloc(1*sizeof(char));
  strcpy(str,"A");

str = (char*)malloc(2*sizeof(char));
   strcpy(str,"AB");

...

str = (char*)malloc(n*sizeof(char));
   strcpy(str,"A....Z");
Jak zauwazyles to za kazdym razem ten obszar pamieci jest czyszczony i alokowany jest inny - o innym rozmiarze. To jest bardzo niewydajne, dlatego np. w .NET jest specialna klasa do takich zastosowan ktora optymalizuje to przez uzywanie list, klasa ta sie nazywa StringBuilder. To jest taki maly przyklad ktory ma swoje duzo wieksze odpowiedniki, tak tak, znam te gadki o tym ze taniej jest dokupic kostke ramu i nowy serwer niz spedzac czas podczas optymalizacji, ale nie tedy droga bo po co ponosic dodatkowe koszty poprzez swoja niewiedze skoro podczas pisania mozna (z wyuczonych juz nawykow) pisac optymalny kod ?

Cytat
Po co komu znajomość mega abstrakcyjnych wskaźników, skoro w takim C# (nie wiem jak w Javie, ale chyba też tego nie ma) ich nie ma?
W Javie nie ma wskaznikow. a w C# sa ograniczone ze wzgledu na to ze duzo bledow w oprogramowaniu wynika z niechlujstwa programistow bo np. zaalokuja za malo pamieci czy bawienie sie pustymi wskaznikami itd... glownym powodem dla ktorego nie ma w tych jezykach (tak obszernego) uzycia wskaznikow jest bezpieczenstwo i nic wiecej.
batman
Wiem jak działa StringBuilder i w jakich sytuacjach go używać winksmiley.jpg Jednak w PHP nie ma alternatywy dla $zmianna += 'jakiś ciąg'; W tym momencie wychodzi jedna z wielu niedoskonałości tego języka. Jednak należy pamiętać, iż nie da się przenieść metod optymalizacji skryptów z jednego języka do innego.
Nie twierdzę, że jakiś język jest gorszy od innego, ponieważ ma / nie ma czegoś tam. Bycie programistą nie polega na znajomości wszystkich niuansów programowania, ponieważ dla każdego języka niuanse te są różne. Dlatego też nie można określić jednoznacznie co oznacza bycie dobrym programistą. Znam kilka osób, które wyczyniają cuda w C#, ale w PHP nie potrafią napisać prostej pętli, ponieważ "to tak nie działa". Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia winksmiley.jpg
nasty
@batman: w kilku liniach moge Ci napisac odpowiednik klasy StringBuilder w php ktore (teoretycznie - nie sprawdzalem) powinno byc wydajniejsze od standardowego +=

Cytat
Bycie programistą nie polega na znajomości wszystkich niuansów programowania, ponieważ dla każdego języka niuanse te są różne.
Ale to sa podstawy, a podstawy kazdy powinnien znac.

Cytat
Znam kilka osób, które wyczyniają cuda w C#, ale w PHP nie potrafią napisać prostej pętli
Za przeproszeniem, pierdolisz winksmiley.jpg
batman
Cytat
w kilku liniach moge Ci napisac odpowiednik klasy StringBuilder w php ktore (teoretycznie - nie sprawdzalem) powinno byc wydajniejsze od standardowego +=
Z chęcią zobaczę jak to działa.

Cytat
Ale to sa podstawy, a podstawy kazdy powinnien znac.

Idąc tym tropem, każdy programista musi znać asembelra smile.gif

Cytat
Za przeproszeniem, p****

Może przesadziłem z przykładem, ale idealnie oddaje on problem związany z przejściem z jednego języka na inny.
nasty
Cytat
Z chęcią zobaczę jak to działa.

