Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Layouty] + [www] Prace Laika.
Forum PHP.pl > Inne > Oceny
Stron: 1, 2
Fishu
Szczerze to zazdroszczę Ci takiego talentu winksmiley.jpg Może kiedyś i ja będę robił chociaż mniej więcej strony tego typu. Lecz te gokarty i szablon firmy budowlanej wyglądają jakby były robione troszkę na szybko porównując do poprzednich winksmiley.jpg
Poker
Szablon treningowy smile.gif

Wersja Online Szablonu
Fishu
Bardzo ładny ten szablon, lecz ta treśc moim zdaniem zbyt czarno-biała (spróbuj wstawic kolorowe zdjęcia).
Poker
Nowy Szablon na Allegro
( top również wykonałem sam )

Czas ~5h (sam top około 2-3h)

Wersja Online Szablonu

ps. Pierwszy szablon z którego naprawde jestem zadowolony smile.gif
maniekl2
Po prostu "kozak" szablon smile.gif
rzymek01
oceniam jako dobry, poniewóż nie podoba mi się różnorodność i dopasowanie czcionek oraz ich kolor - szanuj oczy tongue.gif

poza tym to elegancko
pyro
Jesteś "kłamcą". To wcale nie są prace laika! tongue.gif

Co do ostatniego szablonu to przez te czcionki wcale nie jest taki ladny...
Poker
Co do czcionek użyłem takich ponieważ nie jest to "strona" nie musiałem tego ciąć, więc pozwoliłem sobie dać czcionke Walta Disney'a. To ma być "wizytówka" na allegro więc dlatego tak to wygląda:)

Przeglądałem strony i wpadłem na pomysł stworzenia grafiki Vektorowej z którą
nigdy nie miałem NIC doczynienia.

Oto Moja pierwsza próba. Wiem wiem jest nie ładne ale niestety nie mam tabletu
a myszką to troszkę ciężko np. włosy zrobić. Cienie na twarzy też nie są takie jakich oczekiwałem,
ale przy następnej próbie się postaram.

Proszę o Ocene :

Czas wykonania ~ 150 minut

Jako iż będe współpracował z pewnym portalem oferującym tutoriale.

Postanowiłem zrobić nową szatę graficzną rozszerzoną o nowe funkcjonalności.

Proszę o Ocene :

Strona główna

Strona kategorii szablonu

Podstrona z szablonem

Szablony w orginalnym rozmiarze

Ps. To już drugi mój szablon który osobiście mi się podoba.

Jeśli macie jakieś propozycje co zmienić to proszę śmiało pisać.

Jeśli jest tutaj jakaś dobra dusza, chętna pociąć ten szablon w celach edukacyjnych [wolontariat] bardzo proszę o kontakt.

Tak mniej więcej wygląda moja nauka - ćwiczenia.
Dzisiaj do głowy wpadł mi pomysł na zrobienie czegoś a'la "3D" .
Próbowałem zrobić cały stadion ale niestety nie wyszło.

pyro
Nie ściemniaj, że jesteś taką świeżą duszyczką/laikiem, bo po tych szablonach widać, że wcześniej już miałeś dużo doświadczenia z grafiką. Szablony wyglądają jak na zamówienie, więc co jak co u niektorych da się to odróżnić.

No... chyba, że określenie "laik" to tylko gest Twojej skromności winksmiley.jpg. Tutaj niestety zbędny.
Poker
Od 6-7 lat. Tworzyłem strony od tej drugiej strony. Z grafiką [WEBDESIGNEM] doczynienia miałem tylko gdy edytowałem DARMOWE szablony lub te które pobrałem z WAREZów.

W lutym 2009. Postanowiłem, że spróbuję swoich sił w photoshopie:) Wejść na rynek allegro z szablonami aukcji. Zrobiłem 30 szablonów (można zobaczyć na pobierzszablon.pl) i od tego zaczęła się moja przygoda. Cięcie też było problemem - ale w kilka dni je opanowałem ( dzięki forum.php.pl ).

