mikolaj51
5.07.2012, 13:17:30
Widzisz, jak hasło do panelu administratora stało się jawne to straciłeś kompletnie kontrolę nad swoim "cms-em". Musiałeś usunąć wszystkie pliki i czekać aż sesja wygaśnie - czy to jest przykład potwierdzający, iż ten skrypt jest bezpieczny?
Przeczytaj sobie ten temat ponownie, a zrozumiesz, że już wszystko było powiedziane
materkamil
5.07.2012, 13:19:50
Cytat
To nie jest CMS, tylko zlepek nieudolnie skopiowanego kodu z internetu.
Ani jedna litera w tym kodzie nie jest skopiowana z internetu!
Dodam jeszcze kodowanie hasła w md5
Cytat
Ani jedna litera w tym kodzie nie jest skopiowana z internetu!
Miałem na myśli to że przeczytałeś stary kurs php i wklepałeś kod bez zrozumienia jego działania. Tak też zresztą "zaprojektowałeś" ten zlepek kodu, bez żadnych przemyśleń na temat tego jak ma działać.
mikolaj51
5.07.2012, 13:26:37
Cytat
Jeśli zastanawiasz się dlaczego warto używać materCMS a nie inne popularne CMSy jak Wordpress, Joomla to w paru punktach dowiesz się o jego zaletach:
1. materCMS posiada prosty instalator dzięki czemu parę chwil po pobraniu możesz z niego korzystać
2. materCMS to bardzo prosty skrypt, dzięki czemu bardzo dobrze zrozumiesz działanie większości plików
3. materCMs możesz bardzo łatwo dostosować do własnych potrzeb, ponieważ większość plików jest bardzo prosto napisanych
4. materCMS to bardzo bezpieczny skrypt, ponieważ użytkownik strony w praktycznie żadnym stopniu nie może ingerować w skrypt
5. materCMS możesz samemu rozbudować i dodać funkcje, które tylko chcesz
6. materCMS ma inny, niestandardowy wygląd który idealnie dopasujesz jako prosty blog lub strona o dowolnej treści
7. materCMS posiada prosty i przejrzysty panel administracyjny, który bez problemu opanujesz dzięki czemu w ciągu kilku chwil będziesz mógł dopasować stronę do swoich potrzeb
8. materCMS do standardowego używania nie wymaga interwencji w FTP dzięki czemu mogą go używać nawet osoby nie umiejące programować
9. materCMS w przypadku błędów i problemów będzie szybko aktualizowany dzięki czemu twoja strona będzie bezpieczna
Na dzień dzisiejszy gdybym miał wybierać czy użyć wordpress'a czy materCMSv3 zgadnij co bym wybrał?

Tyle osób już się wypowiadało, więc ten projekt odstaw sobie w inne miejsce i zacznij pisać
od nowa z uwzględnieniem tych uwag, które padły tu na forum. Najważniejsze - nie poddawaj się, bo nikt nie jest mistrzem
materkamil
5.07.2012, 13:29:15
Wordpress to typowy system na bloga. materCMSv3 to typowy system na stronę np: sklepu z marchewkami.
Cytat
materCMSv3 to typowy system na stronę np: sklepu z marchewkami.
Daleko Ci do tego. Tego nie można nawet nazwać poprawną obsługą plików, a co dopiero obsługę strony.
Shido
5.07.2012, 13:38:59
Cytat(materkamil @ 5.07.2012, 14:29:15 )