1. <?php
  2. class StringBuilder {
  3. private $chars = array();
  4. private $size = 0;
  5. /*
  6. Najwazniejsza metoda o ktora mi chodzi to jest wlasnie ta, Append
  7. innych nie bede implementowal
  8. */
  9. public function Append($char)
  10. {
  11. $i = 0;
  12. while($char{$i} != null)
  13. {
  14. $this->chars[] = $char{$i++};
  15. $this->size++;
  16. }
  17. }
  18.  
  19. public function ToString()
  20. {
  21. // tu z powodu ograniczen php tylko 2 (zamiast 1 jak to sie ma w C) razy alokuje pamiec zamiast 
  22.  //n-razy w przypadku dodawania duzej ilosci tekstu do siebie
  23. $outputString = $this->chars[0]; // tworze strong z wielkoscia 1
  24. $outputString{$this->size} = " 0"; 
  25. while(--$this->size > 0)
  26. /* i tu jest cala "magia" teraz mamy juz zarezerwowany string o wielkosci tablicy
  27. (nie powinno byc spacji miedzy a 0 ale forum sie psuje jak tak daje tongue.gif) */
  28. $outputString{$this->size} = $this->chars[$this->size];
  29. return $outputString;
  30. }
  31. }
  32. ?>
To jest ogolna zasada dzialania. Mi w tym przypadku chodzi glownie o idee tego a nie jakies benchmarki, nie bez powodu istnieje juz wspomniana klasa StringBuilder w .NET

Cytat
Idąc tym tropem, każdy programista musi znać asembelra smile.gif
Nie. Ja nie mowie o znajomosci jezykow tylko podstaw. To o czym ja mowie mozesz porownac do wzorcow projektowych, nie wazne w jakim jezyku piszesz, wszedzie obowiazuje te same zasady.

Cytat
Może przesadziłem z przykładem, ale idealnie oddaje on problem związany z przejściem z jednego języka na inny.
A ja moze przesadzilem z tonem tongue.gif Ale ogolnie jak znasz juz kilka jezykow to bezproblemowo nauczysz sie kolejnego. Dam Ci przyklad z mojego doswiadczenia. Mam Kolezanke ktora jest na I roku ETI, miala na zaliczenie napisac projekt w Python-ie ktory w odpowiedni sposob przedstawi maciez zapisana w pliku i poprosila mnie o pomoc z tym projektem, Pythona nie znalem i nigdy wczesniej nie widzialem na oczy (tyle co czytalo sie flame tu i tam tongue.gif), wystarczy ze zobaczylem 2 przykladowe "Hello World" w tym jezyku i od razu otworzylem strone z manualem bibliotek Pythona, wyszukalem odpowiednich funkcji i program byl gotowy w ciagu zaledwie 20 minut. Moje zdanie jest takie ze najwiecej czasu zajmuje nauka pierwsze jezyka, w tym czasie tez wyrabia sie sporo nawykow i wyobrazen o programowaniu, dlatego lepiej brac sie za cos co wyuczy tych wlasnie nawykow i podstaw - chodzi mi o te dobre.
legorek
Rozumiem, że ktoś może chcieć zostać strażakiem albo pilotem, ale na Boga programistą? To teraz jest zawód marzeń? Ja jako małe dziecko chciałem zostać hydraulikiem i pewnie lepiej bym na tym wyszedł smile.gif

Po pierwsze zdefiniuj: kto to jest dla Ciebie programista?
a) ktoś kto pisze programy
cool.gif ktoś kto pisze programy i się z tego utrzymuje

Jeśli a) to wystarczy, że od czasu do czasu poczytasz sobie jakąś książkę, czy artykuł w necie. Nie musisz iść na żadne specjalistyczne studia. Nauczysz się całkiem nieźle programować.

Jeśli cool.gif to słuchaj: koledzy już Ci udzieli stu dziesięciu rad czego nie powinieneś robić. Oczywiście mają rację, ale nie słuchaj ich, próbują Ci zniechęcić bo boją się, żeby taki młody wilk nie wygryzł ich z ciepłych posadek. Musisz być jak tygrys.

Po pierwsze od jakiego języka zacząć. Moja ścieżka wygląda tak
Kod
                                                           .-> javaScript
                                             .-> PHP -> PHP -> PHP -> PHP -> PHP -> PHP
QBASIC -> VisiualBasic -> Delphi -> Pascal -<
                                             `-> C   -> C++ -> JAVA -> end
                                                  `-> ASM

Imponująca prawda? Jeśli nie chcesz zmarnować tyle czasu co ja: wybór jest oczywisty: ucz się C bo pozwala zrozumieć działanie podstawowych mechanizmów rządzących komputerem. Jeśli znasz już jeden język nauka wszystkich kolejnych przyjdzie Ci łatwo (no chyba że Malbolge czy innych ezoterycznych języków). Ale jeśli nie chcesz nie musisz. Możesz od razu przejść do PHP. Tylko wtedy jeśli chcesz dobrze pisać w PHP będziesz musiał trzymać się niezrozumiałych dla siebie zasad (które będą dla Ciebie logiczne jeśli poznasz np C). Pomijam oczywiście takie rzeczy jak HTML i CSS i SQL bo to nie języki programowania, ale będzie musiał je znać.