Z grafiką ( NIE KOMPUTEROWĄ ) doświadczenie miałem, swego czasu bardzo dużo rysowałem i malowałem.

Dlatego wszystkich ludzi, którzy nie wierzą chciałbym tutaj uświadomić.

Photoshop'a pierwszy raz otworzyłem rok temu. Zobaczyłem tak ogromną ilość funkcji i od razu zrezygnowałem z jakiegokolwiek tworzenia.

Jak wyżej pisałem dopiero w tym roku postanowiłem nauczyć się jego działania:).

Moje doświadczenie w programach graficznych wcześniej to jedynie PAINT.
pyro
Kolejna osoba, której rysowanie/malowanie dało dobry smak graficzny. Dobra robota winksmiley.jpg
Poker
Prosiłbym o ocenę kodowania szablonu..

Link do strony jest to sam szablon. Proszę nie zwracać uwagi na brak meta tagów itp.

Jedyne co osobiście rzuca mi się w oczy to top pocięty na dwa divy. Jest to mój dziwny nawyk przy cięciu szablonów na allegro. Robię tak zawsze;x .

Robię to dla pewnej osoby z forum i chciałbym żeby wszystko było idealne, a co dwie głowy to nie jedna więc liczę na waszą pomoc.

resztę pozostawiam do Państwa oceny.
sowiq
Ogólnie szablon pocięty bardzo poprawnie, ale mam kilka małych uwag:

1. Zrób preloadowanie obrazków w menu. Po najechaniu przez kilka chwil obrazek się nie wyświetla, bo jeszcze nie jest załadowany. BTW - może lepiej tekst zrobić tekstem, zamiast umieszczać go na obrazku? Wtedy oszczędzasz też transfer i czas usera, bo zamiast ładować 10 obrazków, ładujesz tylko 2 background'y.

1. <div id="menu"><ul>...</ul></div>
2. nie dałoby się tego zrobić bez używania zewnętrznego <div /> ?

1. <p class="naglowekmin">Firmy z którymi współpracujemy:</p>
3. tu jak nic pasuje <h1 /> lub <h2 />

1. <div>...</div><div class="spacer"></div>
4. nie wystarczy temu 1. div'owi dać padding-bottom? Wtedy obejdzie się bez spacer'a

1. <div class="spacermini"></div><div class="box2">
5. analogicznie jak wyżej

1. <li class="data">01:19, Sobota 6 czerwca 2009</li><li class="slimtop1"><a href="#" title="menu1">asdsa</a></li>
6. po 1. nie wiem po co tam ta data, bo mam taką samą w tray'u, ale to szczegół. Mieszasz elementy menu ze zwykłym tekstem - 2 różne rodzaje zawartości. Nie jest to zbyt poprawne.

Poza tym bardzo dobra robota. Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich umiejętności a zarazem skromności. Oby tak dalej!

ps. tylko się nie ucz pisać w PHP, bo i tak niektórych w kompleksy wprawiasz winksmiley.jpg
Poker
Cytat
1. Zrób preloadowanie obrazków w menu. Po najechaniu przez kilka chwil obrazek się nie wyświetla, bo jeszcze nie jest załadowany. BTW - może lepiej tekst zrobić tekstem, zamiast umieszczać go na obrazku? Wtedy oszczędzasz też transfer i czas usera, bo zamiast ładować 10 obrazków, ładujesz tylko 2 background'y.

No szczerze powiem, że na to nie wpadłem. Zrobię tak jak napisałeś wtedy właściciel szablonu będzie mógł sobie sam edytować całe Menu w html'u i nie będę musiał tworzyć nowych obrazków. No i oszczędzi czas ładowania.
Bardzo dobra uwaga.

Cytat
Cytat
<div id="menu"><ul>...</ul></div>
2. nie dałoby się tego zrobić bez używania zewnętrznego <div /> ?

No tak, to jest kolejny nawyk z cięcia szablonów na allegro, tam wszystko pakuję w divy żeby się nie rozwalało a i tak to są darmowe szablony więc ludziom zależy tylko na poprawnym wyświetlaniu.