Wordpress to typowy system na bloga.
Tu się mylisz, narzędzia jakie posiada wordpress, jego funkcję itd. pozwalają z niego zrobić stronę dowolnej tematyki, od bloga przez stronę gry po sklep internetowy) Dodatkowo pisanie pluginów/skryptów do WP jest proste ( przy znajomości odrobiny dokumentacji ).
PS.
Co jest najlepsze? To że strona reklamująca CMSa nie jest postawiona na tym CMSie
materkamil
5.07.2012, 13:51:37
Cytat
Co jest najlepsze? To że strona reklamująca CMSa nie jest postawiona na tym CMSie
Na pewno w najbliższym czasie będę robił jakieś stronki dla marchewek albo coś takiego, na pewno będzie oparta na materCMS. Znam dużo stron które wyglądają masakrycznie, w tym mają dużo krytycznych błędów bezpieczeństwa a ich autor zabrał $ i ma to gdzieś.
Cytat
Na pewno w najbliższym czasie będę robił jakieś stronki dla marchewek albo coś takiego, na pewno będzie oparta na materCMS.
Współczuję. Koniecznie pokaż później swoje portfolio. Wyślę maila do właścicieli i jeszcze będziesz miał proces sądowy za narażanie klienta na straty, związane z brakiem bezpieczeństwa czyli niezgodne z prawdą o produkcie.
Cytat
Znam dużo stron które wyglądają masakrycznie, w tym mają dużo krytycznych błędów bezpieczeństwa a ich autor zabrał $ i ma to gdzieś.
Pokaż mi je.
Shido
5.07.2012, 13:56:36
Nie chodzi mi o inne strony tylko o to że strona o twoim CMSie nie jest na tym CMSie.
Idziesz na stronę o phpbb - strona jest postawiona na phpbb ( rozbudowanym ale jest ).
Idziesz na stronę o PHP-Fusion - strona jest na PHP-Fusion.
Idziesz na Jomala - strona jest na Jomala.
Itd.
materkamil
5.07.2012, 14:12:18
Cytat
będziesz miał proces sądowy za narażanie klienta na straty, związane z brakiem bezpieczeństwa
Strona jest bezpieczna. Upierasz się że nie jest a nie pokażesz ani jednego POWAŻNEGO błędu.
Cytat
Pokaż mi je.
Chociażby strona kosciolek.info -> mojej parafii. Rozmawiałem z jej twórcą wielokrotnie wskazując mu różne błędy. Na dzień dzisiejszy przejęcie haseł do bazy danych tego skryptu nie stanowi dla mnie większego problemu.
Cytat
Strona jest bezpieczna. Upierasz się że nie jest a nie pokażesz ani jednego POWAŻNEGO błędu.
Tutaj
materkamil
5.07.2012, 14:16:10
Ok, no to twoje posty:
Cytat
Polecenia SQL piszemy z dużej.
Tak, ale to nie ma wpływu na bezpieczeńwo
i te rady, są bardziej na optymalność a nie na bezpieczeństwo.
BTW: Jak widzisz prędzej nie mnie rób proces sądowy lecz innym programistą bo na tej stronce przejedziesz raz indirem i już masz hasła do wszystkiego
Twój problem polega na tym iż myślisz że jeśli pracowałeś nad czymś więcej niż 2dni, to jest to dobrze zrobione. Wszystkie Twoje tematy jakie tu na forum powstały, obalały Twoją teorię bezpieczeństwa, czasami krócej niż 10 sekund.
Kolejne wersje tego edytora plików które, ktoś ma później wyświetlić, praktycznie się nie różnią. Cały temat był przewałkowany odnośnie bezpieczeństwa, ale nic z tego sobie nie zrobiłeś, więc po co dajesz to do oceny?
usb2.0
5.07.2012, 15:17:37
temat do zamknięta na jakiś czas aż faktycznie nie napiszesz czego sensownego
wg mnie ofc
Tajgeer
9.07.2012, 22:00:16
http://materdefense.hostzi.com/Rozmowav1/Nowy projekt - jak widać, wziął się już za programowanie sztucznej inteligencji
Niktoś
9.07.2012, 22:15:11
HAHA-no faktycznie chłopak cięzko pracuje -coś mu się z kodowaniem posypało.
usb2.0
9.07.2012, 22:22:44
celem tego jest obrażanie czy jak?:/
Cytat
witaj co słychać?
Cytat
Jesteś durniem

Cytat
Lorem ipsum dolor sit amet
Cytat
Nie obsługuje takich długich tekstów pedale!
...
kamil4u
9.07.2012, 22:56:31
Cytat
celem tego jest obrażanie czy jak?:/
Teksty przygotowane na następną klasę w gimnazjum
Shido
10.07.2012, 07:22:33
Trzeba być niepoważnym by publikować nie dość że paskudnie wizualnie i niedokończone dzieło, na dodatek dzieło które obraża usera... Rozumiem jeszcze jakby to była strona 4fun ( mniejsza że dla nas jest 4fun, ale w zamyśle twórcy jest jak najbardziej poważna).
Cytat(Projekt Rozmova v. 1)
Nie dawno został rozpoczęty drugi projekt prowadzony przez Mater Defense pod nazwą Rozmova v. 1 który polega na programowaniu skryptu odpowiadającego na słowa. Jest to narazie pre beta tego projektu. Projekt będzie zawierał wiele słów, a jego skomplikowany mechanizm będzie rozmawiał z użytkownikiem.
Shido
10.07.2012, 10:03:59
To już mój bot lepiej rozmawia niż ten jego mechanizm. ( a mój bot ma ledwo kilka wyrażeń w bazie w związku z czym jest półgłówkiem )
http://giernizon.pl/bot.phpZ tym że mój bot w przeciwieństwie do jego mechanizmu nie jest ( jak na razie ) na poważnie...
Rozumiem, chęć pisania skryptów itp. ale nie publikowanie czegoś w fazie pre-alpha. I to jeszcze o takim poziomie kultury.
PS.
Nie powiem dzięki logom i waszemu napierdzielaniu w klawiaturę baza mu się poszerza
ciekawskiii
10.07.2012, 11:09:30
Teraz wakacje to chlopak sie bardzo nudzi, do konca sierpnia bedzie pewnie jeszcze wiele ekstra projektow
Cytat(Shido @ 10.07.2012, 11:03:59 )

