Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Windows 7 x64 a software
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
Stron: 1, 2
melkorm
Miałem XP, Vistę, teraz mam 7'ke. Ściagając 7'ke odrazu załatwiłem sobie XP'ka `w razie co`, nawet nie przeszło mi przez myśl by go zainstalować winksmiley.jpg Ostanio coś koleżance robiłem na XP'ku - masakra, 7'ka wygrywa na całej linii winksmiley.jpg
sztosz
Ale brak kompatybilności GG i systemów operacyjnych to problem tego śmieciowatego programu jakim jest Gadu Gadu. Sprawdź czy inne komunikatory też mają takie problemy. Ja korzystam z Mirandy i nie miałem żadnych problemów niekompatybilności jak do tej pory. Przez chwilę był problem na linii wtyczka IEview i IE7 ale workaround znalazłem natychmiast a problem usunięto ogólnie bardzo szybko. Zawszę wszystkim będę powtarzał że jedyna rada na GG to nie używać!

A co do "szybkości" systemów to na moim laptopie* Vista śmigała szybciej niż XP, 7 zaś szybciej od Visty. Do tego na baterii najdłużej pracował na Viście, na 7 troszkę krócej, ale trzeba też założyć jakiś margines błędów moich pomiarów. Na XP jednak chyba krócej niż na 7 i Viście, z tym że na XP nigdy go nie katowałem na samej baterii a na 7 i Viście dosyć mocno winksmiley.jpg

Nie chce mówić iż gg (tak to jest skrót od Gadu-Gadu) nie jest przystosowywane do nowszych systemów bo przecież jest wersja 8 która może i pracuje dobrze na 7, ale póki co na nią nie przechodzę a co do Visty i wariowania paska zadań to kolega też ma taki problem oraz w internecie inni też się na to skarżyli, podobno gadu-gadu gdzieś opisało potem jak sobie z tym poradzić, no ale takie rzeczy powinny być od razu wgrane w aplikacje i wypuszczane jako nowa wersja itp.

Co do jeszcze 7 to mam mieszane uczucia do tego nowego paska bo jakoś nie do końca podoba mi się grupowanie wszystkich ikon w jedną i dlatego częściej korzystam z opcji: Scalaj gdy pasek zadań jest pełny.
rzymek01
Wszystko poszło gładko, działają programy, gry (demon tools nie chciało się instalować, ale w zamian zainstalowałem Virtual CloneDrive)

no i jak się spodziewałem - nie ma sterów do dźwiękówki Behringer FCA 202 Firewire na 64bit, jest tylko na 32bit sciana.gif
można jakoś przepisać ręcznie stery z 32 na 64bit? haha.gif
erix
Cytat
można jakoś przepisać ręcznie stery z 32 na 64bit?

Jak masz źródła, to tak. tongue.gif
Fifi209
Cytat(matixrr @ 17.07.2009, 07:17:46 ) *
Przy dobrej konfiguracji sprzętowej vista nie jest wolna, ale jest wolniejsza (chociażby ze względu na tryb aero który potrzebuje trochę tej pamięci aby móc pracować) od XP. Pracując na viście to głównie denerwujący był brak kompatybilności gg z systemem (a głównie z tym paskiem zadań) co teraz w seven objawia się na inny sposób a mianowicie ikona obok zegara jest jakby 16bitowa a emotikony wyświetlane są błędnie - tło pod niektórymi jest czarne [gg77].
Vista miała denerwujące te ciągłe zapytania (co chyba można było jakoś wyłączyć) co w seven występuje nadal, ale wyłączenie (lub obniżenie poziomu) jest zdecydowanie łatwiejsze dla przeciętnego Kowalskiego.

Jakby nie patrzeć XP wydany został 8 lat temu a SP2 - 4 lata temu, więc było trochę czekania na ten lepszy system przy czym zastanawiam się czy 7 to rzeczywiście ten system na który przechodząc z XP będę w pełni usatysfakcjonowany czy to tylko produkt mający trafić do użytkowników Visty zdenerwowanych tamtym systemem...

To chyba wina gg a nie systemu... Przecież system nie może być dostosowany pod tysiące aplikacji bo Tobie coś źle działa.
Ciągłe zapytania? Zapytania o co? Mówisz o zabezpieczeniach? Jakby się człowiek sprężył to w ciągu max 5 minut znajdzie odpowiedź. (szukając)

"vista nie jest wolna, ale jest wolniejsza" - Tryb aero nie musi być włączony.

Moje zdanie:
Vista jest znacznie szybsza od XP sp2/3
Dlaczego?
Po pierwsze mam wersję Ultimate 64 bit co oznacza, że wykorzystam (teoretycznie) 100% procesora i zainstaluję aplikacje 64 bitowe.
Po drugie, ponad 4 GB pamięci - XP 32 bitowy system nie radzi sobie z tym, obsługuje max 3 GB. (Jakoś linuxy nie mają problemów z tym)
mydoom.h
Cytat
XP 32 bitowy system nie radzi sobie z tym, obsługuje max 3 GB. (Jakoś linuxy nie mają problemów z tym)

Jak się włączy PAE, to masz w x86 do 64GB
Fifi209
Cytat(mydoom.h @ 20.07.2009, 11:51:58 ) *

Powiedz mi ilu użytkowników komputera w ogóle wie co to jest i jak to włączyć? smile.gif Lepiej nawet nie doradzaj, nie odpowiadaj bo zaraz znajdą się tysiące dzieci pytających co to jest, jak to włączyć, gdzie etc. ;d
kwiateusz
ja o PAE to tylko legendy czytałem... chyba kedyś specjalnie xp zainstaluje i spr czy to działa naprawde bo jeszcze sie nie spotkałem z jakimś screenem chociażby na potwierdzenie tego
sztosz
Cytat(mydoom.h @ 20.07.2009, 12:51:58 ) *

Przestań pierdzielić bo to kolejny temat w którym piszesz te same bzdury. Desktopowe Windowsy x86 mają ograniczenie do 4GB z PAE i basta. Ileż razy można tłumaczyć?
kwiateusz
znowu jak głupi uwierzyłem, przepraszam sad.gif zawsze mnie na ten trick nabierają
sztosz
Co innego jest z systemami serwerowymi, ale jak masz przykładowo MSSQL z gigantyczną bazą danych którą chcesz cache'ować to bez PAE na x86 masz ~3.2 GB RAM max, i MAX 2 GB na jedną aplikację, z PAE masz więcej ramu dostępnego w zależności od wersji (datacenter zawsze najwięcej miały) jak i więcej RAM dla pojedynczej aplikacji, a dokładniej dla jednego procesu z unikalnym PID'em.

Na Linuxie z PAE jest większa swoboda ale w Linuxach nie siedzę, ale post wyżej od tego o 64 GB z PAE jest wzmianka że ograniczeni RAM na Linuxach to nie problem.

A pisząc ileż razy można to tłumaczyć mam na myśli to: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=12...st&p=633395 oraz podły humor.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.