Po drugie: studia. TYLKO NIE INFORMATYKA! To chyba najgorszy możliwy kierunek dla wyjadacza klawiatur. Mam kilku znajomych którzy studiują Informatykę. Zwyczajowo słyszę od nich dwa pytania:
- legorek, kiedy idziemy pić? (sympatyczne pytanie, nie będziemy go rozważa)
- ku***, czemu ja poszedłem na tą informatykę? (niesympatyczne pytanie, rozważamy poniżej).

Studia informatyczne są złe. Za dużo jest tam teorii. Nie chodzi o to, że teoria jest zła. Na studiach czysto informatycznych nie nauczysz się rozwiązywać problemów nieteoretycznych. Wszystkie zadania rozwiązujesz zawsze według jednego schematu. Masz zadany problem i wystarczy dobrać odpowiednie narzędzia na podstawie wiedzy którą posiadasz żeby go rozwiązać. I to się zawsze udaje, ponieważ tak konstruowane są problemy. Programowanie to sztuka rozwiązywania problemów korzystając z wiedzy i narzędzi których nie masz smile.gif

Co bym Ci polecił to studia bardziej techniczne, gdzie czasem trzeba się "ubrudzić". Może nie dowiesz się tam kim był Stern (choć już Turing na pewno), ale zdobędziesz zupełnie inne podejście do rozwiązywania problemów. Choćby głupie laboratoria, gdzie najpierw będziesz musiał policzyć coś teoretyczne, zrobić pomiary, porównać wyniki a potem zastanawiać się czy błąd jest w pomiarach czy w obliczeniach smile.gif To nie jest problem programistyczny, ale jeszcze raz się powtórzę chodzi o sam sposób działania który jest bliższy programowaniu gdzie. Teoria jest ważna, praktyka jest ważna ale najważniejsze umieć to połączyć.

To była teoria studiowania. W praktyce, nieważne co wybierzesz, będziesz się obijał przez 5 lat.

Po trzecie: praca. Zapomnij o znaczeniu tego słowa do trzeciego roku smile.gif Skup się na nauce. Chyba że będziesz miał takie szczęście jak ja i uczelnia rozwiąże z Tobą umowę po pierwszym roku. Wtedy możesz sobie zacząć pracować już wcześniej.

Po czwarte, modne ostatnio słowo, dywersyfikacja. Nie samym programowaniem żyje człowiek. Programistów jest na pęczki i jeśli nie będziesz naprawdę dobry to w życiu nie znajdziesz sobie pracy. Dlatego jeśli jesteś średnio-dobry warto umieć coś jeszcze. Nie mówię żeby być webową złotą rączką czyli grafiko-administratoro-programistą (bo nie ma szans żeby znać się na tych wszystkich dziedzinach dobrze. Nawet gdybyś się znał to i tak nikt by Ci nie uwierzył. Warto jednak znać się jeszcze na czymś. Ja np. lubię fotografować i interesuje się mediami więc pracuję sobie firmie która między innymi wydaje portal internetowy, więc nie ma problemu czasem złapać za firmowy wypasiony sprzęt foto i ruszyć zrobić zdjęcie do artykułu czy coś.

I tu dochodzimy do kolejnej kwestii: samo pisanie kodu przez jest nudne i monotonne. Ciekawe jest tylko jak coś nie działa smile.gif Dla mnie najlepsze w mojej pracy są działania kreatywne (nowe pomysły). Ich wprowadzanie w życie to rutyna.