Cytat
Cytat
<p class="naglowekmin">Firmy z którymi współpracujemy:</p>

3. tu jak nic pasuje <h1 /> lub <h2 />

Tak racja zmienię to, zapomniałem o tym.

spacer'y u mnie to te kreseczki oddzielające działy i kompletnie nie wiem jaki inny sposób je wstawić.

Cytat
Cytat
<li class="data">01:19, Sobota 6 czerwca 2009</li><li class="slimtop1"><a href="#" title="menu1">asdsa</a></li>
6. po 1. nie wiem po co tam ta data, bo mam taką samą w tray'u, ale to szczegół. Mieszasz elementy menu ze zwykłym tekstem - 2 różne rodzaje zawartości. Nie jest to zbyt poprawne.

Racja teraz patrzę na to i widzę że przesadziłem z tymi listami. Wszystko zmienię i biorę się za kolejne podstrony smile.gif

Dziękuje za pomoc smile.gif
sowiq
Cytat(Poker @ 13.06.2009, 13:48:46 ) *
spacer'y u mnie to te kreseczki oddzielające działy i kompletnie nie wiem jaki inny sposób je wstawić.

1. poziome linie: background: url('./linie.gif') repeat-x 0 100%;
2. pionowe: background: url('./linie.gif') repeat-y 100% 0;

To rozwiązanie jest trochę lepsze dla pionowych linii, bo teraz masz na sztywno ustawioną ich wysokość. Jeśli zmieni Ci się ilość treści w tych boksach, to linie nie zmienią swojej wysokości.

Aha, jeszcze jedno.
Poker
troszkę tego nie rozumiem co napisałeś :

Cytat
Jeśli zmieni Ci się ilość treści w tych boksach, to linie nie zmienią swojej wysokości.

nie wiem o co tutaj chodzi.. ilość treści w boksach może zmienić się na dowolną długość i wtedy spacer opadnie tam gdzie powinien zawsze z jakimś tam marginesem.

linie tutaj zrobiłem w taki sposób : linia

wysokość lini jest wszędzie taka sama, ja nie chcę zmieniać żadnej wysokości, więc nie wiem czy to za bardzo rozumiem.

Co do linku który podałeś, wszystko jest poprawne ;> są tylko ostrzeżenia.
sowiq
Chodziło mi bardziej o pionowe linie. Poniżej masz przykład jak to będzie wyglądało jak treści będzie mniej. Ale zapewne może się zdarzyć sytuacja, że będzie jej więcej.
Poker
Oto moja druga prób grafiki vektorowej ( pierwszą pokazywałem już tutaj )

Czas wykonania ~3h

Po zrobieniu całości zdałem sobie sprawę że stworzyłem to w dwóch różnych technikach
Od Pasa w dół Prostota , od Pasa w górę zwracałem uwagę na detale.

Cienie na bluzie, plecaku zajęły najwięcej czasu.

Jeśli ktoś chciałby ocenić, podpowiedzieć może co robię tutaj źle byłoby mi bardzo miło.

Ps. Te zielone Plamy na bluzie w orginale powinny być odbite podeszwy butów, niestety tego mi się nie udało albo raczej NIE CHCIAŁO wykonać.

Cały plik .PSD składa się dokładnie z 370 różnych warstw.

Seth
Mam wrazenie, ze wiecej tutaj grafiki rastrowej niz wektorowej winksmiley.jpg

Poza tym raczej kiepsko dobrany obiekt do zrobienia wektorow - bardzo trudno uzyskac dobry wfekt przy takiej gramaurze szczegolow.
Polecam sprobowac zwektoryzwac jakies zdjecie twarzy - najlepiej dobrze oswietlonej aby uwypuklic cienie.

A poza tym to dobrze Ci idzie jak na poczatek. Masz wyczucie kolorystyki i stylu, wiec zostaje tylko nauka warsztatu smile.gif

Edit:
Zauwazylem, ze wyzej dales juz pracke z twarza - no wiec moja ocena do niej jest taka, ze jest to mocno srednie.
Brak wiekszosci ceini twarzy no i kolory sa zle dobrane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.