Nie powiem dzięki logom i waszemu napierdzielaniu w klawiaturę baza mu się poszerza

Cytat
Giernizonek: Zegarek mi się popsuł.
Ty: która godzina?
Baza z pewnością, ale nie wiedza

I jeszcze to
Shido
10.07.2012, 12:26:10
Jak pisałem skrypt 4fun więc jest półgłówkiem

Chociaż bardziej pasuje że ma inteligencję słoika na mocz.
materkamil
12.07.2012, 13:24:01
Ludzie! Czy ja was prosiłem o ocenę pre-alpha wersji tego projektu. Przydało się, to fakt, bo wasze wyzwiska zapisane w logach zostają powoli dodawane do bazy tego skryptu.
Po co upubliczniłem? Bo to dzięki wam ten projekt się rozwija, każde słowo jest zapisywane w logach. Ale pomijając już to, na pewno jak będzie wersja 1 tego czegoś napiszę.
konole
12.07.2012, 23:36:33
Twój bot tak szybko się uczy, że niedługo przjdzie test Turinga.
redeemer
13.07.2012, 08:59:25
Cytat
Bo to dzięki wam ten projekt się rozwija, każde słowo jest zapisywane w logach.
W tych logach
http://materdefense.hostzi.com/Rozmowav1/logi.php?
redeemer
materkamil
13.07.2012, 11:36:17
Tak, w tych logach. Jednak wiele ludzi spamuje tu bardzo i często je kasuję. Pełne logi możecie zobaczyć tu:
http://pastebin.com/7X0xWy3nOk wiem że będzie tutaj dużo hałasu jak to zrobię, ale pomyślałem że udostępnię źródło tego skryptu:
A jednak nie dam tego linkuPS: Słowa głównie dodawane dzięki logom tego skryptu, więc są to w większości Wasze słowa
Mephistofeles
13.07.2012, 12:49:53
Bardzo skomplikowany ten skrypt:
$slowa = array('kurwa'=>'kurwa','huj'=>'huj','debil'=>'debil','idiota'=>'idiota','dureń'=>'dureń','cipa'=>'cipa','chuj'=>'chuj','kutas'=>'kutas','gówno'=>'gówno');
Przepisz to jeszcze parę razy

.
Co to za tag <x>?
Przestań się ośmieszać, proszę.
materkamil - po raz kolejny nie zawiodłeś i pokazałeś że nie tylko brak Ci wiedzy w dziedzinie PHP, ale również HTML.
Myślę że można zamknąć temat, bo przestał on mieć sens już pod koniec 1 strony.
A Ty materkamil przedstaw do oceny coś na prawdę wartościowego. Poucz się trochę. A jak będziesz mieć problem, napisz w dziale przedszkole.
materkamil
13.07.2012, 13:38:01
Pisałem ten skrypt w nastawieniu że nigdy nikt go nie ujrzy, przykro mi, to nie miało być do oceny.
Niktoś
13.07.2012, 13:42:40
To po co go upubliczniasz i jeszcze na stronie głównej przedstawiasz link do niego i przedstawiasz jako alpha cos tam.
Chłopie wulgaryzmami to ty świata nie zawojujesz, a wręcz przeciwnie przedstawiasz co z sobą reprezentujesz.
10 stron oceny projektu tego autora powinno wystarczyć chyba w zupełności.
Mephistofeles
13.07.2012, 14:18:51
Nie tłumacz się. Jakby naprawdę był to taki tajny projekt, to nie wystawiałbyś go na publicznym hostingu.
pyro
13.07.2012, 14:42:21
Cytat
22:09 < materkamil> to bardzo skomplikowany skrypt
22:09 < materkamil> nie chce upublicznia\'c go ale zdradze jego mechanizm
22:09 < materkamil> skrypt zawiera baze sl\'ow (na razie malo)
22:09 < materkamil> dzieli zdania na slowa
22:09 < materkamil> gdy w zdaniu wystapi slowo kt\'ore jest w bazie
22:09 < materkamil> odpowiada mu na wylosowany tekst
22:10 < materkamil> przez co je\'sli wpiszesz \"spadaj\"
22:10 < materkamil> pojawi sie ci co\'s innego
Obecnie najśmieszniejsza rzecz związana z programowaniem, jaka mnie spotkała w życiu. Miałem atak śmiechu na dosłownie co najmniej 5 minut. Dawno się tak nie ubawiłem. Rzeczywiście mega super leet niemal niemożliwy do pojęcia ekstra skomplikowany skrypt.
Pewnie jakbym Ci przedstawił moje mega skomplikowane i trudne w pojęciu działanie:
Cytat
2+2*2
to byś nigdy nie potrafił go rozwiązać, bo przecież tutaj jest nie tylko dodawanie, ale i
mnożenie
!! Bo jaki jest wynik tego działania według Ciebie?
Poziom trudności w oby przypadkach niemal na równi.
materkamil
13.07.2012, 14:47:21
Cytat
Ok wiem że będzie tutaj dużo hałasu jak to zrobię,
Wiedziałem, weźcie zamknijcie ten wątek już bo z Ocena skryptu własnego CMS robi się cyrk.
Cytat
Pewnie jakbym Ci przedstawił moje mega skomplikowane i trudne w pojęciu działanie:
2+2*2
Nie no to już jest jakiś żart. Ludzie, w łeb sobie puknijcie
Cytat(pyro @ 13.07.2012, 15:42:21 )