I na koniec kwestia zarobków: na początek nie spodziewaj się kokosów smile.gif

życzę dobrej nocy,
dobrze że programiści mogą sobie pospać do późna smile.gif
Cysiaczek
ehehe moga mogą biggrin.gif

Jako, że jestem samoukiem, to zaintrygował mnie ten StringBuilder - ciekawa sprawa - zresztą już od jakiegoś czasu kuszą mnie źródełka php.
Niemniej nie jest to dyskusja na temat, więc się więcej nie zapędzajcie - załóżcie nowy topik.

Jak zniechęcać? Jako kogoś może zniechęcać nauka:
(X)HTML, CSS, JS, PHP, XML, SOAP, YAML, DOM, AJAX, OOP, wzorce, UML, Mysql, PostgreSQL, SQLite, PEAR, Propel, Doctrine, cakePHP, Agavi, ZF, Symfony, CodeIgniter, CVS, SVN, Eclipse ? Toż to sama rozkosz na minimum 2 lata biggrin.gif

Ide spać,
Dobranoc.
mike
Nie wciskajcie chłopakowi C. To archeologia jakaś.
Można doskonale znać teorię i podstawy programowania nie znając C.

Zresztą widać że chłopak chce iść bardziej w webowe rzeczy skoro wspomina o PHP i Javie (pewnie w domyśle J2EE) wiec po co mu C? Już niech lepiej Javy się uczy a nie bezużytecznego starocia.
piotrooo89
popieram mike C to już przeżytek... prawdziwa kasa leży w web... i aplikacjach... bo w gre ktoś pogra i koniec, a na stronę jak sie spodoba to będzie często wchodził. lepiej poświęcić czas i nauczyć sie programowania w językach webowych.
none
Ostatnio gdzieś widziałem kursy php w warszawie w 3 m-c przygotowuja do zdania zce. (od zera do engineer-a) Muszą mieć super metodę, pewnie coś jak SITA tylko 10* szybciej smile.gif

A na serio to kilka lat i będziesz bogiem:)
nasty
Cytat(mike @ 13.05.2008, 08:44:27 ) *
Nie wciskajcie chłopakowi C. To archeologia jakaś.
Można doskonale znać teorię i podstawy programowania nie znając C.

Zresztą widać że chłopak chce iść bardziej w webowe rzeczy skoro wspomina o PHP i Javie (pewnie w domyśle J2EE) wiec po co mu C? Już niech lepiej Javy się uczy a nie bezużytecznego starocia.
legorek to bardzo ladnie uja...
Cytat
ucz się C bo pozwala zrozumieć działanie podstawowych mechanizmów rządzących komputerem. Jeśli znasz już jeden język nauka wszystkich kolejnych przyjdzie Ci łatwo (no chyba że Malbolge czy innych ezoterycznych języków). Ale jeśli nie chcesz nie musisz. Możesz od razu przejść do PHP. Tylko wtedy jeśli chcesz dobrze pisać w PHP będziesz musiał trzymać się niezrozumiałych dla siebie zasad (które będą dla Ciebie logiczne jeśli poznasz np C).

Cytat
popieram mike C to już przeżytek... prawdziwa kasa leży w web... i aplikacjach... bo w gre ktoś pogra i koniec, a na stronę jak sie spodoba to będzie często wchodził. lepiej poświęcić czas i nauczyć sie programowania w językach webowych.
nie jestes pierwszym ani ostatnim ktory mysli ze programowanie == web a reszta to niewiadomo co winksmiley.jpg

moze to nie o PHP - o Ruby, ale idealnie tu pasuje bo tez ludzie od web i w ten sam sposob rozumuja ja Ty - piotrooo89 smile.gif

Just inside the gates of heaven, St. Peter sits at a desk checking people in.
Peter: “Welcome to heaven. Programming language?”
The man at the front of the line says, “Smalltalk.”
Glancing at his clipboard, Peter says, “Room 33. Be very quiet as you pass Room Six.”
The process repeats itself with the next person in line:
Person #2: “Common Lisp.”
Peter: “Room 17. Be very quiet as you pass Room Six.”
The next person moves to the front of the line with a look of curiosity on her face.
Person #3: “Python.”
Peter: “Room 54. Be very quiet as you pass Room Six.”
Person #3: “Why do you keep telling us to be quiet as we pass Room Six?”
Peter: “Because the Ruby on Rails People are in Room Six, and they think they’re the only ones here.”

