A ja powiem tyle - to juz nie jest temat "wracajmy do tabelek", tylko "ten co robi layout na tabelach to dziwak jest, bo W3C wyraznie zaznaczylo ze tabele nie do tego sluza, a ten co robi na divach, to jeszcze wiekszy dziwak, bo po co kombinowac z jakims css'em i sie babrac, skoro od tylu lat ludzie robili lay na tabelkach i dzialalo". Glupota. Przeczytalem caly topic, post po poscie i juz od 4 strony zaczelo sie wytykanie ten jest glupi, tamten jeszcze glupszy. Po co?
Dla mnie rozwiazanie jest proste: chcesz robic na tabelkach? Prosze Cie bardzo. Pogadam za 5 lat z Twoim klientem, ktory dostal witryne zrealizowana na tabelkach, i nagle sie okazalo, ze wparcie css w przegladarkach siegnelo blisko 100% i mozna robic "cuda", a on ma rozwalona na bog wie ile linijek kodu strone, ktora sie laduje niewiadomo ile czasu, i jeszcze nie mozna jej prawidlowo odczytac na mobilnych urzadzeniach. Zaloze sie ze nie zleci ci wiecej zbudowania serwisu.
Idac dalej, po to konsorcjum wymyslilo css, wspierajace html'a zeby z niego korzystac. Jezeli css daje ci niemal nieograniczone mozliwosci aranzowania ukladu strony w sposob wysoce czytelny, to dlaczego utrudniac sobie zycie zagniezdzajac sie po stukroc tabelkami, wypelniajac je transparentnymi gifami i innym syfem spowalniajacym tylko dzialanie witryny. Jezeli na divach mozna zrobic to samo co na table'ach ograniczajac wielkosc pliku index.* do minimum to nie widze tutaj logiki w stosowaniu tabel.
Sa osoby, ktore beda robily na tabelach nawet kiedy okaze sie ze div z css, jest w 100% elastyczny, i daje takie same wyniki na wszystkich przegladarkach i na kazdej platformie OS. To zwyczajne przyzwyczajenie. A wiadomo ze ciezko sie zmienia przyzwyczajenia.
Bezzasadne jest tutaj oczernianie sie ze ten jest glupi bo robi tak a ten jest glupi bo robi to inaczej. Dopoki tabele i divy daja podobne mozliwosci, dopoty sa 2 wlasciwe drogi budowania serwisow. Tylko nalezy zauwazyc, ze html (czy tam xhtml) nie jest tak szeroko rozwijany jak css, co za tym idzie nie jest przyszlosciowy. Css jest rozwijany bez przerwy i nie zanosi sie aby prace nad arkuszami mialy byc przerwane. Jezeli technologia ma przyszlosc to dlaczego ja odrzucac? Wiekszosc osob obstajacych za tabelkami nie mysli przyszlosciowo. Za jakis czas sie okaze ze css w polaczeniu z div'ami bedzie dawal nieograniczone mozliwosci aranzacji, i co wtedy? Milosnicy tabelek chcac nie chcac byc na czasie, i nie ogladac plecow konkurencji (mowie tutaj o komercyjnym tworzeniu serwisow) beda musieli tak czy inaczej powrocic do div'ow i css'a.
Dla mnie przyszlosc www lezy w rozwijaniu css'a i ograniczaniu html'a do niezbednego minimum. Z pewnoscia docenia to i klienci, i uzytkownicy, i zapewne wy sami.
pozdrawiam i witam ponownie, gdyz dosc dlugo mnie tu nie bylo

/rozny