Bo jaki jest wynik tego działania według Ciebie?
8!

zgadłem?
materkamil
13.07.2012, 16:26:53
Oj ludzie ludzie czy wg. Was jestem w 3 kl. podstawówki aby mnie nabierać kolejnością działań?
Cytat(materkamil @ 13.07.2012, 17:26:53 )

Oj ludzie ludzie czy wg. Was jestem w 3 kl. podstawówki aby mnie nabierać kolejnością działań?
Sądząc po głosie, problemem z przyjęciem krytyki oraz czytania ze zrozumieniem, brakiem pokory czy wyciąganiu wniosków z własnych, wskazanych błędów... to w skrócie, tak.
Cytat(materkamil @ 13.07.2012, 17:26:53 )

Brawo, Sherlocku...
Co do tematu, to stracił on swój sens już na samym początku. Nie ma co oceniać, nie ma wyciągania wniosków z uwag, nie ma niczego wartego kontynuowania przez tyle stron. Nawet licznika postów się tu nie nabije...
Co do samego "CMSa" - żart jakiś i tyle, jeśli o nazewnictwo tego czegoś chodzi. Ale, kiedyś każdy był dzieckiem i miał bujną wyobraźnię, więc należy to zrozumieć
ciekawskiii
13.07.2012, 17:15:10
To, że nauczyles sie kilku podstawowych funkcji w php nie upowaznia Cie do tego zebys sie osmieszal dzieciaku. Ucz sie dalej a z ocenami daj na luz jakies 3 lata.
Skomplikowany skrypt? ZAL
Najlepiej to zamknij te wszystkie swoje strony bo inne dzieciaki beda sie uczyc od Ciebie...
materkamil
13.07.2012, 17:31:27
Cytat
Najlepiej to zamknij te wszystkie swoje strony bo inne dzieciaki beda sie uczyc od Ciebie...
Bardzo dobrze, niech się uczą...
CMS to projekt, jestem początkującym i właśnie dałem do oceny swoje dzieło. Ocena skończyła się na stronie 8, od tego czasu robi się spam.
Tylko że od Ciebie nie mogą się niczego nauczyć, a powielają złe nawyki.
ciekawskiii
13.07.2012, 17:53:41
Cytat
CMS to projekt, jestem początkującym i właśnie dałem do oceny swoje dzieło. Ocena skończyła się na stronie 8, od tego czasu robi się spam.
- zachowujesz sie jakbys byl w 3 klasie lub nizej
- tego CMS-a nie mozna nazwac projektem.
- osoba poczatkujaca powinna sie zajac czyms prostszym (blog, newsy itp.)
- Osoba poczatkujaca zaczyna od nauki html/css (Ty nie znasz podstaw)
- Z twoim podejsciem i wlasnymi tagami <materkamil> powinienes zaczac od podstawowego kursu html i css
usb2.0
13.07.2012, 18:04:25
Cytat
- tego CMS-a nie mozna nazwac projektem.
śmiem rzec, że tego projektu nie można nazwać CMS'em
do tego masz czelność, żeby napisać że lepiej używać Twojego niż Joomli czy Wordpressa,
boże widzisz i nie grzmisz -.-
batman
13.07.2012, 18:11:19
Cytat(materkamil @ 13.07.2012, 18:31:27 )

Skoro ocena skończyła się kilka stron temu, to pozwolę sobie zamknąć ten temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.