smile.gif
qqrq
Cytat(legorek @ 13.05.2008, 02:10:39 ) *
Jeśli nie chcesz zmarnować tyle czasu co ja: wybór jest oczywisty: ucz się C bo pozwala zrozumieć działanie podstawowych mechanizmów rządzących komputerem. Jeśli znasz już jeden język nauka wszystkich kolejnych przyjdzie Ci łatwo (no chyba że Malbolge czy innych ezoterycznych języków). Ale jeśli nie chcesz nie musisz. Możesz od razu przejść do PHP. Tylko wtedy jeśli chcesz dobrze pisać w PHP będziesz musiał trzymać się niezrozumiałych dla siebie zasad (które będą dla Ciebie logiczne jeśli poznasz np C). Pomijam oczywiście takie rzeczy jak HTML i CSS i SQL bo to nie języki programowania, ale będzie musiał je znać.

No tak, mnie (i mike-a pewnie też, hehe) na studiach uczyli C++, a potem poznanie PHP-a (jako języka, nie technologii) było łatwe, ale ludzie, chcesz się napić piwa, idziesz do monopolowego, kupujesz je i pijesz, a nie idziesz od browarów, analizujesz cały proces produkcji piwa, uczysz się go, sam zaczynasz produkować i potem dopiero możesz się z czystym sumieniem napić piwa. smile.gif Po to napisano takie języki jak PHP, Ruby, Python, Java, żeby człowiek nie zawracał sobie dupy dynamicznym rzutowaniem i tego typu wynalazkami. Moim zdaniem znajomość PHP-a nie wymaga od człowieka aż takie wiedzy, żeby zaczynał od C.
Pilsener
Programistą być łatwo - wystarczy, że Twoje stanowisko pracy się tak nazywa. Z praktyką gorzej - widać to nawet w ogłoszeniach, szukają "z praktycznym doświadczeniem", oferują nawet 6 tysięcy i nie znajdują. Ile znacie osób, które realizowały co najmniej trzy duże projekty w javie lub asp? Ja nie uważam siebie za programistę, bo do tego mi daleko - piszę skrypty, proste aplikacje, ale programowanie to zupełnie co innego - 90% "programistów" poległo przy pierwszym większym projekcie, z jakim przyszło im się zmierzyć. Zresztą to widać - jak czasem widzę jakąś aplikację, zrealizowaną za grube pieniądze przez "poważne" firmy to nawet ja, amator robię sciana.gif

Praktyka i jeszcze raz praktyka - starszych komputery ominęły, a młodzi to, czego się uczą, za 5 lat będzie to to nieaktualne, więc skąd brać tych programistów z doświadczeniem? Błędne koło - akurat kiedy coś załapał i nabrał doświadczenia, już musi uczyć się nowej technologii - dlatego myślę, że na programistów jeszcze długo będzie zapotrzebowanie.
Cysiaczek
No programista jak poległ, to pół biedy, gorzej jeśli poległ developer smile.gif
Zgadzam się z tym doświedczeniem, ale tutaj czas działa na korzyść - im człek starszy, tym więcej doświadczenia, tym zazwyczaj lepszym jest programistą.
.radex
Pilsner - no nie do końca. Chociażby C++ ma kilkanaście lat i nadal jest bardzo popularny. C jest dużo mniej popularny (starszy wiek, a mniejsze możliwości), ale i tak wielu ludzi go wykorzystuje. A mniejsze bajery, które dość szybko odejdą (np. AJAX, choć może to zły przykład) nie są tak duże, a co za tym idzie - stosunkowo proste do opanowania.
Jabol
C to przeżytek? Chciałem zanzaczyć, że zarówno PHP jak i Java (w dużej części) jak i pewnie większość języków i kompilatorów jest napiasana w C. Powiedzieć C to przeżytek to postawić kropke nad rozwojem większość współczesnych języków. Do tego MySQL oraz cała reszta baz danych, serwery i praktycznie 95% oprogramowania serwerowego (może 5% to C# i Java). Więc rozumiem, że należy wyrzucić to wszystko do śmieci jako że jest oparte na przestarzałej technologii?
Inna sprawa, że niekoniecznie warto się C uczyć pod względem zawodowym. Ale to zupełnie inna kwestia.
mike
Cytat(Jabol @ 14.05.2008, 16:21:49 ) *
C to przeżytek? Chciałem zanzaczyć, że zarówno PHP jak i Java (w dużej części) jak i pewnie większość języków i kompilatorów jest napiasana w C. Powiedzieć C to przeżytek to postawić kropke nad rozwojem większość współczesnych języków.
A C z kolei to nic innego jak Assember. Czy to jest powód żeby się go uczyć po drodze do znajomości powiedzmy Javy?
Nie.

C to przeżytek jeśli chodzi o dużą część zagadnień i dziedzin programowania. Jeśli ktoś chce pisać strony WWW, to od C powinien trzymać się z daleka.
jastu
Może mam skrajne podejście....
moim zdaniem zaczynanie nauki programowania od php jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Na początku poznajesz programowanie strukturalne, później obiektowe, następnie zastanawiasz się nad budową aplikacji i jej wydajnościa. Kiedy przychodzi moment, w którym w php zaczyna czegoś brakować rozglądasz sie za kolejnym językiem programowania do nauki, a jednocześnie takim który pozwoli ci zarabiać. Im więcej się uczysz nowego języka, tym mniejszą masz ochotę wracać do php tongue.gif nie  ma lepszego motywatora smile.gif Poznajesz różnice, które bardzo często zaskakują cię pozytywnie, poznajesz zalety i wady nowego języka. I tak z każdym kolejnym smile.gif

Nie twierdze że php jest złe, jest wręcz idealne do nauki i realizacji wybranych projektów.
.radex
jastu - dokładnie. Jak tak sobie myślę w jaki sposób zaczynałem programowanie, to rzeczywiście to jest dobre podejście. Gdybym zaczął od C od razu bym wymiękł.

Najpierw (jeszcze jako 10-latek) nauczyłem się podstaw HTML'a (tak wiem, to nie jest język programowania). Nauczyło mnie to trochę innego sposobu myślenia. Bardziej logicznego i abstrakcyjnego. Później PHP (równolegle z CSS, ale to ma już mniejsze znaczenie) - to nauczyło podstaw prawdziwego programowania. Teraz C++ nie stanowi dla mnie większego problemu, ale jednak webdevelopka mnie bardziej interesuje (choć coraz wiekszą mam ochotę na napisanie czegoś większego w C++)...
kwiateusz
ja nauke zaczynałem od php i wszyscy mowili ze tworzy zle nawyki np przez dynamiczne typowanie a dzieki niemu dopiero zrozumialem js, nie mowiac ze zaden jezyk programowania nie jest teraz mi straszny smile.gif

wiec do takiej początkowej nauki to jednak polecałbym php bo jak wyzej wymieniono uczy podstaw programowania a później tylko poznaje sie skladnie innych jezykow ale zasady sa juz takie same, a sameho pehapa łatwiej sie nauczyc niz wskakujac na otwarty ocean jakim jest c i pochodne
scanner
Jacy Wy wszyscy jesteście dobrzy...
Przerzucacie się nazwami języków, licytujecie się na to kto ile umie i ile potrzebował czasu żeby się tego naumieć, nawet twierdzicie, ze że żeby się nauczyć PHP trzeba znać HTML - co jest oczywistą herezją - ale żaden z Was nie wspomniał wprost, że żeby byc dobrym programistą, trzeba umieć tworzyć algorytmy - i od tego trzeba zacząć.
Niekoniecznie od razu UML - ale jeśli dana osoba nie jest w stanie zaprojektować w prostym schemacie blokowym jak ma działać potencjalny kawałek kodu, to nie napisze go skutecznie w żadnym języku.
Na szczęście - któryś z Was wspomniał o myśleniu abstrakcyjnym - bo to jest podstawa - logika przychodzi później. Jeśli nie potrafisz sobie wyobrazić, jak coś ma działać, to niczego nie stworzysz. Nieważne, czy to będzie program, czy lodówka. Dopiero po algorytmice przychodzi czas na logikę połączoną z nauką składni danego języka.
mike
Cytat(scanner @ 20.05.2008, 19:39:10 ) *
Dopiero po algorytmice przychodzi czas na logikę połączoną z nauką składni danego języka.
Oj chyba odwrotnie. Ktoś kto nie myśli logicznie żadnego algorytmu nie napisze.
I pokaż mi jeden post w którym jest napisane, że trzeba się znać HTML żeby się nauczyć PHP? Może by jeszcze dorzucić do wszystkiego czytanie ze zrozumieniem? tongue.gif
scanner
Cytat(qqrq @ 11.05.2008, 21:22:09 ) *
Oczywista bzdura - nie jest żadną siłą połączone - to że się te techniki wykorzystuje razem w 99% przypadków, nie znaczy o jakiejkolwiek łączności - można wykonać stronę w (X)HTML bez linijki PHP, oraz można napisać aplikację, która nie będzie używać grama HTML - chyba się zgodzisz ~mike, prawda?
Cytat(Cysiaczek @ 11.05.2008, 21:47:34 ) *
Aby programować w php, musisz najpierw poznać (x)html, css, js.
No kto jak kto, ale że ~Cysiaczek to napisał, to aż sam nie wierzę...
Ja się akurat wywodzę z czasów komputerów 8bit i sytuacji, ze gdy się w szkole podstawowej chciało zagrać na jednym z trzech Meritum, to sobie trzeba było najpierw tę grę napisać - i wtedy właśnie najpierw uczyliśmy się jak program ma działać, a nie jak wygląda składnia BASIC'a - najpierw był schemat blokowy, który rozwijał umiejętność abstrakcyjnego myślenia, po czym przychodziło poprawianie, aby wyglądało sensownie - i tu logika potrzebna jak powietrze.
qqrq
Cytat(scanner @ 20.05.2008, 20:00:47 ) *
Oczywista bzdura - nie jest żadną siłą połączone - to że się te techniki wykorzystuje razem w 99% przypadków, nie znaczy o jakiejkolwiek łączności - można wykonać stronę w (X)HTML bez linijki PHP, oraz można napisać aplikację, która nie będzie używać grama HTML

Sam piszesz, że PHP jest w 99% wykorzystywane razem z HTML-em itd., więc jakoś chyba połączone są, nie? Zresztą, kurcze, stary, chodzi nam o zastosowanie PHP-a do budowania stron WWW, a nie do czystego programowana. O to chyba (chociażby w domyśle) chodzi w tym poście? Jasne, że programowanie to co innego niż web-developerka, ale "jakoś" te dwie rzeczy są ze sobą powiązane.
Poza tym jak wyobrażasz sobie naukę najpierw algorytmiki, a potem programowania? Bez żadnego języka, na którym możesz poćwiczyć naumiane algorytmy cała zabawa jest o kant dupy potłuc.
Shili
Nieprawda, algorytmów można nauczyć się bez problemu bez znajomości żadnego języka programowania. Jeśli ktoś nie wie jak obliczać na przykład iloczyn macierzy algorytmem Gaussa, LU, LUP czy jakimkolwiek innym i jak nie jest w stanie wymyślić tego algorytmu, krok po kroku, zapisać sobie językiem naturalnym na kartce, to mało co zrobi, jeśli jest w stanie, to nauczenie się składni danego języka jest już prostszym problemem.

Algorytm może być jak najbardziej zapisany językiem naturalnym, nawet w schematach blokowych bez problemu można używać treści w języku naturalnym. A jeśli ktoś nie umie myśleć algorytmicznie i nie zna żadnych algorytmów, ani nie umie ich projektować, to sama składnia języka niewiele mu pomoże.

Uważam jednak, że logiczne myślenie przydaje się w momencie projektowania (czy też rozumienia gotowych algorytmów), a nie dopiero potem.

Poza tym chciałabym powiedzieć, że algorytmy wymyślano o wiele dawniej niż powstał pierwszy komputer winksmiley.jpg Czyli bez żadnego języka na którym można ćwiczyć, w sensie oczywiście języków jakiegokolwiek programowania winksmiley.jpg
mike
Dobrze, że napisałeś:
Cytat(Shili @ 21.05.2008, 11:08:31 ) *
w sensie oczywiście języków jakiegokolwiek programowania winksmiley.jpg
bo już miałem odpisywać, że matematyka przetestowała wszystko dokładnie. Matematyka to najdoskonalszy i najbardziej uniwersalny język.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.